Info China

China houdt nog steeds de grenzen gesloten voor toeristen. Wij organiseren op dit moment dus geen reizen naar dit land.

Praktische reisinformatie
Regio- en stedeninformatie
Excursies

Achtergrond
China is het land van het verleden en van de toekomst. De Chinese cultuur is duizenden jaren oud en het land ontwikkelt zich in rap tempo tot een economische en politieke grootmacht. Deze combinatie maakt China tot een ongekend interessante en diverse bestemming.


Praktische reisinformatie
Paspoort en visa
Voor een bezoek aan China moet je voor vertrek een visum regelen. De Chinese ambassades in den Haag en Brussel handelen aanvragen niet zelf af, maar verwijzen door naar het Chinese Visa Application Service Centre in beide steden (den Haag en Brussel). Op de website van het Service Centre vind je uitleg over het visum, benodigde formulieren, contactgegevens, veelgestelde vragen, kosten, en nog veel meer nuttige informatie.
Je kunt het visum zelf regelen, maar als je erg opziet tegen alle bureaucratie kun je de zaken natuurlijk uitbesteden aan een bemiddelingsbureau. Het visum zelf kost circa € 125,-. Hier bovenop komen dan nog eventueel de kosten van het bemiddelingsbureau.

NB: Bovenstaande informatie geldt voor reizigers met een Nederlands en Belgisch paspoort. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden.

Geld
• De Chinese munteenheid is de yuan. Een yuan kost circa € 0,14.
• In de steden waar toeristen komen, zijn altijd wel geldautomaten te vinden waar je met een Nederlandse of Belgische bankpas geld kunt opnemen. Meestal moet je voor vertrek de mogelijkheid activeren geld op te nemen buiten de EU. Over het algemeen kan dit via de website van je bank.
• De duurdere hotels en de restaurants die zich richten op buitenlanders accepteren credit cards.
Voor uitgebreide informatie over betalen in het buitenland verwijzen we naar de website van de Consumentenbond.

Kosten
Hoewel China zich in rap tempo economisch ontwikkelt, is het in veel opzichten nog steeds een goedkope vakantiebestemming. Aan eten en drinken hoef je niet veel uit te geven, mits je de dure restaurants en cafés in de steden links laat liggen. Ook lokaal transport is goedkoop.
Middenklasse hotels zijn goed betaalbaar. Prijzen in Beijing beginnen bijvoorbeeld bij € 50,- per kamer per nacht.
Kaartjes voor bezienswaardigheden zijn relatief duur. Voor de Verboden Stad betaal je bijvoorbeeld € 5,- p.p., voor de Grote Muur hetzelfde.
Op de website Cost of Living staat een up-to-date overzicht van de kosten voor het dagelijks levensonderhoud. Je vindt er bijv. de prijs voor een maaltijd in een restaurant, een liter melk, een fles water, etc.

Fooien, cadeautjes en aalmoezen
Bedelen is in China niet gebruikelijk. Als je toch bedelaars tegen komt, heb je misschien wat aan de stelregels van Blini zelf: geef nooit aan kinderen en gezonde volwassenen.

De gidsen en chauffeurs waarmee Blini werkt krijgen allemaal een acceptabel basissalaris. Maar fooien vormen daarop wel een gewaardeerde aanvulling. De hoogte van de fooi hangt uiteraard af van de mate waarin je tevreden bent en de grootte van de groep. Richtlijnen van onze lokale agent zijn 3 tot 5 euro p.p. per dag voor een chauffeur en 6-8 euro p.p. per dag voor een gids. Mocht je erg tevreden zijn, dan kun je hier nog iets bovenop leggen. De kruier die je bagage naar de kamer of de taxi brengt kun je 1 euro geven. Voor obers in restaurants is een fooi van 10% van de rekening gangbaar. De fooien kunnen uiteraard in lokale valuta betaald worden. Maar natuurlijk geldt dat het geven van fooien geen verplichting is.

