Armenië (8 dagen)

Armenië rondreis (8 dagen)

Met deze boeiende 8-daagse individuele rondreis door Armenië bezoek je alle hoogtepunten van dit kleine maar boeiende land. Je reist naar keuze per auto met chauffeur of maakt een self-drive per huurauto.

De uitgebreide reisbeschrijving hieronder gaat uit van een rondreis per auto met chauffeur. De genoemde excursies kunnen als voorbeeld worden gebruikt voor een rondreis per huurauto.
Let op: de genoemde rijtijden zijn indicatief en zonder dat er rekening is gehouden met drukte, stops onderweg, parkeren, etc.

Aanpassingen zijn mogelijk, net als combinaties met buurland Georgië.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 8 dagen
Beste reistijd: april t/m oktober

Prijs vanaf € 495,- op basis van self-drive, of vanaf € 860,- op basis van auto met chauffeur (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Armenië.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Jerevan
Bij aankomst op het vliegveld van Jerevan word je opgewacht en naar het hotel gebracht. De volgende dag kun je op eigen gelegenheid de stad verkennen. Blini Reizen kan uiteraard ook een stadsexcursie met een goede, Engelstalige gids regelen.

Jerevan is niet alleen de hoofdstad van Armenië, maar ook verreweg de grootste en belangrijkste stad van het land. Jerevan vormt het hart van Armenië. Een bezoek aan dit land is niet denkbaar zonder ook deze prettige, veilige en boeiende stad te leren kennen.

Hoewel op de huidige locatie van Jerevan al ruim voor Christus een nederzetting bestond, is de stad pas vanaf 1827 toen de Russen kwamen en later in de Sovjettijd echt tot ontwikkeling gekomen. Nu telt de stad 1,1 miljoen inwoners, bijna een derde van alle inwoners van het land. Het oude hart van de stad is het Plein van de Republiek, een groot plein dat wordt omsloten door indrukwekkende gebouwen in Stalinistische stijl. Hier liggen ondermeer het Nationaal Historisch Museum, het Nationale Kunst Museum en het Marriot, het duurste hotel van de stad. Het tweede grote en populaire plein is het Opera Plein, dat rond het imposante gebouw van de Nationale Opera ligt.

Jerevan is een stad waar mensen graag en veel buiten zijn. Het is dan ook een stad van parken, terrassen en brede boulevards met flanerende mensen. Het is leuk om een plekje uit te zoeken en onder het genot van een kopje koffie of een Gyumri- of Kilikia-biertje mensen te kijken.

Zoals elke hoofdstad heeft ook Jerevan een groot aantal goede, leuke en interessante musea. Zonder volledig te willen hieronder een korte opsomming van de musea die Blini Reizen zelf de moeite waard vindt. Allereerst het Nationaal Historisch Museum. Hier wordt de geschiedenis en de ontwikkeling van de Armeense cultuur duidelijk verteld. Een bezoek aan het museum verzorgt de achtergrond die je nodig hebt om alles wat je tijdens je rondreis gaat zien of al gezien hebt, te plaatsen en te begrijpen.

In het zelfde gebouw als het Nationaal Historisch Museum zit het Nationaal Kunst Museum. Hier is een van de grootste collecties kunst uit de voormalige Sovjet-Unie te bewonderen. Daarbij niet alleen Armeense kunst, die deels uit kerken en kloosters komt, maar ook veel schilderijen van West-Europese schilders en bekende Russen als Repin en Vaznetsov.

Het Matenadaran-museum vertelt het verhaal van de ontwikkeling van het Armeense alfabet, een belangrijke factor in de versterking van de Armeense staat, de Armeense kerk en het Armeense nationaal bewustzijn. Wat ons betreft is het niet alleen een van de beste musea van het land, maar is een bezoek ook onmisbaar voor iedereen die Armenië wil leren kennen en begrijpen.

