Baltische Steden & Petersburg

Baltische Steden & Sint-Petersburg

Deze 10-daagse stedenreis voert je langs de hoofdsteden van de Baltische landen. Je sluit de reis af in het Russische Sint-Petersburg. Tussen de verschillende steden reis je per comfortabele bus.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 10 dagen
Beste reistijd: april t/m oktober

Prijs vanaf: € 475,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Litouwen, Letland, Estland en Rusland.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Vilnius
Je vliegt naar Vilnius, de barokke hoofdstad van Litouwen, die je in alle rust kunt verkennen. De oude binnenstad van Vilnius is door de Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Als je hier rondwandelt begrijp je al snel waarom: de grootste oude binnenstad van Oost-Europa is uitstekend bewaard gebleven. Het merendeel van de gebouwen stamt uit de 15e en 16e eeuw, de periode dat Litouwen groot en machtig was. Toch draait Vilnius niet alleen om de indrukwekkende kathedraal, de universiteitsgebouwen, het presidentieel paleis en de talloze andere kerken. Het is een stad waar je rond moet dwalen om telkens nieuwe pleintjes en hoekjes te ontdekken.

Een kabelbaantje voert naar de top van Gediminas-heuvel, genoemd naar de legendarische koning van Litouwen. Vanaf hier heb je een goed uitzicht over het centrum en realiseer je je pas goed hoe groot de oude kern is. En hoeveel kerken er staan. Dit laatste is een getuigenis van de liberale en vrije stad die Vilnius in het verleden was: allerlei geloven en nationaliteiten waren er welkom. In vroeger tijden kende de stad ook een grote joodse minderheid. Zeker 70.000 joden overleefden de tweede wereld oorlog echter niet. Van de oude joodse wijken is nu niet veel meer over.

Net buiten de stad ligt Paneriai. In de bossen op deze berg werden 100.000 mensen door de nazi’s vermoord. Dit waren vooral joden, maar ook Polen en Russen. Op de berg staat nu een indrukwekkend museum.

In een zijstraat van de Gedimino-boulevard staat een groot pand met een trieste geschiedenis. Hier was ten tijde van de Sovjet-Unie het hoofdkwartier van de KGB gevestigd. En tijdens de Duitse bezetting dat van de Gestapo. Het gebouw is nu een museum dat het verhaal van de terreur van de KGB vertelt. Bezoek het museum om een idee te krijgen van wat zich onder Stalin in Litouwen heeft afgespeeld en om beter te begrijpen waarom de onafhankelijkheid door veel Litouwers zo gekoesterd wordt.

Sfeervol is de wijk Uzupis, aan de andere kant van een rivier. Het is het centrum van alternatief en artistiek Vilnius. De bewoners hebben zich onafhankelijk verklaard van Litouwen en bij de bruggen staan grote borden met daarop de regels van hun vrijstaat. Langs de keienstraatjes van Uzupis zijn allerlei terrasjes, restaurants en winkeltjes te vinden.

Vanuit Vilnius zijn verschillende excursies mogelijk. Populair is Trakai, 20 kilometer buiten de stad. In de 14e eeuw was dit de hoofdstad van het Litouwse rijk. Op een eiland in een meer in de bossen ligt een sprookjesachtig en indrukwekkend kasteel. Ten noorden en zuiden van de stad liggen verder uitgestrekte natuurgebieden als Aukstaitija Nationaal Park en Dzukija Nationaal Park die zijn te bezoeken als dagexcursie of met een overnachting in of bij het park.

Dag 3-4 Riga
Je reist per comfortabele bus in 4,5 uur van Vilnius naar Riga.

Het oude centrum van Riga ligt aan de brede rivier Daugava. Het werd zwaar beschadigd in de tweede wereldoorlog, maar vrijwel volledig herbouwd. Met zijn oude kerken en koopmanshuizen, keienstraatjes en pleinen vol terrassen is het een leuke plek om rond te wandelen en wat te drinken. Dat auto’s worden geweerd helpt zeker.
Rond het oude centrum ligt een ring van stadsparken. Zeker in de zomer is dit de plek waar de inwoners van Riga zich vermaken. Aan de andere kant van de parken liggen de stadswijken uit de 19e en het begin van de 20e eeuw. Iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is in architectuur zal met veel plezier door de rustige, brede straten van deze buurten wandelen. Dat Riga de Europese hoofdstad van de art nouveau is, komt voor veel mensen als een verrassing. De mooiste voorbeelden van deze architectuur zijn in deze wijken te vinden.
Riga is een stad vol winkels, terrassen, restaurants en cafés: een stad vol leven.
Het is ook een stad met verschillende gezichten. Zo vormen de Letten een minderheid in hun eigen hoofdstad, terwijl de etnische Russen de grootste groep vormen.
Een goede plek om weer een andere kant van de stad te zien is de centrale markt, net ten zuiden van het centrum. In en rond een serie enorme hallen wordt hier werkelijk van alles verkocht. Let op hoe oude vrouwtjes van het platteland hier mandjes zelf geplukte paddenstoelen en bessen verkopen.

Hoewel je je zonder problemen een week in en rond het oude centrum zou kunnen vermaken, is het aan te raden ook eens verder te kijken. Neem bijvoorbeeld een tram naar de noordoostelijke buitenwijken van de stad. Hier liggen twee uitgestrekte kerkhoven waar het in de weekenden altijd een drukte van belang is. Mensen poetsen de prachtig versierde graven van hun dierbaren en verzorgen met hark en snoeischaar het groen.

