Info India

Praktische reisinformatie
Regio- en stedeninformatie

India is een vreemde eend in ons programma-aanbod: we richten ons immers op de landen van de voormalige Sovjet-Unie. Waarom dan toch ook India? Heel simpel: wij zijn zelf zó enthousiast over dit diverse en fascinerende land, dat we het graag met onze reizigers willen delen.

Sinds ons eerste bezoek van 25 jaar geleden zijn we betoverd en we keren er dan ook regelmatig terug. In de loop der jaren hebben we India goed leren kennen, door al onze reizen maar ook door er over te lezen, naar Indiase films te kijken en er met mensen over te praten. En we hebben er uitstekende contacten opgedaan, ook in de reiswereld.
Wij zijn Blini Reizen ooit begonnen uit enthousiasme voor reizen door de landen van de voormalige Sovjet-Unie. Dus wat doe je dan als ook enthousiast bent over India, als je ook India goed kent? Juist, je gebruikt je kennis en enthousiasme bij het organiseren van reizen door het meest diverse, meest fascinerende land ter wereld: India!

Achtergrond
India is een andere wereld, divers en fascinerend. Van de besneeuwde bergtoppen in het noorden tot de palmenstranden in het zuiden, van glimmend nieuwe winkelparadijzen tot de kleurrijke chaos van de bazaars, van de grandeur van de paleizen van de maharadja’s tot het vuil van de bedelaars. Reizen door India is een unieke en onvergetelijke ervaring.

Hieronder volgt eerst een deel met praktische reisinformatie en dan een beschrijving van de hoogtepunten van de regio’s waarheen wij nu reizen aanbieden. De lijst is beknopt en onvolledig, maar geeft wel een indruk van de mogelijkheden en kan helpen bij het maken van een keuze.


Praktische reisinformatie
Paspoort en visa
Voor een bezoek aan India moet je voor vertrek een visum regelen, de aanvraag kun je online indienen. Zie voor meer informatie de website van de Indiase overheid: https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html.
BELANGRIJK: let op dat je de site van de Indiase overheid gebruikt en niet van een bemiddelingsbureau. Dit is namelijk niet nodig en kost (veel) extra geld: “Services of e-Visa involves completely online application for which no facilitation is required by any intermediary / agents etc. It is advised not to believe or fall in trap of any such unscrupulous elements who claim speedy/express grant of e-Visa and charge money for it”.
NB: Bovenstaande informatie geldt voor reizigers met een Nederlands en Belgisch paspoort. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden. Een overzicht van de kosten per land vind je op: https://indianvisaonline.gov.in/evisa/eTV_revised_fee_final.pdf.

Geld
• De Indiase munteenheid is de roepie. Voor 100 roepie betaal je circa € 1,15.
• In de grotere steden zijn altijd wel geldautomaten te vinden waar je met een Nederlandse of Belgische bankpas geld kunt opnemen.
• De duurdere hotels en de restaurants die zich richten op buitenlanders accepteren credit cards.
• Cash euro’s zijn eenvoudig in te wisselen.
Voor uitgebreide informatie over betalen in het buitenland verwijzen we naar de website van de Consumentenbond.

Kosten
India is een goedkope vakantiebestemming. Voor een paar euro kun je prima eten en ook een taxi of riksja in een stad kost vaak niet meer dan enkele euro’s. Alcohol is in veel deelstaten van India relatief duur: voor de prijs van een fles Kingfisher-bier heb je ook een goede maaltijd.

Entreegelden voor bezienswaardigheden vallen over het algemeen erg mee: vaak betaal je niet meer dan een of twee euro. De Taj Mahal is een van de uitschieters met € 13,50 per persoon.

Maar het toerisme naar India en het land zelf hebben zich de laatste jaren flink ontwikkeld. Ook hier bestaan nu dure restaurants met uitstekend eten, prima service en volwassen prijzen.

Als je met Blini op pad gaat, zijn in de regel het transport en de accommodatie geregeld. Als je niet ook nog de excursies (inclusief lokale gidsen en entreegelden) door ons hebt laten regelen, moet je rekenen op een zakgeld van circa € 20,- per persoon per dag.

Op de website Cost of Living staat een up-to-date overzicht van de kosten voor het dagelijks levensonderhoud. Je vindt er bijv. de prijs voor een maaltijd in een restaurant, een liter melk, een fles water, etc.

