De meren van Kirgizië (14 dgn)

De meren van Kirgizië

Tijdens deze bijzondere individuele rondreis verken je de prachtige en ongerepte natuur van het onbekende Kirgizië. De tocht voert je langs de mooiste meren van het land. Vanaf Bishkek rijd je rond het uitgestrekte Issyk-Kul, waarna je de bergen intrekt, naar de karavanserai Tash Rabat en naar het hooggelegen Song-Kul. Vanaf dit meer rijd je via een prachtige omweg weer terug naar Bishkek om vanaf daar naar huis te vliegen.

Deze rondreis is te maken met een auto met chauffeur (tegen een meerprijs reist er een Engelstalige gids mee) of per huurauto, als self-drive. De uitgebreide reisbeschrijving hieronder gaat uit van een rondreis per auto met chauffeur. Maar de genoemde excursies kunnen natuurlijk als voorbeeld worden gebruikt voor een rondreis per huurauto.

De rondreis is goed te combineren met onze rondreizen door Kazachstan, Tadzjikistan en Oezbekistan.
De reis is eenvoudig uit te breiden, met extra uitstapjes, meerdaagse wandeltochten of gewoon meer dagen per plaats.

In het programma is voldoende ruimte voor dagwandelingen of eventueel tochten te paard. Je slaapt verschillende nachten in een yurt (of gers), de vilten tent die symbool staat voor de traditionele manier van leven van de Kirgiziërs.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 14 dagen
Beste reistijd: juni t/m september

Prijs vanaf € 1885,- op basis van self-drive, of vanaf € 2120,- op basis van auto met chauffeur (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Kirgizië.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Bishkek
Je vliegt naar Bishkek en komt daar vroeg in de ochtend aan. Je wordt opgewacht en naar je hotel in de stad gebracht.
Bishkek is de hoofdstad van Kirgizië en met meer dan een miljoen inwoners ook verreweg de grootste stad. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de steden van buurland Oezbekistan, is Bishkek geen oude stad. Pas laat in de 19e eeuw onder Russisch bewind groeide de nederzetting uit tot een echte stad. Vrijwel alle bezoekers aan Kirgizië komen vroeg of laat in Bishkek. Hier ligt de enige echte internationale luchthaven en ook treinen van en naar Rusland vertrekken hier vandaan.
Hoewel Bishkek op 800 meter hoogte ligt, kan het in de zomer toch warm zijn (30-35 graden). Maar je vindt er veel parken en vaak worden straten omzoomd door bomen die voor de nodige schaduw zorgen.
Erg veel bezienswaardigheden heeft de stad niet te bieden. Er zijn enkele interessante musea (het Historisch Museum, het museum voor Modern Art, het Frunze Huis) en de Osh Bazaar en het centrale plein zijn interessante plekken om te bezoeken. Maar het is prettig om hier rond te wandelen en mensen te kijken. Kirgiziërs en etnische Russen zijn al snel in het straatbeeld te herkennen.

Dag 3 Burana & Chon-Kemin
Je verlaat Bishkek, per auto met chauffeur (en eventueel met gids) of in een huurauto. Het is een comfortabele en flexibele manier van reizen.
Tachtig kilometer ten oosten van Bishkek staat de Burana-toren. Dit monument stamt uit de 11e eeuw en is een restant van een moskee met minaret. Hier heeft in de middeleeuwen de grote stad Balasagun gelegen, de hoofdstad van de Karachiden. Balasagun is verdwenen, hoe dat komt weet men nog steeds niet met zekerheid te vertellen. In dezelfde vallei zijn veel kunstvoorwerpen van de Scythen gevonden. De Burana-toren is een interessante tussenstop op weg van Bishkek naar Issyk-Kul of Song-Kul.
Je trekt de bergen in en bereikt het natuurgebied Chon-Kemin. Hier slaap je een nacht midden in de natuur. Reizigers die houden van wandelen of paardrijden rijden we aan hier een extra dag te plannen.
Bij Chon-Kemin start een korte meerdaagse trektocht die door de bergen naar de oevers van Issyk-Kul voert. Informeer eventueel naar de mogelijkheden.

Bishkek- Chon-Kemin: 160 km, 3-4 uur

Dag 4 Issyk-Kul & Cholpon-Ata
Je keert terug naar de hoofdweg en duikt hier de nauwe kloof van de Chuy-rivier in. Als de bergwanden wijken heb je Issyk-Kul bereikt. ‘Kul’ betekent ‘meer’ en het uitgestrekte Issyk-Kul vormt het hart van Kirgizië. Met een lengte van 170 kilometer en een breedte van 70 kilometer is Issyk-Kul het op een na grootste bergmeer ter wereld (na het Peruaans Boliviaanse Titicaca-meer). Het prachtige blauw van het meer wordt aan alle zijden begrensd door bergtoppen, waarvan veel met sneeuw bedekt.
Al snel kom je bij de badplaats Cholpon-Ata, in de zomer populair bij Russen. Ten noorden van het dorp zijn petrogliefen te vinden, gemaakt tussen 2000 en 400 voor Christus. Cholpon-Ata zelf ligt direct aan het meer.

Chon-Kemin – Cholpon-Ata: 180 km, 3-4 uur

Dag 5 Karkara-vallei
De tocht voert verder langs de oevers van het meer, altijd met zicht op de besneeuwde toppen van de Centraal-Aziatische bergketens Kungei Ala Too en Terskey Ala Too. Je komt door kleine dorpjes op vruchtbare grond. Als je aan de oostelijk punt van Issyk-Kul bent gekomen, rijdt je verder de bergen, dit is de brede, groene vallei van Karkara. Het gebied is in de zomer populair bij Kirgizische en Kazachse herders, die hier met hun kuddes dieren naar toe trekken.
Je overnacht hier in een kamp in de Charkuduuk-kloof, in een tent of yurt.

