Info Kirgizië

Praktische reisinformatie
Regio- en stedeninformatie

Achtergrond
De natuur van het bergachtige Kirgizië is ongerept en vaak van een indrukwekkende schoonheid. Besneeuwde bergtoppen, felblauwe meren en groene berghellingen wisselen elkaar af. Dit is het terrein van de Kirgizische nomaden die in de zomer de bergen intrekken met hun kudden en met hun yurts, de traditionele vilten tenten. Een reis door Kirgizië is niet alleen een reis door een prachtig landschap maar ook een kennismaking met een andere manier van leven.


Praktische reisinformatie
Paspoort en visa
Reizigers met een Nederlands en Belgisch paspoort hebben geen visum nodig.

Geld
• De Kirgizische munteenheid is de som. De meest actuele wisselkoers vind je op xe.com.
• In Bishkek, Karakol en Osh zijn geldautomaten te vinden waar je met de meeste Nederlandse en Belgische bankpassen geld kunt opnemen. Je moet hiervoor over het algemeen wel je pinpas activeren voor gebruik buiten de EU, meestal kan dit via de website van je bank.
• Buiten Bishkek is met een creditcard betalen, op een enkele uitzondering na, niet mogelijk.
• Cash euro’s zijn in de steden eenvoudig in te wisselen.
• Op de website Cost of Living staat een up-to-date overzicht van de kosten voor het dagelijks levensonderhoud. Je vindt er bijv. de prijs voor een maaltijd in een restaurant, een liter melk, een fles water, etc.
Voor uitgebreide informatie over betalen in het buitenland verwijzen we naar de website van de Consumentenbond.

Kosten
Als je de reis via Blini boekt zijn normaal gesproken alle overnachtingen, vervoer en maaltijden (buiten Bishkek) inbegrepen. Persoonlijke uitgeven zoals bijvoorbeeld souvenirs, een biertje, fooien of batterijen zijn niet inbegrepen. Veel zul je tijdens een rondreis door Kirgizië echter niet uitgeven, al is het maar omdat je bijvoorbeeld tijdens overnachtingen in yurt-kampen in de bergen vrijwel niets kunt kopen. Als richtlijn kun je een bedrag van € 75,- per persoon per week buiten Bishkek hanteren.

Fooien, cadeautjes en aalmoezen
De gidsen en chauffeurs waarmee Blini werkt krijgen allemaal een acceptabel basissalaris. Maar fooien vormen daarop wel een gewaardeerde aanvulling. Bedenk daarbij ook dat ze vaak maar een deel van het jaar (tijdens het toeristische seizoen) als chauffeur of gids kunnen werken.
De hoogte van de fooi hangt uiteraard af van de mate waarin je tevreden bent, en de grootte van de groep. Richtlijnen van onze lokale agent zijn een bedrag van 10-20 USD in totaal per dag voor de chauffeur als je met z’n tweeën bent. Reis je met een groep, dan is 5-10 USD per persoon per dag een richtlijn. Ditzelfde bedrag kun je aanhouden voor een gids. De kruier die je bagage naar de kamer of de taxi brengt geef je 1 USD per koffer. In restaurants zijn gewoonlijk 10%-15% servicekosten inbegrepen in de rekening, maar dit is geen fooi. Je kunt hier nog eens een percentage op toeleggen als je tevreden bent. De fooien kunnen uiteraard ook in lokale valuta betaald worden. Maar nogmaals, fooien zijn niet verplicht, en afhankelijk van het feit of je tevreden bent of niet.

Als je in een homestay of yurt-kamp leuk contact hebt gehad met het gezin dat je ontvangt, is het leuk om wat kleine cadeautjes te kunnen geven. Denk bijvoorbeeld aan een mooie kaart van een Hollands tulpenveld, Delftsblauwe klompjes of een oranje mascotte die iemand aan zijn autospiegel kan hangen. Als cadeautje voor kinderen kun je denken aan plakplaatjes, bellenblaas en frisbees: ze zijn goedkoop en nemen niet veel ruimte in. Wij maakten ooit de kinderen van Kirgizische herders hoog in de bergen blij met waxinelichtjes op batterijen (maar door dat laatste niet echt aan te raden).