Gezondheid
Reizigers naar China wordt aanbevolen zich te laten vaccineren tegen hepatitis A en tegen DTP. Afhankelijk van de reisplannen en de reisduur worden malariatabletten en een vaccinatie tegen buiktyfus aanbevolen.
Kijk voor meer informatie op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en neem contact op met huisarts of GGD voor een persoonsgebonden advies. Blini Reizen is niet bevoegd om medisch advies te verstrekken.

Klimaat
China is een enorm land en het is moeilijk in het kort iets te zeggen over het klimaat. Wij beperken ons op deze plaats daarom tot die plekken waar de meeste Blini-reizigers komen.
De beste periodes voor een bezoek aan China zijn het voorjaar (mei en juni) en het najaar (september en oktober). In de wintermaanden (november tot en met maart) kan het koud zijn in Beijing en de rest van het noorden. Sneeuwval is dan ook geen uitzondering. De zomer brengt hoge temperaturen met zich mee.
In de woestijnen in het westen geldt hetzelfde weerbeeld: hete zomers en koude winters. Sneeuw is echter weer minder gebruikelijk. Bedenk overigens dat in de winter en het vroege voorjaar (november tot en met april) de bergpassen tussen China en de Centraal-Aziatische landen in verband met de sneeuw gesloten kunnen zijn.

Veiligheid
Los van zakkenrollers in de grote steden is China een veilig land.

Taal
Chinees is voor ons Nederlanders niet te verstaan en niet te lezen. Taalproblemen horen daarom onvermijdelijk bij elke reis naar China. Gelukkig spreken steeds meer Chinese jongeren Engels. In de hotels die Blini Reizen gebruikt in steden als Beijing en Shanghai zijn altijd wel mensen te vinden die Engels spreken. Buiten de toeristische restaurants en bezienswaardigheden zal gebarentaal belangrijk zijn. En dat is toch juist leuk?

Elektriciteit
Het voltage in China is gelijk aan dat in Nederland en België: 220 volt. De Chinese stekkers zijn afwijkend, maar de meeste stopcontacten zijn ook geschikt voor onze stekkers (zie ook de overzichtstabel met stekkers, netspanning & frequentie per land).
Top


Beijing
Beijing stond vroeger bekend als Peking. De hoofdstad van China combineert de hoogtepunten van het oude keizerlijke China met de dynamiek van de zich razendsnel ontwikkelende grootmacht van de 21e eeuw. In en rond Beijing zijn genoeg bezienswaardigheden om een bezoeker een aantal dagen bezig te houden.

Voor veel bezoekers is de beroemde Verboden Stad het hoogtepunt van Beijing. In dit ommuurde complex van paleizen, pleinen en ontvangstzalen leefden meer dan 500 jaar de machthebbers van China. Voor gewone stervelingen was deze stad verboden terrein. Nu kunnen de vele bezoekers, buitenlandse en Chinese toeristen, hier zien hoe de keizers en de hofhouding van de Qing en Ming dynastieën vroeger leefden.

Voor de hoofdpoort van de Verboden Stad strekt het immense Tiananmen Plein zich uit, ofwel het Plein van de Hemelse Vrede. Midden op het plein staat het mausoleum van de Grote Roerganger Mao.

De Tempel van de Hemel is een van de mooiste gebouwen van China. Deze prachtige tempel is gebouwd in de 16e eeuw en ligt midden in een rustig en groot park. Chinezen komen hier om zich te ontspannen, bijvoorbeeld door middel van ochtendgymnastiek, en om hun zangvogeltjes uit te laten.

Een paar kilometer buiten het centrum ligt een derde hoogtepunt van het keizerlijke China, het Zomerpaleis. Aan de oevers van het Kunming-meer liggen de paleizen, tempels en tuinen waar de keizers zich vroeger terugtrokken om aan de hitte van de stad te ontsnappen. Ondanks de grote aantallen Chinese en buitenlandse bezoekers is het heerlijk hier rond te dwalen. En misschien is het juist wel leuk om te zien hoe de Chinese toeristen zich in groepen gehaast langs de paleizen laten leiden.

