Georgië van het gebaande pad

Georgië van het gebaande pad

Avontuur, natuur en cultuur: verken per jeep het Georgië buiten de gebaande paden. Een avontuurlijke rondreis voor mensen die graag de toeristenbussen achter zich laten. Je doorkruist de natuurpracht van de Kaukasische bergen over onverharde wegen maar bezoekt natuurlijk ook bekende hoogtepunten als Mtskheta, Vardzia en Kazbegi.

Let op: deze rondreis is bedoeld voor reizigers die het onderweg zijn door het indrukwekkende landschap van Georgië als doel op zich zien. Alhoewel het schema een paar rustdagen telt, ben je veel onderweg en heb je een aantal wat langere reisdagen. Als je graag wat meer rust wilt, is onze 15-daagse Georgië Compleet-reis een alternatief. Het is ook mogelijk om deze reis te verlengen met een aantal rustdagen.

Je rijdt in een 4×4 die hoger op de wielen staat omdat je deels over onverharde wegen rijdt die niet zijn te doen met een gewone auto. De wegen zijn echter niet gevaarlijk of bijzonder moeilijk. De 4×4 functie zal je normaal gesproken niet gebruiken en off-road ervaring is niet nodig. Deze reis is overigens ook met chauffeur te maken.

Let op: de genoemde rijtijden zijn indicatief en zonder dat er rekening is gehouden met drukte, stops onderweg, parkeren, etc.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 17 dagen
Beste reistijd: juni t/m half oktober

Prijs vanaf € 1660,- op basis van self-drive, of vanaf € 2655,- op basis van auto met chauffeur (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Georgië.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Tbilisi
Je vliegt naar Tbilisi. Bij aankomst word je opgewacht en naar je hotel gebracht.

De hoofdstad Tbilisi is een stad waar de energie van de 21e eeuw zich sfeervol mengt met de zichtbaar lange geschiedenis. Je kunt je bezoek aan deze stad beginnen met een klim naar de oude citadel, in 360 gebouwd door de Perzen. Hiervan is te zien hoe Tbilisi zich uitstrekt langs de oevers van de rivier Mtkvari, ingeklemd tussen de heuvels.

In het oude centrum verzorgen kerken, paleizen en monumentale gebouwen de achtergrond voor een levendig stadsleven waarin terrasjes, restaurants en cafés een grote rol spelen. Delen van de oude stad zijn goed gerestaureerd, met respect voor het verleden en aandacht voor details. Andere delen zijn nog wat vervallen, met de muren van de oude huizen vol scheuren en gammele houten balkons en de wortels van dikke bomen die de keien van de straten omhoog duwen. Van de vele kerken is de Sioni-kathedraal bij ons favoriet. Je kijkt vanaf de straat neer op het pleintje voor de hoge deuren. Als er een dienst of een bruiloft is, is het leuk mensen kijken.

Een heel andere sfeer vind je rond Rustaveli, de statige boulevard waaraan onder meer het parlement en het operagebouw liggen. Dit deel van de stad werd in de 19e eeuw door de Russen aangelegd.
Een moderne en opvallende brug verbindt de oude stad met een stadspark dat vooral in de weekenden en op zomeravonden populair is bij de inwoners van Tbilisi. Boven het park ligt het presidentieel paleis, modern, met veel glas en licht.
Ook verschillende wijken op de oostelijke oever van de Mtkvari zijn de laatste jaren grondig opgeknapt, zoals Avlabari, op de heuvel achter de Matekhi-kerk en Aghmashenebeli Avenue. Op deze oever ligt ook de grote Sameba-kathedraal, nu de belangrijkste kerk van Georgië.

De stad telt ook verschillende goede musea. Daarvan mag vooral het Kunst Museum niet gemist worden. De collectie varieert van een bijzondere selectie iconen en een schat aan gouden sieraden tot een verzameling werken van Russische schilders als Repin en Serov. Populair zijn ook de werken van Georgiër Niko Pirosmani.

Dag 3 Mtskheta, Borjomi
Vandaag begint je avontuurlijke rondreis per 4×4 door het boeiende Georgië. Als je gekozen hebt voor een self-drive haal je de auto in de ochtend op in het centrum. Als je op weg gaat met een jeep met chauffeur, dan pikt deze je op bij het hotel.

