Baltische Landen (12 dagen)

Baltische Landen

Deze autorondreis voert je door de drie Baltische landen. Natuurlijk bezoek je de drie hoofdsteden, maar je maakt ook kennis met verschillende provinciesteden en het prachtige platteland.

Deze reis is eenvoudig uit te breiden of in te korten. Vraag naar de mogelijkheden.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 12 dagen
Beste reistijd: april t/m oktober

Prijs vanaf: € 615,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Estland, Letland en Litouwen.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Bij de verschillende dagen staat vermeld welke afstanden je moet rijden en hoe lang je hier over doet. Let op: dit zijn de afstanden van plaats tot plaats en dus zonder toeristische omwegen. De rijtijden zijn zonder stops.

Dag 1-2 Riga
Je vliegt naar Riga en hebt twee dagen voor deze boeiende stad.

Het oude centrum van Riga ligt aan de brede rivier Daugava. Het werd zwaar beschadigd in de Tweede Wereldoorlog, maar vrijwel volledig herbouwd. Met zijn oude kerken en koopmanshuizen, keienstraatjes en pleinen vol terrassen is het een leuke plek om rond te wandelen en wat te drinken. Dat auto’s worden geweerd helpt zeker.
Rond het oude centrum ligt een ring van stadsparken. Zeker in de zomer is dit de plek waar de inwoners van Riga zich vermaken. Aan de andere kant van de parken liggen de stadswijken uit de 19e en het begin van de 20e eeuw. Iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is in architectuur zal met veel plezier door de rustige, brede straten van deze buurten wandelen. Dat Riga de Europese hoofdstad van de art nouveau is, komt voor veel mensen als een verrassing. De mooiste voorbeelden van deze architectuur zijn in deze wijken te vinden.
Riga is een stad vol winkels, terrassen, restaurants en cafés: een stad vol leven.
Het is ook een stad met verschillende gezichten. Zo vormen de Letten een minderheid in hun eigen hoofdstad, terwijl de etnische Russen de grootste groep vormen.
Een goede plek om weer een andere kant van de stad te zien is de centrale markt, net ten zuiden van het centrum. In en rond een serie enorme hallen wordt hier werkelijk van alles verkocht. Let op hoe oude vrouwtjes van het platteland hier mandjes zelf geplukte paddenstoelen en bessen verkopen.
Hoewel je je zonder problemen een week in en rond het oude centrum zou kunnen vermaken, is het aan te raden ook eens verder te kijken. Neem bijvoorbeeld een tram naar de noordoostelijke buitenwijken van de stad. Hier liggen twee uitgestrekte kerkhoven waar het in de weekenden altijd een drukte van belang is. Mensen poetsen de prachtig versierde graven van hun dierbaren en verzorgen met hark en snoeischaar het groen.

Een grote bonus van Riga is het vlakbij gelegen Jurmala, de Riviera van Letland. Niet meer dan twintig kilometers buiten de stad ligt hier een strook van 32 kilometer aan stranden en badplaatsen. In de zomer en zeker in de weekenden is hier een groot deel van de bevolking van Riga te vinden, aan het strand of op de terrassen en in de cafés.
En Jurmala is niet zomaar een badplaats. Aan het begin van de 20e eeuw bouwden de rijken van Riga hier hun houten buitenhuizen in de stijl van de art nouveau. Deels vervallen en deels gerestaureerd geven zij karakter aan Jurmala. Dat laatste geldt zeker ook voor de – meestal verlaten – sanatoria die in de Sovjettijd zijn neergezet.

Dag 3-4 Vilnius
Op dag 3 haal je ’s ochtends de auto op en begin je aan de rondreis door de Baltische landen.

