Trekking Fann bergen (11 dagen)

Fann Mountains

In het westen van Tadzjikistan liggen de Fann Mountains. Ontdek de prachtige, ongerepte natuur van dit nauwelijks bezochte gebied tijdens een 5-daagse trektocht.

De trektocht is niet speciaal voor geoefende bergbeklimmers, maar te doen voor iedereen met een goede conditie. De maximale hoogte is 3860 meter. Je gaat op pad met een Engelstalige berggids en een kok. De bagage wordt vervoerd op ezels.
Je kampeert vier nachten midden in de natuur. Voor kampeerspullen wordt gezorgd, slaapzak en matje moet je zelf meenemen of zijn te huur.

De reis begint in Oezbekistan, in de oude Zijderoute-stad Samarkand, en eindigt in Dushanbe, de hoofdstad van Tadzjikistan. De reis beperkt zich nu tot de prachtige Fann Mountains, in het westen van Tadzjikistan. Als je tijd hebt, kun je overwegen de reis uit te breiden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de andere twee zijderoutesteden in Oezbekistan, Samarkand en Khiva, en aan de spectaculaire tocht langs de Pamir Highway. Een idee van de mogelijkheden krijg je door te kijken naar onze andere reizen naar Oezbekistan en Tadzjikistan.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 11 dagen
Beste reistijd: juli, augustus, september

Prijs vanaf: € 1315,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Oezbekistan en Tadzjikistan.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-3 Samarkand
In de loop van dag 1 vertrek je richting Oezbekistan. Als je vroeg in de ochtend van dag 2 aankomt, word je opgewacht en naar je hotel gebracht. De rest van dag 2 en de volledige dag 3 heb je tijd om te acclimatiseren en om een van de oudste en roemruchtste steden ter wereld te verkennen.
Samarkand werd meer dan 2750 jaar geleden door de Perzen gesticht en is daarmee een van de oudste nog bewoonde steden ter wereld. De lange geschiedenis telt tal van tumultueuze momenten. Zo veroverde Alexander de Grote de stad in 329 voor Christus, kwamen in de 13e eeuw de Mongolen langs denderen en maakte de beruchte Timur Lenk Samarkand tot de hoofdstad van een van de grootste rijken aller tijden. En al die eeuwen was de stad een van de belangrijkste steden aan de Zijderoute.
Het Registan vormt het hart van de stad. Aan dit plein liggen drie prachtige madrassas (Koranscholen), met mooi versierde groenblauwe koepels die glinsteren in de zon. Een kwartiertje wandelen verderop ligt een ander hoogtepunt van Samarkand: Sha-i-Zinda. In deze dodenstad liggen de mausolea van tientallen rijke en machtige bewoners van de stad zij aan zij, de een nog mooier dan andere.
Tijdens de wandeling naar de Sha-i-Zinda passeer je de enorme Bibi-Khanym Moskee, die tussen 1399 en 1404 gebouwd werd in opdracht van Timur Lenk, door de vele ambachtslieden die hij van zijn veroveringen meevoerde naar Tasjkent. Dat de moskee wat vervallen is, maakt deze des te sfeervoller.
De grote Timur Lenk zelf ligt begraven in het kleinere, maar nauwelijks minder mooie Gur-e Amir. Volgens de historici zijn tijdens zijn oorlogen meer dan 17 miljoen mensen omgekomen. Kijk naar de tombe en probeer je voor te stellen wat deze veroveraar met zijn legers teweeg heeft gebracht.
Maar vergeet door de vele monumenten vooral niet dat Samarkand een levende stad is. Blini wandelt graag rond op de grote, levendige Siob-bazaar, die naast de Bibi-Khanym ligt. Hier zie je het dagelijkse leven in het huidige Oezbekistan.

Dag 4 Penjikent & Artuch
Samarkand ligt dicht bij de grens met Tadzjikistan. Na meer dan 20 jaar gesloten geweest te zijn is deze weer geopend. In Tadzjikistan rijd je de vallei van de Zerafshan-rivier binnen.

Penjikent is nu een stoffig provinciestadje, maar de ruïnes buiten de plaats herinneren aan de periode waarin de stad als onderdeel van het rijk Sogdië een van de belangrijke halteplaatsen op de Zijderoute was. Bezoek eventueel de ruïnes van de stad die in de 8e eeuw werd verlaten na invallen door de Arabieren. Ook een bezoek aan het museum van Rudaki, een van de grote Perzische dichters, is zeker de moeite waard.

