Even voorstellen


Wouter van der Meer & Irene de Jonge van Blini Reizen
 
Naar eigen smaak: individueel op pad
De Blini is een typisch Russisch pannenkoekje (vergelijkbaar met een Franse crêpe of onze eigen pannenkoek) dat je met je favoriete ingrediënten vult. Met groente en aardappels, vis of vlees. Maar een zoete versie met honing of jam en zure room is ook heerlijk. Je kunt ‘m net zo overdadig maken als je wilt: de ene keer gewoon aardappels en kaas, de andere keer zalm met kaviaar.
De Blini is populair in de meeste landen van de voormalige Sovjet-Unie: je vindt ‘m bij het ontbijtbuffet, het eetstalletje op de hoek en op de menukaart van de beste restaurants. Dus als deze regio je reisdoel is, dan kom je ‘m vast een keer tegen.

Waarom dan de naam Blini Reizen?
Omdat de Blini symbool staat voor onze werkwijze. Je kunt je reis naar eigen wens samenstellen uit onze ‘ingrediënten’: natuur, cultuur, strand; trein, self-drive of auto met chauffeur; eenvoudig of luxe; het is (bijna) allemaal mogelijk…

Persoonlijk en enthousiast
Blini is opgericht uit enthousiasme voor reizen in het algemeen en de voormalige Sovjet-Unie in het bijzonder. We hebben in de loop van de jaren veel gereisd door Afrika, Azië, Latijns-Amerika en Europa. En hoewel we veel bijzondere landen, fantastische mensen en prachtige plaatsen leerden kennen, merkten we dat de voormalige Sovjet-Unie ons steeds meer ging boeien. De inwoners, de natuur, de cultuur, de recente geschiedenis en de sfeer: ze zorgden ervoor dat we er steeds vaker terugkwamen. Omdat we ons enthousiasme met anderen wilden delen, startten we in 2010 een reisorganisatie die zich richtte op deze regio.

Langs de randen van Europa: de regio
Blini richtte zich in eerste instantie dus op de landen van de ex-Sovjet-Unie, divers maar toch duidelijk omlijnd. Mongolië en China namen we mee in ons aanbod: omdat ze onderdeel zijn van onze reizen met de Trans-Mongolië Express; China bovendien omdat dit het eindpunt is van de Zijderoute.

Later volgde een andere favoriete bestemming: India (een vreemde eend in de bijt, we richtten ons toch immers op de landen van de voormalige Sovjet-Unie?). De reden was simpel: we waren zelf zo enthousiast over het fascinerende en diverse India dat we ook dit wilden delen met onze reizigers. Sinds we er 24 jaar geleden voor het eerst kwamen, zijn we gegrepen door dit land en de mensen. We blijven er dan ook regelmatig terugkomen en hebben het goed leren kennen. Het zou zonde zijn om niets te doen met ons enthousiasme voor en onze kennis van India.

Iran tenslotte, heeft zich als vanzelf geruisloos in ons aanbod gevoegd. Het heeft sterke historische en culturele banden met veel Blini-bestemmingen, zoals Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan en Azerbeidzjan. Bovendien is de geschiedenis van Perzië en Iran onlosmakelijk verbonden met de Zijderoute, die in veel Blini-reizen een belangrijke rol speelt.

Langs de randen van Europa: de invalshoek
De kleurige koepels van de Vasilius kathedraal, de kerktorentjes van Tallinn en de vilten tenten van de Kirgizische nomaden. Het zijn een paar van de geijkte beelden die je zo vaak in de brochures tegenkomt. Prachtig en onlosmakelijk verbonden met de bestemmingen van Blini.
Maar Blini is ook de vervallen sovjetflats, de oude sanatoria, al dan niet omgebouwd tot modern hotel, de baboesjka die op de markt een stapeltje paddenstoelen verkoopt. Deze ‘rafelranden’ lijken in eerste instantie misschien minder aantrekkelijk dan de meer gepolijste attracties. Maar naar onze mening voegen ze veel toe aan een reis naar de ex-Sovjet-Unie. Ze vertellen over het verleden en geven een kijkje in het dagelijks leven.

Blini Reizen probeert daarom ook deze kanten te laten zien, onder meer door onze speciale “Blini Tips”: persoonlijke tips en ervaringen die net even anders zijn, net even een andere kijk bieden dan je uit de meeste gidsen haalt.

Ook hier is India een verhaal apart. Want er is geen andere bestemming ter wereld waar glans en verval, rijkdom en armoe, modern en traditioneel op een vergelijkbare manier naast en door elkaar bestaan. Al deze facetten worden in India in één straatbeeld, in één oogopslag gevangen. Maar ook bij India proberen we het land door het samenstellen van de route, de hotelkeuze en onze Blini-tips op een andere manier te laten zien.

Top