Armenië (12 dagen)

Armenië rondreis (12 dagen)

Een 12-daagse individuele rondreis langs alle bekende én onbekende hoogtepunten van Armenië. Je bezoekt niet alleen plekken als Echmiadzin, Noravank en Tatev maar maakt ook een aantal prachtige wandelingen: door Dilijan Nationaal Park, naar het indrukwekkend gelegen Smbataberd en over de hellingen van de Aragats. De wandelingen in de reis zijn naar wens aan te passen in zwaarte en lengte.

Deze rondreis door Armenië kun je maken per auto met chauffeur maar ook als self-drive per huurauto. De uitgebreide reisbeschrijving hieronder gaat uit van een rondreis per auto met chauffeur. De genoemde excursies kunnen als voorbeeld worden gebruikt voor een rondreis per huurauto.
Let op: de genoemde rijtijden zijn indicatief en zonder dat er rekening is gehouden met drukte, stops onderweg, parkeren, etc.

Een reis-op-maat is natuurlijk mogelijk, alsook een combinatie met buurland Georgië.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 12 dagen
Beste reistijd: april t/m september

Prijs vanaf: € 875,- op basis van self-drive, of vanaf € 1325,- op basis van auto met chauffeur (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Armenië.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Jerevan
Je rondreis door Armenië begint in Jerevan. Bij aankomst word je opgewacht en naar je hotel gebracht. De volgende dag kun je hoofdstad verkennen.

Jerevan is niet alleen de hoofdstad van Armenië, maar ook verreweg de grootste en belangrijkste stad van het land. Jerevan vormt het hart van Armenië. Een bezoek aan dit land is niet denkbaar zonder ook deze prettige, veilige en boeiende stad te leren kennen.
Hoewel op de huidige locatie van Jerevan al ruim voor Christus een nederzetting bestond, is de stad pas vanaf 1827 toen de Russen kwamen en later in de Sovjettijd echt tot ontwikkeling gekomen. Nu telt de stad 1,1 miljoen inwoners, bijna een derde van alle inwoners van het land. Het oude hart van de stad is het Plein van de Republiek, een groot plein dat wordt omsloten door indrukwekkende gebouwen in Stalinistische stijl. Hier liggen ondermeer het Nationaal Historisch Museum, het Nationale Kunst Museum en het Marriot, het duurste hotel van de stad. Het tweede grote en populaire plein is het Opera Plein, dat rond het imposante gebouw van de Nationale Opera ligt.
Jerevan is een stad waar mensen graag en veel buiten zijn. Het is dan ook een stad van parken, terrassen en brede boulevards met flanerende mensen. Het is leuk om een plekje uit te zoeken en onder het genot van een kopje koffie of een Gyumri- of Kilikia-biertje mensen te kijken.

Zoals elke hoofdstad heeft ook Jerevan een groot aantal goede, leuke en interessante musea. Zonder volledig te willen zijn volgt hieronder een korte opsomming van de musea die Blini Reizen zelf de moeite waard vindt. Allereerst het Nationaal Historisch Museum. Hier wordt de geschiedenis en de ontwikkeling van de Armeense cultuur duidelijk verteld. Een bezoek aan het museum verzorgt de achtergrond die je nodig hebt om alles wat je tijdens je rondreis gaat zien of al gezien hebt, te plaatsen en te begrijpen.
In het zelfde gebouw als het Nationaal Historisch Museum zit het Nationaal Kunst Museum. Hier is een van de grootste collecties kunst uit de voormalige Sovjet-Unie te bewonderen. Daarbij niet alleen Armeense kunst, die deels uit kerken en kloosters komt, maar ook veel schilderijen van West-Europese schilders en bekende Russen als Repin en Vaznetsov.
Het Matenadaran-museum vertelt het verhaal van de ontwikkeling van het Armeense alfabet, een belangrijke factor in de versterking van de Armeense staat, de Armeense kerk en het Armeense nationaal bewustzijn. Wat ons betreft is het niet alleen een van de beste musea van het land, maar is een bezoek ook onmisbaar voor iedereen die Armenië wil leren kennen en begrijpen.
Favoriet van Blini Reizen is het museum voor de Armeense regisseur Parajanov. Het bevat talloze kunstwerken die de regisseur vooral maakte in de periode dat het maken van films hem door het Sovjetregime was verboden. En passant maak je als bezoeker kennis met een tijd die voor kunstenaars niet de makkelijkste was. Indruk maken bijvoorbeeld de kleine potloodtekeningen die Parajanov maakte toen hij gevangen zat.