Je verlaat Tbilisi over de enige snelweg van het land, in noordelijke richting. Een korte rit brengt je naar Mtskheta, de oude hoofdstad en het religieuze centrum van Georgië. Je bezoekt twee Unesco-monumenten: het oude klooster van Javri, dat hoog boven het rivierdal ligt, en de Svetitskhoveli kerk, waar volgens de overlevering de lijkwade van Christus is begraven.

Je volgt nog even de snelweg naar het westen. Bij de stad Khashuri sla je af naar het zuiden, deze weg gaat via het rivierdal de beboste bergen in.
Het kuuroord Borjomi, met de geneeskrachtige bronnen, was vroeger speeltuin van de Russische adel. Niet ver van de bronnen staan de vervallen paleizen van Russische vorsten. Het bronwater uit Borjomi was in het verleden bekend en populair in de hele Sovjet-Unie. Nog steeds worden er speciale krachten aan toegedicht. In het park kun je zelf een fles met het bronwater vullen.

NB: ten westen van Borjomi ligt het uitgestrekte Borjomi-Kharagauli Nationaal Park. Het beschermt een uitgebreid ecosysteem van bergen, weiden en bossen, en is het leefgebied van onder meer bruine beren, Kaukasische herten en tal van vogelsoorten. Overweeg de reis met een dag te verlengen en te voet het park in te trekken.

Tbilisi – Mtskheta – Borjomi: 175 km, 2 uur 45 min

Dag 4: Tabatskuri-meer, Khertvisi, Vardzia
Op dag 4 laat je voor het eerst de andere toeristen achter je om de bergen in te trekken. De dag begint met de klim vanuit het dal van de Koera naar het skioord Bakuriani, op 1700 meter hoogte. Hierna klimt de weg verder en laat je al snel de boomgrens achter je. Je bereikt de 2471 meter hoge Tskhratskaro-pas. De uitzichten over de omringende, lege bergen zijn indrukwekkend.

Kort na de pas voert een onverharde zijweg naar het prachtig-blauwe Tabatskuri-meer. Je volgt een tijdje de oevers van het meer en komt terug op de hoofdweg naar het zuiden. Deze voert nog steeds door vrijwel lege bergen.
Bij het stadje Achalkalaki kom je terug in de bewoonde wereld. De weg naar het zuiden zou je naar Armenië brengen. Je rijdt echter naar het westen. Bij het Khertvisi-fort kun je uitstappen voor een foto-stop. Deze beroemde vesting stamt uit de 2e eeuw voor Christus.

Je gaat hier een smal zij-dal binnen (waar je een paar dorpjes tegenkomt) en rijdt verder door prachtige natuur. Het doel van dag is het grottencomplex van Vardzia. Het klooster werd in de 11e eeuw gesticht door Koningin Tamar, nog steeds ongekend populair in Georgië. In de middag heb je tijd om de vele grotten van het klooster te verkennen.

Borjomi (via Bakuriani) – Tabatskuri – Khertvisi – Vardzia: 140 km, 4 uur

Dag 5-6: Akhaltsikhe, Zekari-pas, Kutaisi
Je vervolgt je tocht door het zuiden van Georgië. Het dal wordt langzaam breder, de hellingen zijn bebost. De provinciestad Akhaltsikhe ligt niet ver van de Turkse grens. Het oude fort boven de stad is helemaal gerestaureerd en het is leuk hier even rond te wandelen. Overigens bestaat een derde van de bevolking van Akhaltsikhe uit Armenen.

Het meeste verkeer neemt het dal naar het noorden, richting Borjomi en uiteindelijk Tbilisi. Andere auto’s en vrachtwagens slaan af naar het zuiden waar al snel de grens met Turkije ligt. Zelf rijd je naar het westen. De weg die je volgt leidt uiteindelijk naar de Zwart Zee-kust en de badplaats Batoemi. Jij slaat echter al snel af en neemt de weg naar het stille kuuroord Abastumani, dat ook bekendstaat om het astrofysisch observatorium dat er gevestigd is. Je Hiervandaan slingert de weg zich door beboste bergen verder naar boven. Als je hier in september rijdt kleuren de bladeren van de bomen prachtig geel en rood. Als je op 2.182 meter hoogte de Zekari-pas bereikt zijn de bomen echter verdwenen en rijd je door rotsige weiden, ook hier is het uitzicht prachtig.

