Centraal-Azië (15 dagen)

Centraal-Azië Rondreis

Een rondreis door Centraal-Azië, over ongebaande wegen door de drie meest fascinerende landen van de regio. De rondreis begint in het geïsoleerde Turkmenistan, met de onwerkelijke witte hoofdstad Ashgabat en met in de uitgestrekte woestijnen talloze oude monumenten. In Oezbekistan bezoek je de oude woestijnsteden Khiva, Buchara en Samarkand.
Na de woestijnen en vlaktes vormt het bergachtige, onbekende Tadzjikistan een bijzondere afsluiting. Je bezoekt de Zerafshan-vallei, trekt de prachtige natuur van de Fan Mountains in en overnacht in de weinig bezochte Yagnob-vallei.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 15 dagen
Beste reistijd: eind april t/m begin oktober

Prijs vanaf: € 1750,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Turkmenistan, Oezbekistan en Tadzjikistan.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Ashgabat
Je vertrekt vanuit Amsterdam of Brussel en komt de volgende ochtend vroeg aan in Ashgabat. Je wordt opgewacht en naar je hotel gereden.

Op de tweede dag verken je op eigen gelegenheid (of met een lokale gids) de stad. Je hebt daarbij de beschikking over een auto met chauffeur. Neem o.a. de tijd voor de enorme markt en het nationale museum.
De hoofdstad van Turkmenistan is met veel oliedollars uit de grond gestampt. Brede boulevards, imposante, witmarmeren gebouwen en kletterende fonteinen bepalen het beeld. De stad doet onwerkelijk aan in een land van nomaden en woestijnen. De stad vertelt het verhaal van een land dat op een enorme rijkdom aan olie en gas zit en tot voor kort werd geregeerd door de opmerkelijke alleenheerser Turkmenbashi.
Het is leuk om wat rond te wandelen door het megalomane centrum. In het nationaal museum krijg je een overzicht van de verschillende archeologische vindplaatsen elders in het land, en is dus een aanrader voor iedereen die plannen heeft verder te kijken dan de hoofdstad.
Een niet te missen hoogtepunt is de markt, die elke zondag (en op kleinere schaal donderdag en zaterdag) net buiten de stad plaatsvindt. Het is de grootste openluchtmarkt van Centraal-Azië en een levendige en kleurrijke introductie in de cultuur van de bewoners van de woestijnen en bergen van Turkmenistan.
Overweeg een extra dag in Ashgabat te plannen. Je kunt dan de stad verlaten voor een bezoek aan de ruïnes van Nissa, Unesco-monument en een belangrijke stad totdat in de 13e eeuw de Mongoolse legers langstrokken. Ook de Turkmenbashi Moskee, Geok Depe en het bergdorpje Nohur zijn een bezoek waard.
Tijdens je verblijf in Ashgabat heb je de beschikking over een auto met chauffeur.

Dag 3 Ashgabat & Darwaza
Je hebt nog een laatste ochtend voor Ashgabat. Dan neem je afscheid van de witte stad in de woestijn en vertrekt per auto met chauffeur voor een tocht door de woestijn naar het noorden. Onderweg kom je door de dorpjes Erbent en Bokurdok, die midden tussen de zandduinen liggen. Deze dorpjes bieden een boeiende kijk in het leven van de Teke-stam, die de oude tradities en levenswijze goed heeft weten te bewaren.
Aan het einde van de dag stop je in Darwaza. Hier ligt een krater die al sinds 1971 brandt. De tien meter hoger vlammen verlichten ’s nachts de hemel boven de uitgestrekte woestijn. Je kampeert niet ver van Darwaza. Hier is een tentenkamp opgezet, met faciliteiten als een toiletgebouw en eettent.