Favoriet van Blini Reizen is het museum voor de Armeense regisseur Parajanov. Het bevat talloze kunstwerken die de regisseur vooral maakte in de periode dat het maken van films hem door het Sovjetregime was verboden. En passant maak je als bezoeker kennis met een tijd die voor kunstenaars niet de makkelijkste was. Indruk maken bijvoorbeeld de kleine potloodtekeningen die Parajanov maakte toen hij gevangen zat.

Om de Armeniërs en de staat Armenië te begrijpen ontkom je ten slotte eigenlijk niet aan een bezoek aan het indrukwekkende Genocide Monument. Dit herdenkt de slachtoffers van de genocide die de Turken aan het begin van de 20e eeuw pleegden op Armeniërs in het Turkse Rijk. Schattingen lopen uiteen van een half tot anderhalf miljoen slachtoffers.

Dag 3 Khor Virap, Noravank, Tatev, Goris
Vandaag begint de rondreis door Armenië pas echt. Als je reist per auto met chauffeur haalt deze je op bij het hotel. Als je hebt gekozen voor een self-drive wordt de auto naar je hotel gebracht.

Je verlaat de hoofdstad in zuidoostelijke richting. De eerste stop is het klooster van Khor Virap. Het ligt op een heuvel boven de velden met wijnranken en biedt een prachtig zicht op de Ararat, de voor Armeniërs heilige berg die pijnlijk genoeg aan de andere kant van de gesloten Turkse grens ligt.
Een bergpas brengt je bij een nauw dal dat naar de kerken van Noravank voert, mooi gelegen tussen de steile, rode hellingen van de kloof. De roodbruine kleuren van het klooster passen goed bij de rotsen van de kloof.

Je keert terug naar de hoofdweg van Jerevan naar Iran. Verder naar het oosten begint Vayots Dzor, de wijnstreek van Armenië. Langs de kant van de weg staan hier tientallen kramen met colaflessen vol wijn. Deze vinden gretig aftrek bij de Iraanse vrachtwagenchauffeurs die bij de Iraanse douaniers natuurlijk niet met echte wijnflessen kunnen aankomen.

De weg stijgt door een mooi dal langzaam naar de 2344 meter hoge Vorotan-pas. Vanaf hier rij je over een golvende hoogvlakte tussen kale en woeste bergen. Het landschap is hier leeg en indrukwekkend.

Niet ver van het einddoel van vandaag, het stadje Goris, verlaat een gloednieuwe asfaltweg de hoofdweg. De zijweg brengt je naar een verrassing: wat de Armeniërs trots ’s wereld langste kabelbaan noemen. Deze overbrugt twee diepe kloven en brengt de reiziger naar het prachtig gelegen klooster van Tatev. Het klooster is overigens ook per weg bereikbaar. Deze duikt zigzaggend van de hoogvlakte een diep dal in om vervolgens met veel haarspeldbochten bij Tatev aan te komen.
Het klooster van Tatev speelde lang een belangrijke rol in de verdediging van de Armeense godsdienst en cultuur. De spectaculaire ligging maakt Tatev tot de favoriete plek van veel van onze reizigers.

In het rustige Goris zelf is niet veel te zien. Maar wandel even door de ruime, stille straten om een idee te krijgen van provinciaals Armenië. De mondaine drukte van Jerevan is hier ver weg.

Jerevan – Khor Virap – Noravank – Tatev – Goris: 310 km, 5 uur 30 min

Dag 4 Zorats Karer, Selim, Noradus, Hayravank, Sevan
Op de weg terug naar het noorden maak je eerst een stop bij Zorats Karer, het ‘Armeense Stonehenge’: op een heuvelig terrein staan hier tientallen enorme stenen. Over de betekenis is geen zekerheid maar een van de hypotheses is dat Zorats Karer een enorm observatorium was.