De moderne tijd heeft Beijing in hoog tempo doen veranderen in een stad met imposante hoogbouw en brede verkeersaders. Toch bestaan ze nog altijd: de traditionele hutongs. In deze volkswijken staan de lage huisjes dicht op elkaar. Dwalend door de straatjes en steegjes maakt men kennis met het leven van de gewone Chinees: kleine winkeltjes, vrouwen die zittend voor hun huisje het eten klaarmaken, kooitjes met zangvogels aan de gevels en overal spelende kinderen. En misschien vind je hier wel een klein restaurantje waar ze de beroemde Peking eend klaarmaken.

Ten noorden van Beijing golft de Grote Muur door het heuvellandschap. De muur, wellicht de grootste van alle menselijke bouwwerken, is gebouwd om de barbaren buiten China te houden. De eerste stukken muur werden meer dan 2000 jaar geleden aangelegd. Nu is het een van de grootste toeristische attracties van China.

Excursies vanuit Beijing
• Chinese Muur en Ming Tombes
• Peking Opera
• Plein van de Hemelse Vrede, Verboden Stad, Tempel van de Hemel
• Zomerpaleis
• Walk the Wild Wall
Top

Datong
Datong was meer dan 1500 jaar geleden de noordelijke hoofdstad van China. Nu is Datong een grote industriestad, vooral dankzij de kolenmijnen in de regio. In het oude centrum herinneren enkele tempels aan het verleden. Maar het zijn vooral een aantal bijzondere plaatsen in de omgeving die mensen verleiden tot een bezoek aan de stad.
Slechts 16 km ten westen van Datong liggen de Yungang-grotten. In een rotswand van een kilometer lengte liggen 252 grotten waarin in totaal meer dan 51.000 beelden zijn uitgehakt. Vaak zijn dit afbeeldingen van Boeddha zelf, maar er zijn ook veel taferelen uit de boeddhistische mythologie te vinden. Natuurlijk staan de grotten op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Ten zuidoosten van de stad ligt de berg Heng, een van de vijf heilige bergen van het Taoïsme. Tegen de berg aangeplakt ligt het bijzondere Hangende Klooster. Dit boeddhistische heiligdom stamt uit de 5e eeuw en is op spectaculaire wijze tegen de rotswand aangebouwd.

Datong is te bezoeken als onderdeel van een ‘gewone’ China-reis, bijvoorbeeld als tussenstop tussen Beijing en Xi’an of Pingyao. Of als laatste stop op de reis met de trein van Moskou naar Beijing.

Excursies vanuit Datong
• Yungang Grotten
• Hunyuan (Hangende Klooster)
• Yungang Grotten en Hunyuan
Top

Dunhuang
De grotten in de bergen bij de stad Dunhuang herbergen een bijzondere verzameling boeddhistische kunst. Eeuwenlang stopten hier reizigers om te bidden voor een voorspoedige tocht door de woestijnen en bergen in het westen. Of natuurlijk juist om te danken voor de goede afloop van een reis. Al deze reizigers doneerden geld aan de boeddhistische kloosters die hiermee uitgroeiden tot belangrijke religieuze en artistieke centra. Toen de handel langs de Zijderoute wegviel lagen de honderden grotten, met al hun beeldhouwwerken en duizenden geschriften, vergeten in het zand.
Nier ver buiten Dunhuang liggen de zandduinen van Mingsha Shan (Zingend Zand Berg). De golvende zandduinen contrasteren met de groene populieren rond het kleine Crescent Moon Lake. De combinatie vormt een prachtig stukje natuur.
Top

Jiayuguan
Ten tijde van de Zijderoute was Jiayuguan de poort van het keizerrijk China. Hier liep het meest westelijke stuk van de Grote Muur en stond een groot fort, dat het dal waardoor de Zijderoute liep moest bewaken. Het is een leuke stop op weg van of naar de grotten van Dunhuang.
Top

