Info Georgië
Praktische reisinformatie
Regio- en stedeninformatie
Excursies
Achtergrond
Midden in de Kaukasus en aan de rand van Europa ligt het kleine Georgië. Het is een land van blauwe rivieren, groene dalen en besneeuwde toppen. Europa’s hoogste bergen zijn hier te vinden. In dit indrukwekkende landschap liggen geïsoleerde dorpen, de ruïnes van kastelen en eeuwenoude kerken. De Lonely Planet schrijft de volgende introductie:
”With sublimely perched old churches, watchtowers and castles dotting its fantastic mountain scenery, Georgia has to be one of the most beautiful countries on earth.”
De Georgiërs zelf staan bekend als trots en onafhankelijk. Hun gastvrijheid draagt ertoe bij dat een reis door dit prachtige maar nog onontdekte land een bijzondere ervaring is.
Praktische reisinformatie
Paspoort en visa
Reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig.
Geld
De Georgische munteenheid is de lari. De meest actuele wisselkoers vind je op xe.com.
In Tbilisi en andere steden vind je geldautomaten waar je met een Nederlandse of Belgische bankpas geld kunt opnemen. Je moet hiervoor over het algemeen wel je pinpas activeren voor gebruik buiten de EU, meestal kan dit via de website van je bank.
In veel restaurants (maar ook in sommige grotere supermarkten) kun je met een creditcard betalen.
Voor uitgebreide informatie over betalen in het buitenland verwijzen we naar de website van de Consumentenbond.
Kosten
Georgië is geen dure vakantiebestemming. Veel bezienswaardigheden zijn gratis of kosten niet meer dan € 2,- p.p. entree.
Veel reizigers die via ons op pad gaan reizen met een auto met chauffeur. Dat betekent flexibiliteit en comfort voor een relatief beperkt bedrag. Het openbaar vervoer, een enkele trein, grote bussen en minibusjes zijn zeker niet duur. Voor een taxi binnen Tbilisi betaal je meestal niet meer dan 3 euro.
Op de website Cost of Living staat een up-to-date overzicht van de kosten voor het dagelijks levensonderhoud. Je vindt er bijv. de prijs voor een maaltijd in een restaurant, een liter melk, een fles water, etc.
Fooien, cadeautjes en aalmoezen
Het is gebruikelijk chauffeurs en gidsen die in het toerisme werken een fooi te geven. Als je met een klein groepje reist (1 tot 4 personen) is voor chauffeurs een fooi van 10 tot 15 euro in totaal voor een hele dag een redelijk bedrag. Voor gidsen is dat 15 tot 20 euro in totaal voor een hele dag. Bedenk dat deze mensen maar een deel van het jaar werk hebben. De kruier die je bagage naar de kamer of de taxi brengt geef je 1 euro per koffer. Voor obers in restaurants is een fooi van 10% van de rekening gangbaar. De fooien kunnen uiteraard ook in lokale valuta betaald worden. Maar fooien zijn natuurlijk niet verplicht, en de mate waarin je tevreden bent bepaalt de hoogte.
Als je al bedelaars tegenkomt is dat vooral in Tbilisi. Wat ons betreft geef je niet aan kinderen en gezonde volwassenen. Gehandicapten en ouderen zou je wel wat kunnen geven. Bedenk dat de sociale voorzieningen beperkt zijn.
Gezondheid
Reizigers naar Georgië wordt aanbevolen zich te laten vaccineren tegen hepatitis A en tegen DTP. Kijk voor meer informatie op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en neem contact op met huisarts of GGD voor een persoonsgebonden advies. Blini Reizen is niet bevoegd om medisch advies te verstrekken.
Klimaat
Het grootste deel van Georgië is het hele jaar goed te bezoeken. Maar de beste periodes zijn het voorjaar (mei tot en met juni) en het najaar (september en oktober).
In de zomer kan het aan de kust en in de dalen (Tbilisi) warm zijn, maar met een temperatuur die dan niet ver boven de 30 graden uitkomt, valt het mee. Plaatsen als Svaneti, Kazbegi en Vardzia liggen hoger en zijn dus koeler.
