De Baltics per boot (20 dagen)

De Baltics per boot (20 dagen)

Een uitgebreide autorondreis door de drie Baltische landen, met afsluiting in Helsinki. Deze self-drive combineert vier boeiende hoofdsteden met de prachtige natuur en stranden van de Baltische landen.
Je reist per veerboot en maakt de rondreis dus gewoon met de eigen auto. Op de heenreis vaar je vanaf het Duitse Kiel naar Klaipeda, de terugtocht voert van Helsinki naar het Duitse Travemunde.

Nieuwsgierig? Onderaan de pagina vind je een foto-impressie van deze reis.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 20 dagen
Beste reistijd: april t/m oktober

Prijs vanaf: € 1235,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Estland, Letland en Litouwen.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Kiel-Klaipeda
De Duitse havenstad Kiel is het vertrekpunt voor de veerboot naar Litouwen. De boot vertrekt in de avond. Aan boord heb je de beschikking over een comfortabele 2-persoons buitenhut.

Aan het eind van de middag kom je aan in Klaipeda, de havenstad van Litouwen waar je ook overnacht. De avond kun je gebruiken om het sfeervolle centrum te verkennen.

Als je het programma volgt rijd je op dag 3 direct het binnenland in naar de hoofdstad Vilnius.
Je kunt echter ook kiezen voor een extra dag in Klaipeda. Ten noorden van de stad liggen duinen, bossen en een kilometerslang zandstrand.
Een leuke excursie brengt je naar de Koerse schoorwal, ofwel de Kuronian Spit. Deze 41 kilometer lange smalle strook land tussen de zee en een lagune, bestaat uit beboste duinen en langgerekte stranden. Vanaf Klaipeda vaart een pont naar de schoorwal. Op de Koerse schoorwal zelf kun je overnachten in een klein hotel in een van de dorpjes.
Als alternatief voor de schoorwal kun je een dag uittrekken voor de Nemunas-delta. Dit uitgestrekte natuurgebied bestaat uit riviertjes, meren en moerassen.

Kiel – Klaipeda: 20 uur

Dag 3-4 Vilnius
Je rijdt het binnenland in. De hoofdweg naar Vilnius voert je door een glooiend landschap van bossen en velden.
Zonder stops en omwegen ben je binnen 4 uur op de plaats van bestemming. Maar als je het niet vervelend vindt wat extra kilometers te maken en langer onderweg te zijn, heb je keuzes. Bij Siauliai ligt de beroemde Heuvel der Kruisen. Hier zijn vanaf 1830 duizenden kruisen geplaatst, als symbool voor het Litouwse katholieke geloof tijdens de vele jaren dat Litouwen werd beheerst door het orthodoxe Russische tsarenrijk en door de Sovjet-Unie.
Verder naar het oosten ligt eerst Kaunas, de vroegere hoofdstad, nu een aangename en mooie universiteitsstad. Wat verder kom je bij de vesting Trakai, gelegen op een eiland in een meer midden in de bossen. Ook Trakai, nu een museum, was kort de hoofdstad van Litouwen.

Vilnius is met Riga en Tallinn een van de drie leukste steden van de Baltische landen. De oude binnenstad van Vilnius is door de Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst. En als je hier rondwandelt begrijp je al snel waarom. De grootste oude binnenstad van Oost-Europa is uitstekend bewaard gebleven. Het merendeel van de gebouwen stamt uit de 15e en 16de eeuw, de periode dat Litouwen groot en machtig was. Toch draait Vilnius niet alleen om de indrukwekkende kathedraal, de universiteitsgebouwen, het presidentieel paleis en de talloze andere kerken. Het is een stad waar je rond moet dwalen om telkens nieuwe pleintjes en hoekjes te ontdekken.
Een kabelbaantje voert naar de top van Gediminas-heuvel, genoemd naar de legendarische koning van Litouwen. Vanaf hier heb je een goed uitzicht over het centrum en realiseer je je pas goed hoe groot de oude kern is. En hoeveel kerken er staan. Dit laatste is een getuigenis van de liberale en vrije stad die Vilnius in het verleden was: allerlei geloven en nationaliteiten waren er welkom. In vroeger tijden kende de stad ook een grote joodse minderheid. Zeker 70.000 joden overleefden de Tweede Wereldoorlog echter niet. Van de oude joodse wijken is nu niet veel meer over.

In een zijstraat van de Gedimino-boulevard staat een groot pand met een trieste geschiedenis. Hier was ten tijde van de Sovjet-Unie het hoofdkwartier van de KGB gevestigd. En tijdens de Duitse bezetting dat van de Gestapo. Het gebouw is nu een museum dat het verhaal van de terreur van de KGB vertelt. Bezoek het museum om een idee te krijgen van wat zich onder Stalin in Litouwen heeft afgespeeld en om beter te begrijpen waarom de onafhankelijkheid door veel Litouwers zo gekoesterd wordt.