Fooien, cadeautjes en aalmoezen
fooien
In de eenvoudiger restaurants zijn fooien meer dan welkom. Een paar roepie is dan voldoende. De duurdere restaurants rekenen vaak een service charge. Hier hoef je alleen een fooi te geven als de ober zijn werk echt goed heeft gedaan. Iemand van het hotel die de koffer naar je hotel draagt verwacht 10 of 20 roepie.
Met Blini reis je waarschijnlijk in ieder geval een deel van je reis per auto met chauffeur. De chauffeurs doen hun werk (vrijwel altijd) erg goed. En hoewel onze agent een goede werkgever is, wordt een fooi erg op prijs gesteld. Denk daarbij aan circa 500 tot 700 roepie per dag.
Richtlijnen voor een lokale gids zijn (dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe tevreden je bent): minstens 750 roepie voor een halve dag en 1250 roepie voor een hele dag.
Bedenk hierbij zoals altijd: het is een klein bedrag voor jou, maar een serieuze extra voor een Indiër.

cadeautjes
Als je wat langer kennis maakt met Indiërs, bijvoorbeeld tijdens een lange treinreis, kan het leuk zijn om hen ter herinnering een klein cadeautje te geven. Denk daarbij aan iets wat herinnert aan je thuisland: een kaart van een tulpenveld, een Hup Holland-shirt of een Amsterdam-pen.

aalmoezen
In India kom je zeker bedelaars tegen, in alle soorten en maten. Wat Blini betreft kun je oude mensen wat geven (denk aan wat muntgeld), maar geef je kinderen en volwassenen niets.
Een van de vervelender aspecten van het reizen door India zijn de mensen die op een andere manier iets aan je willen verdienen. Ze vragen je om geld, willen je gidsen of meetronen naar een winkeltje van een familielid. Soms zijn ze direct, soms beginnen ze een vriendelijk gesprek en komt pas na een tijdje de aap uit de mouw. Het lastige is dat ze soms nogal vasthoudend kunnen zijn. Het duurt meestal even voordat je door hebt hoe je beslist doch vriendelijk deze mensen van je af kunt schudden.

Het noorden en het zuiden verschillen op dit punt nogal: in deelstaten als Kerala en Tamil Nadu word je veel minder aangesproken dan in de grote steden van Rajasthan.

Gezondheid
Reizigers naar India wordt aanbevolen zich te laten vaccineren tegen hepatitis A, DTP en buiktyfus. In sommige gebieden kan het voor een deel van de reizigers nodig zijn malariatabletten te slikken. Kijk voor meer informatie op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en neem contact op met huisarts of GGD voor een persoonsgebonden advies. Blini Reizen is niet bevoegd om medisch advies te verstrekken.

Klimaat
Bij het plannen van een reis door India is het verstandig goed rekening te houden met de verschillende seizoenen. Dat er in het grote India flinke verschillen zijn tussen de verschillende delen van het land maakt dit niet eenvoudig. Toch doen we op deze plek een poging een globale indruk te geven.

De beste periode voor een bezoek aan het noorden van het land (denk aan Delhi, Rajasthan, Varanasi) loopt van half september tot en met maart. In mei en juni lopen de temperaturen sterk op (denk aan 35 graden en meer) en van juli tot en met (half) september is de moesson en regent het veel. Reizen buiten de ideale periode is overigens wel mogelijk – de hotels en de auto’s die Blini gebruikt beschikken over airco – en heeft ook voordelen: tijdens de moesson is het land groen en zijn er weinig toeristen, dus zijn de prijzen lager.

Ook Kerala kun je ook het best bezoeken in de periode van oktober tot en met maart. Van april tot en met mei lopen de temperaturen op tot 35 graden in de namiddag. Van juni tot en met september valt er veel regen.

In Tamil Nadu valt de meeste regen in oktober en november. De temperatuurverschillen tussen de verschillende maanden zijn relatief beperkt, maar mei en juni zijn de warmste maanden. De beste periode voor een reis loopt van december tot en met februari.

Onze reis door de bergen naar Ladakh is alleen mogelijk van mei tot en met oktober. In de andere maanden van het jaar zijn de bergpassen door de sneeuw onbegaanbaar.

Veiligheid
India is een veilig land. Op plaatsen als drukke markten en treinstations moet je natuurlijk wel oppassen voor zakkenrollers.

Godsdienst
Over godsdienst en India zijn webpagina’s vol te schrijven. Niet alleen omdat godsdienst een belangrijke plaats in de cultuur en samenleving inneemt, maar ook omdat er in India zoveel godsdiensten naast elkaar bestaan. Op deze plek houden we het kort.

De belangrijkste en meest dominante godsdienst in India is het Hindoeïsme. 82% van de Indiërs is hindoe. Het is een oude godsdienst die zijn wortels heeft in duizenden jaren oude tradities en gebruiken. Er is geen stichter, maar wel duizenden goden waarvan de belangrijkste ook nog eens verschillende verschijningsvormen hebben. De belangrijkste goden zijn Brahma, de schepper, Vishnu, de beschermer en Shiva, de vernietiger.

De Islam is vooral vertegenwoordigd in noorden van India, een erfenis van invallers uit het westen. 12% van de bevolking is moslim.

De derde godsdienst is het Sikhisme. Deze godsdienst is ontstaan in de 16e eeuw en gevestigd door Guru Nanak Dev. Sikhs wonen vooral in de noordwestelijke Punjab-provincie maar je komt sikhs door heel Indië tegen, vooral als chauffeur en in het leger. Ze zijn te herkennen aan de volle baarden, de tulband en de zilveren armband.