Om de Armeniërs en de staat Armenië te begrijpen ontkom je ten slotte eigenlijk niet aan een bezoek aan het indrukwekkende Genocide Monument. Dit herdenkt de slachtoffers van de genocide die de Turken aan het begin van de 20e eeuw pleegden op Armeniërs in het Turkse Rijk. Schattingen lopen uiteen van een half tot anderhalf miljoen slachtoffers.

Dag 3 Echmiadzin, Zvartnots, Amberd, Gyumri
In de ochtend word je opgepikt door de chauffeur die je de komende week door Armenië zal rijden. Als je hebt gekozen voor een self-drive wordt de auto naar je hotel gebracht.

De kathedraal van Echmiadzin, ook wel de ‘moederkerk’ van de Armeense kerk genoemd, stamt al uit de 4e eeuw na Christus. Volgens overlevering kreeg St. Gregorius de Verlichter, grondlegger van de Armeens-Apostolische kerk, in een visioen opdracht om juist op deze plek een kerk te bouwen. Aldus geschiedde. Tegenwoordig vormt de kathedraal het spirituele centrum van de Armeense Kerk, en is ook de zetel van de Katholikos, de Patriarch van alle Armeniërs wereldwijd.
Vlakbij Echmiadzin liggen de ruïnes van de kathedraal van Zvartnots, gebouwd in de 7e eeuw na Christus. Ooit was deze aan de Heilige Joris gewijde kathedraal de grootste kerk van Armenië, bedoeld om de nieuwe hoofdkerk te worden en daarmee die van Echmiadzin te overtreffen. Helaas is het originele heiligdom verwoest (waarschijnlijk door een aardschok in 930), maar aan de hand van de overgebleven zuilen kun je je nog een aardig idee vormen van de grootsheid van het geheel. Echmiadzin en Zvartnots staan gezamenlijk op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Amberd-fort was eeuwenlang een belangrijke vesting waarvandaan de Armeense vorsten heersten over dit deel van de Kaukasus. Hieraan kwam een einde zoals aan zoveel steden, forten en zelfs volkeren in dit deel van de wereld een einde kwam: met de komst van de Mongoolse legers. Amberd is nu niet meer dan een indrukwekkende en sfeervolle ruïne waarvandaan je een prachtig zicht hebt op de Aragats en over de laag liggende vlaktes.

Vanaf Amberd is het ongeveer twee uuur rijden naar het noorden, naar Gyumri, de tweede stad van land. Het is een levendige, gezellige stad ondanks de schade van de verwoestende aardbeving van 1988 die nog steeds niet geheel is hersteld.

Jerevan – Zvartnots – Echmiadzin – Amberd – Gyumri: 140 km, 2 uur 45 min

Dag 4 Haghpat, Sanahin, Dilijan
Na de stad met de mooie naam Vanadzor volgt de weg het dal van de Debed-rivier. Het smalle dal wordt omsloten door beboste hellingen. Na een mooie rit bereik je de mijnstad Alaverdi. Sinds de val van de Sovjet-Unie is de bevolking van de stad gehalveerd tot 13.000 inwoners. Je komt echter niet voor Alaverdi maar beklimt de steile helling ten zuiden van de stad. Hier kom je eerst bij het klooster van Haghpat. In de 10e eeuw was dit een belangrijk centrum van wetenschap, cultuur en religie, nu is het sfeervolle complex verlaten. Hemelsbreed maar 10 kilometer verderop ligt het klooster van Sanahin. Beide complexen staan op de Unesco werelderfgoedlijst.
Je rijdt weer terug naar het zuiden. Op een hoogvlakte kom je verrassend genoeg door enkele dorpen waar vrijwel alleen Russen wonen. Hun voorouders trokken in de 19e eeuw weg uit Rusland toen zij daar werden vervolg voor hun interpretatie van het orthodoxe geloof.
In de middag daal je af naar de beboste dalen rond Dilijan. Dit stadje is bij Armeniërs populair als vakantieoord en wordt door hen liefkozend Armeens-Zwitserland genoemd.

Gyumri – Haghpat – Sanahin – Dilijan: 225 km, 4 uur 45 min

Dag 5 hike Dilijan Nationaal Park, Goshavank, Haghartsin, Sevanavank
Een volle maar rustige dag voor de omgeving van Dilijan. Deze begint met Dilijan Nationaal Park. Een chauffeur rijdt je samen met een lokale gids naar het Parz-meer. Hiervandaan maak je een mooie wandeling door de bossen en de heuvels. Het eindpunt is het dorpje Goshavank, waar het vervallen kloostertje met dezelfde naam staat.
Na de wandeling rijd je verder naar een volgend klooster: Haghartsin, het ligt verscholen in een dichtbebost dal.
Je keert weer terug naar de bewoonde wereld en de hoofdweg naar Jerevan. Deze klimt door de bossen omhoog tot een tunnel. Als je deze tunnel weer uitrijdt, heb je het meer van Sevan bereikt, dat op 1900 meter hoogte tussen de bergen ligt.
Je stopt al snel bij het schiereiland Sevan waarop het klooster Sevanavank ligt. Het is een dankbare plek voor fotografen met twee oude kerken en verschillende bijzondere kachkars (hierover later meer) tegen een achtergrond van prachtig blauw water omringd door hoge bergen. Overigens was het schiereiland tot in de jaren ’30 een eiland. Toen deed het overvloedige watergebruik door de Sovjets voor industrie en landbouw het waterpeil dalen.