Je komt in Centraal-Azië vrijwel geen bedelaars tegen. Als je ze toch tegen het lijf loopt, heb je misschien wat aan de stelregels van Blini zelf: geen geld voor volwassen en gezonde mensen, geen geld voor kinderen. Gehandicapten en bejaarden willen we nog wel eens wat geven.

Gezondheid
Reizigers naar Kirgizië wordt aanbevolen zich te laten vaccineren tegen hepatitis A en tegen DTP. Bij een verblijf van meer dan twee weken wordt ook een vaccinatie tegen buiktyfus aanbevolen. Kijk voor meer informatie op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en neem contact op met huisarts of GGD voor een persoonsgebonden advies. Blini Reizen is niet bevoegd om medisch advies te verstrekken.

Veiligheid
Kirgizië is over het algemeen een veilig land. In Bishkek moet je in het donker rekening houden met straatcriminaliteit. De hoofdstraten en wijken waar ’s avonds veel mensen komen zijn goed verlicht en veilig. Veel andere straten zijn echter nauwelijks verlicht. Het is verstandig een taxi te nemen als je in dit soort wijken moet zijn.

Islam en ramadan
De Islam is de belangrijkste godsdienst in Kirgizië. Vooral in Bishkek, met zijn grote Russische minderheid, wonen ook veel christenen. Kirgiziërs zijn echter zeker niet streng in de leer. Hoofddoekjes zijn eerder uitzondering dan regel en de verkoop van een paard op de markt van Karakol wordt letterlijk beklonken met een paar flinke glazen wodka.

Als reiziger merk je weinig van de ramadan. De meeste winkels en restaurants zijn gewoon open.

Taal
De officiële talen zijn Kirgisch en Russisch. Kirgisch behoort tot de Turkse taalgroep maar wordt met cyrillische letters geschreven. Alle Kirgiziërs spreken ook Russisch, dit is de taal waarin het meeste onderwijs gegeven wordt. Op het platteland zijn er nog weinig mensen die iets anders dan Kirgisch of Russisch spreken, in de steden vind je wel steeds meer jonge mensen die ook wat Engels spreken.

Electriciteit
Stopcontacten en het aantal volts zijn hetzelfde als in Nederland (zie de overzichtstabel met stekkers, netspanning & frequentie per land).
Als je tijdens je rondreis overnacht in hotels of homestays is het normaal gesproken geen probleem batterijen op te laden. We schrijven ‘normaal gesproken’ omdat de stroomvoorziening wat minder betrouwbaar is dan in Nederland of België.
Bij overnachtingen in yurt-kamp kun je meestal niet rekenen op het opladen van je batterijen. Zorg voor die gevallen dus voor voldoende reservebatterijen.
Top


Bishkek
Bishkek is de hoofdstad van Kirgizië en met meer dan een miljoen inwoners ook verreweg de grootste stad. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de steden van buurland Oezbekistan is Bishkek geen oude stad. Pas laat in de 19e eeuw onder Russisch bewind groeide de nederzetting uit tot een echte stad.

Vrijwel alle bezoekers aan Kirgizië komen vroeg of laat in Bishkek. Hier ligt de enige echte internationale luchthaven en ook treinen van en naar Rusland vertrekken hier vandaan.
Hoewel Bishkek op 800 meter hoogte ligt, kan het in de zomer toch warm zijn (30-35 graden). Maar het is een stad met veel parken en veel straten worden omzoomd door bomen die voor de nodige schaduw zorgen.
Erg veel bezienswaardigheden heeft de stad niet te bieden. Er zijn enkele interessante musea (Historisch Museum, het museum voor Modern Art, Frunze Huis), en de Osh Bazaar en het centrale plein zijn interessante plekken om te bezoeken. Maar het is prettig om hier rond te wandelen en mensen te kijken. Kirgiziërs en etnische Russen zijn al snel in het straatbeeld te herkennen.

Tachtig kilometer ten oosten van Bishkek staat de Burana Toren. Dit monument stamt uit de 11e eeuw en is een restant van een moskee met minaret. Hier heeft in de middeleeuwen de grote stad Balasagun gelegen, dit was de hoofdstad van de Karachiden. De stad is verdwenen, hoe dat komt weet men nog steeds niet met zekerheid te vertellen. In dezelfde vallei zijn veel kunstvoorwerpen van de Scythen gevonden. De Burana Toren is een interessante tussenstop op weg van Bishkek naar Issyk-Kul of Song-Kul.