Je daalt af naar Kutaisi, de tweede stad van het land en een paar eeuwen lang ook de hoofdstad. De geschiedenis van Kutaisi gaat echter verder terug, tot de 17e eeuw voor Christus. Volgens de overlevering was het hier dat Jason en zijn Argonauten het Gulden Vlies kwamen zoeken. Kutaisi is nu een vriendelijke en prettige provinciestad. Het oude centrum is gezellig en overzichtelijk.
Onderweg naar Kutaisi kun je nog even rondkijken in Sairme, een kuuroord bekend om zijn thermale baden en mineraalwater.

De volgende dag heb je tijd voor de stad zelf en een aantal bezienswaardigheden in de omgeving. Je neemt een kijkje op de overdekte markt van Kutaisi en rijdt dan naar de Okatse-canyon. Via een brug van stalen roosters loop je over de canyon naar een uitzichtspunt, waar je een prachtig uitzicht over de rivier en de omringende natuur hebt. Je kunt overwegen ter plekke een jeep te regelen die je naar het beginpunt van de canyon rijdt (en daar eventueel ook weer ophaalt).

Op weg terug naar de stad liggen de Prometheus-grotten, een enorm complex waar boeiende wandelexcursies van 1,5 uur worden georganiseerd.

NB: houd er rekening mee dat Okatse en Prometheus in principe op maandag gesloten zijn. In dat geval (of als je hier sowieso meer interesse in hebt) is Tskaltubo een mogelijke excursie. Het voormalige kuuroord is een bezienswaardigheid van een heel andere orde. De thermische bronnen, vooral goed tegen reuma, trokken in Sovjettijden jaarlijks 150.000 bezoekers. De 19 sanatoria liggen er nu verlaten en vervallen bij. Je kunt een aantal van deze sanatoria bezoeken. Als je ronddwaalt door de soms prachtige, verbrokkelende gebouwen, krijg je een idee van de grootsheid van de Sovjet-Unie én van het verval na het uiteenvallen van dit rijk.
Als je op pad bent met een auto met chauffeur en je wilt Tskaltubo als alternatief aandoen, dan horen we dat graag voordat de reis begint.

De Bagrati-kathedraal is gelegen op een heuvel vlakbij de stad. Het gebouw stond lang op de Werelderfgoed-lijst, maar is er weer van verwijderd omdat er kritiek was op de wijze waarop de kerk gerestaureerd is. Toch is het de moeite waard er een kijkje te nemen.

Nog wel op de Unesco-lijst en de moeite van een bezoek meer dan waard is het klooster van Gelati, een stukje buiten Kutaisi, in een stille, beboste omgeving. Dit Unesco-monument bestaat uit een sfeervolle kathedraal met prachtige fresco’s en verschillende bijgebouwen.

Vardzia – Akhaltsikhe – Abastumani – Zekari-pas – Sairme – Kutaisi: 200 km, 6 uur

Dag 7-8 Zugdidi, Mestia
Na de bergen van het zuiden van Georgië is het nu tijd voor de noordelijke Kaukasus. De weg voert eerst door een vruchtbare vlakte waar kiwi’s en thee verbouwd worden. Langs de weg wisselen verlaten en vervallen Sovjetgebouwen en vriendelijke alleenstaande huizen elkaar af.
De chauffeur neemt de mooie route via Tsalenjikha en zo bereik je de voet van de bergen. Je passeert het enorme Inguri-stuwmeer, dat prachtig blauw tussen de bergen ligt. De bijbehorende waterkrachtcentrale verzorgt een groot deel van de elektriciteit van het land.

De kloof wordt smaller, de rivier woester, de weg slingert zich door de bergen. Je begrijpt waarom Svaneti nooit werd veroverd. Na een rit door een indrukwekkend landschap verbreedt de kloof zich tot een dal en verschijnen de eerste dorpen van de Svan. Direct springen de beroemde torens in het oog. Elke familie bouwde daarmee zijn eigen vesting, bedoeld tegen boze buitenstaanders, maar ook tegen lawines. Alleen al in het grote dorp Mestia staan er tientallen.

Je hebt in Mestia een volle dag om te genieten van de omliggende bergen. In de omgeving zijn verschillende goede dagwandelingen mogelijk. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Kutaisi – Zugdidi – Mestia: 260 km, 5,5 uur

Dag 9 Ushguli
Je trekt verder de dalen van Svaneti in. Over een soms moeilijk begaanbare weg die door prachtige natuur voert, bereik je uiteindelijk Boven-Svaneti. Dit gebied staat op de Unesco-lijst, vanwege de combinatie van ongerepte natuur en de middeleeuwse dorpen met hun eeuwenoude torens. Boven het dorp Ushguli ligt de 5068 meter hoge berg Shkrara. Maak een wandeling door het dorp, bezoek een traditioneel huis, de Lamaria kerk en beklim een toren.