Kashgar
Kashgar is de meest westelijke stad van China. Al vele eeuwen lang is het een belangrijke post op de handelsroutes tussen oost en west. In het verleden vertrokken hiervandaan de karavanen, oostwaarts naar de woestijnen op weg naar China, of westwaarts naar de bergen op weg naar Europa. Nu zie je hier Pakistaanse en Centraal-Aziatische handelaren Chinese goederen kopen.
De buitenwijken van Kashgar zijn nieuw en Chinees. Het oude centrum van de stad was ooit het domein van de Oeigoeren, de Islamitische minderheid in dit deel van China, direct herkenbaar aan uiterlijk en de kleding. Helaas is het oude centrum de laatste jaren erg veranderd. Veel van de kleine steegjes waar ambachtslieden hun beroep uitoefenden en waar je sfeervolle theehuizen vond, zijn verdwenen om plaats te maken voor nieuwbouw. Maar met een beetje moeite kom je in achterafstraatjes diezelfde Oeigoerse ambachtslieden nog tegen, of eet je een heerlijke kebab aan een van de straatstalletjes.
Hoogtepunt van een bezoek aan Kashgar is een bezoek aan de zondagsmarkt. Handelaren, boeren en herders uit de wijde omgeving komen dan naar de stad. Tussen de Oeigoeren herken je Kirgiziërs, Pakistanen, Tadzjieken en Oezbeken. Het is fascinerend en kleurrijk schouwspel.
Top

Turpan
De oase van Turpan is met 154 meter beneden zeeniveau het laagstgelegen en met 49,6 graden tegelijk het warmste stukje China. Net als ten tijde van de Zijderoute is het een aangename halteplaats op een tocht van of naar het hart van China. De brede straten in het centrum zijn geheel overdekt met wijnranken om voor de nodige schaduw te zorgen. Buiten de stad liggen de ruines van Khocho, de oude hoofdstad van de Oeigoeren. En het dorpje Tuyoq, waar de tombe van de eerste islamitische Oeigoer dagelijks pelgrims trekt.
Top

Xiahe (Labrang klooster)
In het dorpje Xiahe ligt klooster Labrang. Dit is een van de zes grote Tibetaanse kloosters van de boeddhistische Gelugpa-orde, die herkenbaar is door het dragen van de hoge gele mutsen. Een bezoek aan Xiahe is een uitstekende manier om buiten Tibet kennis te maken met de Tibetaanse cultuur. Rondwandelend door het kloostercomplex of rustig zittend in een hoek van een zaal vol biddende Tibetaanse monniken krijg je een idee van het leven in een Tibetaans klooster. Het is indrukwekkend te zien hoe rijen Tibetaanse pelgrims hun ronde maken langs de gebedsmolens. De fanatieke onder hen doen dit door zich vooraf te laten vallen, zich naar voren te trekken, op te staan en zich weer vooraf te laten vallen.
Een bonus is omgeving van Xiahe. Op 2920 meter hoogte ligt het dorp in een groene, glooiende bergvallei. Een korte fietstocht brengt je naar grazige vlaktes waar herders hun kuddes yaks laten grazen.
Top

Xian
Xi’an vormt het hart van de oude keizerrijken van China. Hier ontstonden de eerste dynastieën en hiervandaan vertrokken de grote karavanen met zijde naar het westen. Niet ver buiten de stad is een van de grootste en indrukwekkendste archeologische vondsten ter wereld te vinden: het Terracotta Leger. Dit indrukwekkende leger van duizenden terracotta krijgers, strijdwagens en paarden op ware grootte bewaakt het mausoleum van de eerste keizer van China, overleden in 210 voor Christus.