Je rijdt verder in de richting van Jerevan totdat je een zijweg neemt naar het noorden. Deze voert je door een prachtig dal naar de voet van de 2410 meter hoge Selim-pas. Halverwege de lange beklimming stop je bij een bijzondere karavanserai uit de 14e eeuw.
Ja daalt af naar de blauwe wateren van het uitgestrekte meer van Sevan, dat op 1900 meter hoogte tussen de bergen ligt. Tijdens de rit langs de oevers van het meer heb je zicht op het prachtig blauwe water en de besneeuwde toppen aan de andere kant van het meer. Je stopt onderweg bij bij het oude kerkje van Hayravank en het kachkar-veld van Noraduz. Kachkar’s zijn oude, typisch Armeense herdenkingsstenen die rechtop staan. Ze zijn versierd met reliëfs en Armeense teksten.

Je hotel ligt niet veel verder, direct aan de oevers van het meer. In de zomer kun je hier uitstekend zwemmen, maar in het najaar en het voorjaar is het aan het einde van dag al snel te fris.

Goris – Zorats Karer – Selim – Noraduz – Hayravank – Sevan: 235 km, 4 uur 10 min

Dag 5 Dilijan, Haghartsin, Sanahin, Haghpat
Na nog een laatste blik op het fotogenieke Sevanavank, een klooster op een schiereilandje, laat je het meer van Sevan achter je als je een tunnel induikt. Als je aan de andere kant van de tunnel weer tevoorschijn komt rijdt je door de dichtbeboste dalen rond Dilijan, het Armeense Zwitserland.
Het stadje Dilijan zelf en de omliggende natuur zijn populair bij Armeense vakantiegangers. Wandel even door het centrum van Dilijan dat wordt gevormd door een bijzondere mix van vervallen Sovjetgebouwen en gerestaureerde huizen uit eerdere periodes.
In de dalen ten noorden van Dilijan liggen twee mooie kloosters verscholen. Haghartsin ligt in een smal dal midden tussen de bossen, Goshavank ligt in de weilanden bij een klein dorpje. Je bezoekt vandaag Haghartsin.
Wandelaars kunnen hier een flinke wandeling plannen. Een mooie route voert van het Parz-meer door de bossen naar het klooster van Goshavank (NB: in deze standaardreis ontbreekt de tijd voor zowel de wandeling als voor een bezoek aan Goshavank).

Je laat Dilijan achter je en rijdt weer over een hoogvlakte naar het westen. Hier kom je verrassend genoeg door enkele dorpen waar vrijwel alleen Russen wonen. Hun voorouders trokken in de 19e eeuw weg uit Rusland toen zij daar werden vervolg voor hun interpretatie van het orthodoxe geloof.
Daarna rijd je de prachtige kloof van de Debed-rivier naar Haghpat en Sanahin. Deze kloosters liggen hemelsbreed niet meer dan 10 kilometer van elkaar vandaan. In de 10e eeuw worden het belangrijke centra van wetenschap, cultuur en religie, nu zijn het sfeervol vervallen kerken.

Sevan – Dilijan – Haghartsin – Sanahin, Haghpat-klooster – Haghpat: 170 km, 3 uur 40 min

Dag 6 Odzun, Amberd, Jerevan
Vandaag keer je terug naar de hoofdstad. Niet op de Unescolijst, maar zeker ook de moeite van een korte omweg waard, is de kerk van Odzun. Net als Hagphat en Sanahin ligt Odzun hoog bovenin het rivierdal. De grote kerk werd gebouwd in de 6e eeuw van opvallende rode steen.

Ruim voor Jerevan verlaat je de hoofdweg voor de laatste keer. Een stille landweg voert je over de helling van de berg Aragats (niet te verwarren met de Ararat), door weiden en bossen. Het doel zijn de ruïnes van Amberd. Dit fort was eeuwenlang een belangrijke vesting waarvandaan de Armeense vorsten heersten over dit deel van de Kaukasus. Hieraan kwam een einde zoals aan zoveel steden, forten en zelfs volkeren in dit deel van de wereld een einde kwam: met de komst van de Mongoolse legers. Amberd is nu niet meer dan een indrukwekkende en sfeervolle ruïne waarvandaan je een prachtig zicht hebt op de Aragats en over de laag liggende vlaktes.