Dag 4 Kunya Urgench & Khiva
Kunya Urgench was vroeger een van de grote steden van Centraal-Azië. Dit was ondermeer de stad van Avicenna en Al Khorezmi. De stad en de verschillende monumenten, zoals het mausoleum van Turabek Khanym en de Kutlug Minaret, staan nu op de Unesco Werelderfgoedlijst.
Na het bezoek aan Kunya Urgench rijd je verder naar de grens. Hier neem je afscheid van de Turkmeense gids en chauffeur en ga je verder met de Oezbeken, die het tweede deel van de reis verzorgen. Doel van de dag is Khiva.

Dag 5 Khiva
De oude karavaanstad Khiva is de eerste van de drie grote Oezbeekse steden van de reis. Je hebt een volle dag de tijd om de oude stad (al dan niet samen met een gids) op je gemak te leren kennen.
Khiva was als stadstaat een van de opvolgers van de het oude rijk Khorezm (of Chorasmië), dat zich uitstrekte langs de delta van de Amu-Darya. Pas in 1924 verloor de stad haar onafhankelijkheid en werd onderdeel van de socialistische sovjet-republiek Oezbekistan.
De moderne tijd is grotendeels voorbij gegaan aan het oude centrum. De stadsmuren en vele monumenten zijn daardoor blijven staan. Nog onder de Sovjet-Unie werd begonnen met een zorgvuldige restauratie die er toe heeft geleid dat Khiva nu de meest complete en best bewaarde oude stad van Centraal-Azië is. Wandelend door Khiva kost het je weinig moeite je voor te stellen hoe het was in de tijden dat de Khans van Khiva nog regeerden over grote delen van de omliggende woestijnen, karavanen handelswaar, vaak slaven, de stad binnen brachten en vreemdelingen hun leven niet zeker waren.
Je moet zeker gewoon doelloos ronddwalen binnen de 10 meter hoge muren van Itchan Kala, de oude stad. Maar vergeet ook alle monumenten niet: de Kuhna Ark, het fort van de Khans van Khiva, de Juma-moskee met 218 houten pilaren, de madrassas, de mausolea en de paleizen. De oude stad is op haar mooist en sfeervolst in het namiddag- en ochtendlicht.

Dag 6-8 Buchara
Een rit van 500 km (circa 8 uur) door de beruchte Kyzylkum-woestijn brengt je naar Buchara. Onderweg stop je voor een korte wandeling langs de Amudarya-rivier.

Dag 7 en 8 staan helemaal in het teken van Buchara. Deze 2500 jaar oude stad was net als Khiva een van de belangrijkste steden van Centraal-Azië en een belangrijke schakel van de Zijderoute. Een van de hoogtepunten van de oude stad is Kalyan-minaret. Toen de stad door de Mongolen werd verwoest, zou het Djengiz Khan zelf zijn geweest die zo onder de indruk was van de pracht van de toren, dat hij opdracht gaf dat deze gespaard moest blijven.
Het grote fort, de Ark genoemd, is ook een ‘must’. Gelegen op een rots boven de stad heb je vanaf de muren een prachtig uitzicht. In het fort zijn verschillende stoffige maar leuke musea gevestigd.
Een persoonlijke favoriet van Blini Reizen is de Chor-Minor. Deze kleine bescheiden madrassa met vier torens ligt wat afgelegen op een pleintje midden in een woonwijk. Vergeleken met veel andere gebouwen in Buchara is het een bescheiden gebouw, maar wel van een ongekende schoonheid. Een deel van het plezier van een bezoek aan de Chor-Minor is de wandeling er naar toe. Deze voert door steegjes en langs lemen huizen. Onderweg kom je spelende kinderen en af en toe een zwaar beladen ezel tegen. Zo moet het leven in het oude Buchara zijn geweest.
Buchara is meer dan het bewonderen van oude gebouwen. Het hart van de oude stad wordt gevormd door Lyab-i-Hauz. Rond een groot waterreservoir staan de tafeltjes van theehuizen en restaurantjes. Oude bomen zorgen voor de nodige schaduw. Het is heerlijk om hier in het gezelschap van oude Oezbeken en onder het genot van meerdere potten thee een paar uur niets te zitten te doen.
Buiten de stad liggen de tombe van de soefi-heilige Bakhautdin Naqshband en het zomerpaleis van de emir. Het zijn leuke bestemmingen voor een excursie. Je kunt hiervoor via Blini voor vertrek een auto met chauffeur en eventueel een gids regelen.