Je overnacht in een eenvoudig guesthouse in het dorp.

Mestia – Usghuli: 45 km, 1 uur 30 min

Dag 10 Zagaro-pas, Nikortsminda-kathedraal, Ambrolauri
Vandaag staat het letterlijke hoogtepunt van de reis op het programma. Je klimt door een schitterend landschap naar de Zagari-pas. Op 2642 meter hoogte heb je hier een fantastisch uitzicht. De pas vormt de scheiding tussen Boven-Svaneti, met Ushguli en Mestia, en Beneden-Svaneti. De onverharde weg slingert door de bergen naar beneden naar de regio Racha, bij Georgiërs bekend vanwege de wijnen maar nog vrijwel onbekend bij toeristen.
Je stopt bij de kathedraal van Nokortsminda. Deze stamt uit de 11e eeuw en is versierd met bijzondere fresco’s. Voordat je naar het hotel gaat stap je binnen bij wijnmakerij Khvanchkara om de gelijknamige wijn van de regio te proeven.

Ushguli – Zagari-pas – via Lentekhi – Nikortsminda – Ambrolauri: 180 km, 5 uur

Dag 11 Chiatura, Sakhere, Gori
Een nieuwe weg door groene heuvels leidt naar Chiatura. Dit mijnstadje is op het eerste gezicht geen voor de hand liggende bestemming voor toeristen. Maar voor reizigers met interesse in industrieel erfgoed en het vervallen verleden van de Sovjet-Unie, of voor reizigers die gewoon eens wat anders willen, is het een leuke tussenstop. Begin 20e eeuw kwam 60% van de wereldproductie van mangaan uit dit plaatsje in de bergen van Noordwest-Georgië.
In het centrum zelf, maar vooral in de dalen rondom, is de mijn en het verleden overal. Rangeerterreinen met roestende treinwagons, vervallen fabriekshallen, parkeerterreinen vol puin en gras, zwart-uitgeslagen kunstwerken die het ooit bloeiende Chiatura verheerlijkten. Opvallend zijn de vele kabelbanen die de kloof overspannen en van het dal naar de hoger gelegen hellingen voeren. De meeste hiervan zijn bedoeld om de mijnwerkers snel op hun werkplek te brengen, andere voor het transport van de erts. Sinds 2021 is er een nieuwe kabelbaan waarmee je een ritje kunt maken naar boven: hoog boven het dal, een bijzonder avontuur. Meer lezen? Chiatura: voor de Georgië-fijnproever.

Je vervolgt je weg door stille bossen en heuvels op weg naar Gori. Deze stad is vooral bekend als geboorteplaats van Stalin. Een groot en fascinerend museum herdenkt de man die zoveel invloed heeft gehad op de geschiedenis van de 20e eeuw. Een rondleiding heeft soms absurdistische trekjes. In ons geval werd in één zin aandacht besteed aan de minder positieve kanten van het Stalin-bewind: “… and some mistakes were made”.

Ook had Gori altijd een belangrijke strategische functie: je brengt een bezoek aan het fort, gelegen op een heuvel in de stad.

Ambrolauri – via Sakhere – Chiatura – Gori: 200 km, 4 uur

Dag 12 Uplistsikhe, Ananauri, Gergeti-kerk, Stepantsminda
De dag begint met een bezoek aan de grottenstad met de moeilijke naam Uplistsikhe. Deze plaats was al in de 5e eeuw voor Christus een belangrijke handelspost, maar werd vernietigd door Khulagu, de zoon van Djengiz Khan.

Op weg naar het noorden rijd je een stuk over de Georgian Military Highway. Deze weg (geen snelweg maar een tweebaansweg) werd in de 18e en 19e eeuw aangelegd door de Russen. Hij brengt je steeds verder de bergen in, totdat je de 2379 meter hoge Jvari-pas bereikt. Hiervandaan heb je indrukwekkend zicht over de Kaukasus en de besneeuwde toppen van de berg Kazbeg. Je daalt af door een stil dal naar het dorpje Stepantsminda (ofwel Kazbegi).
Onderweg maak je een stop bij het fortencomplex van Ananuri, dat vooral bekend is om het beeldhouwwerk in de kerken.