De eerste bestemming is Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Een leuke stop onderweg is het barokke paleis van Rundale, in de 18e eeuw gebouwd door de beroemde architect Rastrelli.
Vilnius is de hoofdstad van Litouwen en met Riga en Tallinn een van de drie leukste steden van de Baltische landen. De oude binnenstad van Vilnius is door de Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst. En als je hier rondwandelt begrijp je al snel waarom. De grootste oude binnenstad van Oost-Europa is uitstekend bewaard gebleven. Het merendeel van de gebouwen stamt uit de 15e en 16e eeuw, de periode dat Litouwen groot en machtig was. Toch draait Vilnius niet alleen om de indrukwekkende kathedraal, de universiteitsgebouwen, het presidentieel paleis en de talloze andere kerken. Het is een stad waar je rond moet dwalen om telkens nieuwe pleintjes en hoekjes te ontdekken.
Een kabelbaantje voert naar de top van Gediminas-heuvel, genoemd naar de legendarische koning van Litouwen. Vanaf hier heb je een goed uitzicht over het centrum en realiseer je je pas goed hoe groot de oude kern is. En hoeveel kerken er staan. Dit laatste is een getuigenis van de liberale en vrije stad die Vilnius in het verleden was: allerlei geloven en nationaliteiten waren er welkom. In vroeger tijden kende de stad ook een grote joodse minderheid. Zeker 70.000 joden overleefden de Tweede Wereldoorlog echter niet. Van de oude joodse wijken is nu niet veel meer over.

In een zijstraat van de Gedimino-boulevard staat een groot pand met een trieste geschiedenis. Hier was ten tijde van de Sovjet-Unie het hoofdkwartier van de KGB gevestigd. En tijdens de Duitse bezetting dat van de Gestapo. Het gebouw is nu een museum dat het verhaal van de terreur van de KGB verteld. Bezoek het museum om een idee te krijgen van wat zich onder Stalin in Litouwen heeft afgespeeld en om beter te begrijpen waarom de onafhankelijkheid door veel Litouwers zo gekoesterd wordt.

Sfeervol is de wijk Uzupis, aan de andere kant van een rivier. Het is het centrum van alternatief en artistiek Vilnius. De bewoners hebben zich onafhankelijk verklaard van Litouwen en bij de bruggen staan grote borden met daarop de regels van hun vrijstaat. Langs de keienstraatjes van Uzupis zijn allerlei terrasjes, restaurants en winkeltjes te vinden.

Riga – Vilnius: 300 km – 3,5 uur

Dag 5 Klaipeda
Je rijdt naar het westen, naar Trakai, gelegen op een half uur van Vilnius. Op een eilandje in een meer staat een indrukwekkend kasteel, een tijdlang was dit de hoofdstad van Litouwen. In het kasteel is een museum ingericht dat de geschiedenis van het land vertelt.
De volgende mogelijk stop is Kaunas, de tweede stad van Litouwen. Ook Kaunas was even de hoofdstad, tijdens de korte onafhankelijkheid tussen beide wereldoorlogen. Het authentieke, oude, centrum van de stad is leuk voor een wandeling en een kop koffie op een terrasje.
Je overnacht vandaag in de havenstad Klaipeda, het hotel staat in het sfeervolle centrum. Ten noorden van de stad liggen duinen, bossen en een kilometerslang zandstrand.

Vilnius – Klaipeda: 310 km – 3,5 uur

Dag 6 Kuldiga
In de standaardreis rijd je vanaf Klaipeda naar het noorden. Je kunt er echter voor kiezen een of meerdere dagen te besteden aan het unieke natuurgebied dat wordt gevormd door de Koerse schoorwal, ofwel de Kuronian Spit. Deze 41 kilometer lange, smalle strook land tussen de zee en een lagune, bestaat uit beboste duinen en langgerekte stranden. Vanaf Klaipeda vaart een pont naar de schoorwal. Je kunt de schoorwal bezoeken als dagtocht vanuit Klaipeda of kiezen voor een of twee nachten in het vroegere vissersplaatsje Nida.

Je volgt de kust naar het noorden. Onderweg kun je stoppen bij kleine vissersdorpen, verlaten stranden of oude landhuizen. Je overnacht in het middeleeuwse stadje Kuldiga. Met zijn onaangetaste centrum is Kuldiga regelmatig het decor voor speelfilms.

