Info Azerbeidzjan
Praktische reisinformatie
Regio- en stedeninformatie
Achtergrond
“Een brug tussen oost en west, tussen Azië en Europa”: zo zien de Azeri’s de plek die hun land in de wereld inneemt. Azerbeidzjan is een boeiende mix van modern en ouderwets, van islamitisch en westers, van Azië en Europa. Bakoe is een dynamische en fascinerende hoofdstad, met niet ver buiten de stadsgrenzen bezienswaardigheden als de petrogliefen van Gobustan en de vuurtempel van Surakhany.
Het binnenland van Azerbeidzjan bestaat deels uit weinig opwindende droge vlaktes. Maar in het noorden liggen de bergen van de Kaukasus. De provinciestad Shaki is hier een leuke en interessante tussenstop voor reizigers op weg van of naar Georgië.
Praktische reisinformatie
Paspoort en visa
Voor een bezoek aan Azerbeidzjan moet je voor vertrek een visum regelen. De ambassade van Azerbeidzjan in den Haag verwijst hiervoor naar Asan Visa, je vraagt hier snel en makkelijk online je e-visum aan. Lees van te voren ter informatie de FAQ-pagina door.
NB: Bovenstaande informatie geldt voor reizigers met een Nederlands en Belgisch paspoort. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden.
Geld
De Azerbeidzjaanse munteenheid is de manat, voor 2 euro koop je ongeveer 2 manats.
In de meeste steden vind je geldautomaten, maar we adviseren je geld op te nemen in Bakoe (buiten de hoofdstad is niet iedere ATM geschikt voor buitenlandse passen). Wanneer je met een Nederlandse of Belgische bankpas geld wilt opnemen moet je over het algemeen voor vertrek de mogelijkheid activeren geld op te nemen buiten de EU (meestal kan dit via de website van je bank).
Voor uitgebreide informatie over betalen in het buitenland verwijzen we naar de website van de Consumentenbond.
Kosten
De grootste kostenpost van een bezoek aan Bakoe is de accommodatie. Je betaalt al snel $ 150,- per nacht voor een middelmatig hotel. Ook de kosten van een auto met chauffeur en gidsen liggen hoog. In deze prijzen zie je de olierijkdom terug. Buiten de hoofdstad liggen de prijzen een stuk lager. Eten en drinken zijn in het hele land goed betaalbaar.
Op de website Cost of Living staat een up-to-date overzicht van de kosten voor het dagelijks levensonderhoud. Je vindt er bijv. de prijs voor een maaltijd in een restaurant, een liter melk, een fles water, etc.
Fooien, cadeautjes en aalmoezen
Bedelaars kom je in Azerbeidzjan niet of nauwelijks tegen. Als je er wel een tegen het lijf loopt: Blini geeft zelf nooit aan kinderen of gezonde volwassenen.
Het is wel gebruikelijk chauffeurs en gidsen die in het toerisme werken een fooi te geven. Voor beiden is 5 euro voor een halve dag en 10 euro voor een hele dag een redelijk bedrag. De kruier die je bagage naar de kamer of de taxi brengt geef je 1 euro per koffer. Voor obers in restaurants is een fooi van 5% of 10% van de rekening gangbaar. De fooien kunnen uiteraard ook in lokale valuta betaald worden. Maar fooien zijn natuurlijk niet verplicht, en de mate waarin je tevreden bent bepaalt de hoogte.
Gezondheid
Reizigers naar Azerbeidzjan wordt aanbevolen zich te laten vaccineren tegen hepatitis A en tegen DTP. Kijk voor meer informatie op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en neem contact op met huisarts of GGD voor een persoonsgebonden advies. Blini Reizen is niet bevoegd om medisch advies te verstrekken.
Klimaat
Azerbeidzjan is het hele jaar door goed te bezoeken. De beste maanden zijn echter het voorjaar en het najaar. In de zomermaanden (juli en augustus) kan het heet zijn in Bakoe en verder aan de kust. En in de winter kan het in de bergen in het binnenland koud zijn.
Veiligheid
Azerbeidzjan is een veilig land om door te reizen. Toch zijn een paar waarschuwingen op hun plaats. Bakoe is een grote stad en net als in andere grote steden (zoals bijvoorbeeld Amsterdam) moet je je gezond verstand gebruiken. Let dus bijvoorbeeld op voor zakkenrollers.
Godsdienst
Azerbeidzjan is een islamitisch land, maar de Azeri’s gaan op een liberale manier met hun geloof om. In Bakoe zie je niet zo veel vrouwen met hoofddoekjes en korte rokjes zijn geen uitzondering. Alcohol wordt niet overal geschonken, maar er zijn voldoende restaurants waar je een biertje of fles wijn kunt bestellen. Zoals onze gids tijdens een lunch zei: “In de koran staat dat we geen wijn mogen drinken, maar over wodka wordt niets gezegd”. En hij schonk zichzelf een glaasje in.
