Info Kazachstan

Praktische reisinformatie
Regio- en stedeninformatie

Achtergrond
Kazachstan is met 2,7 miljoen vierkante kilometer een van de grootste landen ter wereld. Tegelijk telt het slechts 19 miljoen inwoners.
Kazachstan is een land van uitgestrekte steppes in het noorden en een imposante bergrug langs de grens in het zuiden.
Kazachstan is een land van nomaden en lege ongerepte natuur en van de boeiende steden Astana en Almaty.
Het weinig bezochte Kazachstan is een boeiende bestemming voor een korte reis of een leuke aanvulling op een reis door Centraal-Azië.


Praktische reisinformatie
Paspoort en visa
Reizigers met een Nederlands of Belgisch paspoort hebben geen visum nodig.

Geld
• De Kazachse munteenheid is de tenge. De meest actuele wisselkoers vind je op xe.com.
• In Almaty en Astana zijn geldautomaten te vinden waar je met de meeste Nederlandse en Belgische bankpassen geld kunt opnemen. Je moet hiervoor over het algemeen wel je pinpas activeren voor gebruik buiten de EU, meestal kan dit via de website van je bank.
Voor daarbuiten bevelen we aan om contant geld mee te nemen.
• Met een Visa-creditcard betalen is in veel restaurants, grote winkels en hotels geen probleem.
• Cash dollars zijn eenvoudig om te wisselen in lokale valuta, in grote steden geldt dat ook voor euros.
• Op de website Cost of Living staat een up-to-date overzicht van de kosten voor het dagelijks levensonderhoud. Je vindt er bijv. de prijs voor een maaltijd in een restaurant, een liter melk, een fles water, etc.
• Voor uitgebreide informatie over betalen in het buitenland verwijzen we naar de website van de Consumentenbond.

Kosten
Als je de reis via Blini boekt zijn normaal gesproken alle overnachtingen en vervoer en soms ook maaltijden (buiten de steden) inbegrepen. Voor een maaltijd betaal je circa € 10,- per persoon.

Fooien, cadeautjes en aalmoezen
De gidsen en chauffeurs waarmee Blini werkt krijgen allemaal een acceptabel basissalaris. Maar fooien vormen daarop wel een gewaardeerde aanvulling. Bedenk daarbij ook dat ze vaak maar een deel van het jaar (tijdens het toeristische seizoen) als chauffeur of gids kunnen werken.
De hoogte van de fooi hangt uiteraard af van de mate waarin je tevreden bent en de grootte van de groep. Richtlijnen van onze lokale agent zijn een bedrag van 5 tot 10 USD in totaal per dag voor een chauffeur. Voor een gids is het dubbele bedrag gangbaar. De kruier die je bagage naar de kamer of de taxi brengt geef je 1 USD per koffer. In restaurants is gewoonlijk 10%-15% al inbegrepen als fooi in de rekening, maar je kunt er nog eens 5% bovenop leggen als je tevreden bent of afronden naar boven. De fooien kunnen uiteraard ook in lokale valuta betaald worden. Maar nogmaals, fooien zijn niet verplicht, en afhankelijk van het feit of je tevreden bent of niet.
Je komt in Centraal-Azië vrijwel geen bedelaars tegen. Als je ze toch tegen het lijf loopt, heb je misschien wat aan de stelregels van Blini zelf: geen geld voor volwassen en gezonde mensen, geen geld voor kinderen.

Gezondheid
Reizigers naar Kazachstan wordt aanbevolen zich te laten vaccineren tegen hepatitis A en tegen DTP. Bij een verblijf van meer dan twee weken wordt ook een vaccinatie tegen buiktyfus aanbevolen. Kijk voor meer informatie op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en neem contact op met huisarts of GGD voor een persoonsgebonden advies. Blini Reizen is niet bevoegd om medisch advies te verstrekken.

Veiligheid
Kazachstan is een veilig land. Zelfs in de steden komt nauwelijks criminaliteit voor.

Islam en ramadan
De Islam is de belangrijkste godsdienst in Kazachstan. Vooral in de steden Almaty en Astana, met grote Russische minderheden, wonen ook veel christenen. Kazachen zijn echter zeker niet streng in de leer. Hoofddoekjes zijn eerder uitzondering dan regel.

Als reiziger merk je weinig van de ramadan. De meeste winkels en restaurants zijn gewoon open.

Taal
De officiële taal is Kazachs. Kazachs behoort tot de Turkse taalgroep maar wordt met cyrillische letters geschreven. Vrijwel alle Kazachen spreken ook Russisch. In de steden vind je steeds meer jonge mensen die ook wat Engels spreken.

