Baltische Landhuizen (13 dgn)

Baltische Landhuizen

Een autorondreis door Letland en Estland, over het gemoedelijke platteland en door ongerepte natuur. Natuurlijk bezoek je ook de twee boeiende hoofdsteden Riga en Tallinn. Buiten de steden slaap je in de sfeervolle landhuizen en kastelen van de vroegere adel. Een bijzondere kennismaking met Letland en Estland.

Deze reis is eenvoudig uit te breiden of in te korten. Vraag naar de mogelijkheden.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 13 dagen
Beste reistijd: april t/m oktober

Prijs vanaf: € 815,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Estland en Letland.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Bij de verschillende dagen staat vermeld welke afstanden je moet rijden en hoe lang je hier over doet. Let op: dit zijn de afstanden van plaats tot plaats en dus zonder toeristische omwegen. De rijtijden zijn zonder stops.

Dag 1-2 Riga
De reis begint met een vlucht naar Riga, de hoofdstad van Letland. Je hebt vervolgens een volle dag voor deze mooie stad.

Het oude centrum van Riga ligt aan de brede rivier Daugava. Het werd zwaar beschadigd in de Tweede Wereldoorlog, maar vrijwel volledig herbouwd. Met zijn oude kerken en koopmanshuizen, keienstraatjes en pleinen vol terrassen is het een leuke plek om rond te wandelen en wat te drinken. Dat auto’s worden geweerd helpt zeker.
Rond het oude centrum ligt een ring van stadsparken. Zeker in de zomer is dit de plek waar de inwoners van Riga zich vermaken. Aan de andere kant van de parken liggen de stadswijken uit de 19e en het begin van de 20e eeuw. Iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is in architectuur zal met veel plezier door de rustige, brede straten van deze buurten wandelen. Dat Riga de Europese hoofdstad van de art nouveau is, komt voor veel mensen als een verrassing. De mooiste voorbeelden van deze architectuur zijn in deze wijken te vinden.
Riga is een stad vol winkels, terrassen, restaurants en cafés: een stad vol leven.
Het is ook een stad met verschillende gezichten. Zo vormen de Letten een minderheid in hun eigen hoofdstad, terwijl de etnische Russen de grootste groep vormen.
Een goede plek om weer een andere kant van de stad te zien is de centrale markt, net ten zuiden van het centrum. In en rond een serie enorme hallen wordt hier werkelijk van alles verkocht. Let op hoe oude vrouwtjes van het platteland hier mandjes zelf geplukte paddenstoelen en bessen verkopen.
Hoewel je je zonder problemen een week in en rond het oude centrum zou kunnen vermaken, is het aan te raden ook eens verder te kijken. Neem bijvoorbeeld een tram naar de noordoostelijke buitenwijken van de stad. Hier liggen twee uitgestrekte kerkhoven waar het in de weekenden altijd een drukte van belang is. Mensen poetsen de prachtig versierde graven van hun dierbaren en verzorgen met hark en snoeischaar het groen.
Een grote bonus van Riga is het vlakbij gelegen Jurmala, de Riviera van Letland. Niet meer dan twintig kilometers buiten de stad ligt hier een strook van 32 kilometer aan stranden en badplaatsen. Aan het begin van de 20e eeuw bouwden de rijken van Riga hier hun houten buitenhuizen in de stijl van de art nouveau. Deels vervallen en deels gerestaureerd geven zij karakter aan Jurmala. In de zomer en zeker in de weekenden is hier een groot deel van de bevolking van Riga te vinden, aan het strand of op de terrassen en in de cafés.

Dag 3-4 Cesis
Tijd om de stad te verlaten. Je haalt de auto op en rijdt naar het noordwesten. Hier kom je al snel bij het Gauja Nationaal Park dat bestaat uit beboste heuvels doorsneden door rivieren, met hier en daar eeuwenoude kastelen en kleine dorpen.

Je overnacht in een landhuis ten zuiden van het sfeervolle stadje Cesis. Het is een goede uitvalsbasis van voor wandelingen en fietstochten. Een aanrader is het maken van een kanotocht over de Gauja-rivier, een heerlijke manier om te genieten van de natuur.

Riga – Cesis: 90 km, 1 uur 30 minuten

Dag 5 Tartu
Je rijdt verder naar het noorden en passeert ongemerkt de grens met Estland. De regio waar je nu doorheen rijdt is heuvelachtig en dichtbebost. Als het warm is kun je stoppen bij een van vele meren om even te zwemmen.

De bestemming is de levendige universiteitsstad Tartu. Wandel door het oude centrum en de stadsparken en vergeet niet te gaan zitten op een van de vele terrasjes, voor een drankje en om naar de voorbijgangers te kijken.

Cesis – Tartu: 180 km, 2 uur 30 min

Dag 6-7 Lahemaa
We raden je aan vandaag een omweg te maken langs de oevers van het grote Peipsi-meer, al is het maar voor de dorpjes van de ‘oudgelovigen’, een stroming binnen de Russisch-orthodoxe kerk die in de 17e eeuw moesten vluchten uit Rusland.
Het doel van vandaag is de kust van de Finse Golf. Hier ligt het prachtige Lahemaa Nationaal park.
De natuur is gevarieerd met bossen, moerassen, meertjes, watervallen, stille stranden en rotsige baaien. Dat de natuur hier zijn gang kan gaan, blijkt ondermeer uit het feit dat er nog beren en lynxen leven.
Fiets- en wandelpaden maken het mogelijk het natuurgebied te verkennen. Aan de kust liggen stille vissersdorpjes. In de bossen staan de oude landhuizen van de vroegere adel. De jachtige, moderne wereld is hier ver weg.