Cholpon-Ata – Karkara: 200 km, 4-5 uur

Dag 6 Karakol
Terug naar de oever van Issyk-Kul en de bewoonde wereld. Karakol is een oude Russische nederzetting, met oude, houten huizen langs brede, stille straten. Hier moet je zeker even gaan kijken bij de Dungan Moskee, van het Dungan-volk dat oorspronkelijk uit China komt, en de grote houten Russisch orthodoxe kathedraal.
Niet ver buiten Karakol ligt het boeiende museum van Przewalski, een van de grote Russische ontdekkingsreizigers.
Als je op zondag in Karakol bent, moet je natuurlijk naar de markt. Mensen uit de hele omgeving komen hier op af, voor het kopen en verkopen van vee en andere spullen, voor het maken van een praatje en voor het drinken van een borrel.
Als je wat meer te weten wilt komen van de cultuur van de Dungan’s is een korte kookcursus een leuk idee. Bij een lokale familie leer je in een uur de traditionele lagman maken, een heerlijke soep van dikke noedels. Je kunt dit voor vertrek via Blini boeken.

De bergen ten zuiden van Karakol lenen zich uitstekend voor meerdaagse wandeltocht. Je trekt dan met een gids en dragers de bergen in. Onderweg kampeer je of overnacht je in vaste tentenkampen. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Cholpon – Ata-Karakol: 170 km – 3-4 uur

Dag 7 Altyn Arashan
Je trekt de bergen in ten zuiden van Karakol. Dit doe je in een UAZ, een oude Sovjet-vrachtwagen, een van de weinige wagens die de moeilijke weg aankan. Het doel is Altyn Arasha, een prachtige vallei op 2400 meter hoogte. Altyn Arashan is begroeid met dennenbomen en ligt in de schaduw van de indrukwekkende wanden van de 5020 meter hoge Palatka.

Karakol – Altyn Arashan: 30 km, 2 uur (per enkele reis)

Dag 8 Djeti-Oguz & Bokonbayevo
In de ochtend vertrek je voor een tweede dagexcursie. Je klimt omhoog naar de prachtige vallei van Djeti-Oguz. Alpenweiden, snelstromende riviertjes, dichte bossen en altijd omringd door besneeuwde toppen. Het is een prachtige plek voor een flinke wandeling.
Hierna keer je terug naar de oevers van het Issyk-kul en rijdt verder tot het vriendelijke dorpje Bokonbayevo. Hier overnacht je in een leuke homestay.
Als je wat tijd over hebt kun je Bokonbayevo te voet verder te verkennen. Een duik in het meer is natuurlijk ook een optie.
In Bokonbayevo wonen nog mensen die in eeuwenoude traditie jagen met adelaars. Het is mogelijk voor vertrek een demonstratie te boeken.

Karakol – Djeti-Oguz – Bokonbayeo: 170 km, 3-4 uur

Dag 9 Tash Rabat
Vandaag staat er een lange maar prachtige rit door de Kirgizische natuur op het programma. Je volgt eerste de oevers van Issyk-Kul en reist dan door de bergen naar het zuiden, over de oude karavaanroute naar China. Niet ver van de grens verlaat je weer de hoofdweg. Hier ligt in een verborgen vallei een van de mooiste gebouwen van het land: de karavanserai van Tash Rabat. Het kleine, prachtig gelegen stenen gebouw was in het verleden een belangrijke pleisterplaats. Sinds de 10e eeuw stopten hier karavanen die over de Zijderoute van of naar China reisden. Je overnacht niet in de karavanserai zelf, maar in een yurt daarnaast. De stille bergdalen rond Tash-Rabat vormen een prachtige omgeving.

Bokonbaevo – Tash-Rabat: 360 km, 7-8 uur

Dag 10-11 Song-Kul
Je rijdt weer terug naar het noorden. Voorbij het stadje Naryn verlaat je de hoofdweg en draait de bergen in. Een onverharde weg brengt je uiteindelijk naar de oevers van Song-Kul, een spectaculair gelegen helder blauw meer omringd door groene berghellingen. Op 3000 meter hoogte is de lucht altijd helder en is de sterrenhemel ongekend.
Je overnacht in een yurt, de traditionele vilten tent van de nomaden. Dat betekent onder eenvoudige omstandigheden, maar ook een kennismaking met het eeuwenoude bestaan van de Kirgizische herders. Overdag kun je wandelen, paardrijden en genieten van de indrukwekkende omgeving.

Tash-Rabat – Son-Kul: 260 km, 6-7 uur

Dag 12 Chychkan
Weer een rit door de indrukwekkende lege natuur van Kirgizië. Je klimt in westelijke richting weg van Don-Kul en passeert de 3.384 hoge Kara Keche pas. Hiervandaan volg je stille wegen verder naar het westen. Aan het einde van de rit kom je op de hoofdweg die de Fergana-vallei verbindt met Bishkek. Je overnacht in een guesthouse in de dichtbeboste Chychkan-kloof.

Son-Kul – Chychkan: 310 km, 7-8 uur

Dag 13 Bishkek
De Suusamyr, de 3.586 meter hoge Too Ashuu-pas en de Chuy-vallei brengen je terug naar de hoofdstad.

Als je hebt gekozen voor een self-drive lever je in de middag de auto in.

Chychkan – Bishkek: 270 km, 5-6 uur

Dag 14 thuisreis
Je vliegt terug naar huis.

Top