Je hotel ligt een stukje voorbij Sevanavank, direct aan de oever van het meer.

Wandelen Dilijan NP: Lake Parz – Goshavank: ~7 km; 2,5-3 uur; hoogte: 1230-1450
Dilijan – Haghartsin – Sevanavank: 70 km, 1 uur 25 min

Dag 6 Hayravank, Noraduz, Selim, Yeghegnadzor
Je rijdt langs de westelijke oevers van het meer naar het zuiden. Onderweg stop je bij het stille kerkje van Hayravank en bij het bijzondere kachkar-veld van Noraduz. Kachkars zijn grafstenen, bewerkt met rozetten en bloemmotieven. Ze zijn een kenmerkend onderdeel van de Armeense kunst. Bij Noraduz staan meer dan 1000 van deze stenen, die eeuwenlang weer en wind hebben weerstaan. Met het blauwe meer op de achtergrond is het een sfeervolle en fotogenieke plek.

Aan de zuidkant van het meer verlaat je de oevers en klim je naar de 2.410 meter hoge Selim-pas. De uitzichten over het meer en de omliggende bergen zijn prachtig. Niet ver naar de pas word je eraan herinnerd dat ook Armenië eeuwenlang onderdeel was van de Zijderoute, het netwerk van handelsroutes die het oosten verbond met Europa. Hier staat namelijk een oude karavanserai.

Je daalt verder af en komt uiteindelijk bij de hoofdweg van Jerevan naar Iran. Stel je hierbij niet een 4-baans snelweg voor maar een (goede) 2-baans weg. Dit is het hart van Vayots Dzor. Deze streek is in heel Armenië bekend om zijn wijnen. In het dorpje Areni staan langs de kant van de weg tientallen kramen met colaflessen vol wijn. Deze vinden gretig aftrek bij de Iraanse vrachtwagenchauffeurs die bij de Iraanse douaniers natuurlijk niet met echte wijnflessen kunnen aankomen.
Je overnacht in een kleine B&B. Deze wordt gerund door de eigenaren van een wijnlandgoed waar prima wijnen worden gemaakt. Het ligt voor de hand dat je als je ’s avonds in het restaurant van de B&B eet, een van de eigen wijnen bestelt.

Sevan – Hayravank – Noraduz – Selim – Yeghegnadzor: 125 km, 2 uur 10 min

Dag 7 Yeghegnadzor: hike Artabuynk – Smbataberd – Tsakhats Kar
Vandaag trek je de bergen in, weer onder begeleiding van een lokale gids. Je rijdt naar het dorp Artabuynk, waar de tweede wandeling van deze rondreis start. Deze voert je eerst naar het Smbataberd-fort. Het fort stamt uit de 9e eeuw en ligt hoog en indrukwekkend op een bergrichel. Vervolgens wandel je verder naar het vervallen Tsakhats Kar-klooster, uit de 10e eeuw en geïsoleerd gelegen midden in de bergen. Vanaf Tsakhats Kar keer je weer terug naar het startpunt.
NB: het is altijd mogelijk de lengte van de wandeling aan te passen, bijvoorbeeld door al vanaf Smbataberd terug te gaan.

’s Avonds overnacht je weer in Yeghegnadzor.

Wandelen: Artabuynk – Smbataberd – Tsakhats Kar: ~14-15 km; 4,5 – 5,5 uur; 1680-1970-2100 meter
Yeghegnadzor – Artabuynk – Yeghegnadzor: 50 km, 1 uur 50 min

Dag 8: Yeghegnadzor, Zorats Karer, Tatev
Je pakt de hoofdweg naar Iran. Het smalle, rotsige dal stijgt naar de 2.344 hoge Vorotan-pas. Hierna voert de weg over een brede, desolate hoogvlakte. Bij het stadje Sisian ligt Zorats Karer, het “Armeense Stonehenge”: op een heuvelig terrein midden op de hoogvlakte staan hier tientallen enorme stenen. Over de betekenis is geen zekerheid maar een van de hypotheses is dat Zorats Karer een enorm observatorium was.