Het Boeddhisme is ontstaan in het noorden van India. Hier leefde, preekte en stierf Gautama Boeddha. Boeddhisten kom je in India vooral nog tegen in de bergen in het noorden, in de provincies Sikkim en Ladakh.

Het Christendom is volgens de overlevering in 52 na Christus met de apostel Thomas aangekomen in het zuiden van India. Onder de Engelsen bekeerden ook veel kastelozen zich tot het Christendom. Nu leven er 18 miljoen christenen in India, vooral in het zuiden.

Het Jaïnisme is een kleine maar oude godsdienst. Vooral in Punjab zijn veel Jaïn-tempels te vinden. Zij zijn vaak te herkennen aan de witte kleur en het prachtige beeldhouwwerk. Een belangrijk element van de godsdienst is het respect voor het leven. Jaïns vegen tijdens het lopen de grond voor hun voeten schoon om te voorkomen dat ze insecten doodtrappen en dragen om dezelfde reden mondkapjes.

Zoroastrisme was tot de komst van de Islam de godsdienst van het grote Perzië. Na de verovering van Perzië door de Arabieren vluchtten groepen Perzen naar India waar ze zich uiteindelijk vooral vestigden in Gujarat en Mumbai. Deze bevolkingsgroep wordt nog steeds Parsi genoemd.

Veel stammen die bijvoorbeeld leven in de Nilgiri-heuvels in het zuiden en Orissa in het noordoosten, hangen nog steeds hun traditionele natuurgodsdiensten aan.

Taal
India telt 18 officiële talen en bijna 2000 kleine talen en dialecten. De meest gesproken taal is het Hindi maar je kunt vrijwel overal terecht met Engels. Voor de meeste Indiërs is dit de eerste of in ieder geval de tweede taal. Het accent maakt het soms wel wat moeilijk alles goed te verstaan.

Electriciteit
Stopcontacten en het aantal volts zijn hetzelfde als in Nederland en België (zie ook de overzichtstabel met stekkers, netspanning & frequentie per land).

Top


Noord-India
Het noorden is voor veel reizigers de eerste kennismaking met India. Dit is het India dat men kent van de foto’s, de verhalen en de films. Onze beschrijving van de hoogtepunten van het immense en diverse India beginnen we daarom hier. Dat we daarbij verschillende deelstaten op een hoop gooien, nemen we daarbij voor lief.

Veel reizigers landen in Delhi, de hoofdstad van India, met 17 miljoen inwoners een ongekend grote stad. Ondanks de drukte, de vervuiling en alle hectiek die hierbij horen, is het een boeiende stad met veel te zien en te doen. Als je slechts een dag hebt voor Delhi, moet je in ieder geval de oude stad bezoeken, met de drukke bazaars, het Rode Fort van de Moghul-keizers en de Grote Moskee. Andere bezienswaardigheden zijn het koloniale Delhi, met als hart Connaught Circle en de Qutb Minar, ten zuiden van het centrum. Maar een groot deel van het plezier van een bezoek aan Delhi zit niet in gebouwen en monumenten, maar in de energie, in de contrasten tussen oud en nieuw en traditioneel en modern en in de diversiteit die deze stad kenmerken.

Agra staat op het lijstje van iedere bezoeker aan het noorden. De magistrale en wereldberoemde Taj Mahal is hiervoor verantwoordelijk. Maar Agra is meer dan alleen dit icoon, het mooiste monument voor de liefde ooit gebouwd. Denk daarbij aan het Rode Fort van de Moghuls, de Itimad-ud-Daula (de “Baby Taj”), het mausoleum van Akbar en de verlaten Moghul-stad Fatehpur Sikri.

De deelstaat Rajasthan is het klassieke India van de paleizen en forten, vrouwen in kleurrijke sari’s en besnorde mannen met al even kleurrijke tulbanden. Het is op deze plek niet mogelijk alle bezienswaardigheden te noemen. Daarom beperken wij ons tot de belangrijkste.

Jaipur, de hoofdstad van Rajasthan, mag niet ontbreken bij een bezoek aan het noorden van India. Het wordt ook wel de Roze Stad genoemd. Dit is de kleur van de stoere stadsmuren en van het grootste deel van de gebouwen in de oude binnenstad. Een tour door het enorme stadspaleis geeft een goede indruk van de ongekende rijkdom van de maharadja’s van Jaipur. Wandel daarna door de drukke markstraten om de hectiek van alle geuren, kleuren en geluiden van India op je in te laten werken. Buiten Jaipur ligt Amber, de vroegere hoofdstad.

Bikaner en Jaisalmer waren in vroeger eeuwen belangrijke halteplaatsen voor de karavanen die hier rondtrokken. De stadsmuren van beide steden zijn nog vrijwel intact. Maar terwijl in Bikaner de moderne tijd haar intrede heeft gedaan, is in Jaisalmer de laatste 100 jaar weinig veranderd. De stad ligt geïsoleerd tegen de Pakistaanse grens. Binnen de oude meren kronkelen steegjes langs indrukwekkende koopmanshuizen. Jaisalmer is een uitvalsbasis voor populaire kameeltochten die de Thar-woestijn invoeren.
Vlakbij Bikaner ligt bijzondere Karni Mata-tempel. Voordat je deze bezoekt moet je even goed bedenken of je dit wel wilt: over de vloeren van de tempel krioelen duizenden heilige ratten.

