Info Estland

Praktische reisinformatie
Regio- en stedeninformatie

Achtergrond
Het kleine Estland bezit in de hoofdstad Tallinn een terecht populaire bestemming. De mooie, oude stad leent zich uitstekend voor een stedentrip. Maar iedereen die de moeite neemt verder te kijken dan de hoofdstad wordt beloond met prachtige natuur, stille stranden en landelijke dorpjes. Zo liggen in het westen de eilanden, met hun stranden en lieflijke platteland. En in het zuiden de levendige universiteitsstad Tartu, met in de omgeving uitgestrekte bossen en ontelbare meren. Het zijn gebieden die ideaal zijn om in alle rust te verkennen, met de auto of per fiets.

Estland is uitstekend te combineren met andere bestemmingen. Binnen een paar uur reizen van Tallinn en Tartu liggen Helsinki, Riga en Russische steden als Pskov en Sint-Petersburg.


Praktische reisinformatie
Paspoort en visa
Estland is onderdeel van de Europese Unie en valt binnen het Schengengebied. Dit betekent dat je geen visum nodig hebt. Je moet wel een identiteitskaart of paspoort bij je hebben.

Geld
• De Estse munteenheid is de euro.
• In vrijwel elke plaats is het mogelijk geld op te nemen met een bankpas.
• Creditcards worden geaccepteerd in de duurdere hotels en restaurants.
Voor uitgebreide informatie over betalen in het buitenland verwijzen we naar de website van de Consumentenbond.
Op de website Cost of Living staat een up-to-date overzicht van de kosten voor het dagelijks levensonderhoud. Je vindt er bijv. de prijs voor een maaltijd in een restaurant, een liter melk, een fles water, etc.

Taal
In Estland wordt Ests gesproken. Veel oudere mensen spreken of verstaan ook Russisch. Steeds meer jonge mensen kunnen zich goed redden met Engels of Duits.

Beste reistijd
Deze loopt van het late voorjaar tot de vroege herfst. April en mei zijn bijzonder door de ontwakende natuur. Het is nog niet echt warm (meestal rond de 15 à 20 graden) en er valt niet veel regen. In de zomer is het warmer (20 tot 25 graden) en is de kans op regen groter. De dagen zijn lang. In juli en augustus hebben de Balten vakantie en kan het dus druk zijn. In het najaar (september) liggen de temperaturen weer rond de 15 graden en valt er niet veel regen.

Overnachten
In Estland zijn inmiddels in de meeste plaatsen prima overnachtingsmogelijkheden in verschillende prijsklassen te vinden.
In Tallinn varieert het aanbod van eenvoudige hostels tot zeer goede en luxe hotels.
Buiten Tallinn is de keuze meestal minder ruim. Op het platteland zijn op veel plaatsen kleinere guesthouses en B&B’s te vinden. Kamperen is buiten Tallinn een goede mogelijkheid.

Transport
Trein
Binnen Estland rijden nauwelijks passagierstreinen.
Op drie trajecten rijden enkele treinen per dag: Tallinn – Narva (aan de Russische grens); Tallinn – Parnu (aan de kust); Talliin – Tartu (in het zuidoosten).
Bus
Estland kent een uitgebreid netwerk aan busverbindingen. Tussen de grotere plaatsen rijden meerdere bussen per dag. Maar ook in vrijwel alle dorpen komt minimaal een keer per dag een bus langs. Bussen zijn goedkoop, betrouwbaar en comfortabel.
Auto
De afstanden zijn niet al te groot, de wegen zijn goed en het verkeer rustig. Een autorondreis door Estland is daarom een uitstekend idee. Vooral in Tallinn, maar ook in andere plaatsen, is het mogelijk auto’s te huren.
Ook is Estland natuurlijk vanuit Nederland met de eigen auto bereikbaar, over de weg of bijvoorbeeld met de veerboot vanuit Duitsland.
Fiets
Met zijn landelijke wegen en meestal vlakke landschap is Estland een prima fietsbestemming. Door het hele land zijn langeafstandsfietspaden aangelegd.
Boot
Vanaf Tallinn varen veerboten naar ondermeer Helsinki, een leuke bestemming voor een kort bezoek.
De eilanden in het westen van het land zijn eveneens bereikbaar per veerboot. Vanaf het vasteland varen veerboten naar Vormsi, Hiiuumaa en Saaremaa. Ook tussen Hiiuumaa en Saaremaa varen veerboten. Deze veerboten nemen ook auto’s mee.
Een leuke optie voor mensen die Estland en Letland met elkaar willen combineren is de veerboot van het eiland Saaremaa naar Ventspils aan de Letse kust.

