Info Litouwen

Praktische reisinformatie
Regio- en stedeninformatie

Achtergrond
Litouwen is het zuidelijkst en het minst bezochte van de drie Baltische landen. Toch heeft het in Vilnius een van de mooiste en meest sfeervolle steden van de regio. Vilnius is een uitbundige stad, met een grote en goed bewaard gebleven oude binnenstad, vol kerken en terrassen.
Een uur rijden van de hoofdstad ligt Kaunus, de tweede stad van het land en een gezellige universiteitsstad. Ten zuiden en noorden van Vilnius liggen natuurgebieden met uitgestrekte bossen en talloze meertjes. Een paradijs voor wandelaars en fietsers. Aan de kust ligt de oude havenstad Klaipéda. Een korte tocht per veerboot brengt je naar de Koerse Schoorwal, een langgerekte strook duinen, dennenbossen en stranden.

Slechts enkele uren per trein van Vilnius ligt Wit-Rusland, weinig bezocht en daardoor des te leuker. En ten noorden ligt Letland, alleen door de stad Riga al de moeite van een bezoek waard.


Praktische reisinformatie
Paspoort en visa
Litouwen is onderdeel van de EU en valt binnen het Schengengebied. Dit betekent dat u geen visum nodig hebt. U moet wel een identiteitskaart of paspoort bij u te hebben.

Geld
• in Litouwen betaalt men met de euro.
• overal zijn geldautomaten te vinden waar je met een Nederlandse bankpas geld kunt opnemen.
• de meeste restaurants, hotels en winkels accepteren creditcards en bankpassen.

Gezondheid
Voor reizigers naar Litouwen gelden geen speciale aanbevelingen met betrekking tot vaccinaties. Kijk voor meer informatie op www.lcr.nl en neem contact op met huisarts of GGD voor een persoonsgebonden advies. Blini Reizen is niet bevoegd om medisch advies te verstrekken.

Veiligheid
Litouwen is een veilig land. In Vilnius komt net als in alle grote Europese steden straatcriminaliteit voor.

Taal
De Litouwers spreken Litouws. Oudere mensen spreken daarnaast vaak Russisch. Steeds meer jongere mensen spreken ook Engels.
Top


Vilnius
Vilnius is de hoofdstad van Litouwen en met Riga en Tallinn een van de drie leukste steden van de Baltische landen. De oude binnenstad van Vilnius is door de Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst. En als je hier rondwandelt begrijp je al snel waarom. De grootste oude binnenstad van Oost-Europa is uitstekend bewaard gebleven. Het merendeel van de gebouwen stamt uit de 15e en 16e eeuw, de periode dat Litouwen groot en machtig was. Toch draait Vilnius niet alleen om de indrukwekkende kathedraal, de universiteitsgebouwen, het presidentieel paleis en de talloze andere kerken. Het is een stad waar je rond moet dwalen om telkens nieuwe pleintjes en hoekjes te ontdekken.

Een kabelbaantje voert naar de top van Gediminas-heuvel, genoemd naar de legendarische koning van Litouwen. Vanaf hier heb je een goed uitzicht over het centrum en realiseer je je pas goed hoe groot de oude kern is. En hoeveel kerken er staan. Dit laatste is een getuigenis van de liberale en vrije stad die Vilnius in het verleden was: allerlei geloven en nationaliteiten waren er welkom. In vroeger tijden kende de stad ook een grote joodse minderheid. Zeker 70.000 joden overleefden de tweede wereld oorlog echter niet. Van de oude joodse wijken is nu niet veel meer over.
Net buiten de stad ligt Paneriai. In de bossen op deze berg werden 100.000 mensen door de nazi’s vermoord. Dit waren vooral joden, maar ook Polen en Russen. Op de berg staat nu een indrukwekkend museum.

In een zijstraat van de Gedimino-boulevard staat een groot pand met een trieste geschiedenis. Hier was ten tijde van de Sovjet-Unie het hoofdkwartier van de KGB gevestigd. En tijdens de Duitse bezetting dat van de Gestapo. Het gebouw is nu een museum dat het verhaal van de terreur van de KGB verteld. Bezoek het museum om een idee te krijgen van wat zich onder Stalin in Litouwen heeft afgespeeld en om beter te begrijpen waarom de onafhankelijkheid door veel Litouwers zo gekoesterd wordt.

Sfeervol is de wijk Uzupis, aan de andere kant van een rivier. Het is het centrum van alternatief en artistiek Vilnius. De bewoners hebben zich onafhankelijk verklaard van Litouwen en bij de bruggen staan grote borden met daarop de regels van hun vrijstaat. Langs de keienstraatjes van Uzupis zijn allerlei terrasjes, restaurants en winkeltjes te vinden.

Excursies vanuit Vilnius
Vanuit Vilnius zijn verschillende excursies mogelijk. Populair is Trakai, 20 kilometer buiten de stad. In de 14e eeuw was dit de hoofdstad van het Litouwse rijk. Op een eiland in een meer in de bossen ligt een sprookjesachtig en indrukwekkend kasteel.

Ten noorden en zuiden van de stad liggen verder uitgestrekte natuurgebieden als Aukstaitija Nationaal Park en Dzukija Nationaal Park die zijn te bezoeken als dagexcursie of met een overnachting in of bij het park.

Ook Kaunas, de tweede stad van het land, is als dagexcursie te bezoeken vanuit Vilnius. Het sfeervolle oude centrum van de stad is leuk om rond te wandelen. Keienstraatjes verbinden de verschillende pleinen en voeren langs kerken, koopmanshuizen en een groot kasteel. Kaunas ligt 100 kilometer ten westen van Vilnius en is ook aan te doen als tussenstop op weg naar Riga of de kust. En natuurlijk is het ook een leuke plek voor een overnachting.
Top

De kust: Klaipéda, Palanga en de Curonian Spit
De kust van Litouwen is niet lang maar heeft wel veel te bieden. De grootste stad aan de kust is de havenstad Klaipéda. Als je er voor kiest met de boot vanuit Duitsland naar de Baltische landen te reizen is dit een van de mogelijke aankomsthavens. In het oude centrum is nog weinig overgebleven van de ooit Pruisische stad. Toch is het centrum sfeervol en gezellig, met alle energie die past bij een echte havenstad.

Klaipéda is de plaats waarvan veerboten vertrekken naar een van de mooiste en meest bijzondere natuurgebieden van Litouwen: de Koerse schoorwal (of in het Engels: de Curonian Spit). Deze 40 kilometer lange landtong is een groot natuurgebied met lange en lege stranden en uitgestrekte bossen vol herten en zwijnen. Het gebied is ideaal voor wandelaars, fietsers en mensen die een rustig strand zoeken. In de plaatsjes Nida en Juodkrante zijn hotels, guesthouses en campings te vinden.

Palanga is het Noordwijk van Litouwen. In de zomer verzamelen hier zich de Litouwers die op zoek zijn naar strand, terrasjes en nachtleven. Op de kleine luchthaven landen charters uit ondermeer Engeland.
Top