Stepantsminda is op 1797 meter hoogte de laatste plaats voor de Russische grens. Net buiten het dorp staat het mooist en spectaculairst gelegen kerkje van de Kaukasus: het Tsminda Sameba- of Gergeti-kerkje. Het ligt op een heuvelrug omringd door kale, hoge bergtoppen. Het is een plaatje dat je in alle reisgidsen en brochures over Georgië terugziet. Het kerkje is te bereiken door middel van een flinke wandeling over een voetpad of een snelle rit over een goede asfaltweg.

Gori – Uplistsikhe – Ananauri – Gergeti – Stepantsminda: 225 km, 4 uur 10 minuten

Dag 13 Juta, Mount Chaukhebi, Truso-kloof, Stepantsminda
Een volle dag in de omgeving van Stepantsminda biedt alle tijd voor de omringende bergen.
’s Ochtends rijd je door de prachtige Sno-vallei naar Juta. Dit oude dorpje is zes maanden per jaar door de sneeuw van de buitenwereld afgesloten. Een rondwandeling voert via de voet van de 3842 meter hoge Mount Chaukhebi terug naar Juta, door prachtige natuur.
Je keert terug naar de hoofdweg om even later de onverharde weg door de Truso-kloof op te rijden. Ook hier oude dorpjes en een gevoel van isolement, midden in de macht en pracht van de bergen van de Kaukasus.

Stepantsminda – Juta – Truso-kloof – Stepantsminda: 75 km, 2 uur 10 min
wandeling: 3,5 uur; ↑↓680m; 9km

Dag 14 Tianeti, Kvetera, Akhmeta, Pankisi, Alaverdi, Telavi
De Jvari-pas en de Georgian Military Highway brengen je terug naar het zuiden. Even later verlaat je de hoofdweg om over stille en beboste wegen naar Tianeti te rijden. Hiervandaan voert een nog stillere weg naar het plaatsje Achmeta. Vlak voordat je hier aankomt kun je een kleine omweg maken voor het zelden bezochte Kvetera-kerkje.

Achmeta ligt aan de rand van de brede Kakheti-vallei en vormt de toegang tot de Pankisi-kloof. Door de onrust die oversloeg vanuit de noordkant van de Kaukasus, waar Tsjetsjenië ligt, was deze vallei lange tijd onveilig. De bewoners van de Pankisi zijn Kisten, een volk dat nauw verwant is aan de Tsjetsjenen, en islamitisch. Nu is het al jaren rustig en komen mondjesmaat toeristen rondkijken. Je stopt bij het huis van een lokale familie voor een uitgebreide lunch van typische Kistse en Georgische specialiteiten. Het is een mooie kennismaking met de bijzondere Georgische keuken. Als je hier meer van wilt weten lees dan het bericht op onze website dat we eerder publiceerden: van no-go naar go.

Hierna rijd je terug naar de hoofdvallei van Kakheti. Je stopt bij de Alaverdi-kathedraal. Gebouwd in de 11e eeuw was het met 55 meter eeuwenlang de hoogste kerk van het land (inmiddels is de fonkelnieuwe kathedraal van Tbilisi de hoogste). De toren van Alaverdi torent hoog boven de wijnranken bedekte vlakte uit.

Je overnacht in het gemoedelijke provinciestadje Telavi.

Stepantsminda (via Tianeti en Akhmeta) – Kvetera – Pankisi – Alaverdi – Telavi: 235 km, 5 uur 15 min

Dag 15 Telavi: Sighnaghi, Bodbe, Gremi, Nekresi, Tsinandali, Mosmieri
Kakheti was lang een zelfstandig koninkrijk. Aan deze periode herinneren de ruïnes van forten en kloosters. Een belangrijke reden om nu deze provincie te bezoeken is de wijn. Deze drank wordt al meer dan 7000 jaar in Georgië gemaakt. Tijdens de Sovjetperiode was kwantiteit belangrijker dan kwaliteit maar sinds de onafhankelijkheid worden de Georgische wijnen beter en beter. Kakheti is een van de belangrijkste wijn-producerende regio’s van het land. Bijna elk dal en elk dorp heeft zijn eigen druivensoort. Maar zelfs de grotere druivenrassen zijn in Nederland alleen bekend bij de echte kenners, met druiven als Saperavi, Rkatsiteli en Tavkveri.

