Info Moldavië

Praktische reisinformatie

Achtergrond
Moldavië is een van de onbekendste en armste landen van Europa. Het is ook een van de minst bezochte landen en dat is tegelijk een goede reden om juist wel te gaan.

Chisinau is de wat stoffige hoofdstad. Het centrum is overzichtelijk en de sfeer ontspannen. Als je een bankje zoekt in een van de grote stadsparken is het heerlijk mensen kijken.
Het golvende platteland van Moldavië is vooral bedekt door landbouwvelden, afgewisseld door bossen. Dat Moldavië een belangrijke wijnproducent is, valt niet te missen. Zorg dan ook dat je tijdens je reis een wijnhuis bezoekt, voor een rondleiding en om de soms uitstekende wijnen te proeven.
Binnen een straal van 100 kilometer van de hoofdstad liggen verschillende oude kloosters. Het grottenklooster van Orheiul Vechi is hiervan het bekendste. Het ligt op een heuvelrug in een bocht van de rivier en de locatie is uitgeroepen tot Unesco-monument.
In het uiterste noorden van Moldavië ligt Soroca, met een imposant kasteel en een fascinerende Roma-wijk.
In het zuidwesten van het land ligt de regio Gagaoezië. De Turkse bevolking emigreerde eeuwen geleden uit het Ottomaanse Rijk en hecht nog steeds aan de eigen taal en gebruiken.

Een absolute must is een bezoekje aan Transnistrië. Deze kleine regio heeft zich bij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie na een korte burgeroorlog afgescheiden van Moldavië. Transnistrië wordt door (vrijwel) geen land erkend maar presenteert zich als trotse onafhankelijke natie. De voornamelijk Russischtalige bevolking doet erg zijn best het uiteenvallen van de Sovjet-Unie en het daarbij horende communistische systeem te ontkennen. En juist dat maakt Transnistrië zo interessant: bij het oversteken van de rivier de Dnjestr ga je terug in de tijd.

Heb je nog meer redenen nodig om af te reizen naar Moldavië? Wat dacht je van een vriendelijke bevolking, een uitstekende keuken en lage prijzen? En als je dan toch in Moldavië bent: reis door het dichtbijgelegen Odessa, de mooie en fascinerende Oekraïense havenstad.


Praktische reisinformatie
Paspoort en visa
Nederlanders en Belgen hebben geen visum nodig voor Moldavië. Er is wel een soort visum nodig voor Transnistrië. Dit krijg je direct aan de grens en er zijn geen kosten aan verbonden.

NB: Bovenstaande informatie geldt voor reizigers met een Nederlands of Belgisch paspoort. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden.

Geld
• De Moldavische munteenheid is de Leu. Voor 100 Leu betaal je circa € 5,-. Transnistrië hanteert een eigen roebel.
• Op veel plaatsen zijn geldautomaten te vinden waar je met een Nederlandse bankpas geld kunt opnemen (denk aan het activeren van je pas voor gebruik buiten de EU). Transnistrische roebels kun je wisselen bij wisselkantoren dichtbij de grens.
• De meeste hotels, restaurants en winkels accepteren credit cards.
• Cash euro’s zijn eenvoudig in te wisselen.
Voor uitgebreide informatie over betalen in het buitenland verwijzen we naar de website van de Consumentenbond.

Kosten
Moldavië is een van de goedkoopste landen van Europa. Aan eten en drinken hoef je niet veel uit te geven. Ter indicatie: een halve liter bier op een terrasje kost circa € 0,75, een goede maaltijd is een eenvoudig restaurant € 5,-.
Ook hotels en transport zijn relatief goedkoop. Maar als je met Blini op pad gaat, is dat allemaal door ons geregeld.
Op de website Cost of Living staat een up-to-date overzicht van de kosten voor het dagelijks levensonderhoud. Je vindt er bijv. de prijs voor een maaltijd in een restaurant, een liter melk, een fles water, etc.

Fooien
Met Blini reis je mogelijk een deel van je reis per auto met chauffeur. Een fooi is uiteraard niet verplicht maar wordt wel erg op prijs gesteld. Denk daarbij aan het equivalent van € 8,- tot € 10,- per dag (per groep en niet per persoon). Hetzelfde bedrag kun je hanteren als richtlijn voor een lokale gids. Bedenk hierbij dat Moldavië het armste land van Europa is. Gidsen en chauffeurs verdienen misschien niet slecht maar hebben maar een deel van het jaar werk. Fooien zijn belangrijk.

Gezondheid
Reizigers naar Moldavië wordt aanbevolen zich te laten vaccineren tegen hepatitis A en DTP. Kijk voor meer informatie op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en neem contact op met huisarts of GGD voor een persoonsgebonden advies. Blini Reizen is niet bevoegd om medisch advies te verstrekken.

Klimaat
Moldavië heeft een gematigd landklimaat. De zomers zijn lang en warm, de winters relatief mild. De meeste regen valt in het voorjaar en het late najaar.

Veiligheid
Moldavië is een veilig land. Op plaatsen als drukke markten en treinstations moet je natuurlijk wel oppassen voor zakkenrollers.

Godsdienst
Bijna 95% van de bevolking is orthodox-christelijk. Dit is verdeeld in Russisch-orthodox en Roemeens-orthodox.

Taal
De officiële taal is Roemeens, maar de meeste mensen spreken ook Russisch. Daarnaast spreekt de jeugd steeds vaker Engels. Omdat veel Moldaviërs in het buitenland werken is de kans groot dat je tijdens je reis mensen tegenkomt die bijvoorbeeld Duits of Italiaans spreken.
De officiële taal van Transnistrië is Russisch maar de meeste mensen spreken ook Roemeens.

Electriciteit
Het aantal volts en de stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland (zie de overzichtstabel met stekkers, netspanning & frequentie per land).
Top