Je blijft niet in Penjikent maar rijdt al snel de bergen ten zuiden van de stad binnen. Dit zijn de Fann, een prachtig berggebied met ongerepte natuur en daarmee populair bij wandelaars en trekkers. Een mooie rit brengt je bij Artuch, op 2.200 meter hoogte de uitvalsbasis voor trektochten in dit schitterende gebied.

Dag 5 Kulikalon Lakes
Op deze dag begin je aan de trektocht. Je gaat op pad met een berggids en iemand die kookt en voor de paarden zorgt. De paarden zijn nodig voor de bagage.
Vandaag hoef je nog geen bergpas te beklimmen. Het pad voert door een dal, deels door lage bossen. Je hebt prachtig zicht op de Kulikalon-wand, met loodrechte rotswanden van meer dan 4000 meter hoogte.
Je kampeert op 2900 meter hoogte bij Dushoha Lake. Dit is een van de Kulikalon Lakes, een serie van 14 meren met smaragdblauw, puur water.

Afstand: 10 km; duur: 5 uur; stijging: 800 meter

Dag 6 Alauddin Lakes
Je klimt langzaam naar het hoogste punt van deze tocht: de 3860 meter hoge Alauddin-pas. Tijdens de beklimming heb je prachtig zicht op de Kulikalon Lakes, de Chapdara Peak (5197 meter) en de Chapdara-vallei.
Na de pas daal je af naar de bergkom met de ultramarijne wateren van de Alauddin Lakes. Je bent hier in hart van de Fann Mountains. Hier kampeer je weer op 2800 meter hoogte aan de rand van het meer

Afstand: 7 km; duur: 6 uur; stijging 960 meter; daling 1060 meter

Dag 7 Munoye Lake
Het kamp wordt vandaag niet opgebroken. Je maakt vanaf de Alauddin Lakes een dagwandeling naar Munoye Lake (Modderig Meer). Tijdens deze tocht heb je spectaculair zicht op de omringende bergreuzen Kaznok (4200 meter), Zamok (5070 meter), Energy (5105 meter) en Chimtarga (5489 meter), schuivende gletsjers en steile rotsen. Hoog in de lucht kun je adelaars zien cirkelen.

Afstand: 8 km; duur: 6 uur; stijging 800 meter; daling 800 meter

Dag 8 Chapdara-pas, Bodhona- en Sangi Safed-kloof
Je klimt van de meren naar een volgende pas: de 3.430 meter hoge Chapdara-pas. Tijdens de lange beklimming heb je prachtig zicht op de Alaudin-meren, Chapdara-piek en de Pasruddarva-vallei. Dit zijn de Fann in al hun pracht.
Na de pas daal je of naar de Bodhona-canyon om vervolgens verder te trekken naar de Sangi Safed-kloof.

Afstand: 13 km; duur: 6-7 uur; stijging 630 meter; daling 1080 meter

Dag 9 Imat-canyon & Sangi Safed-kloof
Weer een dag waarop het kamp blijft staan en je een dagwandeling maakt. Je volgt de Imat-kloof tot onder de dreigende gletsjers van de Ganza-piek. De tocht voert deels door bossen.

Afstand: 12 km; duur: 5-6 uur; stijging 450 meter; daling 450 meter

Dag 10 Dushanbe
Een korte wandeling brengt je tot een bergweg. Hier staat een jeep met chauffeur op je te wachten om je terug te brengen naar de bewoonde wereld. Je bereikt de belangrijkste weg van Tadzjikistan, die van de Fergana-vallei naar Dushanbe loopt. Een laatste rit door de bergen en de Anzob-tunnel brengt je naar Dushanbe, de wat stoffige maar vriendelijke hoofdstad van Tadzjikistan.

Dushanbe ligt op 800 meter hoogte in het westen van het land en is wellicht de prettigste hoofdstad van Centraal-Azië. Hart van de stad is de Rudaki-Avenue die wordt omzoomd door schaduwgevende bomen en stalinistische gebouwen. In het centrale park toont het gouden standbeeld van Rudaki het nieuwe zelfbewustzijn van het onafhankelijke Tadzjikistan.
Het straatbeeld weerspiegelt de verschillende kanten van de stad en het land. Roestige Lada’s en fonkelende Mercedessen; Tadzjiekse vrouwen met kleurrijke jurken en hoofddoekjes en etnische Russen in spijkerbroek en minirok; een in traditionele stijl gebouwd theehuis waar ijskoud bier wordt geschonken. Gecombineerd met de ontspannen sfeer is Dushanbe een leuke stad, bijvoorbeeld om een of meer dagen uit te rusten na een trekking door de Fann bergen of een vermoeiende expeditie door de Pamirs.

Dag 11 thuisreis
Je vliegt terug naar huis.

Top