Georgië Hoogtepunten

Georgië Hoogtepunten

Het kleine Georgië biedt een fascinerende mix van natuur, cultuur, geschiedenis en een gastvrije bevolking. In tien dagen tijd doorkruis je met deze rondreis Georgië en bezoek je de hoogtepunten van een bijzonder land.

De uitgebreide reisbeschrijving hierna gaat uit van een rondreis per auto met chauffeur. De genoemde excursies kunnen natuurlijk als voorbeeld worden gebruikt voor een rondreis per huurauto. Let op: de genoemde rijtijden zijn indicatief en zonder dat er rekening is gehouden met drukte, stops onderweg, parkeren, etc.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 10 dagen
Beste reistijd: april t/m oktober

Prijs vanaf € 760,- op basis van self-drive, of vanaf € 1135,- op basis van auto met chauffeur (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Georgië.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Tbilisi
Je vliegt naar Tbilisi. Bij aankomst word je opgewacht en naar je hotel gebracht.

De hoofdstad Tbilisi is een stad waar de energie van de 21e eeuw zich sfeervol mengt met de zichtbaar lange geschiedenis. Je kunt je bezoek aan deze stad beginnen met een klim naar de oude citadel, in 360 gebouwd door de Perzen. Hiervan is te zien hoe Tbilisi zich uitstrekt langs de oevers van de rivier Mtkvari, ingeklemd tussen de heuvels.

In het oude centrum verzorgen kerken, paleizen en monumentale gebouwen de achtergrond voor een levendig stadsleven waarin terrasjes, restaurants en cafés een grote rol spelen. Delen van de oude stad zijn goed gerestaureerd, met respect voor het verleden en aandacht voor details. Andere delen zijn nog wat vervallen, met de muren van de oude huizen vol scheuren en gammele houten balkons en de wortels van dikke bomen die de keien van de straten omhoog duwen. Van de vele kerken is de Sioni-kathedraal bij ons favoriet. Je kijkt vanaf de straat neer op het pleintje voor de hoge deuren. Als er een dienst of een bruiloft is, is het leuk mensen kijken.

Een heel andere sfeer vind je rond Rustaveli, de statige boulevard waaraan onder meer het parlement en het operagebouw liggen. Dit deel van de stad werd in de 19e eeuw door de Russen aangelegd.
Een moderne en opvallende brug verbindt de oude stad met een stadspark dat vooral in de weekenden en op zomeravonden populair is bij de inwoners van Tbilisi. Boven het park ligt het presidentieel paleis, modern, met veel glas en licht.
Ook verschillende wijken op de oostelijke oever van de Mtkvari zijn de laatste jaren grondig opgeknapt, zoals Avlabari, op de heuvel achter de Matekhi-kerk en Aghmashenebeli Avenue. Op deze oever ligt ook de grote Sameba-kathedraal, nu de belangrijkste kerk van Georgië.

De stad telt ook verschillende goede musea. Daarvan mag vooral het Kunst Museum niet gemist worden. De collectie varieert van een bijzondere selectie iconen en een schat aan gouden sieraden tot een verzameling werken van Russische schilders als Repin en Serov. Populair zijn ook de werken van Georgiër Niko Pirosmani.

We kunnen je in Tbilisi een aantal leuke excursies aanbieden, zoals een Art Nouveau-tour, een Sovjet Urban-tour, Georgisch koken met Teona, etc. Vraag ons naar de mogelijkheden en prijzen.

Dag 3 Bodbe, Signaghi, local lunch, Gremi, Mosmieri wijnhuis, Tsinandali, Telavi
Op dag 3 begint je rondreis door het boeiende Georgië. Als je gekozen hebt voor een self-drive haal je de auto in de ochtend op in het centrum. Als je op weg gaat met een auto met chauffeur pikt deze je op bij het hotel.