Het huidige Xi’an is een miljoenenstad. In het centrum is echter duidelijk het stratenpatroon uit vroegere millennia te herkennen. Ook een deel van de stadsmuren, poorten en torens is intact gebleven. Bijzonder zijn verder de grote moskee en de Taoïstische tempel.
Top


Excursies vanuit Beijing
De volgende excursies zijn op privébasis: je gaat alleen met een chauffeur en eventueel een gids op pad. Prijzen zijn op basis van twee personen.
Chinese Muur en Ming Tombes
Een privé-excursie naar de Chinese Muur. Je gids haalt je op bij je hotel en brengt je naar de Muur bij Badaling. Daar heb je alle tijd om dit immense en prachtige gelegen bouwwerk te bewonderen. Na de lunch rijd je naar de Ming tombes waar 16 keizers liggen begraven. Je bezoekt de tombe van Chang Ling, de meest indrukwekkende van allemaal.
• Prijs: € 180,- p.p.
• Duur: halve dag
• Inbegrepen: transport per auto, gids, entreegelden, lunch

Peking Opera
Je bezoekt een voorstelling van de beroemde Peking Opera.
• Prijs: € 50,- p.p.
• Duur: avond
• Inbegrepen: entree en transfers

Plein van de Hemelse Vrede, Verboden Stad, Tempel van de Hemel
Excursie van een volle dag langs de Verboden stad, het Plein van de Hemelse Vrede en de Tempel van de Hemel, die midden in het sfeervolle Park van de Hemel ligt. Alle transport is inbegrepen en je hebt een eigen gids.
Prijs: € 78,- p.p.
• Duur: hele dag
• Inbegrepen: transport per auto, gids, entreegelden, lunch

Zomerpaleis
Aan de rand van de stad ligt het Zomerpaleis. In de warme zomermaanden trokken de keizers zich hier terug in een uitgebreid park aan de oevers van een deels kunstmatig meer. Op het terrein liggen talloze paleizen, pagodes en tuinen. De bezoeker krijgt een goed idee van het leven aan het hof van de Chinese keizers.
• Prijs: € 60,- p.p.
• Duur: halve dag
• Inbegrepen: transfers, gids, entreegelden

Walk the Wild Wall
Een bijzonder alternatief voor een bezoek aan de geijkte en toeristische stukken van de Chinese Muur is het maken van een wandeling van Jinshanling naar Simatai. Je wandelt 10 kilometer over de muur die zich door de lege heuvels slingert.
Tijdens deze wandeling geen groepen Chinese toeristen en stalletjes met prullaria, maar vooral stilte. Bovendien zie je niet alleen de gerestaureerde delen van de muur, zoals bij Simatai waar deze zijn volle glorie is hersteld, maar ook stukken waar de muur verbrokkeld en vervallen is. Een totaal ander maar niet minder sfeervol beeld.
• Prijs: € 180,- p.p.
• Duur: hele dag
• Inbegrepen: transport, entreegelden, gids, picknicklunch
Top

Excursies vanuit Datong
Yungang Grotten
Je gids haalt je op bij het hotel voor de korte rit naar Yungang grotten, 16 km buiten Datong. Hier vind je in 21 grotten de oudste boeddhistische beeldhouwwerken van China. Later op de dag bezoek je de Huayan Tempel en het Negen Draken-scherm.
• Prijs: € 90,- p.p.
• Duur: hele dag
• Inbegrepen: transport, gids, entreegeld, lunch

Hunyuan (Hangende Klooster)
65 km ten zuidoosten van Datong ligt de voor Taoisten heilige berg Heng Shan. Tegen de flanken van deze berg is het boeddhistische Hangende Klooster gebouwd. De ligging is spectaculair en een bezoek geeft niet alleen een boeiende blik op een boeddhistisch klooster, maar ook een idee van het platteland en het Chinese fenomeen van de heilige berg. Op de terugweg naar de stad stop je bij de Yingxian Pagode.
• Prijs: € 90,- p.p.
• Duur: hele dag
• Inbegrepen: transport, gids, entreegeld, lunch

Yungang Grotten en Hunyuan
Je bezoekt zowel het Hangende Klooster van Hunyuan als de grotten van Yungang.
• Prijs: € 15,- p.p.
• Duur: hele dag
• Inbegrepen: transport, gids, entreegelden, lunch
Top