Dag 9-10 Samarkand
In de ochtend verlaat je Buchara per trein. Dit is een snelle en comfortabele manier van reizen en bovendien een goede mogelijkheid Oezbekistan en de Oezbeken op een andere manier te leren kennen. Natuurlijk regelt Blini de transfers van en naar het station. Het doel van de treinreis is het legendarische Samarkand.

Samarkand is een van die steden die alleen al door de klank van de naam tot de verbeelding spreken. Als je vanachter een pot thee in een van de theehuizen uitkijkt over de blauwe koepels van de prachtige madrassas, zijn de geschiedenis en de cultuur van deze stad bijna tastbaar. “Samarkand: kruispunt der culturen”, luidt niet voor niets de betiteling van de stad op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Samarkand werd meer dan 2750 jaar geleden door de Perzen gesticht en is daarmee een van de oudste nog bewoonde steden ter wereld. De lange geschiedenis telt tal van tumultueuze momenten. Zo veroverde Alexander de Grote de stad in 329 voor Christus, kwamen in de 13e eeuw de Mongolen langs denderen en maakte de beruchte Timur Lenk Samarkand tot de hoofdstad van een van de grootste rijken aller tijden. En al die eeuwen was de stad een van de belangrijkste steden aan de Zijderoute.
Het Registan vormt het hart van de stad. Aan dit plein liggen drie prachtige madrassas (Koranscholen), met mooi versierde groenblauwe koepels die glinsteren in de zon. Een kwartiertje wandelen verderop ligt een ander hoogtepunt van Samarkand: Sha-i-Zinda. In deze dodenstad liggen de mausolea van tientallen rijke en machtige bewoners van de stad zij aan zij, de een nog mooier dan andere.
Tijdens de wandeling naar de Sha-i-Zinda passeer je de enorme Bibi-Khanym Moskee, die tussen 1399 en 1404 gebouwd werd in opdracht van Timur Lenk, door de vele ambachtslieden die hij van zijn veroveringen meevoerde naar Tasjkent. Dat de moskee wat vervallen is, maakt deze des te sfeervoller.
De grote Timur Lenk zelf ligt begraven in het kleinere, maar nauwelijks minder mooie Gur-e-Amir. Volgens de historici zijn tijdens zijn oorlogen meer dan 17 miljoen mensen omgekomen. Kijk naar de tombe en probeer je voor te stellen wat deze veroveraar met zijn legers teweeg heeft gebracht.
Maar vergeet door de vele monumenten vooral niet dat Samarkand een levende stad is. Blini wandelt graag rond op de grote, levendige Siob-bazaar, die naast de Bibi-Khanum ligt. Hier zie je het dagelijkse leven in het huidige Oezbekistan.

Je kunt overwegen tijd te maken voor een excursie buiten de stad. Niet ver ten zuiden van Samarkand ligt Shakhrisabz, nu niet veel meer dan een kleine stad. Toch heeft de plaats een groots verleden. Het was hier dat Alexander de Grote zijn latere vrouw Roxanna ontmoette en de grote veroveraar Timur Lenk werd geboren. Diezelfde Timur Lenk verplaatste zijn hoofdstad echter naar Samarkand.
In Shakhrisabz herinneren verschillende indrukwekkende monumenten aan het grootse verleden van de stad: het zomerpaleis van Timur, de Kok Gumbaz Moskee en het Hazrat-Iaman complex. Het oude centrum van Shakhrisabz is door de Unesco als werelderfgoed erkend.