In de winter liggen de temperaturen in Tbilisi meestal onder de 10 graden maar boven het vriespunt. Aan de kust blijft het dan aangenaam; in de bergen is het dan koud. Maar de winter heeft ook een andere kant: Georgië heeft prima skigebieden!
Veiligheid
Georgië is over het algemeen een veilig land om door te reizen. Toch zijn een paar waarschuwingen op hun plaats. Tbilisi is een grote stad en net als in andere grote steden (bijvoorbeeld Amsterdam) moet je je gezond verstand gebruiken. Let bijvoorbeeld dus op voor zakkenrollers.
Georgië heeft sinds de onafhankelijkheid gewapende conflicten uitgevochten met twee opstandige regio’s: Abchazië, in het noordwesten, en Zuid-Ossetië, in het noorden. Beide regio’s zijn nu min of meer onafhankelijk. Een bezoek aan deze gebieden of aan de directe grens met deze gebieden is af te raden.
Godsdienst
De meeste Georgiërs zijn orthodoxe Christenen. Tijdens je reis door dit land stap je ongetwijfeld regelmatig een van de mooie en sfeervolle kerken binnen. Kleed je dan niet al te bloot, en een hoofddoekje is een goed idee.
Taal
De nationale taal is het Georgisch, dat voor de meesten van ons onverstaanbaar is. Om het extra moeilijk te maken heeft het Georgisch een eigen schrift dat zo anders dat je het tijdens een kort bezoek niet zult leren lezen.
Oudere mensen spreken naast Georgisch ook Russisch, maar zelden Engels of een andere taal. Gelukkig leren steeds meer jongeren Engels en soms Duits of Frans. Toch zul je tijdens een reis door Georgië regelmatig met communicatieproblemen worden geconfronteerd. Georgiërs zijn echter vriendelijke en gastvrije mensen en met handen en voeten kom je er samen altijd wel uit.
Electriciteit
Stopcontacten en aantal volts zijn hetzelfde als in Nederland en België (zie de overzichtstabel met stekkers, netspanning & frequentie per land).
Tbilisi
De hoofdstad Tbilisi is een stad waar de energie van de 21e eeuw zich sfeervol mengt met de zichtbaar lange geschiedenis. Vanaf de oude citadel, in 360 gebouwd door de Perzen, is te zien hoe de stad zich uitstrekt langs de oevers van de rivier Mtkvari, ingeklemd tussen de heuvels. In het oude centrum verzorgen kerken, paleizen en monumentale gebouwen de achtergrond voor een levendig stadsleven waarin terrasjes, restaurants en cafés een grote rol spelen.
De stad telt ook verschillende goede musea. Daarvan mag vooral het Kunst Museum niet gemist worden. De collectie varieert van een bijzondere selectie iconen en een schat aan gouden sieraden tot een verzameling werken van Russische schilders als Repin en Serov. Populair zijn ook de werken van Georgiër Niko Pirosmani.
Aan de rand van het centrum liggen de warme baden. De sfeervolle koepelgebouwen stammen uit de 17e eeuw en zijn nog steeds in gebruik.
Een fijne plek om bij te komen van de vermoeienissen van een rondreis door de Kaukasus.
Excursies vanuit Tbilisi:
• Mtskheta
• Kakheti
• Kazbegi
• Gori
Top
Batoemi – de kust
Na een reis door het binnenland van Georgië, zeker als je daarbij de bergen intrekt, is de kust een verrassing. Het klimaat is tropisch en overal zijn bloemen en palmen te vinden. Het noordelijke deel van de kust behoort bij de opstandige provincie Abchazië en is niet toegankelijk. Het zuidelijke deel hoort bij de regio Adjara.
