Baltische Landen (21 dagen)

Baltische Landen (21 dagen)

Een complete rondreis per huurauto door Estland, Letland en Litouwen. Je bezoekt met deze self-drive niet alleen de drie Baltische hoofdsteden Tallinn, Riga en Vilnius, maar maakt ook uitgebreid kennis met het platteland en de ongerepte natuur. Sfeervolle steden, uitgestrekte bossen met talloze meren, stille strandjes en oude landhuizen.
Tijdens deze diverse fly&drive kun je in je eigen tempo alle hoogtepunten van de mooie Baltische landen bezoeken.

Nieuwsgierig? Onderaan de pagina vind je een foto-impressie van deze reis.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 21 dagen
Beste reistijd: april t/m oktober

Prijs vanaf: € 1235,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Estland, Letland en Litouwen.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Bij de verschillende dagen staat vermeld welke afstanden je moet rijden en hoe lang je hier over doet. Let op: dit zijn de afstanden van plaats tot plaats en dus zonder toeristische omwegen. De rijtijden zijn zonder stops.

Dag 1-2 Vilnius
Je vliegt naar Vilnius, de hoofdstad van Litouwen.

Vilnius is met Riga en Tallinn een van de drie leukste steden van de Baltische landen. De oude binnenstad van Vilnius is door de Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst. En als je hier rondwandelt begrijp je al snel waarom. De grootste oude binnenstad van Oost-Europa is uitstekend bewaard gebleven. Het merendeel van de gebouwen stamt uit de 15e en 16e eeuw, de periode dat Litouwen groot en machtig was. Toch draait Vilnius niet alleen om de indrukwekkende kathedraal, de universiteitsgebouwen, het presidentieel paleis en de talloze andere kerken. Het is een stad waar je rond moet dwalen om telkens nieuwe pleintjes en hoekjes te ontdekken.
Een kabelbaantje voert naar de top van Gediminas-heuvel, genoemd naar de legendarische koning van Litouwen. Vanaf hier heb je een goed uitzicht over het centrum en realiseer je je pas goed hoe groot de oude kern is. En hoeveel kerken er staan. Dit laatste is een getuigenis van de liberale en vrije stad die Vilnius in het verleden was: allerlei geloven en nationaliteiten waren er welkom. In vroeger tijden kende de stad ook een grote joodse minderheid. Zeker 70.000 joden overleefden de Tweede Wereldoorlog echter niet. Van de oude joodse wijken is nu niet veel meer over.

In een zijstraat van de Gedimino-boulevard staat een groot pand met een trieste geschiedenis. Hier was ten tijde van de Sovjet-Unie het hoofdkwartier van de KGB gevestigd. En tijdens de Duitse bezetting dat van de Gestapo. Het gebouw is nu een museum dat het verhaal van de terreur van de KGB vertelt. Bezoek het museum om een idee te krijgen van wat zich onder Stalin in Litouwen heeft afgespeeld en om beter te begrijpen waarom de onafhankelijkheid door veel Litouwers zo gekoesterd wordt.

Sfeervol is de wijk Uzupis, aan de andere kant van een rivier. Het is het centrum van alternatief en artistiek Vilnius. De bewoners hebben zich onafhankelijk verklaard van Litouwen en bij de bruggen staan grote borden met daarop de regels van hun vrijstaat. Langs de keienstraatjes van Uzupis zijn allerlei terrasjes, restaurants en winkeltjes te vinden.

Dag 3 Daugavpils
Op dag 3 haal je de auto op in het centrum van de stad. Daarna begint je rondreis pas echt.

Je verlaat de stad in noordelijke richting. Al snel zit je midden in de natuur. Het oosten van Litouwen bestaat vooral uit uitgestrekte bossen afgewisseld met talloze meren en meertjes. Het is een prachtig gebied om te wandelen of te kanoën en je moet overwegen hier een extra overnachting in te plannen.

Ongemerkt passeer je de grens tussen Litouwen en Letland. Je bent hier in de regio Latgale, een van de armste gebieden van de EU. Hoofdstad is Daugavpils. De oude stad zelf is in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd en heeft nu een duidelijk Sovjet-karakter. Het is echter wel een levendige stad.
Daugavpils’ “claim to fame” is de schilder Mark Rothko, die hier in 1903 werd geboren. Aan de rand van de stad ligt een groot fort, dat in 1810 door de Russen werd gebouwd. Hierin is een boeiend Rothko-museum gevestigd.

Vilnius – Daugavpils: 180 km – 2,5 uur

Dag 4 Aluksne
Ten noorden van Daugavpils begint het merendistrict van Latgale. De meren liggen tussen de bossen, met aan de oevers dorpjes van vooral houten huizen. Het is een mooie streek om op je gemak doorheen te rijden. Je bestemming van vandaag is Alukse, een rustig dorp een de oevers van een meer.