Als je hebt gekozen voor onze hotelklasse III, moet je nog even doorrijden. Je slaapt niet in een gewoon hotel, maar in een oud landhuis, dat schitterend is gerestaureerd en vol staat met prachtige meubels. Het ligt midden op het stille platteland aan een klein meertje. De eigenaren kiezen ervoor elke nacht maar een paar gasten te verwelkomen en zorgen er dan ook voor dat je je echt thuis voelt. Het is een bijzondere plek die echt iets toevoegt aan de reis.

Klaipeda – Kuldiga: 185 km – 2,5 uur

Dag 7 Cesis
Vandaag zet je koers naar het noordoosten. Als je op tijd vertrekt, kun je een omweg maken langs Kaap Kolka, waar de Golf van Riga en de Baltische Zee elkaar ontmoeten. Verder naar het oosten kom je langs Jurmala, al sinds de Tsaristische tijden een populaire badplaats.

Je rijdt om Riga heen en komt uit bij Gauja Nationaal Park dat bestaat uit beboste heuvels met hier en daar eeuwenoude kastelen en kleine dorpen. Je overnacht in het stadje Cesis, aan de rand van het natuurgebied en een goede uitvalsbasis van voor wandelingen, fietstochten of andere activiteiten.

Kuldiga – Cesis: 230 km – 3,5 uur

Dag 8–9 Tallinn
Tijd voor de 3e hoofdstad van de reis: Tallinn. Voordat je daar aankomt kun je stoppen in de leuke badplaats Parnu.

De hoofdstad van Estland is terecht een van de populairste steden van de Baltische landen. Het middeleeuwse centrum met zijn smalle straatjes, stadsmuren en kerktorens is bijzonder sfeervol. En terwijl de benedenstad met al zijn terrasjes, winkeltjes en toeristen voor sommigen wat druk kan zijn, is de bovenstad meestal heerlijk rustig. Hier vind je ook verschillende uitzichtpunten waarvandaan je over de kerktorens van de oude benedenstad of de kranen van de haven uit kunt kijken.
Wie wat meer moeite neemt merkt al snel dat Tallinn verschillende gezichten kent. Buiten de muren van de oude stad wandel je achtereenvolgende langs de moderne gebouwen van de nieuwe stad en de zo herkenbare betonnen bouwwerken uit de Sovjettijd.
Wandel nog wat verder en je komt terecht in weer een andere stad. Hier staan langs de stille lanen oude houten huizen van rond 1900. Weer wat verder kom je uit in het Kadriorg Park, waar bij goed weer een groot gedeelte van de bevolking van Tallinn onder de oude bomen of langs de vijvers is te vinden. Aan de rand van het park staat het prachtige Kadriorg Paleis, waarvan de bouw door Peter de Grote zelf is begonnen.

Cesis – Tallinn: 300 km – 4 uur

Niet ver ten oosten van Tallinn ligt het natuurpark Lahemaa, dat bestaat uit bossen, moerassen, stille baaien, boerendorpjes en kleine vissershavens. Een nachtje in een van de tot hotel omgebouwde landhuizen in het park is een leuke verlenging van de reis.

Dag 10 Tartu
Je kunt rechtstreeks naar de volgende bestemming rijden. Maar wij raden aan de oevers van het uitgestrekte Peipsi-meer te volgen.

Tartu is de tweede stad van het land en een gezellige universiteitsstad. Wandel door het oude centrum en de stadsparken en vergeet niet te gaan zitten op een van de vele terrasjes, voor een drankje en het kijken naar de mensen.

Tallinn – Tartu: 185 km – 2,5 uur

Dag 11-12 Riga
Je rijdt terug naar Riga. De route voert je door het dichtbeboste en heuvelachtige zuiden van Estland. Let onderweg op of langs de weg (oudere) dames achter een tafel ziet staan. Grote kans dat zij heerlijke bessen, bramen of andere bosvruchten verkopen. Als het warm is kun je stoppen voor een koele duik in een van de vele bosmeertjes.

Je hebt nog een laatste avond en ochtend in Riga voordat je op dag 12 terugvliegt naar Nederland.

Tartu – Riga: 245 km – 3,5 uur

Top