Info Iran

Helaas bieden wij door de politieke situatie op dit moment geen reizen door Iran aan. Zodra er een oplossing is en het land weer veilig, hervatten we onze reizen. Iran en de Iraniërs verdienen het.

Praktische reisinformatie

Achtergrond
Azuurblauwe koepels, levendige bazaars, een duizenden jaren oude cultuur en gastvrije mensen. Iran is een fascinerende bestemming voor iedereen met interesse in geschiedenis en cultuur maar het biedt ook een grote verscheidenheid aan landschappen.

Iran is vaak negatief in het nieuws maar het is absoluut een veilig land om rond te reizen. De Iraniërs zelf zien buitenlanders graag komen. En het is bijzonder om rond te lopen op de mooiste locaties, zonder de grote groepen toeristen die je in andere landen wel tegenkomt.

Past het in het aanbod van Blini Reizen? Zeker wel! Iran is historisch en cultureel nauw verbonden met typische Blini-landen als Oezbekistan, Turkmenistan en Tadzjikistan. Al in de 6e eeuw voor Christus maakten grote delen van deze landen deel uit van Perzische rijk. En in de 14e eeuw veroverde de Oezbeekse Timur Lenk Iran. Iedereen die na een bezoek aan de Oezbeekse stad Samarkand Iran bezoekt, herkent de architectuur. Tadzjiek, de taal van Tadzjikistan, is verwant aan Perzisch. Verder was het westen van Iran korte tijd onderdeel van het Armeense rijk en is 16% van de bevolking van Iran etnisch Azeri.


Praktische reisinformatie
Paspoort en visa
Voor een bezoek aan Iran is een visum verplicht, voor de aanvraag heb je een zgn. track-code nodig. Als je de reis via Blini boekt dan verzorgen wij een uitnodiging, de “Visa Grant Notice”, waarop deze code is genoemd. Je kunt het visum op twee manieren verkrijgen: via de ambassades in Nederland of België of bij aankomst op het vliegveld in Iran.
De procedure via de ambassade is niet ingewikkeld of langdurig, en we adviseren dan ook het visum te kopen voordat je op reis gaat.
Wanneer je nog maar weinig tijd hebt tot de datum van vertrek, dan kun je het visum kopen bij aankomst op het vliegveld in Iran. De wachttijd daar is afhankelijk van het aantal andere reizigers dat bij aankomst een visum aanvraagt, de procedure zelf neemt niet zoveel tijd in beslag.
Als je het visum regelt voordat je op reis gaat, dan kun je zelf langsgaan bij de Iraanse ambassades in den Haag of Brussel.
Wil je de administratie uit handen geven en niet zelf naar den Haag of Brussel reizen, dan kun je gebruikmaken van een bemiddelingsbureau. Behalve voor de kosten van het visum zelf betaal je dan ook bemiddelingskosten.

NB: Bovenstaande informatie geldt voor reizigers met een Nederlands en een Belgisch paspoort. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden.
NB2: Als je de VS wilt bezoeken en je bent na 2011 in Iran geweest, dan kom je niet in aanmerking voor een ESTA. Dit houdt in dat je een Amerikaans visum moet aanvragen, trek hiervoor voldoende tijd uit.

Geld
• De officiële munteenheid is de rial. Iedereen gebruikt echter de term toman: 1 toman is 10 rial. Voor een euro ontvang je circa 32.000 rial (dus 3.200 toman).
• Geld opnemen met een bankpas of creditcard is NIET mogelijk. Betalen met een bankpas is NIET mogelijk. Slechts in enkele grote winkels is het mogelijk souvenirs te betalen met een credit card. Je moet dus al je geld cash meenemen, dit kan gewoon in euro’s. Wisselen is mogelijk in de meeste hotels maar er zijn ook overal wisselkantoortjes. De chauffeur of de mensen van het hotel kunnen deze wijzen.
Voor uitgebreide informatie over betalen in het buitenland verwijzen we naar de website van de Consumentenbond.

Kosten
Als je met Blini op pad gaat, zijn in de regel het transport en de accommodatie geregeld. Als je niet ook nog de excursies (inclusief lokale gidsen en entreegelden) door ons hebt laten regelen, moet je rekenen op een zakgeld van circa € 25,- per persoon per dag.
Voor een goede maaltijd betaal je zelden meer dan € 10,- p.p. Dat je er geen dure fles wijn bij kunt bestellen, scheelt uiteraard in de kosten.
Entreegelden zijn te overzien, reken op circa € 15,- p.p. aan entreegelden per stad.
Op de website Cost of Living staat een up-to-date overzicht van de kosten voor het dagelijks levensonderhoud. Je vindt er bijv. de prijs voor een maaltijd in een restaurant, een liter melk, een fles water, etc.
N.B. de waarde van de rial fluctueert op het moment sterk.