Als je hebt gekozen voor een self-drive wordt de auto aan het einde van de middag weer bij je hotel opgehaald.

Haghpat – Odzun – Amberd – Jerevan: 210 km, 4 uur 10 min

Dag 7 Jerevan: Geghard, Garni
Je hebt nog een volle dag Jerevan. Overweeg de huurauto of auto met chauffeur een dag langer te houden voor een excursie naar Garni & Geghard. Als je dit wilt boeken, horen we het graag voor vertrek.

Vanuit Jerevan reis je naar het oosten. Onderweg wordt een korte stop gemaakt bij de Charents Boog. Deze plek biedt, zeker op heldere dagen, een fantastisch uitzicht op (de vallei van) de Ararat.
Het Geghard kloostercomplex (de naam betekent ‘speer’, naar de speer waarmee volgens Jezus overlevering in zijn zij werd gestoken, nu te zien in Echmiadzin) stamt uit de 13e en 14e eeuw, gedeeltelijk uitgehouwen in de rotsen. De kerken zijn ook bekend om hun architectuur en akoestiek, er worden zelfs opnamen van kerkkoren gemaakt. In een van de kerken ontspringt een bron waarvan wordt gezegd dat het water wonderen kan verrichten.
De ligging van de tempel van Garni is imposant: hij is gebouwd op een strategische locatie, aan drie kanten beschermd door diepe afgronden die leiden naar de Azat-rivier. Op het terrein zijn ook de ruïnes van een kerk en een gedeelte van een oud badhuis (met mooie mozaïeken) te vinden. De tempel van Garni is in de jaren 70 van de vorige eeuw volledig gerestaureerd, en is het enige overgebleven monument uit de Hellenistische periode, gewijd aan de zonnegod Mithra. Waarschijnlijk werd de tempel niet verwoest toen Armenië zich tot het christendom bekeerde omdat hij zich in de zomerresidentie van de Koninklijke familie bevond.
Een leuke wandeling voert door de kloof onder Garni. Je komt onder meer langs de “Symphony of Stones”, een bijzondere en mooie rotsformatie.

Je kunt overwegen de excursies naar Geghard en Garni in te wisselen of aan te vullen met een bezoek aan Echmiadzin en Zvartnots. Omdat de vier bezienswaardigheden redelijk dicht bij de stad liggen kunnen ze goed op een dag gecombineerd worden, de totale rijtijd is ongeveer 3 uur (Jerevan – Echmiadzin – Zvartnots – Geghard – Garni – Jerevan: 120 km, 3 uur 10 min).

De kathedraal van Echmiadzin, ook wel de moederkerk van de Armeense kerk genoemd, stamt al uit de 4e eeuw na Christus. Volgens overlevering kreeg St. Gregorius de Verlichter, grondlegger van de Armeens-Apostolische kerk, in een visioen opdracht om juist op deze plek een kerk te bouwen. Aldus geschiedde. Tegenwoordig vormt de kathedraal het spirituele centrum van de Armeense Kerk, en is ook de zetel van de Katholikos, de Patriarch van alle Armeniërs wereldwijd.
Het is leuk onderweg een tussenstop te maken bij de ruïnes van de kathedraal van Zvartnots, gebouwd in de 7e eeuw na Christus. Ooit was deze aan de Heilige Joris gewijde kathedraal de grootste kerk van Armenië, bedoeld om de nieuwe hoofdkerk te worden en daarmee die van Echmiadzin te overtreffen. Helaas is het originele heiligdom verwoest (waarschijnlijk door een aardschok in 930), maar aan de hand van de overgebleven zuilen kun je je nog een aardig idee vormen van de grootsheid van het geheel.

Dag 8 thuisreis
Vroeg in de ochtend verlaat je Jerevan en vliegt terug naar huis.

Top