Udaipur is de meest romantische stad van India. Dit komt vooral door Lake Pichola dat een bijzondere sfeer aan de stad geeft. Het stadspaleis is het grootste paleis van Rajasthan. Het is een doolhof van prachtig versierde zalen, besloten binnenplaatsen, comfortabele woonvertrekken en smalle gangen. Het paleis torent hoog boven de stad en het meer uit en de uitzichten zijn fantastisch.
Maak een boottocht over het meer zodat je de stad en het stadspaleis vanaf het water kunt bewonderen. Je vaart ook langs het fantastische Lake Palace, ooit decor in de James Bond-film Octopussy. En je stopt voor een wandeling op het eiland van Jagmandi Palace.

Jodhpur is de Blauwe Stad. Het waarom van die bijnaam zie je als je vanaf het imposante fort over de stad uitkijkt: alle huizen zijn lichtblauw geschilderd.

Hoewel plaatsen als Udaipur, Jodhpur, Jaipur en Bikaner de meeste bezoekers trekken, is Rajasthan meer dan alleen grote steden en het loont ook zeker de moeite verder te kijken.
Hieronder volgt een aantal suggesties.
• Shekhawati is een landelijke regio met sfeervolle maar wat stoffige stadjes die beroemd zijn om de prachtig versierde koopmanshuizen.
• Chittorgarh is een van de grootste en meest indrukwekkende forten van India. Gelegen op een heuvel hoog boven de omringende vlaktes, staat de geschiedenis van Chittorgarh symbool voor die van heel Rajasthan. Drie maal in zijn lange geschiedenis werd het fort door een vijand veroverd. En drie maal weigerden de verdedigers zich over te geven: de mannen reden te paard de vijand en de dood tegemoet en de vrouwen wierpen zich op een brandstapel. Binnen de kilometerslange muren liggen de ruïnes van paleizen en staan tempels. Chittor is een populaire dagjesbestemming voor de bevolking van de regio.
• Een stille weg door weilanden en akkers brengt je naar het dorpje Bijapur. Hier staat Castle Bijapur, al eeuwenlang in handen van de lokale grootgrondbezitters en nu een van de leukste hotels van Rajasthan. Door de rit naar het kasteel of tijdens een van de leuke excursies die vanuit het kasteel te maken zijn, krijg je een bijzondere indruk van het Indiase platteland dat je zo makkelijk negeert als je van stad naar stad reist.
• Het provinciestadje Bundi telt 90.000 inwoners. Verken per fiets of te voet de gezellige straatjes van de oude stad. En vergeet niet naar het grote, vervallen kasteelpaleis boven Bijapur te klimmen. De kans is groot dat je hier helemaal alleen kunt ronddwalen.

Varanasi is een van de heiligste plekken voor Hindoes en daarmee ook eeten van de belangrijkste pelgrimsbestemmingen. Het is de wens van iedere Hindoe om in Varanasi te sterven, of in ieder geval gecremeerd te worden. Op de ghats (trappen) langs de oevers van de Ganges zijn dan ook iedere dag tientallen lijkverbrandingen. Het is schokkend om te zien hoe slechts enkele meters verderop mensen zich onderdompelen in de rivier, hun tanden poetsen of de was doen. Tijdens een boottocht zie je hoe het Indiase leven zich bij de rivier afspeelt.
De pelgrims en sadhu’s, de lijkverbrandingen en ceremonies, de drukke markten en het chaotische verkeer: Varanasi vraagt veel van de bezoeker. Sommigen is het allemaal te veel en zouden het liefst direct weer vertrekken; voor anderen is een bezoek aan Varanasi het hoogtepunt van hun reis.

Khajuraho is een welkome stop in veel reisschema’s. Rondfietsen door de velden rond het landelijke stadje ontdek je verscholen tussen het groen tientallen tempels uit de 11e eeuw. Ze zijn versierd met prachtig beeldhouwwerk die bijzondere taferelen uitbeelden: rondborstige danseressen en talloze koppels die de liefde bedrijven. Het is een verrassende ontdekking in preuts India.