Vandaag verken je Kakheti, een regio gelegen in het oosten van het land. Kakheti was lang een zelfstandig koninkrijk, de ruïnes van forten en kloosters herinneren aan deze periode. Een belangrijke reden om de provincie te bezoeken is de wijn, een drank die al meer dan 7000 jaar in Georgië wordt gemaakt. Tijdens de Sovjetperiode was kwantiteit belangrijker dan kwaliteit maar sinds de onafhankelijkheid worden de Georgische wijnen beter en beter. Kakheti is een van de belangrijkste wijn-producerende regio’s van het land. Bijna elk dal en elk dorp heeft zijn eigen druivensoort. Maar zelfs de grotere druivenrassen zijn in Nederland alleen bekend bij de echte kenners, met druiven als Saperavi, Rkatsiteli en Tavkveri.

Het eerste doel van de reis is Signaghi, een gerestaureerd dorp dat op de heuvels aan de zuidkant van de vallei ligt en direct aan Toscane doet denken. Aan de noordkant doemen de besneeuwde toppen van de Kaukasus op, aan de zuidkant lagere. Op weg hiernaar toe bezoek je het klooster van Bodbe, gelegen iets ten zuiden van het dorp. Het klooster is gewijd aan Sint Nino, de vrouw die in de 4e eeuw het christendom naar Georgië bracht en hier overleed (ook het klooster is gesticht in de 4e eeuw). In de weekenden zijn Sighnaghi en Bodbe populair als uitstapje voor de inwoners van Tbilisi.

Een rit door velden met wijnranken brengt je naar het dorpje Gavazi. Hier lunch je in de tuin bij een lokale familie. De hele tafel wordt vol gezet met typisch Georgische gerechten en dranken. Het merendeel van de ingrediënten komt van het eigen land. Het is een mooie kennismaking met de bijzondere Georgische keuken. Als je hier meer van wilt weten kunnen we het boek “Georgisch tafelen – Moerman en Kalmakhelidze” aanraden.

Aan de noordkant van de brede vallei, aan de voet van de bergen, liggen de sfeervolle ruïnes van Gremi, een kerk uit de 16e eeuw. Vanaf dit punt kijk je uit over de vlakte. Je bezoekt hier ook het museum (gesloten op maandagen).

In het Mosmieri Wine Centre krijg je de kans om de befaamde Georgische wijnen zelf te proeven. Je kunt er kiezen uit een proeverij van 3, 4 of 5 wijnen.

De volgende stop is het landgoed van de beroemde Georgische familie Chavchavadze in Tsinandali. Ook hier is nu een bekend wijnhuis gevestigd dat uitstekende wijnen produceert. Het is leuk hier even rond te kijken, voor een proeverij adviseren we het Mosmieri wijnhuis.

Het einddoel van vandaag is Telavi, met 20.000 inwoners de hoofdstad van de provincie. Je komt vroeg in de avond aan, dus de ochtend erop heb je de tijd om de stad te verkennen. Het kasteel van Telavi werd gebouwd in de 18e eeuw toen Telavi het centrum van het koninkrijk Kakheti was.

Tbilisi – Bodbe – Signaghi – local lunch – Gremi – Mosmieri – Tsinandali – Telavi: 230 km, 4 uur

Niet in onze voorbeeldreis opgenomen is een bezoek aan David Gareja. Dit eeuwenoude kloostercomplex bestaat uit twee delen: het Lavra-klooster, gelegen aan de voet van de rotsige heuvels, en de ruïnes van het grottenklooster Udabno, gelegen op een rotsrichel. Vanaf Udabno kijk je uit over de woestijnen en vlaktes van het westen van Azerbeidzjan.
Het Lavra-klooster stamt uit de 8e eeuw en er wonen nog steeds monniken. Let in de kerk op de meer dan duizend jaar oude muurschilderingen. Aan de bezichtiging van het Lavra-klooster ben je een half uur tot 3 kwartier kwijt.
Vanaf hier brengt een stevige klim je naar boven waar de kerken en woningen van het Udabno-klooster in de rotsen zijn uitgehakt. In totaal moet je – als je alle grotten wilt zien – op 2 tot 2,5 uur rekenen, maar je kunt ook halverwege omkeren voor een kortere wandeling.
We hebben David Gareja niet meer standaard opgenomen om een 3-tal redenen:
• de grotten van Udabno liggen officieel op het grondgebied van Azerbeidzjan. Dit was nooit een probleem, maar sinds de zomer van 2019 houden Azeri-grenswachten wandelaars tegen. Er wordt gewerkt aan een oplossing.
• het kost redelijk wat reistijd om er te komen. Reken vanaf Telavi 2 uur en van David Gareja naar Tbilisi ongeveer hetzelfde.
• de klim naar Udabno is vrij stijl en niet aan te raden voor mensen die niet goed ter been zijn of hoogtevrees hebben. Als je niet naar Udabno klimt moet je je afvragen of het nog de moeite waard is deze excursie te maken.
Dit alles overwegend hebben we besloten om de excursie niet in het programma op te nemen, zeker zolang er problemen zijn met de grenswachten. Maar natuurlijk kun je zelf een andere keuze maken.