Ten zuiden van Bishkek ligt het Nationale Park Ala-Archa. De valleien van dit natuurgebied zijn ideaal voor een dagwandeling.
Top

Issyk-Kul meer
Het meer Issyk-Kul ligt in het noordoosten van Kirgizië en is de trots van de Kirgiziërs. 170 kilometer lang en 70 kilometer breed is Issyk-Kul het op een na (na het Titicaca-meer in Bolivia en Peru) grootste bergmeer ter wereld. Het is zeker een van de mooiste meren: de diepblauwe wateren zelf en de besneeuwde toppen rondom vormen een prachtig decor. Een tocht rond het meer is dan ook zeker een aanrader. Niet alleen vanwege het prachtige landschap maar ook vanwege de dorpen en stadjes waar deze tocht langs voert.

Cholpon-Ata ligt aan de noordoever. Deze badplaats is populair onder Russen en het is leuk om hier in het zomerseizoen door de straten en langs de oevers van het meer te wandelen en te zien hoe de Russen hun vakantie beleven. In Cholpon Ata kun je het archeologische openluchtmuseum bezoeken waar rotstekeningen uit de tijd van de Scythen (11e-3e eeuw voor de jaartelling) te bewonderen zijn.

Karakol ligt aan de zuidoosthoek van het meer. Het is een rustige provinciestad met alleen in het nieuwe centrum een paar gebouwen van meer dan een verdieping hoog. De meeste straten zijn breed en stil en voeren langs oude houten huizen in Russische stijl. Het is heerlijk om hier wat doelloos door de straten te slenteren.
Vlakbij Karakol ligt een bijzonder en leuk museum. Het eert de Russische ontdekkingsreiziger Przewalski die uitgebreid door Centraal-Azië trok en daar de beroemde naar hem genoemde paardjes ontdekte. In het museum hangen oude foto’s en landkaarten en staan allerlei prullaria die Przewalski op zijn reizen verzamelde.
Karakol is ook de uitvalsbasis voor tochten naar de verschillende valleien die vanaf Issyk-Kul de bergen van de Tian Shan invoeren. Dit is een fantastisch gebied voor het maken van dagwandelingen of meerdaagse trekkings. Vraag Blini Reizen naar de mogelijkheden.
Top

Song-Kul meer
Het meer van Song-Kul is een van de mooiste plekken van Kirgizië. Het ligt op een hoogte van 3000 meter in een brede, groene vallei. De natuur is ongerept, alleen bevolkt door Kirgizische herders met hun kudden en hun yurts, de lucht is puur en de heldere sterrenlucht ’s nachts indrukwekkend.
Bij een bezoek aan Song-Kul logeer je bij een van de nomadische families in een yurt. Dit is een prachtige manier om meer te leren over het leven van deze herders. En alleen het slapen in een yurt is al een bijzondere en sfeervolle ervaring. Bedenk wel dat de voorzieningen (toilet, et cetera) zeer eenvoudig zijn. ’s Nachts kan het ook in de zomermaanden zeer koud zijn, temperaturen rond het vriespunt komen voor.
Overdag kun je, al dan niet met een gids, wandelingen maken in de groene heuvels rond het meer. Of te paard de omgeving verkennen.
Top

Tash Rabat
Hoog in de bergen en niet ver van de Torugart-pas, die naar China leidt, is een stille vallei. Hier ligt de versterkte karavanserai van Tash Rabat. Al 600 jaar biedt het gebouw beschutting aan reizigers langs de Zijderoute. De combinatie van de onherbergzame setting en het eenvoudige gebouw maakt dit een sfeervolle en indrukwekkende plaats. Hier is sinds de tijden van de grote karavanen weinig meer veranderd zijn.
Bij de karavanserai staan yurts, waar je kunt overnachten. En de opzichter neemt je graag mee voor een wandeling in de heuvels. Of je kunt paarden regelen voor een langere tocht te paard.
Top