Sfeervol is de wijk Uzupis, aan de andere kant van een rivier. Het is het centrum van alternatief en artistiek Vilnius. De bewoners hebben zich onafhankelijk verklaard van Litouwen en bij de bruggen staan grote borden met daarop de regels van hun vrijstaat. Langs de keienstraatjes van Uzupis zijn allerlei terrasjes, restaurants en winkeltjes te vinden.

Klaipeda – Vilnius: 310 km – 4 uur

Dag 5-6 Riga
Vandaag reis je verder naar het tweede land en de tweede hoofdstad van de rondreis: Riga in Letland.

Als je tijd hebt om de rondreis te verlengen en de bezoeken aan de twee hoofdsteden wilt onderbreken met een of twee dagen platteland en natuur, kun je kiezen voor een tussenstop in het regionale park Labanoras, een uitgestrekt gebied van bossen en meren en ideaal om te wandelen of te fietsen.

Je moet overwegen tijdens de rit van Vilnius naar Riga een stop te maken in Rundale. Dit enorme paleis werd in de 18e eeuw gebouwd voor een minnaar van de Russische tsarina Anna. De architect was de beroemde Rastrelli, die later ook het Winterpaleis in Sint-Petersburg zou neerzetten.

Het oude centrum van Riga ligt aan de brede rivier Daugava. Het werd zwaar beschadigd in de Tweede Wereldoorlog, maar vrijwel volledig herbouwd. Met zijn oude kerken en koopmanshuizen, keienstraatjes en pleinen vol terrassen is het een leuke plek om rond te wandelen en wat te drinken. Dat auto’s worden geweerd helpt zeker.
Rond het oude centrum ligt een ring van stadsparken. Zeker in de zomer is dit de plek waar de inwoners van Riga zich vermaken. Aan de andere kant van de parken liggen de stadswijken uit de 19e en het begin van de 20e eeuw. Iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is in architectuur zal met veel plezier door de rustige, brede straten van deze buurten wandelen. Dat Riga de Europese hoofdstad van de art nouveau is, komt voor veel mensen als een verrassing. De mooiste voorbeelden van deze architectuur zijn in deze wijken te vinden.
Riga is een stad vol winkels, terrassen, restaurants en cafés: een stad vol leven.
Het is ook een stad met verschillende gezichten. Zo vormen de Letten een minderheid in hun eigen hoofdstad, terwijl de etnische Russen de grootste groep vormen.
Een goede plek om weer een andere kant van de stad te zien is de centrale markt, net ten zuiden van het centrum. In en rond een serie enorme hallen wordt hier werkelijk van alles verkocht. Let op hoe oude vrouwtjes van het platteland hier mandjes zelf geplukte paddenstoelen en bessen verkopen.
Hoewel je je zonder problemen een week in en rond het oude centrum zou kunnen vermaken, is het aan te raden ook eens verder te kijken. Neem bijvoorbeeld een tram naar de noordoostelijke buitenwijken van de stad. Hier liggen twee uitgestrekte kerkhoven waar het in de weekenden altijd een drukte van belang is. Mensen poetsen de prachtig versierde graven van hun dierbaren en verzorgen met hark en snoeischaar het groen.

Een grote bonus van Riga is het vlakbij gelegen Jurmala, de Riviera van Letland. Niet meer dan twintig kilometers buiten de stad ligt hier een strook van 32 kilometer aan stranden en badplaatsen. In de zomer en zeker in de weekenden is hier een groot deel van de bevolking van Riga te vinden, aan het strand of op de terrassen en in de cafés.
En Jurmala is niet zomaar een badplaats. Aan het begin van de 20e eeuw bouwden de rijken van Riga hier hun houten buitenhuizen in de stijl van de art nouveau. Deels vervallen en deels gerestaureerd geven zij karakter aan Jurmala. Dat laatste geldt zeker ook voor de – meestal verlaten – sanatoria die in de Sovjettijd zijn neergezet.

Vilnius – Riga: 300 km – 4 uur

Dag 7-8 Cesis
Na de twee hoofdsteden is het tijd voor het platteland en de natuur. In het noorden van Letland ligt Gaujas Nationaal Park, een mooi gebied van beboste heuvels met oude stadjes en kastelen. Je slaapt hier twee nachten in het stadje Cesis, een mooie uitvalsbasis voor het verkennen van Gaujas. Je kunt dag 8 gebruiken voor een rondrit door de heuvels en een bezoek aan het stadje Sigulda, voor een wandeling voor de natuur of, voor de actievelingen, een kanotocht over de Gauja.