Batoemi is de hoofdstad van Adjara. Het gebied werd lang beheerst door de Turken en in tegenstelling tot de rest van Georgië zijn hier veel moslims te vinden. Batoemi werd in de 2e eeuw voor Christus door de Grieken als handelspost gesticht. Nu is het een welvarend stadje dat profiteert van de haven, de spoorlijn en de ligging vlakbij de Turkse grens.
Batoemi heeft zich ook ontwikkelde tot de belangrijkste badplaats van Georgië. Langs de Zwarte Zee liggen fijne stranden en de mooie boulevard is populair bij flanerende Georgiërs.
Een paar leuke excursies voeren naar plekken buiten Batoemi. Ten zuiden ligt daar het kleine fort van Gonio. Het is prachtig bewaard gebleven. Op het grote veld tussen de verweerde muren verbouwen omwonenden hun fruit en groenten.
Iedereen die ook maar een beetje in planten en bomen is geïnteresseerd, of die kan genieten van een picknick of een wandeling door een heerlijke rustige en prachtige groene omgeving, moet de moeite nemen van een bezoek aan de botanische tuinen. De tuinen zijn gesticht in 1912 en strekken zich uit over een flink stuk, heuvelachtige kust.
Top
Borjomi en Vardzia
Borjomi ligt in een mooie omgeving in een smal dal tussen beboste bergen. Borjomi ontwikkelde zich in de 19e eeuw tot een populaire bestemming voor de Russische aristocratie. Na de revolutie werden hier sanatoria gebouwd, waar modelarbeiders op krachten kwamen. Oude en deels vervallen paleizen herinneren aan deze bloeiperiode.
In Borjomi wordt ook het gelijknamige bronwater gebotteld. Borjomi was het populairste bronwater van de Sovjet-Unie en van Rusland, tot de Russische boycot van Georgische producten hier een einde aan maakte.
Ten noorden van Borjomi ligt het Borjomi-Kharagauli Nationaal Park. Het werd in 1880 als jachtreservaat opgericht door prins Michael Romanov. Nu staat het park bekend om zijn soortenrijkdom qua fauna en flora. De bossen en bergweiden zijn een prachtig decor voor wandelaars. Er zijn dan ook routes uitgezet. Overnachten is mogelijk in hutten.
Tegen de Turkse grens, niet meer dan een paar uur rijden van Borjomi, ligt Vardzia. Dit grottencomplex werd in de 12e eeuw gesticht door Koning Giorgi III. Zijn dochter was legendarische Koningin Tamar, die door de Georgiërs als een soort ‘moeder des vaderlands’ wordt gezien. Zij maakte van het complex een groot klooster, dat in zijn hoogtijdagen bestond uit 3000 grotten waar 2000 monniken leefden en werkten. Een groot deel van de grotten zijn door erosie en aardverschuivingen verdwenen, maar het blijft een bijzondere plek om te verkennen. In de grootste overgebleven kerk zijn zeldzame schilderingen van Koningin Tamar zelf overgebleven.
Top
Gori
Van de lange geschiedenis van Gori is niet veel meer over gebleven. Dat de stad toch bij veel toeristen op het lijstje staat, heeft zij te danken aan een man: Josef Djugashvili. Josef groeide in Gori op en ging er naar school. Het was voldoende om een museum neer te zetten dat hem nog steeds eert: het Stalin Museum. Het hangt vol met foto’s en kunst die de grote leider verheerlijken. In de tuin voor het museum staan een replica van zijn geboortehuis en de treinwagon waarmee Stalin door de Sovjet-Unie reisde. Overigens hebben de gidsen in het museum ook aandacht voor de schaduwzijde van het Stalin-bewind: “Some mistakes were made…”
Net buiten Gori ligt de rotsstad Uplistsikhe. Van de 5e eeuw voor Christus tot en met de 13e eeuw was dit afwisselend een belangrijke handelspost op de Zijderoute en een religieus centrum. Uplistsikhe werd uiteindelijk vernietigd door Khulagu, de zoon van Djengiz Khan. Je hebt wat fantasie nodig om te zien hoe de stad er in vroeger eeuwen uitgezien moet hebben. Maar het is een leuke plek om rond te dwalen en vanaf de grotten heb je een prachtig uitzicht over het rivierdal en de achterliggende bergen.