Taal
De nationale taal is het Azeri, dat sterk verwant is met het Turks. Het schrift is westers.
Oudere mensen spreken naast Azeri ook Russisch, maar zelden Engels of een andere taal. Gelukkig leren steeds meer jongeren Engels en soms Duits of Frans. Toch zul je tijdens een reis door Azerbeidzjan regelmatig met communicatieproblemen worden geconfronteerd. Azeri’s zijn echter vriendelijke en gastvrije mensen en met handen en voeten kom je er samen altijd wel uit.
Elektriciteit
Stopcontacten en het aantal volts zijn hetzelfde als in Nederland en België (zie ook de overzichtstabel met stekkers, netspanning & frequentie per land).
Top
Bakoe
Wandel door Bakoe en neem de moeite van enkele excursies buiten de stad, en je ziet alle fases uit de lange geschiedenis van Bakoe langskomen. De stad was eeuwenlang een kleine en stoffige halteplaats op de handelsroutes die oost en west met elkaar verbonden. Het leven speelde zich af in de sfeervolle ommuurde binnenstad, die nu een plekje heeft gekregen op de Werelderfgoedlijst. Smalle steegjes voeren langs oude moskeeën en koopmanshuizen naar het paleismuseum van de Shirvansha’s, de lokale heersers. Het belangrijkste monument is de Maagdentoren, die al acht eeuwen lang hoog en massief aan de rand van de oude stad staat.
Het leven in Bakoe veranderde totaal met de Oil Boom van het einde van de 19e eeuw. Mensen werden letterlijk miljonair door in hun tuintje een spade in de grond te steken. De stad ontwikkelde zich razendsnel. In 1910 werd meer dan de helft van de wereldolieproductie in en rond Bakoe gewonnen. Buitenlanders stroomden toe. Daaronder bijvoorbeeld ook de gebroeders Nobel, die hier het geld verdienden dat nu als Nobelprijs wordt uitgekeerd. Oliemiljonairs lieten prachtige huizen bouwen in de nieuwe wijken van de stad.
Bakoe profiteert nu van een nieuwe olieboom. Met de onafhankelijkheid en de hoge olieprijzen stroomt het geld weer binnen. Overal wordt gebouwd, het ene gebouw nog hoger en protseriger dan het andere. Gelukkig wordt ook geld gestoken in de publieke ruimte. Vooral de lange boulevard is prachtig. Overdag en ’s avonds is dit een populaire plek onder de inwoners van Bakoe.
Buiten de stad liggen uitgestrekte velden vol jaknikkers en boortorens, alles sterk vervuild door het 150 jaar lang morsen van olie. Tijdens een tochtje naar het Absheron-schiereiland krijg je een goed idee van deze olievelden. De kale, vieze stukken grond met roestige bouwsels waar nog steeds olie wordt gewonnen, vormen een fascinerend schouwspel. Tussen de troosteloze vuiligheid liggen echter nog twee herinneringen aan een verder verleden. Een daarvan is de vuurtempel van Atesgah. Op deze plek lag sinds de 7e eeuw een tempel van de Perzische Zoroasters, een oude godsdienst waarin de aanbidding van vuur een grote rol speelt. De huidige vuurtempel is echter in de 18e eeuw gebouwd door Indiase kooplieden. Het is een stille en bijzondere plek.
Midden in een woonwijk van het uitgestrekte dorp Märdäkan staat een hoge verdedigingstoren uit de 12 eeuw. Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht over de vlakte van het schiereiland.
Ten zuiden van Bakoe ligt Gobustan, dat net als de oude binnenstad op de Unesco-lijst staat. In de rotsen boven de kustvlakte zijn talloze rotsschilderingen uit de steentijd te zien, die vertellen over het leven in vroeger tijden. Grappig is dat vlakbij ook een verveelde Romein inscripties heeft achtergelaten. Het zijn de meest oostelijke sporen van het Romeinse Rijk.
Top
Shaki
De stad Shaki ligt tussen beboste heuvels aan de voet van de Kaukasus. Het is prettige en leuke tussenstop op een reis tussen Bakoe en Georgië. Grootste bezienswaardigheid is het paleis van de Khan, dat boven de stad ligt. Het kleine gebouw is prachtig versierd met schilderingen en glas-in-lood ramen.
Een groot deel van het plezier van een bezoek aan Shaki zit in de ontspannen, provinciaalse sfeer. Oude mannen drinken thee op terrasjes langs de weg, stille straten leiden langs oude huizen en vervallen moskeeën en de markt is kleurrijk en gezellig.
Top