Je overnacht in een vriendelijk guesthouse of een landhuis dat nog niet zo lang geleden volledig is gerestaureerd en als hotel en restaurant ingericht. Op het terrein bevinden zich ook een sauna, een wijnkelder, en je kunt er golfen.

Tartu – Lahemaa: 160 km, 2 uur

Dag 8-9 Tallinn
Van Lahemaa rijd je naar het pittoreske Tallinn. De hoofdstad van Estland is terecht een van de populairste steden van de Baltische landen. Het middeleeuwse centrum met zijn smalle straatjes, stadsmuren en kerktorens is bijzonder sfeervol. En terwijl de benedenstad met al zijn terrasjes, winkeltjes en toeristen voor sommigen wat druk kan zijn, is de bovenstad meestal heerlijk rustig. Hier vind je ook verschillende uitzichtpunten waarvandaan je over de kerktorens van de oude benedenstad of de kranen van de haven uit kunt kijken.
Wie wat meer moeite neemt merkt al snel dat Tallinn verschillende gezichten kent. Buiten de muren van de oude stad wandel je achtereenvolgende langs de moderne gebouwen van de nieuwe stad en de zo herkenbare betonnen bouwwerken uit de Sovjettijd.
Wandel nog wat verder en je komt terecht in weer een andere stad. Hier staan langs de stille lanen oude houten huizen van rond 1900. Weer wat verder kom je uit in het Kadriorg Park, waar bij goed weer een groot gedeelte van de bevolking van Tallinn onder de oude bomen of langs de vijvers is te vinden. Aan de rand van het park staat het prachtige Kadriorg Paleis, waarvan de bouw door Peter de Grote zelf is begonnen.
Net ten westen van de oude stad ligt Telliskivi. Oude loodsen en fabriekshallen zijn veranderd in hippe cafés, restaurants en een heuse foodhall.

Lahemaa – Tallinn: 100 km, 1 uur 30 min

Dag 10 Liepupe
Je neemt de hoofdweg terug naar Letland. Onderweg kom je langs Parnu, de belangrijkste badplaats van Estland. Een mooie boulevard vormt het centrum van het stadje. Ten westen en oosten liggen lange, vaak verlaten, zandstranden.
Vlakbij ligt Soomaa Nationaal Park dat 370 m2 aan hoogveen en ooibossen beschermt. Verschillende wandelroutes geven de kans de natuur in te gaan.

Als je eenmaal Estland hebt verlaten kom je aan bij het dorpje Liepupe waar een landhuis uit de 18e eeuw voor een volgende sfeervolle overnachtingsplek zorgt. Een paar kilometer naar het westen ligt de zee, met stranden aan de golf van Riga.

Tallinn – Liepupe: 240 km, 3 uur 30 min

Dag 11-12 Kuksas
Het einde van de reis nadert. De laatste bestemming ligt in het westen van Letland en om daar te komen rijd je om of door Riga.
Tussen Riga en Kuksas kun je een wandeling maken door de moerassen van Kemeri Nationaal Park. Of een bezoek brengen aan het dorpje Tukums, waar het prachtige Durbe Manor ligt. Het golvende landschap bestaat uit velden en bossen en is dunbevolkt. Je bent hier in het vroegere Koerland, een regio waar nog tot in de 20e eeuw Duits werd gesproken. De hertog van Koerland gaf opdracht tot de bouw van twee paleizen: Rundale en Jelgava.
Het barokke zomerpaleis Rundale werd in de 18e eeuw ontworpen door de beroemde Italiaanse architect Rastrelli. Veel van de zalen en kamers in het indrukwekkende landhuis zijn in oude staat teruggebracht, inclusief met meubilair en schilderijen uit die tijd. Ook Jelgava is van Rastrelli.
Een bezoek aan een van deze paleizen betekent weliswaar een omweg maar moet je zeker overwegen.

Midden op het platteland van Koerland ligt een van Blini’s favoriete overnachtingsplekken: Kuksu Muiza. Dit oude landhuis van Duitse adel ligt aan een stil meertje en is prachtig ingericht, met meubels en schilderijen die niet zouden misstaan in een museum. Ook de kamers zijn met antieke meubels ingericht. Daniel, de eigenaar van Kuksu Muiza, kiest ervoor om maar enkele gasten per nacht te ontvangen, zodat hij iedereen persoonlijke aandacht kan geven.

Omdat Kuksu Muiza zo bijzonder is en omdat het een goede uitvalsbasis vormt voor het verkennen van de regio Kurzeme, met haar bossen, vissersdorpjes en stille stranden, slaap je hier twee nachten.

Liepupe – Kuksas: 160 km, 2 uur 30 min

Dag 13 thuisreis
Je rijdt direct vanaf Kuksas naar de luchthaven van Riga en vliegt naar huis.

Kuksas – luchthaven Riga: 85 km, 1 uur 30 min

Top