Ons team

Wouter van der Meer & Irene de Jonge van Blini Reizen
Wij, Wouter en Irene, hebben Blini opgericht uit enthousiasme voor reizen in het algemeen en de voormalige Sovjet-Unie in het bijzonder. We leerden elkaar lang geleden kennen tijdens een groepsreis naar Peru en Bolivia en sindsdien zijn we niet meer opgehouden met samen reizen. Zo verkenden we grote delen van Afrika, Azië, Latijns-Amerika en Europa. En hoewel we hier veel bijzondere landen doorkruisten en fantastische mensen hebben ontmoet, merkten we dat met name de voormalige Sovjet-Unie ons steeds vaker trok. De inwoners, de natuur, de cultuur, de recente geschiedenis en de sfeer: ze zorgden ervoor dat we er steeds regelmatiger terugkwamen. Omdat we ons enthousiasme met anderen wilden delen, startten we in 2010 een reisorganisatie die zich richtte op deze regio.
Waarom kozen voor de naam Blini Reizen? Omdat de Blini, het Russische pannenkoekje, symbool staat voor onze werkwijze. Je kunt je reis naar eigen wens samenstellen uit onze ‘ingrediënten’: natuur, cultuur, strand; trein, self-drive of auto met chauffeur; eenvoudig of luxe; het is (bijna) allemaal mogelijk…
 

Wouter van der Meer van Blini ReizenWouter Irene de Jonge van Blini ReizenIrene Frans van der Meer van Blini ReizenFrans

 Irene de Jonge is een van de twee oprichters van Blini Reizen. Dat zij ooit een eigen reisorganisatie zou runnen lag jarenlang niet voor de hand. Irene studeerde aan de kunstacademie maar maakte daarna carrière in de ICT. Hier verdiende zij goed en zat ze bovendien ruim in de vakantiedagen. Dit gaf haar de kans om te ontdekken waar haar echte passie lag: het reizen. In 2010 koos zij voor de uitdaging van deze passie ook haar werk te maken.

Haar eerste kennismaking met de Blini-regio was in 2000. Samen met Wouter stapte zij in Moskou in de trein naar Beijing. Vanaf daar reisden ze over land terug, langs de Zijderoute. De reis voerde door Pakistan, Iran, Armenië, Georgië en Turkije. Hoogtepunten waren de bergen in het noorden van Pakistan en het bezoek aan de verrassende Kaukasus met Armenië en Georgië. In de hierop volgende jaren keerde Irene steeds vaker terug naar de landen van de voormalige Sovjet-Unie.

Irene hoeft niet lang na te denken als haar wordt gevraagd naar haar favoriete bestemming: “Ik heb een zwak voor Armenië en Georgië. De eeuwenoude cultuur, de prachtige natuur en de gastvrije mensen maakten al bij ons eerste bezoek in 2000 een diepe indruk op me. Ik ben er sindsdien vaak en met veel plezier teruggekomen. Ik moet wel bekennen dat ook de heerlijke keuken een rol speelt bij mijn keuze voor deze regio.
Top
 
Wouter van der Meer maakte zijn eerste verre reis op zijn 18e. Deze voerde langs de Zijderoute van de bergen in het noorden van Pakistan naar Beijing. Het was een onvergetelijke kennismaking met andere culturen, imposante landschappen en de opwinding en het avontuur van het onderweg zijn.

Tijdens zijn studie Sociale Geografie kwam Wouter voor zijn afstudeeronderzoek terecht in Bolivia. In de daaropvolgende jaren maakte hij veel reizen door Latijns-Amerika, in de eerste jaren ook nog als reisbegeleider, later vooral voor zichzelf.

Na zijn studie werkte hij 5 jaar als beleidsonderzoeker. In 2000 nam hij afscheid van zijn baan om met Irene op pad te gaan. Na terugkomst in Nederland kwam hij terecht in de reiswereld. In 2010 nam hij samen met Irene de stap om Blini Reizen te beginnen.

Gevraagd naar zijn favoriete Blini-bestemming zegt Wouter het volgende: “Het is lastig een favoriet onder de Blini-bestemmingen aan te wijzen. Hoe kan je een dag in een fascinerende stad als Kiev vergelijken met een dag uit het raam kijken in de Trans-Siberië Express? Maar ik denk dat onze reis langs de Pamir Highway in Tadzjikistan de meeste indruk heeft gemaakt. Diep in die machtige bergen heb je echt het idee ver weg te zijn van de moderne wereld.
Top

 
Frans van der Meer tenslotte is al zolang wij ons kunnen heugen onze “senior reisadviseur”, hij introduceert zichzelf.
Met enige schroom zie ik mij als ‘adviseur’ gevoegd bij het Blini-team. Het is waar, ik heb veel gereisd in de landen van het Blini-pakket en in de intensieve gesprekken die Wouter, Irene en ik daarover hebben gevoerd, kwamen suggesties naar voren voor de invulling van de Blini-reizen”.