Daugavpils – Aluksne: 215 km – 3 uur

Dag 5 Tartu
De grens tussen Letland en Estland ligt niet ver van Gulbene. Het zuidoosten van Estland bestaat vooral uit dichtbeboste heuvels. Haanja Nationaal Park is een goed wandelgebied. En als het warm is moet je zeker bij een van de meren stoppen voor een koele duik.

Tartu is een levendige universiteitsstad. Wandel door het oude centrum en de stadsparken en vergeet niet te gaan zitten op een van de vele terrasjes, voor een drankje en om naar de voorbijgangers te kijken.

Aluksne – Tartu: 140 km – 2 uur

Dag 6-7 Lahemaa
De route van vandaag voert richting het noorden. We raden je aan een omweg te maken langs de oevers van het grote Peipsi-meer, al is het maar voor de dorpjes van de ‘oudgelovigen’, een stroming binnen de Russisch-orthodoxe kerk die in de 17e eeuw moesten vluchten uit Rusland.

Je rijdt net zolang door totdat je de kust bereikt. Doel is het prachtige Lahemaa Nationaal park, waar je volgende slaapplek zich bevindt.
De natuur is gevarieerd met bossen, moerassen, meertjes, watervallen, stille stranden en rotsige baaien. Dat de natuur hier zijn gang kan gaan, blijkt ondermeer uit het feit dat er nog beren en lynxen leven.
Fiets- en wandelpaden maken het mogelijk het natuurgebied te verkennen. Aan de kust liggen stille vissersdorpjes. In de bossen staan de oude landhuizen van de vroegere adel. De jachtige, moderne wereld is hier ver weg.

Tartu – Lahemaa: 170 km – 2 uur

Dag 8-9 Tallinn
Een korte rit brengt je naar de tweede hoofdstad van deze rondreis.

De hoofdstad van Estland is terecht een van de populairste steden van de Baltische landen. Het middeleeuwse centrum met zijn smalle straatjes, stadsmuren en kerktorens is bijzonder sfeervol. En terwijl de benedenstad met al zijn terrasjes, winkeltjes en toeristen voor sommigen wat druk kan zijn, is de bovenstad meestal heerlijk rustig. Hier vind je ook verschillende uitzichtpunten waarvandaan je over de kerktorens van de oude benedenstad of de kranen van de haven uit kunt kijken.
Wie wat meer moeite neemt merkt al snel dat Tallinn verschillende gezichten kent. Buiten de muren van de oude stad wandel je achtereenvolgende langs de moderne gebouwen van de nieuwe stad en de zo herkenbare betonnen bouwwerken uit de Sovjettijd.
Wandel nog wat verder en je komt terecht in weer een andere stad. Hier staan langs de stille lanen oude houten huizen van rond 1900. Weer wat verder kom je uit in het Kadriorg Park, waar bij goed weer een groot gedeelte van de bevolking van Tallinn onder de oude bomen of langs de vijvers is te vinden. Aan de rand van het park staat het prachtige Kadriorg Paleis, waarvan de bouw door Peter de Grote zelf is begonnen.

Lahemaa – Tallinn: 100 km – 1,5 uur

Dag 10 Hiiumaa
Je volgt de kust naar het westen. Bij de havenstad Haapsalu pak je de veerboot naar Hiiumaa, een van de Estse eilanden.

Hiuumaa is 1000 vierkante kilometer groot maar telt maar 11.000 inwoners. Kärdla is de hoofd-’stad’ met 3700 inwoners. Je begrijpt dat Hiiumaa heerlijke rustig is, met bossen en velden, kleine dorpjes, verlaten vuurtorens en stille stranden.

Tallinn – Hiiumaa: 170 km – 5,5 uur (inclusief veerboot)

Dag 11-12 Saaremaa
Een volgende korte overtocht per veerboot brengt je naar Saaremaa, het grote broertje van Hiiumaa. Saaremaa telt meer inwoners en ziet meer toeristen, zeker in het gezellige stadje Kuressaare, maar ook hier komt de bezoeker vooral voor rust en natuur. De fijne stranden vormen een leuk extraatje. Je kan kiezen voor een hotel op het platteland of in Kuressaare.

Hiiumaa – Saaremaa: 75 km – 4 uur (inclusief veerboot)

Dag 13 Cesis
Per brug bereik je het eilandje Muhu. Hier pak je de boot naar het vasteland. Daar aangekomen rijd je naar het zuidoosten. Als je tijd hebt kun je stoppen in de badplaats Pärnu. Niet veel zuidelijker kom je weer in Lettland.