De dag begint met een bezoek aan Signaghi, een gerestaureerd dorp dat op de heuvels aan de zuidkant van de vallei ligt en direct aan Toscane doet denken. Aan de noordkant doemen de besneeuwde toppen van de Kaukasus op, aan de zuidkant lagere.
Iets ten zuiden van het dorp ligt het klooster van Bodbe, gewijd aan Sint Nino, de vrouw die in de 4e eeuw het christendom naar Georgië bracht en hier overleed (ook het klooster is gesticht in de 4e eeuw). In de weekenden zijn Sighnaghi en Bodbe populair als uitstapje voor de inwoners van Tbilisi.

Aan de voet van de bergen aan de noordkant van de vallei liggen niet ver van elkaar twee bezienswaardigheden. Vanaf de sfeervolle ruïnes van Gremi, een kerk uit de 16e eeuw, kijk je uit over de vlakte. Je bezoekt hier ook het museum (gesloten op maandagen).
Het kloostercomplex van Nekresi is een stuk ouder: de kerk stamt uit de 4e eeuw en de basiliek uit de 7e eeuw. Het ligt hoog boven de vallei, busjes brengen je naar boven.

De laatste stop van deze dag is het landgoed van de beroemde Georgische familie Chavchavadze in Tsinandali. Hier is nu een bekend wijnhuis gevestigd dat uitstekende wijnen produceert. Het is leuk hier even rond te kijken.

Voor een proeverij adviseren we het Mosmieri Wine Centre, dat vlakbij Telavi ligt op de weg terug. Hier krijg je de kans om de befaamde Georgische wijnen zelf te proeven. Je kunt er kiezen uit een proeverij van 3, 4 of 5 wijnen.

Telavi – Sighnagi – Bodbe – Gremi – Nekresi – Tsinandali – Mosmieri – Telavi: 185 km, 3 uur 30 min

Dag 16 David Gareja, Tbilisi
Op de laatste dag van deze reis breng je een bezoek aan David Gareja. Dit eeuwenoude kloostercomplex bestaat uit twee delen: het Lavra-klooster, gelegen aan de voet van de rotsige heuvels, en de ruïnes van het grottenklooster Udabno, gelegen op een rotsrichel. Vanaf Udabno kijk je uit over de woestijnen en vlaktes van het westen van Azerbeidzjan.
Het Lavra-klooster stamt uit de 8e eeuw en er wonen nog steeds monniken. Let in de kerk op de meer dan duizend jaar oude muurschilderingen. Aan de bezichtiging van het Lavra-klooster ben je een half uur tot 3 kwartier kwijt.
Vanaf hier brengt een stevige klim je naar boven waar de kerken en woningen van het Udabno-klooster in de rotsen zijn uitgehakt. In totaal moet je – als je alle grotten wilt zien – op 2 tot 2,5 uur rekenen, maar je kunt ook halverwege omkeren voor een kortere wandeling.
Neem voordat je op pad gaat spullen voor een picknicklunch mee.

In onze andere Georgië-voorbeeldreizen is deze excursie om een 3-tal redenen niet meer standaard in het programma opgenomen:
• het kost redelijk wat reistijd om er te komen, ook omdat de weg niet overal even goed is.
• de grotten van Udabno liggen officieel op het grondgebied van Azerbeidzjan. Dit was nooit een probleem, maar sinds de zomer van 2019 houden Azeri-grenswachten wandelaars tegen. Er wordt gewerkt aan een oplossing.
• de klim naar Udabno is vrij stijl en niet aan te raden voor mensen die niet goed ter been zijn of hoogtevrees hebben.
Voor deze reis hebben we echter een uitzondering gemaakt: je rijdt in een 4×4 waardoor het eerste punt geen bezwaar meer is. Bovendien is het landschap waar je doorheen rijdt mooi, en voegt alleen daarom al toe aan de reis.

Mocht je besluiten om David Gareja toch niet te bezoeken, dan kunnen we je in Tbilisi nog een aantal leuke excursies aanbieden, zoals een Art Nouveau-tour, een Sovjet Urban-tour, Georgisch koken met Teona, etc. Vraag ons naar de mogelijkheden en prijzen.

Als je hebt gekozen voor een self-drive lever je de auto bij aankomst in Tbilisi weer in. Een chauffeur rijdt je dan de volgende ochtend naar de luchthaven.

Telavi – David Gareja – Tbilisi: 235 km, 4 uur 15 min

Dag 17 thuisreis
Je rondreis door Georgië zit er helaas op. Je vliegt terug naar huis.

Top