Natuurparken
In het noorden van India zijn enkele uitstekende natuurparken te vinden. Een bezoek is een leuke aanvulling op een reis langs alle culturele hoogtepunten die India te bieden heeft. In de regel verblijf je in een lodge aan de rand van het park en maak je in de namiddag of vroege ochtend per jeep een tocht door het park.
Hieronder volgen een paar van de beste parken:
• Sariska is makkelijk te bereiken. Als je met de auto van Agra naar Jaipur reist, kom je er praktisch langs. Sariska bestaat uit een brede beboste vallei. De overwoekerde ruïnes van oude landhuizen voegen toe aan de sfeer. In het park leven onder meer verschillende soorten herten en zwijnen. De tijgerpopulatie is de laatste jaren door stropen sterk afgenomen.
• Ranthambhore is wilder en uitgestrekter dan Sariska. Bovendien is de kans op het spotten van een tijger aanzienlijk groter. Het ligt in het zuidwesten van Rajasthan, wat meer uit de route dan Sariska maar nog steeds makkelijk op te nemen in een rondreis door deze deelstaat.
• Keoladeo Ghana is een totaal ander park, maar zeker niet minder leuk. Keoladeo is een vogelreservaat waar tot 230 verschillende vogelsoorten leven, al dan niet alleen om te overwinteren. Het reservaat is gevestigd op het vroegere jachtterrein van de maharadja van Bharatpur, een sfeervolle provinciestad niet ver weg. Het park is eenvoudig te bezoeken vanuit Agra of onderweg tussen Agra en Jaipur. Een leuke manier om het te verkennen is per fiets.
• Bandhavgarh is een van de beste wildparken van het land. Het park van 105 km2 ligt in de deelstaat Madya Pradesh en is bijvoorbeeld te bezoeken onderweg van Khajuraho naar Varanasi. Het kent een van de hoogste tijgerdichtheden van India. Bovendien leven er veel luipaarden.
• Kanha was het natuurgebied waar Rudyard Kipling Jungle Book situeerde. Met 940 km2 is het een van de grootste en mooiste natuurparken van India. Bossen en halfopen riviervlaktes wisselen elkaar hier af. Er leven grote aantallen tijgers en luipaarden en natuurlijk ook talloze meer gebruikelijke diersoorten als herten en zwijn. Kanha ligt in het zuidwesten van Madya Pradesh.
Top

Ladakh
Ladakh ligt weggestopt tussen de machtige pieken van de Himalaya. De hoofdstad Leh ligt op 3500 meter hoogte in het dal van de Indus. “Klein Tibet” luidt de bijnaam van Ladakh. Dit verwijst niet alleen naar de hoogte, maar ook naar de geschiedenis als onderdeel van het Tibetaanse rijk, naar verwantschap met de Tibetanen en naar het boeddhisme.
Leh en Ladakh zijn inmiddels ontdekt door het toerisme, maar dat maakt het gebied niet minder bijzonder. Vanuit Leh voeren excursies naar traditionele dorpen, eeuwenoude stupa’s en bedrijvige kloosters. En dit alles met op de achtergrond het indrukwekkende landschap van de Himalaya.
Je kunt het vliegtuig pakken naar Ladakh maar als je de tijd hebt moet je kiezen voor een tocht over land. Een spectaculaire en letterlijk en figuurlijk adembenemende route voert je over de passen van de Himalaya. Hoogtepunt is de Tanglang La-pas op 5328 meter hoogte. Het is een avontuurlijke reis met onderweg soms eenvoudige voorzieningen maar het is wel dé manier om het geïsoleerde Ladakh te bereiken.
Top

Zuid-India
Karnataka, Goa, Kerala, Tamil Nadu en Andhra Pradesh vormen het zuiden van India. Onze reizen doen de eerste drie aan, hieronder vertellen we iets meer over deze deelstaten.

Karnataka
Karnataka ontbreekt in veel reisschema’s, en Blini vindt dat niet terecht. Deze deelstaat bezit een aantal bijzondere bezienswaardigheden, waaronder de stad Mysore, de tempels van Belur en Halebid en de ruïnestad Hampi.

Mysore is een van de prettigste steden van het zuiden. Doordat het op 770 meter hoogte ligt, is het koeler dan in veel andere plaatsen en de stad is niet zo hectisch en chaotisch als Indiase steden kunnen zijn.
Een absolute must is het paleis van de sultans van de maharadja’s van Mysore. Het huidige paleis werd in 1912 gebouwd nadat een brand het oude paleis had verwoest. Het is een schilderachtig geheel met talloze koepeltjes, torentjes, spiegels en glas-in-lood ramen. Zorg dat je het paleis ook ziet in het donker, als het schilderachtig is verlicht.
Op loopafstand ligt de markt, een van de meest kleurrijke van het land. De kooplieden zijn trots op hun koopwaar die ze in nette stapeltjes en piramides uitstallen. Het is leuk hier een tijdje rond te dwalen om foto’s te maken. De meeste handelaren poseren graag.
Op Chamundi Hill staat de Sri Chamundeswari-tempel. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over de stad. Pelgrims wandelen naar boven om zo aan hun karma te werken, Blini wandelt liever naar beneden en pakt dus de bus of de autoriksja naar boven.
Buiten de stad ligt Somnathpur. In dit dorpje staat de tempel Keshava, een van de mooiste voorbeelden van de architectuur van de Hoysala die van de 11e tot en met de 13e eeuw een groot rijk bestuurden.
Wat verder ligt Srirangapatnam, de ruïnes van de vroegere hoofdstad van Hyder Ali en Tipu Sultan. Deze lokale heersers verzetten zich lang tegen de Britten. In 1799 kwam Tipu Sultan om bij een belegering door de Britten. Van deze historische stad, gebouwd op een eiland in de rivier, is niet veel meer over dan de oude vestingwerken en het zomerpaleis van Tipu.