In het noorden van Letland ligt Gaujas Nationaal Park, een mooi gebied van beboste heuvels met oude stadjes en kastelen. Je overnacht in het stadje Cesis, een mooie uitvalsbasis voor het verkennen van Gaujas.

Saaremaa – Cesis: 335 km – 6 uur (inclusief veerboot)

Dag 14-15 Riga
Na de rust van het platteland is het weer tijd voor de stad. Op dag 14 bereik je al snel Riga.

Het oude centrum van Riga ligt aan de brede rivier Daugava. Het werd zwaar beschadigd in de Tweede Wereldoorlog, maar vrijwel volledig herbouwd. Met zijn oude kerken en koopmanshuizen, keienstraatjes en pleinen vol terrassen is het een leuke plek om rond te wandelen en wat te drinken. Dat auto’s worden geweerd helpt zeker.
Rond het oude centrum ligt een ring van stadsparken. Zeker in de zomer is dit de plek waar de inwoners van Riga zich vermaken. Aan de andere kant van de parken liggen de stadswijken uit de 19e en het begin van de 20e eeuw. Iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is in architectuur zal met veel plezier door de rustige, brede straten van deze buurten wandelen. Dat Riga de Europese hoofdstad van de art nouveau is, komt voor veel mensen als een verrassing. De mooiste voorbeelden van deze architectuur zijn in deze wijken te vinden.
Riga is een stad vol winkels, terrassen, restaurants en cafés: een stad vol leven.
Het is ook een stad met verschillende gezichten. Zo vormen de Letten een minderheid in hun eigen hoofdstad, terwijl de etnische Russen de grootste groep vormen.
Een goede plek om weer een andere kant van de stad te zien is de centrale markt, net ten zuiden van het centrum. In en rond een serie enorme hallen wordt hier werkelijk van alles verkocht. Let op hoe oude vrouwtjes van het platteland hier mandjes zelf geplukte paddenstoelen en bessen verkopen.
Hoewel je je zonder problemen een week in en rond het oude centrum zou kunnen vermaken, is het aan te raden ook eens verder te kijken. Neem bijvoorbeeld een tram naar de noordoostelijke buitenwijken van de stad. Hier liggen twee uitgestrekte kerkhoven waar het in de weekenden altijd een drukte van belang is. Mensen poetsen de prachtig versierde graven van hun dierbaren en verzorgen met hark en snoeischaar het groen.
Een grote bonus van Riga is het vlakbij gelegen Jurmala, de Riviera van Letland. Niet meer dan twintig kilometers buiten de stad ligt hier een strook van 32 kilometer aan stranden en badplaatsen. In de zomer en zeker in de weekenden is hier een groot deel van de bevolking van Riga te vinden, aan het strand of op de terrassen en in de cafés.
En Jurmala is niet zomaar een badplaats. Aan het begin van de 20e eeuw bouwden de rijken van Riga hier hun houten buitenhuizen in de stijl van de art nouveau. Deels vervallen en deels gerestaureerd geven zij karakter aan Jurmala. Dat laatste geldt zeker ook voor de – meestal verlaten – sanatoria die in de Sovjettijd zijn neergezet.

Cesis – Riga: 90 km – 1,5 uur

Dag 16 Kuldiga
Je verlaat Riga in westelijke richting. Het licht glooiende landschap bestaat vooral uit velden en bossen. Overweeg een omweg langs Kaap Kolka, waar de Golf van Riga en de Baltische Zee elkaar ontmoeten. Een onverharde maar goede weg voert je hier door dennenbossen. De kust met veel kleine, verlaten strandjes is nooit ver weg.

Je overnacht in het middeleeuwse stadje Kuldiga, met zijn onaangetaste centrum regelmatig het decor voor speelfilms.

Als je hebt gekozen voor onze hotelklasse III slaap je niet in een gewoon hotel, maar in een oud landhuis, dat schitterend is gerestaureerd en vol staat met prachtige meubels. Het ligt midden op het stille platteland aan een klein meertje. De eigenaren kiezen ervoor elke nacht maar een paar gasten te verwelkomen en zorgen er dan ook voor dat je je echt thuis voelt. Het is een bijzondere plek die echt iets toevoegt aan de reis.

Riga – Kuldiga: 150 km – 2 uur

Dag 17-18 Klaipeda
Op weg naar de kust kun je stoppen bij het Edole kasteel. Gebouwd in de 13e eeuw herinnert het aan de tijd dat Duitse adellijke families hier de dienst uitmaakten.

De snelste weg voert je langs de kust naar het zuiden. Het vissersdorpje Pavilosta is een leuke plek voor de lunch.

Je overnacht vandaag in de havenstad Klaipeda, het hotel staat in het sfeervolle centrum. Ten noorden van de stad liggen duinen, bossen en een kilometerslang zandstrand.