Mocht je David Gareja toch willen bezoeken dan betekent dit dat je een aantal andere bezienswaardigheden op dag 3 moet laten schieten. Een mogelijke invulling is dan: Tbilisi – David Gareja – Signaghi – Telavi. Een lunch bij een lokale familie behoort ook hier tot de mogelijkheden, maar de dag wordt dan wel erg lang. We raden aan om vanuit Tbilisi een picknick-lunch mee te nemen. Voor reizigers die met een chauffeur op pad gaan: als je David Gareja wilt bezoeken laat dit dan voor vertrek aan ons weten (ook geldt er een meerprijs voor de extra te rijden kilometers).

Dag 4 Mtskheta, Ananuri, Kazbegi
Je verlaat Kakheti en klimt door de bossen naar de Gombori-pas. Mtskheta is de oude hoofdstad en het religieuze centrum van Georgië. Je bezoekt hier twee Unesco-monumenten: het oude klooster van Javri, dat hoog boven het rivierdal ligt, en de Svetitskhoveli-kerk, waar volgens de overlevering de lijkwade van Christus is begraven.

De rit voert verder door prachtige natuur langs de Georgian Military Highway. Deze werd in de 18e en 19e eeuw aangelegd door de Russen. De weg (geen snelweg maar een 2-baans weg) brengt je steeds verder de bergen in.
Je stopt eerst bij het fortencomplex van Ananuri, dat vooral bekend is om het beeldhouwwerk in de kerken. Daarna rijd je verder de bergen in naar de 2379 meter hoge Jvari-pas. Hiervandaan heb je indrukwekkend zicht over de Kaukasus en de besneeuwde toppen van de berg Kazbeg. Je daalt af door een stil dal naar het dorpje Stepantsminda.

Stepantsminda is op 1797 meter hoogte de laatste plaats voor de Russische grens. Net buiten het dorp staat het mooist en spectaculairst gelegen kerkje van de Kaukasus. Tsminda Sameba ligt op een heuvelrug omringd door kale, hoge bergtoppen. Het is een plaatje dat je in alle reisgidsen en brochures over Georgië terugziet. De wandeling naar de kerk voert door een indrukwekkend landschap. Als je geen tijd of zin hebt om te wandelen, kun je ook met de auto naar boven.

Telavi – Gombori – Ananuri – Mtskheta – Stepantsminda: 250 km, 4 uur 45 min

Dag 5 Uplistsikhe, Gori
Vanuit Stepantsminda rijd je terug naar het zuiden: het doel van vandaag is Gori, gelegen in het hart van de Kartli-provincie. Op weg hiernaar toe bezoek je de buiten Gori gelegen grottenstad met de moeilijke naam Uplistsikhe. Uplistsikhe was al in de 5e eeuw voor Christus een belangrijke handelspost, maar werd vernietigd door Khulagu, de zoon van Djengiz Khan.