Riga – Cesis: 90 km – 1,5 uur

Dag 9 Parnu
Je rijdt naar het noorden en passeert ongemerkt de grens naar het derde land van de Baltische landen: Estland. Na 70 kilometer verder richting het noorden bereik je Parnu. De geschiedenis van deze stad met 40.000 inwoners gaat terug tot de 13e eeuw, toen hier een bisdom en een kasteel van de Duitse Orde waren gevestigd. In de eeuwen daarna ontwikkelde Parnu zich eerst tot havenstad en vanaf de 19e eeuw tot kuuroord en badplaats. Zorg dat je een wandeling maakt over de lange promenade langs het uitgestrekte zandstrand.

Cesis – Parnu: 180 km – 2,5 uur

Dag 10-11 Saaremaa
Zeventig kilometer van Parnu pak je de veerboot voor een korte overtocht naar eiland Muhu. Hiervandaan voert een brug naar Saaremaa, met een lengte van bijna 100 km en met 30.000 inwoners is dit het grootste van Estse eilanden. Als je hier rondrijdt kom je door velden en bossen en langs slaperige dorpjes en eenzame vuurtorens. Een verlaten strandje voor wat zon, zee en zand is nooit ver weg.
In het westen van het eiland ligt het 150 eilandjes tellende Vilsandi Nationaal Park, vooral populair onder vogelaars. Als je wat meer reuring en gezelligheid zoekt, kun je naar de hoofdstad van het eiland rijden: het gezellige Kuressaare.

Blini kiest bij voorkeur voor accommodatie op het platteland in het westen van Saaremaa. Als je liever in Kuressaare overnacht is dat natuurlijk mogelijk.

Parnu – Saaremaa: 160 km – 3,5 uur (inclusief veerboot)

Dag 12-13 Tallinn
De hoofdstad van Estland is terecht een van de populairste steden van de Baltische landen. Het middeleeuwse centrum met zijn smalle straatjes, stadsmuren en kerktorens is bijzonder sfeervol. En terwijl de benedenstad met al zijn terrasjes, winkeltjes en toeristen voor sommigen wat druk kan zijn, is de bovenstad meestal heerlijk rustig. Hier vind je ook verschillende uitzichtpunten waarvandaan je over de kerktorens van de oude benedenstad of de kranen van de haven uit kunt kijken.
Wie wat meer moeite neemt merkt al snel dat Tallinn verschillende gezichten kent. Buiten de muren van de oude stad wandel je achtereenvolgende langs de moderne gebouwen van de nieuwe stad en de zo herkenbare betonnen bouwwerken uit de Sovjettijd.
Wandel nog wat verder en je komt terecht in weer een andere stad. Hier staan langs de stille lanen oude houten huizen van rond 1900. Weer wat verder kom je uit in het Kadriorg Park, waar bij goed weer een groot gedeelte van de bevolking van Tallinn onder de oude bomen of langs de vijvers is te vinden. Aan de rand van het park staat het prachtige Kadriorg Paleis, waarvan de bouw door Peter de Grote zelf is begonnen.

Saaremaa – Tallinn: 230 km – 5 uur (inclusief veerboot)

Dag 14-15 Lahemaa
Het is maar een korte rit naar de volgende bestemming: ten oosten van Tallinn ligt het prachtige Lahemaa Nationaal park. De natuur is gevarieerd met bossen, moerassen, meertjes, watervallen, stille stranden en rotsige baaien. Dat de natuur hier zijn gang kan gaan, blijkt onder meer uit het feit dat er nog beren en lynxen leven.
Fiets- en wandelpaden maken het mogelijk het natuurgebied te verkennen. Aan de kust liggen stille vissersdorpjes. In de bossen staan de oude landhuizen van de vroegere adel. De jachtige, moderne wereld is hier ver weg.

Een mogelijke verlenging van de reis mogen we niet onvermeld laten. 330 kilometer verderop ligt het prachtige Sint-Petersburg met al haar paleizen en musea. Sinds het najaar van 2019 is het mogelijk deze stad te bezoeken met een gratis en eenvoudig online te regelen e-visum. Je rijdt dan van Lahemaa naar Sint-Petersburg en vanaf daar door naar Helsinki. Twee opmerkingen: het is niet toegestaan met het e-visum verder Rusland in te reizen; en vergeet niet te controleren of je autoverzekering ook Rusland dekt.

Tallinn – Lahemaa: 100 km – 1,5 uur

Dag 16-17 Helsinki
Een laatste rit brengt je terug naar Tallinn. Hier rijd je direct door naar de havens en scheept in voor de 2,5 uur durende tocht over de Finse golf naar Helsinki.