Even verder verlaat je de hoofdweg om naar het zuiden te rijden. Hier kom je bij het station van de kabelbaan die over twee diepe kloven naar een van de hoogtepunten van Armenië voert: het klooster van Tatev. De uitzichten en de geïsoleerde ligging, hoog op een bergtop boven een diepe kloof, maken dit tot een bijzondere plaats.
(NB: de kabelbaan naar Tatev is op maandagen gesloten; het klooster is dan nog wel per auto bereikbaar).

Hierna keer je via dezelfde mooie route weer terug naar Yeghegnadzor.

Yeghegnadzor – Zorats Karer – Tatev – Yeghegnadzor: 270 km, 4 uur 45 min

Dag 9 Noravank, Khor Virap, Jerevan
Dit keer noem je de hoofdweg naar het westen en de hoofdstad. Deze verlaat je echter al snel. Een nauw dal voert naar de kerk van Noravank, mooi gelegen tussen de steile, rode hellingen van de kloof. De roodbruine kleuren van het klooster passen goed bij de rotsen van de kloof.

De laatste stop van de dag is het klooster van Khor Virap. Hier begon de christelijke geschiedenis van Armenië, dat als eerste land ter wereld het Christendom omarmde als staatsgodsdienst. Bijzonder van Khor Virap is de ligging in de indrukwekkende schaduw van de berg Ararat, de voor Armeniërs heilige berg die pijnlijk genoeg aan de andere kant van de gesloten Turkse grens ligt.

Aan het eind van de middag kom je terug in Jerevan.

Yeghegnadzor – Noravank – Khor Virap – Jerevan: 150 km, 2 uur 40 min

Dag 10 Jerevan: hike Amberd of Aragats
De laatste volle wandeldag vanuit Jerevan. Je gaat weer met een lokale gids op pad. Niet ver buiten Jerevan verlaat je de hoofdweg. Een stille landweg voert je over de helling van de berg Aragats (niet te verwarren met de Ararat), door weiden en bossen. Hier zijn twee verschillende wandelingen mogelijk, afhankelijk van het weer en de wandelzin. Beide starten bij Lake Kari, op 3.250 meter hoogte. Een eenvoudige wandeling voert van Lake Kari langzaam naar beneden naar de ruïnes van Amberd fort. Een zwaardere, langere, wandeling klimt vanaf Lake Kari naar de zuidelijke piek van de Aragats op 3.880 meter. Hiervandaan heb je een machtig uitzicht over de vlaktes, over de krater van de Aragats en over de andere pieken van deze berg.

Als je hebt gekozen voor een self-drive wordt de auto aan het einde van de middag weer bij je hotel opgehaald.

Wandelen Amberds: ~10 km; 3,5 uur; 3250-2300 meter
Wandelen Aragats: ~14-15 km; 4-6 uur; 3250-3880-2300 meter
Jerevan – Aragats – Jerevan: 60 km, 1 uur 30 min rijden

Dag 11 Jerevan: Geghard, Garni
Je hebt nog een volle dag Jerevan. Overweeg de huurauto of auto met chauffeur een dag langer te houden voor een excursie naar Garni & Geghard. Als je dit wilt boeken, horen we het graag voor vertrek.

Je verlaat de hoofdstad voor een dagexcursie. Ten oosten van Jerevan ligt de Garni tempel, de enige nog uit de Oudheid overgebleven tempel in Armenië. De ligging van Garni is imposant: de tempel is gebouwd op een strategische locatie, aan drie kanten beschermd door diepe afgronden die leiden naar de Azat-rivier. Op het terrein zijn ook de ruïnes van een kerk en een gedeelte van een oud badhuis (met mooie mozaïeken) te vinden. De tempel van Garni is in de jaren 70 van de vorige eeuw volledig gerestaureerd, en is het enige overgebleven monument uit de Hellenistische periode, gewijd aan de zonnegod Mithra. Waarschijnlijk werd de tempel niet verwoest toen Armenië zich tot het christendom bekeerde omdat hij zich in de zomerresidentie van de Koninklijke familie bevond.
Vlakbij Garni ligt de kerk van Geghard. De huidige naam verwijst naar de speer – ‘geghard’ – waarmee Jezus’ zijde doorboord zou zijn en die in de 13e eeuw naar deze plek werd gebracht (en nu is te zien in museum van het Echmiadzin klooster). De kerken in het complex zijn gedeeltelijk uitgehouwen in de rotsen en bekend om hun architectuur en akoestiek; er worden zelfs opnamen van kerkkoren gemaakt. Al met al is dit een erg sfeervolle plek die niet voor niets op de Werelderfgoedlijst staat.

Jerevan – Geghard – Garni – Jerevan: 75 km, 2 uur 10 min

Dag 12 thuisreis
Je verlaat Jerevan en vliegt terug naar huis.

Top