Ik ben opgeleid als sociaal-psycholoog en langdurig werkzaam geweest aan de Universiteit van Leiden. Maar ik heb steeds gelegenheid gevonden om te reizen, bij voorkeur op de fiets of met plaatselijk openbaar vervoer. Zo kon ik kennis maken met andere culturen, onder meer in Afrika en Zuid-Amerika. De Zijderoutes hebben mij als contactpunt tussen culturen in het bijzonder geïntrigeerd. Al in 1972 kreeg ik als één van de weinige Nederlanders gelegenheid het toen nog gesloten China te bezoeken, het China van Mao Tsetoeng en het Rode Boekje. De reis erheen ging met de Transsiberië-expres. Die liet echter Centraal-Azië met de mythische steden Buchara en Samarkand rechts liggen. Ook vanuit Afghanistan waren de steden in die tijd nog onbereikbaar. De voormalige Soviet-Unie was een moeilijk te bereizen land.
Dat werd anders na het uiteenvallen van de Soviet-Unie in 1990. Ik heb mijn schade toen ingehaald, ben vele keren naar de ex-soviet landen gereisd, naar centraal-Azié en naar de uithoeken van Rusland, naar de Solovki-eilanden in het westen en naar Kamsjatka in het verre oosten. Ik ben van de barse Russische volksaard gaan houden, van de mensen van het ‘njet’ en van het kleine hartje.

Een voorkeursbestemming is moeilijk aan te geven. Hoe goed begrijp ik de keuze van Irene voor de Kaukasische landen, of de keuze van Wouter voor de imponerende Pamirs. Zijn zij de rustbrengende Baltische Staten vergeten (met uitstapjes naar Pskov en Novgorod?), of de steden Buchara en Samarkand? Toch kies ik voor de oude steden in Siberië: Tomsk, Tobolsk, Irkoetsk, en dan in de sneeuw.
Top
Frans van der Meer van Blini Reizen
 
Lokale agenten
Het voorstellen van het Blini-team is niet compleet zonder onze lokale agenten te noemen. In alle landen waar wij actief zijn hebben we lokale partners. Zij zijn degenen die alles ter plekke coördineren.
Hun werkzaamheden zijn afhankelijk van de bestemming en van het soort reis. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat gidsen op het juiste moment klaar staan, dat chauffeurs precies weten wat wij van hen verwachten en dat ook dat kleine guesthouse in de bergen is geboekt.

Zeker zo belangrijk is dat onze agenten altijd bereikbaar zijn in noodgevallen. Hoe goed een reis ook is voorbereid, er kan onderweg altijd iets gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan ziekte onderweg, een staking die het treinverkeer platlegt of een in een restaurant vergeten tas met paspoort. In dit soort gevallen zijn het onze agenten die het snelst kunnen handelen omdat ze ter plekke zijn, de taal spreken en de contacten hebben om te assisteren.
Ten slotte houden onze agenten ons op de hoogte van veranderingen en nieuwtjes in hun landen. Denk aan wegwerkzaamheden, een nieuw hotel, een museum dat voor renovatie sluit of een nieuwe wandelroute. En indien nodig adviseren zij ons bij het samenstellen van onze reizen-op-maat. Want hoewel we al onze bestemmingen zelf bezocht hebben en we nog regelmatig zelf op pad gaan om op de hoogte te blijven, is het onmogelijk altijd de actuele situatie te kennen.

Deze lokale partners zijn belangrijk voor ons. We hebben onze agenten met veel zorg geselecteerd. Vanaf het begin van ons bestaan hebben we ook veel tijd en aandacht gestoken in het onderhouden van de contacten. Met de meeste agenten werken we nu al 10 jaar samen. Dat betekent dat we elkaar vertrouwen en van elkaar weten hoe we werken en wat we van elkaar willen. We zijn ervan overtuigd dat goede en warme relaties met onze lokale partners onontbeerlijk zijn om onze reizigers goede én goed-geprijsde reizen te kunnen aanbieden.
Top