De bergen van Tusheti

De bergen van Tusheti

Ongerept en indrukwekkend. Het is niet eenvoudig de dalen van Tusheti te bereiken, maar dit prachtige gebied is die moeite meer dan waard. Je wordt beloond met traditionele bergdorpen, groene dalen en imposante Kaukasus-pieken. Vanuit Omalo trek je twee dagen op een rij door een van de mooiste landschappen van Georgië, te voet (met lokale gids) en per jeep.

Dit pakket is als zelfstandige reis te boeken (waarbij je dan start in Tbilisi), maar ook kun je Tusheti goed inpassen in een van onze andere Georgië-reizen. Neem even met ons contact op om te vragen naar de mogelijkheden

Reistype: individuele reis
Reisduur: 4 dagen
Reistijd: half juni t/m september (eerder en later is Tusheti door de sneeuw onbereikbaar)

Prijs vanaf: € 750,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Georgië.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1 Telavi-Omalo
Je gaat op pad in een 4WD met een lokale chauffeur die de regio en de wegen goed kent. Je verlaat het brede dal van Telavi en rijdt de bergen in. Je begrijp al snel waarom Tusheti een groot deel van het jaar afgesloten is van de rest van Georgië. Na een lange maar mooie rit bereik je de 2900 meter hoge Abano-pas waarvandaan je indrukwekkend zicht hebt op de Kaukasus en de dorpjes op de berghellingen. In de dorpjes vallen direct de eeuwenoude woontorens op. Deze zorgden voor bescherming tegen lawines en aanvallers.

In de loop van de middag kom je aan in Omalo, het grootste dorp van Tusheti. Hier bezoek je een van de vele woontorens en een klein museum dat het bergleven toont.

Je slaapt drie nachten in een guesthouse. De voorzieningen zijn eenvoudig maar hier ervaar je wel de traditionele Georgische gastvrijheid. Bovendien leer je de Georgische keuken kennen. Elke avond wordt de tafel vol gezet met heerlijke gerechten.
Je kunt er ook voor kiezen om in een hotel te overnachten, onze keuze voor klasse II.

Telavi – Omalo: 101 km, ong. 5 uur (incl. stops en picknicklunch)

Dag 2 Omalo – Shenako – Diklo – Old Diklo – Diklo – Omalo
Je trekt per jeep en te voet de prachtige natuur in. Je tocht voert je door twee typische dorpjes: smalle straatjes, goedgebouwde stenen huizen en bewerkte balkons. Jammer genoeg staan niet alle torens meer overeind. Veel bewoners uit de streek zijn vertrokken en wonen inmiddels in Kakheti en Tbilisi. Maar de laatste jaren komen steeds meer mensen terug naar hun geboortestreek. Vooral in de zomermaanden zijn veel huizen weer bewoond.

Vandaag staan er 2 wandelingen op het programma. De lokale gids die je begeleidt kent de weg natuurlijk goed, maar spreekt nauwelijks (tot geen) Engels. De chauffeur brengt je eerst naar Shenako en vanaf hier loop je naar Diklo. Vanuit het dorpje maak je de rondwandeling Diklo – Old Diklo – Diklo.
Mocht je een (of beide) wandelingen uit het programma willen laten vervallen, laat dit dan uiterlijk 2 dagen van te voren aan onze lokale agent weten. Dit i.v.m. de instructie van de chauffeur en de lokale gids.

Wandelingen:
Shenako – Diklo: 6 km, ↑380m↓225m, 2 uur
Diklo – Old Diklo – Diklo: 3,2 km, ↑100m↓290m, 2 uur
Rijtijden:
Omalo – Shenako: 8 km, 30 min
Diklo – Omalo: 12 km, 45 min

Dag 3 Dartlo – Kvavlo – Dano – Chesho – Parsma – Omalo
Weer een volle dag in de ongerepte natuur van Tusheti met haar eeuwenoude dorpjes. De dag begint met een autorit naar Dartlo, waar je start met de wandeling naar het 13e-eeuwse dorpje Kvavlo. Hier vandaan loop je via Dano naar Chesho.
In Chesho wacht de chauffeur je op en brengt je terug naar Omalo. Onderweg bezoek je nog het dorpje Parsma.

Ook vandaag geldt weer dat als je een (of beide) wandelingen uit het programma wilt laten vervallen, laat dit dan uiterlijk 2 dagen van te voren aan onze lokale agent weten.

Wandelingen:
Dartlo – Kvavlo: 2,2 km, ↑320m, 1 uur
Kvavlo – Dano – Chesho: 6 km, ↑300m↓500m, 1 uur 40 min
Rijtijden:
Omalo – Dartlo: 14 km, 1 uur 20 min
Chesho – Parsma – Omalo: 19 km, 1 uur 40 min

Dag 4 Tbilisi
Op dag 4 staat de lange rit terug op het programma. Gelukkig verveelt de natuur geen moment. In Kakheti stop je bij de Alaverdi-kathedraal, die al sinds de 11e eeuw indrukwekkend groot midden in de vlakte ligt

Omalo – Alaverdi – Tblisi: 187 km, 4 uur 10 min (alleen rijtijd)

Top