Gori zelf is vooral bekend als geboorteplaats van Stalin. Een groot en fascinerend museum herdenkt de man die zoveel invloed heeft gehad op de geschiedenis van de 20e eeuw. Een bezoek aan het museum is niet standaard in deze reis opgenomen maar wel eenvoudig in te plannen. Een rondleiding heeft soms absurdistische trekjes. In ons geval werd in één zin aandacht besteed aan de minder positieve kanten van het Stalin-bewind: ‘…and some mistakes were made’.
Ook had Gori altijd een belangrijke strategische functie. Je brengt een bezoek aan het fort, gelegen op een heuvel in de stad.

Een half uur buiten de stad ligt nog een andere bezienswaardigheid die de moeite waard is: de Ateni Sion-kerk. Mocht je deze mooi gelegen kerk willen bezoeken dan horen we dit ook graag van te voren.

Stepantsminda – Uplistsikhe – Gori: 210 km, 4 uur

Dag 6 Chiatura, Gelati, Kutaisi
Net voorbij Gori verlaat je de hoofdweg, een stille, mooie weg leidt door beboste bergen naar het noorden. Hier ligt het mijnstadje Chiatura, op het eerste gezicht geen voor de hand liggende bestemming voor toeristen. Maar voor reizigers met interesse in industrieel erfgoed en het vervallen verleden van de Sovjet-Unie, of voor reizigers die gewoon eens wat anders willen, is het een aanrader. Begin 20e eeuw kwam 60% van de wereldproductie van mangaan uit dit plaatsje in de bergen van Noordwest-Georgië.
In het centrum zelf, maar vooral in de dalen rondom, is de mijn en het verleden overal. Rangeerterreinen met roestende treinwagons, vervallen fabriekshallen, parkeerterreinen vol puin en gras, zwart-uitgeslagen kunstwerken die het ooit bloeiende Chiatura verheerlijkten. Opvallend zijn de vele kabelbanen die de kloof overspannen en van het dal naar de hoger gelegen hellingen voeren. De meeste hiervan zijn bedoeld om de mijnwerkers snel op hun werkplek te brengen, andere voor het transport van de erts. Sinds 2021 is er een nieuwe kabelbaan waarmee je een ritje kunt maken naar boven: hoog boven het dal, een bijzonder avontuur.

Het klooster van Gelati bevindt zich een stukje buiten Kutaisi, in een stille, beboste omgeving. Dit Unesco-monument bestaat uit een sfeervolle kathedraal met prachtige fresco’s en verschillende bijgebouwen.

Einddoel van vandaag is Kutaisi, de tweede stad van het land en een paar eeuwen lang ook de hoofdstad. De geschiedenis van Kutaisi gaat echter verder terug, tot de 17e eeuw voor Christus. Volgens de overlevering was het hier dat Jason en zijn Argonauten het Gulden Vlies kwamen zoeken. Kutaisi is nu een vriendelijke en prettige provinciestad. Het oude centrum is gezellig en overzichtelijk.

Gori – Chiatura – Gelati – Kutaisi: 200 km, 3 uur 40 min

Dag 7 Kutaisi (markt, Okatse, Prometheus, Bagrati)
Deze dag heb je tijd voor de stad zelf en een aantal bezienswaardigheden in de omgeving.

Je neemt een kijkje op de overdekte markt van Kutaisi en rijdt dan naar de Okatse-canyon. Via een pad van stalen roosters loop je over de canyon naar een uitzichtpunt, waar je een prachtig uitzicht over de rivier en de omringende natuur hebt. Je kunt overwegen ter plekke een jeep te regelen die je naar het beginpunt van de kloof rijdt (en daar eventueel ook weer ophaalt).

Op weg terug naar de stad liggen de Prometheus-grotten, een enorm complex waar boeiende wandelexcursies van 1,5 uur worden georganiseerd.

Ook Tskaltubo is een mogelijke excursie. Het voormalige kuuroord is een bezienswaardigheid van een heel andere orde. De thermische bronnen, vooral goed tegen reuma, trokken in Sovjettijden jaarlijks 150.000 bezoekers. De 19 sanatoria liggen er nu verlaten en vervallen bij. Je kunt een aantal van deze sanatoria bezoeken. Als je ronddwaalt door de soms prachtige, verbrokkelende gebouwen, krijg je een idee van de grootsheid van de Sovjet-Unie én van het verval na het uiteenvallen van dit rijk.
Als je op pad bent met een auto met chauffeur en je wilt Tskaltubo als alternatief aandoen, dan horen we dat graag voordat de reis begint.

