De bergen van Tusheti

De bergen van Tusheti

Ongerept en indrukwekkend. Het is niet eenvoudig de dalen van Tusheti te bereiken, maar dit prachtige gebied is die moeite meer dan waard. Je wordt beloond met traditionele bergdorpen, groene dalen en imposante Kaukasus-pieken. Vanuit Omalo trek je twee dagen op een rij door een van de mooiste landschappen van Georgië, te voet of per jeep.

Dit pakket is als zelfstandige reis te boeken. Je kunt Tusheti echter ook goed inpassen in een van onze andere Georgië-reizen. Het betekent waarschijnlijk dat het reisschema wat moet worden aangepast. Neem even met ons contact op om te vragen naar de mogelijkheden

Reistype: individuele reis
Reisduur: 5 dagen
Reistijd: half juni t/m september (eerder en later is Tusheti door de sneeuw onbereikbaar)

Prijs vanaf: € 525,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Georgië.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1 (David Gareja) & Telavi
De reis begint in Tbilisi. Je gaat op pad met je chauffeur en eventueel een gids. De eerste stop is bij het kloostercomplex van David Gareja, dat stamt uit de 6e eeuw. De kerken en de cellen van de monniken zijn uitgehakt in de rotsen. Een stevige wandeling voert naar het Udabno-klooster, waarvandaan je een weids uitzicht hebt over de valleien van Azerbeidzjan.

In de middag bereik je het groene dal van Kakheti, het hart van de Georgische wijnbouw. Je overnacht in een guesthouse in het stadje Telavi.

We moeten twee kanttekeningen maken bij het bezoek aan David Gareja. Afhankelijk van de strengheid van de winter en het onderhoud van de weg kan het wegdek het laatste stuk naar David Gareja slecht zijn. Met een gewone auto, die niet hoog op de wielen staat, betekent dat langzaam rijden.
Daarnaast is de klim naar Udabno vrij stijl en niet aan te raden voor mensen die niet goed ter been zijn of hoogtevrees hebben. In totaal duurt de wandeling – als je alle grotten wilt zien – 2,5 uur, maar je kunt ook halverwege omkeren voor een kortere wandeling. Als je niet naar Udabno klimt, moet je je afvragen of het nog de moeite waard is naar David Gareja te rijden.

N.B.: Udabno ligt officieel op het grondgebied van Azerbeidzjan. Dit was nooit een probleem, maar sinds de zomer van 2019 houden Azeri-grenswachten wandelaars tegen. Er wordt gewerkt aan een oplossing. Totdat er meer zekerheid is over deze situatie is David Gareja niet meer standaard in dit programma opgenomen, maar reis je direct van Tbilisi door naar Telavi. Mocht je toch naar David Gareja willen, laat ons dit dan weten.

Dag 2 Omalo
Vandaag begint je tocht naar Tusheti pas goed. Je verlaat het brede dal van Telavi en volgt de Alazini-rivier de bergen in. Je begrijp al snel waarom Tusheti een groot deel van het jaar afgesloten is van de rest van Georgië. Na een lange maar mooie rit bereik je de 2900 meter hoge Abano-pas waarvandaan je indrukwekkend zicht hebt op de Kaukasus en de dorpjes op de berghellingen. In de dorpjes vallen direct de eeuwenoude woontorens op. Deze zorgden voor bescherming tegen lawines en aanvallers.

In de loop van de middag kom je aan in Omalo, het grootste dorp van Tusheti. Hier bezoek je een van de vele woontorens en een klein museum dat het bergleven toont.

Je slaapt drie nachten in een guesthouse. De voorzieningen zijn eenvoudig maar hier ervaar je wel de traditionele Georgische gastvrijheid. Bovendien leer je de Georgische keuken kennen. Elke avond wordt de tafel vol gezet met heerlijke gerechten. Maak niet de fout te denken dat het allemaal opmoet. Je gastvrouw blijft net zo lang in de keuken aan de slag totdat je het opgeeft.

Dag 3 Shenako – Diklo – Omalo
Je trekt per jeep en te voet de prachtige natuur in. Je tocht voert je door twee typische dorpjes: smalle straatjes, goedgebouwde stenen huizen en bewerkte balkons. Jammer genoeg staan niet alle torens meer overeind. Veel bewoners uit de streek zijn vertrokken en wonen inmiddels in Kakheti en Tbilisi. Maar de laatste jaren komen steeds meer mensen terug naar hun geboortestreek. Vooral in de zomermaanden zijn veel huizen weer bewoond.

Of en hoe lang je vandaag gaat wandelen is in overleg.

Dag 4 Dartlo – Chesho – Parsma – Omalo
Weer een volle dag in de ongerepte natuur van Tusheti. De dag begint met een autorit naar Dartlo. Hier vandaan loop je naar de eeuwenoude dorpjes Chesho en Parsma.

Ook vandaag geldt weer dat je in overleg kunt bepalen of en hoeveel je wandelt.

Dag 5 Tbilisi
Op dag 5 staat de lange rit terug op het programma. Gelukkig verveelt de natuur geen moment. In Kakheti stop je bij de Alaverdi-kathedraal, die al sinds de 11e eeuw indrukwekkend groot midden in de vlakte ligt

Top