Een paar uur rijden te noorden van Mysore kom je bij Belur en Halebid. Beide Hindoe-tempels zijn gebouwd in de 12 eeuw. De gebouwen zijn versierd met een oneindig aantal gebeeldhouwde afbeeldingen van dieren, mensen en goden. Belur en Halebid zijn absolute hoogtepunten op het gebied van tempelkunst.

In het noorden van Karnataka liggen Hampi en Badami. Bij het dorpje Hampi zijn de ruïnes van Vijayanagar te vinden, de hoofdstad van een van de grootste Hindoe-rijken ooit. Het bereikte zijn hoogtepunt in de 16e eeuw en ging ten onder aan aanvallen door moslimvorsten uit het noorden.
De restanten van wat ooit indrukwekkende tempels en paleizen moeten zijn geweest liggen verspreid in een vervreemdend landschap van grillige heuvels, enorme rotsblokken en een snelstromende rivier. Het hoogtepunt is wellicht de Vittala-tempel, dat ook als werelderfgoed op de Unescolijst staat. Het is een bijzondere ervaring om aan het einde van de middag, als de zon laag aan de hemel staat, door de ruïnes te dwalen.

Badami is het nu niet meer dan een flink dorp maar was rond de 5e eeuw de hoofdstad van een groot rijk. In de rotsachtige omgeving liggen grotten die zijn versierd met prachtig beeldhouwwerk. Vanaf de grotten kijk je neer op het grote waterreservoir, waar vrouwen de was doen, slaperige koeien rondhangen en watervogels nestelen.
In de omgeving van Badami is veel te zien. De tempels van Pattadakal, 20 km van Badami, staan op de Unesco-lijst en ook rond het dorpje Aihole staan allerlei tempels en ruïnes van paleizen. Het leuke van een tochtje rond Badami is echter niet alleen de veelvoud van tempels, maar ook de kennismaking met het leven in de dorpjes en op de velden. Dit is het Indiase platteland dat zo makkelijk verborgen blijft als je alleen van stad naar stad reist.
Top

Goa
Goa is mogelijk de bekendste deelstaat van India. De voormalige Portugese kolonie is terecht beroemd vanwege zijn lange, witte palmenstranden. Aan sommige stranden staan de hotels, restaurantjes en terrasjes zij en zij en is het gezellig druk; andere stranden zijn wat minder ontwikkeld en daarmee stiller.
Als je je reis door India afsluit aan het strand, raden we je aan ook even in Panjim te gaan kijken. De oude Portugese hoofdstad is een sfeervolle plek met een totaal ander karakter dan andere Indiase steden. Direct naast Panjim staan de ruïnes van grote Portugese kathedralen.
Top

Tamil Nadu
De zuidelijke deelstaat Tamil Nadu is een land op zich. Met 72 miljoen inwoners, een eigen taal, een duizenden jaren lange geschiedenis en een eigen cultuur onderscheidt het zich van de rest van India. Divers, kleurrijk, vriendelijk en afwisselend hectisch en ontspannen: Tamil Nadu verveelt nooit.

De meeste reizigers landen op de luchthaven van de hoofdstad Chennai (Madras), maar reizen direct door naar het vissersdorp Mahabalipuram (het vroegere Mamallapuram). Met talloze hotels, restaurants, winkeltjes en terrasjes is Mahabalipuram intussen redelijk toeristisch. Maar de sfeer is ontspannen, het strand strekt zich kilometerslang uit en de houten vissersboten zijn kleurrijk.
Bovendien staat even ten zuiden van het dorp de Oevertempel die werd gebouwd in de 7e eeuw door het Pallava-rijk. De tempel is prachtig versierd met beeldhouwwerk en is door Unesco erkend als werelderfgoed. Niet veel verder zijn in een rotsachtige berg reliëfs met dieren en goden uitgehakt.
Mahabalipuram is nog steeds een centrum van de beeldhouwkunst. Het is leuk hier een fiets te huren en een tochtje te maken. Langs de Oevertempel, de reliëfs en de lange straten waar het gehak van tientallen beeldhouwers opklinkt.
Een leuke excursie vanuit Mahabalipuram voert naar de stad Kanchipuram, beroemd om haar zijde en tempels en dagelijks bezocht door vele duizenden pelgrims.