Top
Kakheti
De provincie Kakheti ligt in het oosten van Georgië. Gemakkelijk bereikbaar vanuit de hoofdstad zijn er een aantal redenen deze regio te bezoeken. Allereerst is daar de wijn. Deze drank wordt al meer dan 7000 jaar in Georgië gemaakt. Tijdens de Sovjetperiode was kwantiteit belangrijker dan kwaliteit maar sinds de onafhankelijkheid worden de Georgische wijnen beter en beter. Kakheti is een van de belangrijkste wijnproducerende regio’s van het land. Bijna elk dal en elk dorp heeft zijn eigen druivensoort. Het is leuk de wijnboerderijen te bezoeken en de wijnen te proeven. En als je hier in september of oktober bent, mag je de feesten rond het oogsten van de druiven niet missen.
Maar Kakheti biedt meer. Davit Gareja is een grottencomplex met meer dan twintig kloosters waarvan de oudste dateren uit de 6e eeuw. Het landschap is droog en onherbergzaam en de wegen slecht, maar dat draagt alleen maar bij aan de bijzondere sfeer.
Top
Kazbegi
De ‘Georgian Military Highway’ bestaat al sinds de 1e eeuw voor Christus als handelsroute maar werd pas eind 18e eeuw door de Russen zodanig verbeterd dat karren de passen over de Caucasus konden nemen. Schrijvers als Pushkin, Tolstoy en Lermontov reisden langs deze route en beschreven hem in gedichten en verhalen.
Nu vormt de weg de eenvoudigste manier om een indruk te krijgen van de macht van de Caucasus. De route voert vanaf Tbilisi naar het noorden, langs dorpjes met klassieke 12e eeuwse wachttorens, langs dichtbeboste hellingen en door smalle bergdalen. Kazbegi is op 1797 meter hoogte de laatste plaats voor de Russische grens. Net buiten het dorp staat het mooist en spectaculairst gelegen kerkje van de Caucasus. Tsminda Sameba ligt op een heuvelrug omringd door kale, hoge bergtoppen. Het is een plaatje dat je in alle reisgidsen en brochures over Georgië terugziet. De wandeling naar de kerk voert door een heerlijk landschap. Als je liever niet wandelt, is het ook is het mogelijk om de route per jeep af te leggen.
Top
Kutaisi
De geschiedenis van Kutaisi gaat terug tot de 17e eeuw voor Christus. De stad werd in de 7e eeuw een Griekse kolonie. De stad was lang een regionale hoofdstad en ten tijde van een Turkse invasie tijdelijk de hoofdstad van wat nu Georgië is.
Hedendaags Kutaisi is een provinciestad met een prettige en ontspannen sfeer. Het centrum ligt in een dal, aan de oever van een snelstromende rivier. De levendige markt en de gerestaureerde oude stad zorgen voor de sfeer.
Op een heuvel boven de stad ligt Bagrati-kathedraal, een Unesco-monument. De enorme kerk werd gebouwd in de 11e eeuw, overleefde de Mongoolse invasie maar werd in de 18e eeuw beschoten door de Turken. Sindsdien was de kerk lange tijd dakloos en buiten gebruik. Een groot restauratieproject heeft de kerk echter weer in volle glorie hersteld.
Het tweede Unesco-monument is het klooster ven Gelati, een stukje buiten de stad. Een groot deel van de charme van dit klooster wordt bepaald door de ligging, midden in bosrijke heuvels en met een fantastisch uitzicht. Op het ommuurde kloosterterrein ligt de prachtige Maria-kathedraal. De binnenzijde van de lichte hal is versierd met schildering en een bijzonder mozaïek. De kerk werd in de 12e eeuw gebouwd door de grote koning David de Bouwer. David werd begraven in een van de poorten van het complex en niet veel later heilig verklaard.
