Baltische Landhuizen (10 dgn)

Baltische Landhuizen

Je rijdt van Riga naar Tallinn, over het gemoedelijke platteland en door ongerepte natuur. Onderweg slaap je in de sfeervolle landhuizen en kastelen van de vroegere adel. Een bijzondere kennismaking met Letland en Estland.

Deze reis is eenvoudig uit te breiden of in te korten. Vraag naar de mogelijkheden.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 10 dagen
Beste reistijd: april t/m oktober

Prijs vanaf: € 675,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Estland en Letland.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Bij de verschillende dagen staat vermeld welke afstanden je moet rijden en hoe lang je hier over doet. Let op: dit zijn de afstanden van plaats tot plaats en dus zonder toeristische omwegen. De rijtijden zijn zonder stops.

Dag 1-2 Riga
De reis begint met een vlucht naar Riga, de hoofdstad van Letland. Je hebt vervolgens een volle dag voor deze mooie stad. Bij redelijk weer moet je zeker een bezoekje brengen aan Jurmala, de oude en populaire badplaats aan de Golf van Riga.

Dag 3-4 Kuksas
Tijd om de stad te verlaten. Je haalt de auto op en rijdt de stad uit naar het westen. Het golvende landschap bestaat uit velden en bossen en is dunbevolkt. Als je op tijd vertrekt kun je een wandeling maken door de moerassen van Kemeri Nationaal Park. Of een bezoek brengen aan het dorpje Tukums, waar het prachtige Durbe Manor ligt.

Midden op het platteland ligt hier een van Blini’s favoriete overnachtingsplekken: Kuksu Muiza. Dit oude landhuis van Duitse adel ligt aan een stil meertje en is prachtig ingericht, met meubels en schilderijen die niet zouden misstaan in een museum. Ook de kamers zijn met antieke meubels ingericht. Daniel, de eigenaar van Kuksu Muiza, kiest ervoor om maar enkele gasten per nacht te ontvangen, zodat hij iedereen persoonlijke aandacht kan geven.

Omdat Kuksu Muiza zo bijzonder is en omdat het een goede uitvalsbasis vormt voor het verkennen van de regio Kurzeme, met haar bossen, vissersdorpjes en stille stranden, slaap je hier twee nachten.

Riga – Kuksas: 90 km – 1,5 uur

Dag 5 Liepupe
Je rijdt weer terug naar het oosten. Overweeg een korte omweg langs de paleizen Jelgava en Rundale. Jelgava werd in de 18e eeuw gebouwd door de beroemde Italiaanse architect Rastrelli, in opdracht van de hertog van Koerland. Het paleis wordt gezien als een van zijn beste werken. Zo mogelijk nog indrukwekkender en mooier is Rundale, het barokke zomerpaleis van de hertogen dat ook door Rastrelli werd ontworpen en dat niet ver van Jelgava ligt.

Je overnacht in het landhuis Liepupe Muiza, bij het dorp Liepupe. Een paar kilometer naar het westen ligt de zee, met stranden aan de glf van Riga. Als je naar het oosten rijdt kom je in Gaujas Nationaal Park, een mooi gebied van beboste heuvels met oude stadjes en kastelen.

Kuksas – Liepupe: 160 km – 2,5 uur

Dag 6 Valmiera
Vandaag staat er maar een korte rit op het programma. Dat geeft je de gelegenheid de omgeving te verkennen en te genieten van de accommodatie.

Je overnacht weer in een oud en mooi gerestaureerd landhuis: Diklu Pils.

Limbazu – Valmiera: 70 km – 1 uur

Dag 7 Tartu
Ongemerkt steek je de grens over tussen Letland en Estland. Dit deel van Estland is heuvelachtig en dik bebost. Tussen de bossen liggen boerendorpjes en kastelen. Als het weer goed is lonken de vele meren en vennen: parkeer de auto en neem even een frisse duik. In de zomer en het najaar staan langs de weg regelmatig kraampjes waar oudere vrouwen zojuist geplukte bessen, bramen, frambozen en wilde aardbeien verkopen.

Ditmaal slaap je niet op het platteland maar in de tweede stad van Estland: Tartu. Het is een sfeervolle en gezellige universiteitsstad met veel parken en leven op straat.

Valmiera – Tartu: 150 km – 2 uur

Dag 8 Lahemaa
De route van vandaag voert richting het noorden en je rijdt net zolang door totdat je de kust bereikt. Doel is het prachtige Lahemaa Nationaal park, waar je volgende slaapplek zich bevindt.

Vihula Manor, het landhuis waar je overnacht, is nog niet zo lang geleden volledig gerestaureerd en als hotel en restaurant ingericht. Op het terrein bevinden zich ook een sauna, een wijnkelder, en je kunt er golfen. Maar net zo leuk is het om een fiets te huren en door de dichte bossen naar het strand te rijden, of een wandeling door de omgeving te maken.

Tartu – Vihula: 160 km – 2 uur

Dag 9 Tallinn
Van Vihula Manor rijd je naar het pittoreske Tallinn, je hebt nog alle tijd om de hoofdstad van Tallinn te verkennen. Begin met een wandeling door het oude centrum, waar je je soms in de tekeningen van Anton Pieck waant, maar verken zeker ook het deel buiten de oude stadsmuren. Hier bevindt zich ondermeer het oude sovjethotel Viru, waar op de bovenste verdieping een KGB-museum is gevestigd. Je krijgt hier een interessant inkijkje in het hotelleven van alledag, toen Estland nog onderdeel van de Sovjet-Unie was.

Lahemaa – Tallinn: 100 km – 1,5 uur

Dag 10 thuisreis
Vandaag lever je de auto in op de luchthaven en vlieg je terug naar huis.

Top