Helsinki is de prettige en ontspannen hoofdstad van Finland. De stad staat bekend om haar architectuur, van de art niveau van begin 20e eeuw tot moderne gebouwen van de laatste decennia. De havens en kades in het centrum voor de stad zorgen voor een bijzondere sfeer. Een goede manier om de stad te leren kennen is om gewoon de tram te pakken en je rond te laten rijden.
In de zomer speelt een groot deel van het leven zich op straat en de vele terrassen af. Veel Finnen pakken dan ook een boot naar een van de vele eilanden voor de kust, zoals het populaire Suomenlinna. Als je eerst inkopen doet in de gezellige markthal Vanha, direct bij de kade waar de bootjes naar het eiland vertrekken, kun je daar net als de Finnen picknicken.
Ten slotte telt Helsinki meerdere goede musea. Persoonlijke favorieten zijn het Design Museum en het Kiasma Museum voor Moderne Kunst.

Lahemaa – Helsinki: 90 km – 5 uur (inclusief veerboot)

Dag 18-19 Helsinki-Travemunde
Je hebt nog een laatste ochtend en voormiddag in Helsinki, de veerboot vertrekt pas om vijf uur voor de lange tocht over de Oostzee naar Duitsland.

Je komt in de avond aan in de bad- en havenplaats Travemunde. Hier heb je nog een laatste nacht voordat de reis is afgelopen.

Helsinki – Travemunde: 29 uur

Dag 20 thuisreis
Je rijdt terug naar huis.

Bij de verschillende dagen staat vermeld welke afstanden je moet rijden en hoe lang je hier over doet. Let op: dit zijn de afstanden van plaats tot plaats en dus zonder toeristische omwegen. De rijtijden zijn zonder stops.

Top

De foto’s bij dit bericht zijn gemaakt door Blini-reizigers Karin & Theo (tijdens hun fietstocht door Estland & Letland) en door Blini Reizen tijdens onze reizen naar Helsinki en de Baltische landen.

Estland: Stadhuisplein Tallinn

Estland: Stadhuisplein Tallinn

Litouwen, Kaunas: wat zullen we morgen eens gaan doen? (foto: Blini Reizen)

Litouwen, Kaunas: wat zullen we morgen eens gaan doen?

Estland: ooievaars onderweg (foto: Blini Reizen)

Estland: ooievaars onderweg

Estland, onderweg: bushokje met bloemen (foto: Blini Reizen)

Estland, onderweg: bushokje met bloemen

Letland: strand van Jurmala (foto: Blini Reizen)

Letland: strand van Jurmala

Estland: Kadriorg-paleis bij Tallinn (foto: Blini Reizen)

Estland: Kadriorg-paleis bij Tallinn

Estse Eilanden: boten op Hiiumaa (foto: Karin & Theo)

Estse Eilanden: boten op Hiiumaa

Estse Eilanden: gedroogde vis op Saaremaa (foto: Karin & Theo)

Estse Eilanden: gedroogde vis op Saaremaa

Letland: straatmuzikant in Riga (foto: Blini Reizen)

Letland: straatmuzikant in Riga

Letland: vrijheidsmonument in Riga (foto: Blini Reizen)

Letland: vrijheidsmonument in Riga

Letland: art-nouveau-wijk in Riga (foto: Blini Reizen)

Letland: art-nouveau-wijk in Riga

Estland: stijlvol Tallinn (foto: Blini Reizen)

Estland: stijlvol Tallinn

Estland: stadsparkje in Tallinn (foto: Blini Reizen)

Estland: stadsparkje in Tallinn

Estland: Lahemaa National Park (foto: Blini Reizen)

Estland: Lahemaa National Park

Letland: landhuis Kuksu Muiza in Kuksas (foto: Blini Reizen)

Letland: landhuis Kuksu Muiza in Kuksas

Riga: de markthallen bij het station (foto: Blini Reizen)

Riga: de markthallen bij het station

Litouwen: parlementsgebouw in Vilnius (foto: Blini Reizen)

Litouwen: parlementsgebouw in Vilnius

Litouwen, onderweg: een stop op het strand (foto: Blini Reizen)

Litouwen, onderweg: een stop op het strand

Riga: de markthallen bij het station (foto: Blini Reizen)

Riga: de markthallen bij het station

Estse Eilanden: traditionele kleding tijdens een feestavond (foto: Karin & Theo)

Estse Eilanden: traditionele kleding tijdens een feestavond

Estse Eilanden: accommodatie onderweg (foto: Karin & Theo)

Estse Eilanden: accommodatie onderweg

Top