Top
Mtskheta
Mtskheta ligt net ten noorden van Tbilisi. En daar ligt het al meer dan 3000 jaar. In de 4e eeuw voor Christus was deze stad al bekend bij de Grieken. En tot de 12 eeuw was hier het centrum van de Georgische kerk gevestigd. De kathedraal uit de 11e eeuw is de belangrijkste reden voor een bezoek aan Mtskheta. De grote Sveti Tskhoveli-kerk is bijzonder sfeervol en indrukwekkend. Volgens de overlevering zou hier de mantel van Christus zijn begraven. De kathedraal vormt het religieuze centrum van Georgië en is bovendien opgenomen de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Op een heuveltop boven Mtskheta ligt het klooster Jvari. Alleen voor het uitzicht zou je eigenlijk al naar deze plek moeten gaan. Maar Jvari heeft meer te bieden en haar plaats op de Unesco-lijst getuigt hiervan. Gebouwd in de 16e eeuw is het een van de beste voorbeelden van vroeg-Georgische architectuur. De kerk is bijzonder sfeervol en indrukwekkend.
Top
Svaneti
De bergen van Svaneti zijn hoog en de dalen smal en diep. Het landschap is woest en onherbergzaam. De dorpen verschuilen zich achter muren en worden beschermd door eeuwenoude torens. De natuur maakt dat Svaneti nauwelijks bereikbaar is en dit heeft de bewoners altijd beschermd tegen invallers als Perzen en Mongolen. Zo hebben zij hun eigen cultuur altijd weten te bewaren. De bewoners spreken een oude variant van het Georgisch en zijn nauwelijks verstaanbaar voor hun landgenoten. Zij staan bekend als trots en onafhankelijk en een dergelijke typering betekent veel in een trots en onafhankelijk land als Georgië.
Een tocht door Svaneti kost tijd en moeite maar wordt beloond door de pracht van de natuur, de eeuwenoude cultuur en het idee daar te zijn waar maar nauwelijks andere toeristen komen.
Top
Excursies
De volgende excursies zijn op privébasis: je gaat alleen met je chauffeur en gids op pad. Prijzen zijn op aanvraag.
Mtskheta
Een excursie naar het religieuze hart van Georgië: de Svetitskhoveli Kathedraal in Mtskheta. Natuurlijk bezoek je ook het Jvari Klooster, dat hoog boven Mtskheta ligt. Beide monumenten staan op de Unesco-lijst.
• Duur: halve dag
• Inbegrepen: auto met chauffeur, gids, entreegelden
Kakheti
De brede en groene vallei van Khaketi ligt aan de voet van de wit-besneeuwde Kaukasus. Deze regio is vooral bekend vanwege de uitstekende wijnen die er vandaan komen. Je bezoekt dan ook een van de wijnhuizen om te zien hoe de wijnen worden geproduceerd. En natuurlijk om te proeven. De lunch is bij een lokale familie die je typisch Georgische gerechten voorzet. Daarna bezoek je een boerderij waar men, zoals eigenlijk alle boerenfamilies in de regio, nog op traditionele wijze wijn maakt. Bedenk dat de eerste wijn ter wereld rond 600 voor Christus in dit gebied werd geproduceerd!
• Duur: hele dag
• Inbegrepen: auto met chauffeur, gids, lunch, wijn proeven
Kazbegi
Een rit over de Georgian Military Highway voert langs het Ananuri-complex naar het dorpje Kazbegi. Hiervandaan wandel je door prachtige natuur naar wat het mooist gelegen kerkjes ter wereld moet zijn: Gergeti kerk.
• Duur: hele dag
• Inbegrepen: auto met chauffeur, gids
Gori
Deze excursie voert door de centrale vallei van Georgië naar de stad Gori. Hier bezoek je eerst de restanten van de rotsstad Uplistsikhe, ooit een belangrijke halteplaats op de Zijderoute. Daarna staat het Stalin-museum op het programma, de beroemdste zoon van Gori en van Georgië.
• Duur: hele dag
• Inbegrepen: auto met chauffeur, gids, entreegelden
Top