Electriciteit
Stopcontacten en het aantal volts zijn hetzelfde als in Nederland en België (zie de overzichtstabel met stekkers, netspanning & frequentie per land).
Als je tijdens je rondreis overnacht in hotels of homestays is het normaal gesproken geen probleem om je mobiel op te laden. We schrijven ‘normaal gesproken’ omdat de stroomvoorziening wat minder betrouwbaar is dan in Nederland of België.
Bij overnachtingen in een yurt-kamp kun je meestal niet rekenen op het opladen van je batterijen. Zorg voor die gevallen dus voor voldoende reservebatterijen.
Top


Astana
Astana was tot 1997 een stoffig provinciestadje op de noordelijke steppes van Kazachstan. In dat jaar wees president Nursultan Nazarbajev de stad aan als nieuwe hoofdstad. Ministeries werden verplaatst vanaf het 1000 kilometer verderop gelegen Almaty, de ambtenaren verhuisden gedwongen mee. Er werden miljarden euro’s uitgegeven aan infrastructuur en prestigieuze bouwprojecten. Inmiddels heet Astana na een tijdelijke wijziging in Nur-Sultan weer gewoon Astana en telt meer dan een miljoen inwoners.

Astana boeit, niet door de lange geschiedenis en de oude architectuur maar juist door het ontbreken daarvan. De nieuwe stad is in minder dan 20 jaar gepland en volgebouwd met indrukwekkende gebouwen. Bovendien is het een prettige stad, met goed openbaar vervoer en een vriendelijke en open bevolking.
Ondanks het feit dat Astana wel degelijk een echte stad vol leven is voel je toch de bijzondere achtergrond. Zo lopen goede wegen langs indrukwekkende gebouwen om 100 meter verder letterlijk te verzanden in de steppe. Het zorgt voor een soms wat onwerkelijk gevoel.

De Bayterek is een mooi startpunt voor een bezoek aan Astana. Deze 105 meter hoge toren stelt een mythische boom voor, met een gouden ei op de bovenste takken. Een snelle lift voert je naar het ei. Hiervandaan heb je een goed zicht over de brede lanen en parken in het stadscentrum en bijzondere gebouwen zoals het imposante presidentieel paleis.
Architectonisch interessant is Kan Satyr, een groot winkelcentrum in de vorm van een traditionele nomadische tent van 150 meter hoog. Het bijzondere complex werd ontworpen door de toonaangevende Engelse architect Foster. Los van het gebouw is natuurlijk ook leuk om wat rond te wandelen tussen de winkelende Kazachen.
Het nationaal museum is gevestigd in een van de opvallende, prestigieuze nieuwbouwprojecten. Het museum is eigenlijk alleen al de moeite waard vanwege het gebouw zelf maar ook de collectie en de manier waarop deze is gepresenteerd is goed. Als je meer wilt weten van de Kazachse cultuur en geschiedenis moet je hier zeker binnenlopen.
Top

Almaty
Almaty, wellicht beter bekend als Alma-Ata, is de oude hoofdstad van Kazachstan. Hoewel het de status van hoofdstad is kwijt geraakt is het nog steeds het economische en culturele centrum van het land. De stad telt 1,8 miljoen inwoners

Almaty is geen oude stad. De geschiedenis van de stad begint pas echt in de 19e eeuw als de Russen het lokale fort uitbreiden als basis om de regio te koloniseren. Onder de Sovjets werd Almaty de hoofdstad van de Sovjetrepubliek Kazachstan. De stad kreeg een enorme boost toen de Sovjets in de Tweede Wereldoorlog tientallen industrieën vanuit het westen overplaatsen, ver buiten het bereik van de Duitsers.

Het hart van de stad wordt gevormd door het grote Panfilov-park. Wandel hier zeker even langs het indrukwekkende monument voor de Grote Vaderlandse Oorlog (onze Tweede Wereldoorlog). En natuurlijk moet je gaan kijken bij de kleurige Zenkov kathedraal, een van de grootste houten gebouwen ter wereld. Het nationale museum is wellicht niet zo goed als dat van Astana maar het is zeker de moeite waard. Het is verder prettig om gewoon wat rond te wandelen over de brede lanen in het centrum.

Direct boven de stad ligt de Medeo-schaatsbaan. Wat oudere reizigers en sportliefhebbers herinneren zich ongetwijfeld de tijd dat hier regelmatig wereldrecords werden gereden. De schaatsers profiteerden van de hoge ligging, 1691 meter. Vanaf de bergkom waar de schaatsbaan ligt heb je bijzonder zicht op de laaggelegen stad en de steppes in de verte. Als je vanaf de baan verder de bergen inrijdt kom je al snel bij het populaire skigebied van Almaty.
Top