Eten
In Tallinn zijn met name in het oude centrum talloze restaurants te vinden, in verschillende prijsklassen en met verschillende keukens. Buiten Tallinn en zeker in de dorpen op het platteland is de keuze een stuk minder groot. Prijzen liggen over het algemeen aanzienlijk lager dan in Nederland.

De Estse keuken draait vooral om eenvoudige producten van het land. In de zomer zijn verse groenten en vers fruit overal te krijgen. Als je in deze periode rondreist met de auto of op de fiets zou het zonde zijn om hier niet van te profiteren. Op parkeerplaatsen langs de weg verkopen mensen ondermeer bakjes met heerlijke aardbeien en frambozen.
Top


Tallinn
De hoofdstad van Estland is terecht een van de populairste steden van de Baltische landen. Het middeleeuwse centrum met zijn smalle straatjes, stadsmuren en kerktorens is bijzonder sfeervol. En terwijl de benedenstad met al zijn terrasjes, winkeltjes en toeristen voor sommigen wat druk kan zijn, is de bovenstad meestal heerlijk rustig. Hier vind je ook verschillende uitzichtpunten waarvandaan je over de kerktorens van de oude benedenstad of de kranen van de haven uit kunt kijken.

Wie wat meer moeite neemt merkt al snel dat Tallinn verschillende gezichten kent. Buiten de muren van de oude stad wandel je achtereenvolgende langs de moderne gebouwen van de nieuwe stad en de zo herkenbare betonnen bouwwerken uit de Sovjettijd.
Wandel nog wat verder en je komt terecht in weer een andere stad. Hier staan langs de stille lanen oude houten huizen van rond 1900. Weer wat verder kom je uit in het Kadriorg Park, waar bij goed weer een groot gedeelte van de bevolking van Tallinn onder de oude bomen of langs de vijvers is te vinden. Aan de rand van het park staat het prachtige Kadriorg Paleis, waarvan de bouw door Peter de Grote zelf is begonnen.
Top

Tartu en het zuidoosten
De Hanzestad Tartu, in het zuidoosten van het land, is de belangrijkste stad na Tallinn. Tartu bezit niet alleen de oudste universiteit van het land maar claimt ook de geboorteplaats van Estland te zijn. Hier begon de onafhankelijkheidsbeweging en werd de nationale vlag ontworpen. Nu is Tartu een levendige studentenstad met een mooi oud centrum, prachtige stadsparken en een ontspannen sfeer. En de favoriete stad van Blini Reizen in Estland.

Tartu is een goede uitvalsbasis voor tochten door het landelijke zuidoosten van Estland. Uitgestrekte bossen worden afgewisseld met stukken akker- en weideland. Verspreid in het landschap zie je eenzame boerderijen of kleine dorpjes, de huizen altijd van hout. Onverharde wegen waar je zelden een auto tegenkomt. Hier en daar vind je nog grote landhuizen, stammend uit de tijd van de Russische tsaren. En kastelen, oud en vaak vervallen. En overal meren en meertjes, waar het heerlijk zwemmen is.

Ten oosten van Tartu ligt Peipsi Meer, het grootste meer van het land. Aan de oevers liggen kleine dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan.
Ten zuiden van Tartu ligt het dorp Otepaa. In de winter kan je hier skiën, zomers kanoën op het meer, wandelen of mountainbiken.
Top