Fooien
Als je met een chauffeur (en gids) of een chauffeur-annex-gids op pad gaat, is het gebruikelijk een fooi te geven als je tevreden bent. Richtlijnen zijn: 5 euro per dag voor de chauffeur en 8 euro per dag voor de gids. Voor een chauffeur die tegelijkertijd een gids is, kun je hetzelfde bedrag als voor de gids gebruiken.

Het geven van fooien is in Iran ongebruikelijk in gewone (maar ook in duurdere en toeristische) restaurants. Als je een klein bedrag laat liggen is dit natuurlijk wel een mooie blijk van waardering voor de geleverde service.

Gezondheid
De gezondheidszorg en hygiëne in Iran is (meer dan) goed, op enkele randgebieden na waar je als toerist niet komt. Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering beveelt reizigers naar Iran aan zich te laten vaccineren tegen hepatitis A, DTP en buiktyfus (bij een reis langer dan twee weken). Kijk voor meer informatie op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en neem contact op met huisarts of GGD voor een persoonsgebonden advies. Blini Reizen is niet bevoegd om medisch advies te verstrekken.

Klimaat
De meeste reizigers bezoeken het centrale deel van Iran, hier liggen de steden Shiraz, Isfahan en Yazd. Het grootste deel van dit gebied bestaat uit een woestijnachtige hoogvlakte en uit bergen. In de zomer (juli en augustus) kan het hier erg warm worden en in de winter kan het ’s nachts vriezen. De beste reistijd is daarom het voorjaar (maart t/m juni) en het najaar (september t/m mid-november).
Ook voor het westen geldt dat het voorjaar (maart t/m juni) en het najaar (september en oktober) de beste reisperiodes vormen. In de winter kan het in de bergen rond plaatsen als Tabriz flink sneeuwen.
Het klimaat langs de Kaspische zee is veel milder dan in de rest van het land. Dat zie je direct terug aan het vele groen en de rijstplantages. Sneeuw en hitte kom je hier niet snel tegen.
Mashad ligt in het uiterste noordoosten van het land. De zomers zijn hier warm, de nachten in de winter koud. Ook hier zijn voor- en najaar goede periodes voor een bezoek.
Een deel van de reizigers zit vast aan de zomer als reisperiode. Hoewel dit door de soms hoge temperaturen niet de beste periode is, is het wel te doen. Hotels, auto’s en treinen beschikken over airconditioning. En als het echt warm is, kun je de dagindeling aanpassen: neem rust tijdens het heetst van de dag en maak je stadswandeling in de ochtend of namiddag.

Veiligheid
Als je vertelt dat je naar Iran gaat, is de eerste reactie van veel mensen: “Is dat niet gevaarlijk?”. Het antwoord is simpel: ‘Nee’. Iran is een van de veiligste landen om te reizen, zeker in de regio. Natuurlijk moet je op drukke plaatsen, bijvoorbeeld in een stadsbus of op een bazaar, wel oppassen voor zakkenrollers.

Godsdienst
De dominante godsdienst in de Islamitische Republiek Iran is natuurlijk de islam, waarbij de meerderheid van de Iraniërs het Sjiisme aanhangt. De meesten van hen zijn echter niet conservatief in hun geloofsopvattingen (70% van de Iraanse bevolking is onder de 30 jaar), op een kleine politiek-religieuze minderheid na.
Voor reizigers geldt: houd rekening met de gewoonten van het land waarin je te gast bent. Hand in hand lopen kan gewoon, maar ga elkaar niet kussen op straat. Vrouwen moeten altijd een hoofddoek dragen. Bedek je armen en benen en draag wijde kleding die de vormen van het lichaam verhult. Slippers of sandalen zijn geen probleem. Het dragen van een chador is niet verplicht, behalve in sommige heiligdommen (en daar zijn dan altijd chadors te leen zodat je toch naar binnen kunt). Voor mannen geldt: overhemden met korte mouwen en T-shirts zijn oké, shorts en driekwartbroeken kunnen alleen op het strand. Schoenen worden niet gedragen binnen gebedsruimtes van een moskee of heiligdom.
Als je als man en vrouw een kamer deelt, zeg je natuurlijk dat je bent getrouwd.
Alcohol is niet te krijgen.
Soms is het vervelend (vrouwen krijgen geen hand, in het openbaar vervoer zijn afgescheiden ruimtes voor mannen en vrouwen) maar je kunt als vrouw veilig door Iran reizen.

Taal
De taal van Iran is Farsi (Perzisch). Het is altijd leuk om een paar woorden te leren maar het is een lastige taal en ver zal je niet komen. Het schrift is totaal anders dan ons Westerse schrift.
In de steden en de hotels kom je altijd wel mensen tegen die wat Engels spreken.
Installeer thuis alvast de Google Translate-app op je telefoon en download de Iraanse taal. Met
deze app kun je ook de tekst op een foto laten vertalen (bijv. een menukaart, tekst in een museum, borden op straat etc).

Elektriciteit
Stopcontacten en het aantal volts zijn hetzelfde als in Nederland en België (zie de overzichtstabel met stekkers, netspanning & frequentie per land).

Top