Dag 11-12 Fan Mountains
Net ten oosten van Samarkand ligt de grens met Tadzjikistan. Twintig jaar lang was deze gesloten, tot verdriet van de lokale bevolking die de eigen familie aan de andere kant van de grens nooit meer kon zien. Sinds kort is de grens weer open, een mooie kans om een bezoek aan de karavaansteden te combineren met het bijzondere Tadzjikistan.
Penjikent is nu een stoffig provinciestadje, maar de ruïnes buiten de plaats herinneren aan de periode waarin de stad als onderdeel van het rijk Sogdia een van de belangrijke halteplaatsen op de Zijderoute was. Je bezoekt met een gids de ruïnes van de stad die in de 8e eeuw werd verlaten na invallen door de Arabieren. Ook een bezoek aan het regionale Rudaki museum. Het is genoemd naar een van de grote Perzische dichters.

Je trekt de bergen ten zuiden van Penjikent binnen. Dit zijn de Fan, een prachtig berggebied met ongerepte natuur en daarmee populair bij wandelaars en trekkers. Na een mooi rit over een deels onverharde weg bereik je het dorpje Artuch, op bijna 2.200 meter hoogte. Het is leuk om hier even rond te wandelen en te zien hoe de bergbewoners leven.
Je overnacht in een guesthouse met eenvoudige voorzieningen.

De volgende dag trek je met een lokale gids de bergen in. De wandeling is niet technisch moeilijk en niet al te lang maar door de hoogte wel pittig. Je wandelt eerst naar het mooi gelegen Chukurak-meer. Hiervandaan stijg je naar de 3.180 meter hoge Chakurak-pas. Het uitzicht hiervandaan over de omringende bergtoppen is prachtig. Je daalt of naar de blauwe Kulikalon-meren. Hiervandaan wandel je door het dal terug naar het startpunt. (Als je de klim over de Chakurak-pas niet ziet zitten, zijn de Kulikalon meren ook via een dal bereikbaar.)

Wandelaars die langer en dieper de bergen in willen trekken, kunnen een meerdaagse trektocht maken. Je gaat dan met een berggids op pad en overnacht midden in natuurpracht van de Fans. Voor kampeerspullen wordt gezorgd, bagage wordt vervoerd op paarden. Elders op onze website staat een voorbeeld van hoe deze trektocht eruit kan komen te zien.

Dag 13 Yagnob
Je keert terug naar de bewoonde wereld en de Zerafshan-vallei. Hier neem je de weg in de richting van de hoofdstad. Maar de ontdekkingsreis is nog niet ten einde: je laat de asfaltweg alweer achter je om de Yagnob-vallei binnen te rijden.
Hier leven de Yagnobi, een volk dat afstamt van de Sogdische beschaving. Na de inval van de moslims trokken zij zich terug in deze afgelegen en moeilijk bereikbare vallei. Hier wisten zij eeuwenlang hun eigen taal en cultuur te bewaren. Het is een bijzonder gebied dat nog steeds nauwelijks wordt bezocht.

Dag 14 Dushanbe
Een prachtige tocht door indrukwekkende bergen voert over de Anzob-pas naar Dushanbe. Deze wat stoffige hoofdstad combineert in een ontspannen sfeer Centraal-Azië met het Sovjetverleden. Dushanbe ligt op 800 meter hoogte in het westen van het land en is wellicht de prettigste hoofdstad van Centraal-Azië. Hart van de stad is de Rudaki-Avenue die wordt omzoomd door schaduwgevende bomen en stalinistische gebouwen. In het centrale park toont het gouden standbeeld van Rudaki het nieuwe zelfbewustzijn van het onafhankelijke Tadzjikistan.
Het straatbeeld weerspiegelt de verschillende kanten van de stad en het land. Roestige Lada’s en fonkelende Mercedessen; Tadzjiekse vrouwen met kleurrijke jurken en hoofddoekjes en etnische Russen in spijkerbroek en minirok; een in traditionele stijl gebouwd theehuis waar ijskoud bier wordt geschonken. Gecombineerd met de ontspannen sfeer is Dushanbe een leuke stad, bijvoorbeeld om een of meer dagen uit te rusten na een trekking door de Fan-bergen of een vermoeiende expeditie door de Pamirs.

Dag 15 thuisreis
Je vliegt terug naar huis.

Top