Pondicherry is zelfs in het zo diverse India een vreemde eend in de bijt. Agenten dragen er een kepi, straatjochies roepen vriendelijk ‘Bonjour!’ en nergens in India is het stokbrood zo lekker. Pondicherry was dan ook een Franse kolonie. Een van de leukste dingen om te doen is om aan het einde van de middag een wandeling te maken langs de heerlijke boulevard en intussen te kijken hoe de lokale bevolking zich hier ontspant.
Even buiten Pondicherry ligt Auroville, een internationale gemeenschap voortgekomen uit de hippiejaren. In Pondicherry zelf staat de ashram van de bekende goeroe Sri Aurobindo, waar iedereen met interesse in yoga even een kijkje moet gaan nemen.

De verbazingwekkende Sri Meenaskhi-tempel in de stad Madurai is voor veel mensen een van de hoogtepunten van een reis door het zuiden van India. Het is een groot complex waar duizenden pelgrims en priesters hun weg zoeken tussen grote en kleine tempels, waterbassins, poorten en torens. De muren zijn gedecoreerd met ontelbare felgekleurde gebeeldhouwde afbeeldingen van dieren, goden en danseressen. Het is een fascinerend geheel van kleuren, geuren en geluiden. Probeer de tempel meerdere keren te bezoeken zodat je even tot rust kunt komen en alles kunt verwerken om je daarna weer fris onder te dompelen in deze bijzondere wereld.
Ter afwisseling kun je een rondje maken over de nabijgelegen markt, waar kruiden, groenten en fruit prachtig en kleurrijk liggen opgestapeld.

Tussen Pondicherry en Madurai liggen tal van steden, dorpjes en tempelcomplexen die de moeite van een stop meer dan waard zijn. Zoals bijvoorbeeld de grote tempel in Chidambaram, de oude stad Tanjore met haar stadspaleis en Brihadishwara-tempel en Trichy, een grote maar prettige stad met twee bijzondere tempels.
Een bijzonder gebied dat wij graag aanbevelen is Chettinad. Je kunt hier overnachten in een van de mooie, grote, oude landhuizen waarom de regio bekend staat. Het is een uitstekende uitvalsbasis voor tochtjes te voet of per fiets door de groene omgeving om zo een idee te krijgen van het leven op het Indiase platteland. Chettinad is verder in heel India beroemd om de uitstekende keuken.

Udhagamandalam, oftewel Ooty, ligt op 2240 meter hoogte in de ghats, de bergketen die Tamil Nadu scheidt van buurstaat Kerala. Ooty is een van de vroegere “hill stations” van de Engelsen. Zij trokken zich hier in de koele bergen terug als de hitte op de vlaktes hen te veel werd. Ooty is nu een populair vakantieoord voor Indiërs. Ondanks de drukte die dit met zich mee brengt, blijft Ooty een leuke bestemming. Een groot deel van de lol van een bezoek aan Ooty zit in de reis er heen: met de Nilgiri Express. Dit stoomtreintje slingert zich over een smalspoor door de groene heuvels en langs theeplantages de heuvels in. Vanaf Ooty kun je je reis vervolgen naar Mysore, in het zuiden van de deelstaat Karnataka, of naar de noordelijke kust van Kerala.
Top

Kerala
“Gods own Country”, zo prijst Kerala zichzelf aan. Deze zuidelijke deelstaat biedt een prachtige combinatie van geschiedenis, cultuur en natuur en heeft als grote bonus heerlijke stranden.

De hoofdstad van Kerala is Trivandrum, maar Kochi (Cochin) is de enige stad die de meeste reizigers bezoeken. En Kochi is terecht populair. De stad was eeuwenlang een van de toegangspoorten tot het zuiden van India. Perzen, Arabieren, Chinezen, Portugezen, Hollanders en Engels kwamen allemaal in de havenstad aan land. En allemaal hebben ze hier hun sporen achtergelaten.
Als je vanaf het vasteland een veerbootje pakt naar Fort Cochin, kom je aan in een sfeervolle oude stad. Smalle straatjes voeren langs honderden jaren oude koopmanshuizen en pakhuizen, soms nog met het trotse logo van de VOC boven de deuren.
Aan de kade hanteert men enorme, bijzondere vissersnetten. Die vis die hiermee wordt gevangen en die met kleine houten vissersbootjes aan land wordt gebracht, is te koop in marktkraampjes. Tien meter verderop kun je de vis naar eigen smaak laten bakken bij weer andere kraampjes.
Als je wandelt door de wijk Mattancherry zie en ruik je al snel waarom al die buitenlanders naar Cochin kwamen: specerijen! Nog steeds liggen de pakhuizen vol met onder meer gember, kardemom en peper.

Ten zuiden van Cochin strekken zich de backwaters uit. Het is een groot gebied van rivieren, kanalen, meren, lagunes en vennen. De bevolking leeft direct aan het water en het grootste deel van het vervoer van mensen en spullen gaat per boot. Het is stil en groen en in de bomen langs het water zitten kleurrijke vogels.