Dag 18 kun je naar eigen inzicht invullen. Een leuke excursie brengt je naar de Koerse schoorwal, ofwel de Kuronian Spit. Deze 41 kilometer lange, smalle strook land tussen de zee en een lagune, bestaat uit beboste duinen en langgerekte stranden. Vanaf Klaipeda vaart een pont naar de schoorwal. Je kunt er ook voor kiezen de Nemunas-delta te verkennen. Dit uitgestrekte natuurgebied bestaat uit riviertjes, meren en moerassen.

Kuldiga – Klaipeda: 190 km – 2,5 uur

Dag 19 Kaunas
Je laat de kust achter en rijdt het binnenland is. Als je op tijd op pad gaat kun je een omweg maken langs Siauliai. Hier ligt de bijzondere “heuvel van de kruizen”, een heuvel waar pelgrims vele duizenden kruizen hebben achtergelaten.

De volgende stop is Kaunas, de tweede stad van Litouwen. Ook Kaunas was even de hoofdstad, tijdens de korte onafhankelijkheid tussen beide wereldoorlogen. Het authentieke, oude, centrum van de stad is leuk voor een wandeling en een kop koffie op een terrasje.

Klaipeda – Kaunas: 215 km – 2,5 uur

Dag 20 Vilnius
De laatste etappe voert je terug naar de hoofdstad van Litouwen. Stop onderweg bij Trakai, gelegen op een half uur van Vilnius. Op een eilandje in een meer staat een indrukwekkend kasteel, een tijdlang was dit de hoofdstad van het land. In het kasteel is een museum ingericht dat de geschiedenis van het land vertelt.

Kaunas – Vilnius: 100 km – 1,5 uur

Dag 21 thuisreis
Je rijdt naar de luchthaven, levert je auto in en vliegt terug naar huis.

Top

De foto’s bij dit bericht zijn gemaakt door Blini-reizigers Karin & Theo (tijdens hun fietstocht door Estland & Letland) en door Blini Reizen tijdens onze reizen naar Helsinki en de Baltische landen.

Estland: Stadhuisplein Tallinn

Estland: Stadhuisplein Tallinn

Litouwen, Kaunas: wat zullen we morgen eens gaan doen? (foto: Blini Reizen)

Litouwen, Kaunas: wat zullen we morgen eens gaan doen?

Estland: ooievaars onderweg (foto: Blini Reizen)

Estland: ooievaars onderweg

Estland, onderweg: bushokje met bloemen (foto: Blini Reizen)

Estland, onderweg: bushokje met bloemen

Letland: strand van Jurmala (foto: Blini Reizen)

Letland: strand van Jurmala

Estland: Kadriorg-paleis bij Tallinn (foto: Blini Reizen)

Estland: Kadriorg-paleis bij Tallinn

Estse Eilanden: boten op Hiiumaa (foto: Karin & Theo)

Estse Eilanden: boten op Hiiumaa

Estse Eilanden: gedroogde vis op Saaremaa (foto: Karin & Theo)

Estse Eilanden: gedroogde vis op Saaremaa

Letland: straatmuzikant in Riga (foto: Blini Reizen)

Letland: straatmuzikant in Riga

Letland: vrijheidsmonument in Riga (foto: Blini Reizen)

Letland: vrijheidsmonument in Riga

Letland: art-nouveau-wijk in Riga (foto: Blini Reizen)

Letland: art-nouveau-wijk in Riga

Estland: stijlvol Tallinn (foto: Blini Reizen)

Estland: stijlvol Tallinn

Estland: stadsparkje in Tallinn (foto: Blini Reizen)

Estland: stadsparkje in Tallinn

Estland: Lahemaa National Park (foto: Blini Reizen)

Estland: Lahemaa National Park

Letland: landhuis Kuksu Muiza in Kuksas (foto: Blini Reizen)

Letland: landhuis Kuksu Muiza in Kuksas

Riga: de markthallen bij het station (foto: Blini Reizen)

Riga: de markthallen bij het station

Litouwen: parlementsgebouw in Vilnius (foto: Blini Reizen)

Litouwen: parlementsgebouw in Vilnius

Litouwen, onderweg: een stop op het strand (foto: Blini Reizen)

Litouwen, onderweg: een stop op het strand

Riga: de markthallen bij het station (foto: Blini Reizen)

Riga: de markthallen bij het station

Estse Eilanden: traditionele kleding tijdens een feestavond (foto: Karin & Theo)

Estse Eilanden: traditionele kleding tijdens een feestavond

Estse Eilanden: accommodatie onderweg (foto: Karin & Theo)

Estse Eilanden: accommodatie onderweg

Top