Een grote bonus van Riga is het vlakbij gelegen Jurmala, de Riviera van Letland. Niet meer dan twintig kilometers buiten de stad ligt hier een strook van 32 kilometer aan stranden en badplaatsen. In de zomer en zeker in de weekenden is hier een groot deel van de bevolking van Riga te vinden, aan het strand of op de terrassen en in de cafés.
En Jurmala is niet zomaar een badplaats. Aan het begin van de 20e eeuw bouwden de rijken van Riga hier hun houten buitenhuizen in de stijl van de art nouveau. Deels vervallen en deels gerestaureerd geven zij karakter aan Jurmala. Dat laatste geldt zeker ook voor de – meestal verlaten – sanatoria die in de Sovjettijd zijn neergezet.

Dag 5-6 Tallinn
Een volgende busrit van 4 uur brengt je naar de Estse hoofdstad Tallinn.

De hoofdstad van Estland is terecht een van de populairste steden van de Baltische landen. Het middeleeuwse centrum met zijn smalle straatjes, stadsmuren en kerktorens is bijzonder sfeervol. En terwijl de benedenstad met al zijn terrasjes, winkeltjes en toeristen voor sommigen wat druk kan zijn, is de bovenstad meestal heerlijk rustig. Hier vind je ook verschillende uitzichtpunten waarvandaan je over de kerktorens van de oude benedenstad of de kranen van de haven uit kunt kijken.

Wie wat meer moeite neemt merkt al snel dat Tallinn verschillende gezichten heeft. Buiten de muren van de oude stad wandel je achtereenvolgende langs de moderne gebouwen van de nieuwe stad en de zo herkenbare betonnen bouwwerken uit de Sovjettijd.

Wandel nog wat verder en je komt terecht in weer een andere stad. Hier staan langs de stille lanen oude houten huizen van rond 1900. Weer wat verder kom je uit in het Kadrioru Park, waar bij goed weer een groot gedeelte van de bevolking van Tallinn onder de oude bomen of langs de vijvers is te vinden. Aan de rand van het park staat het prachtige Kadriorg Paleis, waarvan de bouw door Peter de Grote zelf is begonnen.

Dag 7-9 Sint-Petersburg
Je stapt voor de laatste maal in de bus. De rit naar Sint-Petersburg duurt circa 7 uur, inclusief de grenscontroles. Het is ook mogelijk dit traject te vliegen.

Sint-Petersburg is de mooiste en meest romantische stad van Rusland. De stad werd in 1703 door Peter de Grote gesticht en in de twee eeuwen daarna spaarden de tsaren kosten noch moeite om de stad op te bouwen en te verfraaien. Indrukwekkende pleinen, prachtige paleizen en statige boulevards zijn het resultaat.

Hoewel in Sint-Petersburg een belangrijk deel van de Russische geschiedenis is bepaald, is de stad de minst Russische van alle steden van Rusland. Peter de Grote bouwde Sint-Petersburg als “venster naar Europa”, met als doel Rusland te moderniseren en te Europeaniseren. Italiaanse architecten bouwden de belangrijkste gebouwen. Sint-Petersburg voelt dan ook Europees aan.

Het karakter van de stad wordt voor een belangrijk deel bepaald door het water. Sint-Petersburg ligt aan de brede Neva en wordt doorsneden door kanalen. Aan de oevers van de Neva ligt het immense Winterpaleis van de tsaren, ofwel de Hermitage, nu het beroemdste museum ter wereld. Aan de overkant van de Neva ligt de Peter & Paul vesting, waar de stad begon en waar veel tsaren begraven liggen.

Niet ver van de Hermitage, en door veel toeristen over het hoofd gezien, staat het vroegere Mikhailovsky-paleis. Het herbergt nu het Russisch museum met een grote en prachtige collectie van Russische kunst, van iconen tot schilderijen van de grote Russen van de 19e eeuw als Vasnetsov en Repin.

De mooiste tijd van het jaar voor een bezoek aan Sint-Petersburg is tijdens de “witte nachten”, als de zon nauwelijks ondergaat en het leven zich voor een groot deel op de straten en in de parken afspeelt. Maar ook een Sint-Petersburg met sneeuw en bij lantaarnlicht is ongekend sfeervol.

In vroeger tijden lieten de tsaren en de belangrijkste vorsten en prinsen buiten de stad paleizen bouwen. Het mooiste en meest bijzondere is het Peterhof – voor Peter de Grote gebouwd – dat aan de oevers van de Finse Golf ligt. De belangrijkste gebouwen zijn het Grote Paleis, vol pompeuze pracht en praal, en het kleinschaliger paleis Monplaisir. Terecht populair is de Grand Cascade, een schitterende combinatie van 140 fonteinen en kanalen, alles grotendeels door Peter de Grote zelf ontworpen.

In Tsarskoe Selo ligt het prachtige Catherina Paleis, dat werd gebouwd door de vermaarde Italiaanse architect Rastrelli. Hier is de beroemde Amber Kamer te vinden, waarvan de wanden en het plafond volledig met amber zijn bedekt. Vlakbij het Catherina Paleis ligt het heerlijke Catherina Park.

Niet ver van Tsarkoe Selo ligt een derde paleis dat de moeite van een excursie meer dan waard is: Pavlovsk. Het paleis en het bijbehorende park werden ontworpen voor de zoon van Catherina de Grote, de latere Tsaar Paul I.

We kunnen in Sint-Petersburg een groot aantal excursies aanbieden. Vraag eventueel naar de mogelijkheden.

Dag 10 thuisreis
De meeste vluchten vertrekken aan het einde van de middag zodat je nog een volle ochtend hebt voor de stad.

Top