Populair zijn tochten per houseboat: traditionele rijstboten omgebouwd tot comfortabele house boats waarmee je in stilte door het groen glijdt. Het is een ontspannen manier om de natuur en het leven van de bewoners van de backwaters te aanschouwen. Je overnacht aan boord. Een meevarende kok maakt in een klein keukentje verrassend uitgebreide en heerlijke maaltijden.
Je kunt ook vanaf het land genieten van de backwaters. Aan de oevers van het uitgestrekte Vembanad-meer liggen verschillende goede resorts. Blini heeft verder ook een aantal bijzondere guesthouses uitgezocht. Hier overnacht je in oude landhuizen die meestal al meer dan 100 jaar in de familie zijn. Vanuit de guesthouses kan je de omgeving verkennen: te voet, per fiets of natuurlijk per boot.

De ghats vormen de oostelijke grens van Kerala. Deze groene bergrug is gemiddeld 1200 meter hoog en scheidt Kerala van grote buur Tamil Nadu. Drie gebieden in de ghats moeten speciaal worden genoemd: Munnar, Periyar en Wayanad.

Munnar ligt op 1500 meter hoogte en is het marktcentrum van een gebied dat bekend staat om de uitgestrekte theeplantages. Het is hier altijd koel, de golvende heuvels zijn groen en de uitzichten vaak prachtig. Het is een fijn gebied voor wandelingen of een tochtje met de auto door de theeplantages en kleine dorpen.

Het wildpark Periyar Wildlife Sanctuary is het populairste natuurpark van Zuid-India. Je kunt hier met een gids een jungle-wandeling maken. Maar je moet zeker ook meegaan met een van de bootexcursies over het meer dat het hart van het park vormt. Vanaf het water kun je de dieren op de oevers bespieden. Apen, verschillende soorten herten, olifanten en talloze vogelsoorten zie je vrijwel zeker, maar er leven ook tijgers. Periyar is wel druk bezocht, door buitenlandse en Indiase toeristen.
Ook erg leuk hier is een spice tour. Je wandelt met een gids over het terrein van een kleine specerijenplantages en staat verbaasd over de hoeveelheid fruit en specerijen die hier wordt verbouwd. Het is interessant om te zien hoe bijvoorbeeld peper, cacao en kaneel hier groeien.

In het noorden van Kerala ligt de regio Wayanad, volgens de bewoners van Kerala het mooiste gebied van de deelstaat. Ook hier liggen groene heuvels met thee- en specerijenplantages. Mooie wandeling brengen je naar watervallen en het ongerepte Wayanad Wildlife Sanctuary is te voet of per jeep te verkennen.

Top

Nepal
Het Himalaya-rijk Nepal is met haar ontspannen sfeer, prachtige landschap en eigen cultuur een bijzondere uitbreiding van iedere reis door India.

De hoofdstad Kathmandu vormt voor de meeste reizigers de eerste kennismaking met Nepal. En dat is een prettige kennismaking.
Kathmandu is een oude stad die goed te voet is te verkennen. De smalle straten van het centrum zijn autoluw en het is leuk langs de winkeltjes en over de drukke markten te wandelen. De stad ligt op 1370 meter hoogte en dat betekent dat het hier zelden echt te warm is.
Een absolute must is Durbar Square, het centrale plein met zijn tempels en paleizen. Ga aan het einde van de middag of het begin van de avond op een van de trappen zitten om zo vanuit de hoogte naar de gezellige drukte te kijken. Durbar Square is een echte ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking.
Indrukwekkend is Pashupatinath, een pelgrimsplek voor Hindoes langs de oever van de rivier. Net als in Varanasi worden hier de doden verbrand. Vanaf de andere oever kan je in alle rust de rituelen bekijken.
Ten noorden van het centrum ligt Swayambhunath. Hier zie je weer een andere kant van Nepal. Het is een grote boeddhistische stupa waaromheen devote pelgrims hun rondjes draaien.

Een bijzondere excursie mag niet ongenoemd blijven: de Mount Everest-vlucht. Elke dag (mits het weer goed is!) vertrekken er vanaf de luchthaven van Kathmandu kleine (circa 30 stoelen) vliegtuigen voor een vlucht van 1 uur langs de hoogste toppen van de Himalaya. Het zicht vanuit de lucht op de machtige bergketen is ongekend en spectaculair.

De vallei van Kathmandu is echter meer dan alleen de hoofdstad zelf. De durbars (centrale pleinen) van de oude steden Patna en Bhaktapur zijn zeker zo sfeervol als dat van Kathmandu. En de heuvels rond de vallei lenen zich uitstekend tot het maken van wandeling van een of meerdere dagen.

Pokhara is de tweede stad van het land. De oude stad is hectische en sfeervol, de nieuwe stad is heerlijk gelegen aan de oevers van het Phewa-meer. De vallei van Pokhara wordt aan de noordzijde begrenst door de besneeuwde pieken van de Himalaya. De stad is daarmee de uitvalsbasis voor sommige van de populairste meerdaagse trekkings door de bergen.

Nepal is meer dan alleen bergen en bergdalen. In het vlakke zuiden ligt Royal Chitwan Park dat bestaat uit jungle, moerassen en rivieren. De trots van het park zijn de neushoorns.
Top