De Bagrati-kathedraal, gelegen op een heuvel vlakbij de stad, is een tweede doel. Het gebouw stond lang op de Werelderfgoed-lijst, maar is er in 2017 weer van verwijderd omdat er kritiek was op de wijze waarop de kerk gerestaureerd is. Toch is het de moeite waard er een kijkje te nemen.

Kutaisi – Okatse – Prometheus – Bagrati – Kutaisi: 115 km, 2 uur 45 min

Dag 8 Ubisa, Borjomi, Akhaltsikhe, Khertvisi, Vardzia
Je neemt de hoofdweg in de richting van Tbilisi en maakt een korte stop om de mooie fresco’s in het kleine maar sfeervolle kerkje van Ubisa te bekijken. Bij de stad Khashuri sla je af naar het zuiden, deze weg gaat via het rivierdal de beboste bergen in.

Het kuuroord Borjomi, met de geneeskrachtige bronnen, was vroeger speeltuin van de Russische adel. Niet ver van de bronnen staan de vervallen paleizen van Russische vorsten. Het bronwater uit Borjomi was in het verleden bekend en populair in de hele Sovjet-Unie. Nog steeds worden er speciale krachten aan toegedicht. In het park kun je zelf een fles met het bronwater vullen. Ten westen van Borjomi ligt het uitgestrekte Borjomi-Kharagauli Nationaal Park. Het beschermt een uitgebreid ecosysteem van bergen, weiden en bossen, en is het leefgebied van onder meer bruine beren, Kaukasische herten en tal van vogelsoorten.

Het dal voert je naar het zuiden en verder omhoog. De bossen verdwijnen en de omgeving wordt rotsiger. Het provinciestadje Akhaltsikhe ligt niet ver van de Turkse grens. Het oude fort boven de stad is helemaal gerestaureerd. Het speelde een belangrijke rol in de laatste aflevering van “Wie is de Mol” dat begin 2018 werd uitgezonden. Het is leuk hier even rond te wandelen. Overigens bestaat een derde van de bevolking van Akhaltsikhe uit Armenen.

De weg naar Armenië brengt je verder de bergen in. Je passeert de ruïnes van verschillende kastelen, vaak indrukwekkend gelegen op een bergtop of rots in de rivier. Bij het Khertvisi-fort stap je uit voor een foto-stop. Deze beroemde vesting stamt uit de 2e eeuw voor Christus.
Je gaat een smal zij-dal binnen – waar je een paar dorpjes tegenkomt – en rijdt verder door prachtige natuur.

Het doel van vandaag is het grottencomplex van Vardzia. Het klooster werd in de 11e eeuw gesticht door Koningin Tamar, nog steeds ongekend populair in Georgië. De volgende ochtend heb je vanaf 10 uur de mogelijkheid het klooster te verkennen.

Je overnacht in het stille, mooie dal bij Vardzia.

Kutaisi – Ubisa – Borjomi – Akhaltsikhe – Khertvisi – Vardzia: 245 km, 5 uur 40

Dag 9 Vardzia-klooster, Tbilisi
In de middag rijd je terug naar Tbilisi. Dit doe je niet over de hoofdweg langs Borjomi en Gori, maar over een stille, provinciaalse weg door de bergen. Je komt onderweg langs een aantal meren waar je bij warm weer heerlijk kunt zwemmen.

Als je hebt gekozen voor een self-drive lever je de auto bij aankomst in Tbilisi weer in. Een chauffeur rijdt je dan de volgende ochtend naar de luchthaven.

Vardzia – (via Tsalka) – Tbilisi: 230 km, 4 uur 15 min

Dag 10 thuisreis
Je vliegt terug naar huis.

Top