In het spoor van Napoleon

In het spoor van Napoleon

Volg de veldtocht van Napoleon en reis in 10 dagen van Vilnius via Wit-Rusland naar Moskou.

NB: door wijzigingen in het migratiebeleid van Rusland en Wit-Rusland kunnen we de reis op dit moment niet aanbieden zoals deze op de website staat. De grensovergang tussen beide landen levert problemen op. Delen van de reis kunnen wel afzonderlijk worden uitgevoerd.
Januari 2021: er is sprake van dat de visa-regels weer zodanig worden aangepast dat de reis alsnog gemaakt kan worden. We houden dit in de gaten.

In 1812 viel Napoleon met een leger van 700.000 man Rusland binnen en veroverde Moskou. Hij moest zich later terugtrekken voor de kou, de honger en de Russische legers. Uiteindelijk overleefden maar 20.000 man de veldtocht. De inval van Rusland was het begin van het einde van Napoleon.
Deze 10-daagse reis start in Litouwen en voert door Wit-Rusland naar Moskou. Onderweg bezoek je de belangrijkste plekken van de opmars en de terugtocht van Napoleon. Maar natuurlijk is er ook voldoende ruimte voor de andere bezienswaardigheden langs deze route.

Individuele reis
Reisduur: 10 dagen
Beste reistijd: april t/m oktober

Prijs vanaf: € 750,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Litouwen, Wit-Rusland en Rusland.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Vilnius
De reis begint in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen. Toen Napoleon Rusland binnenviel was hier het Russische hoofdkwartier gevestigd. Toen de Russen zich zonder slag te leveren terugtrokken, maakte Napoleon de stad tot zijn hoofdkwartier. Vanaf hier trokken zijn legers Rusland binnen. Een half jaar later zag Vilnius de restanten van diezelfde legers terugkomen uit het oosten: uitgehongerd, ongeorganiseerd en leidend onder voortdurende aanvallen van de Russen.

Maak eventueel een excursie naar de Kaunas, 100 kilometer naar het westen. Deze stad ligt aan de rivier de Niemen, in die tijd de westgrens van het Russische Rijk. Vanaf een heuvel ten westen van de rivier bekeek Napoleon hoe zijn troepen de rivier overstaken en daarmee de invasie van Rusland begonnen. Kaunas is nu een gezellige studentenstad met een goed bewaard gebleven historisch centrum.

Dag 3 Minsk
Een ochtendtrein brengt je in circa vier uur naar Minsk. ’s Middags heb je tijd voor de Wit-Russische hoofdstad. Minsk was in Napoleons tijd een relatief kleine stad die twee-derde van haar bevolking verloor tijdens de Franse invasie. Ook was de stad voor de Fransen een belangrijke basis voor het transport van wapens en munitie.

Dag 4 Berezina & Polotsk
Niet ver ten noorden van Minsk stroomt de Berezina. Toen het Franse leger op de terugtocht uit Moskou deze rivier overstak, werd het in de pan gehakt door de Russen. Op de plek waar deze slag plaatsvond ligt nu een rustig dorpje.
Je rijdt met een auto met chauffeur vanaf Minsk naar Polotsk. Onderweg bezoek je eerst de plek waar de Slag bij de Berezina plaatsvond. Aan beide kanten van de rivier staan her en der herdenkingsmonumenten. Een monument voor de Nederlanders die dienden onder Napoleon ontbreekt vreemd genoeg. Zij sloegen de bruggen waarover het Franse leger wist te ontsnappen en dekten vervolgens de aftocht. Drie Nederlanders overleefden de slag.

Na de Berezina rijd je door naar een ander herdenkingsmonument: Khatyn. In 1943 vermoordden de Nazi’s hier de complete bevolking van een klein dorp. Het indrukwekkende terrein midden in de bossen herdenkt niet alleen de 149 slachtoffers in Khatyn zelf, maar ook de meer dan twee miljoen andere Wit-Russen die omkwamen in de tweede wereldoorlog.

Het Franse hoofdleger liet Polotsk links liggen maar stuurde een klein leger om de stad in te nemen. Polotsk is een van de oudste steden van dit deel van Europa. Veel is er van dit verleden niet over. Maar het is een prettige en ontspannen stad, met in ieder geval twee ‘must sees’: het klooster en de kathedraal van Sint Ephrasinia.

Dag 5 Vitebsk & Smolensk
Een korte autorit brengt je naar de stad Vitebsk. In 1812 vochten de Fransen en de Russen een drietal dagen om de stad, zonder dat het tot een grote veldslag kwam. Toen de Russen zich verder terugtrokken maakte Napoleon de stad tijdelijk tot zijn hoofdkwartier.

Vitebsk is beroemd als de stad van Marc Chagall. De schilder groeide hier op en werkte er rond 1920 een paar jaar. Een groot aantal van zijn schilderijen heeft Vitebsk als onderwerp of als decor. Van zijn geboortehuis is een klein maar leuk museum gemaakt. Verder heeft het Marc Chagall museum een groot aantal replica’s van zijn werk hangen.

’s Avonds stap je in de trein voor de korte reis naar de Russische stad Smolensk.

Dag 6 Smolensk
De eerste stad over de Russische grens is Smolensk, een van de oudste steden van Rusland. In het centrum herinneren stadsmuren, een prachtige kathedraal en verschillende kerken aan het verleden. Ook is er een interessant museum.

Bij Smolensk leverden de Russen eindelijk slag met de Fransen. De Russen hadden zich verschanst in de stad en werden na een lange artilleriebeschieting door de Fransen verdreven.

Dag 7-9 Moskou (en Borodino)
Een treinreis van circa vijf uur brengt je naar het einddoel van de opmars van Napoleon en van jouw reis: Moskou. Je hebt twee volle dagen voor deze geweldige stad.

Twee optionele excursies (voor vertrek te boeken) vertellen je meer over de veldtocht van Napoleon. Een dagexcursie voert naar het slagveld bij Borodino. Hier vond de grootste veldslag van de Franse invasie in Rusland plaats. Na een dag vechten en in totaal 100.000 doden trokken de Russen zich terug en kon Napoleon Moskou binnen trekken. Borodino ligt circa twee uur rijden van het centrum van Moskou. Dit betekent dat je voor deze excursie een volle dag nodig hebt.

In de buitenwijken van de stad ligt het Borodino Panorama Museum. De veldslag is hier afgebeeld op een groot panorama (zoals dat van Mesdag in Den Haag).

Dag 10 thuisreis
Je vliegt terug naar Nederland of België.

Top