Info Mongolië

Praktische reisinformatie
Regio- en stedeninformatie

Achtergrond
Mongolië ligt ingeklemd tussen de grootmachten Rusland en China. Het is een uitgestrekt en dunbevolkt land waar de natuur ongerept en indrukwekkend leeg is. De Mongolen houden vast aan hun traditionele levenswijze, waarin zij met hun kuddes rondtrekken over de vlaktes en slapen in vilten tenten. Zelfs de groeiende groep Mongolen die, al dan niet gedwongen door de overheid, hebben gekozen voor een leven in de hoofdstad of een van de andere kleinere plaatsen, leiden hun leven vaak nog als halve nomaden. De buitenwijken van de hoofdstad Ulaanbatar bestaan vooral uit yurts, maar het centrum van Ulaanbaatar is modern.
En dat is gelijk waar een bezoek aan Mongolië voor een belangrijk deel uit bestaat: een kennismaking met een manier van leven die ver van ons af staat. Om dit te ervaren moet je Ulaanbaatar uit en je voor korte of langere tijd onderdompelen in de leegte van de steppe en de gastvrijheid van de nomaden.


Praktische reisinformatie
Paspoort en visa
Nederlandse en Belgische toeristen kunnen tot en met 31 december 2025 zonder visum Mongolië inreizen. Voor meer informatie zie de website van de overheid van Mongolië.
Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden.

Geld
• De Mongoolse munteenheid is de Tögrög. Duizend Tögrög kost circa € 0,40.
• In Ulaanbaatar zijn geldautomaten waar je met de meeste Nederlandse en Belgische bankpassen geld kunt opnemen. Meestal moet je voor vertrek de mogelijkheid activeren geld op te nemen buiten de EU. Over het algemeen kan dit via de website van je bank. Regel je geld voor je vertrekt uit de hoofdstad.
• De grotere winkels en betere restaurants en hotels in Ulaanbaatar accepteren credit cards.
• Op de website Cost of Living staat een up-to-date overzicht van de kosten voor het dagelijks levensonderhoud. Je vindt er bijv. de prijs voor een maaltijd in een restaurant, een liter melk, een fles water, etc.

Fooien, cadeautjes en aalmoezen
Het geven van een fooi aan obers en kruiers is in Mongolië ongebruikelijk. Als je toch iets wilt geven, kun je denken aan een paar euro. De gidsen en chauffeurs waarmee Blini werkt krijgen allemaal een acceptabel basissalaris, maar fooien vormen daarop wel een gewaardeerde aanvulling.
Wil je hen iets geven, dan hangt de hoogte van de fooi uiteraard af van de mate waarin je tevreden bent en de grootte van de groep. Richtlijn van onze lokale agent is een bedrag van €5,- tot €10.- euro in totaal per dag voor een chauffeur of gids. Fooien kunnen uiteraard ook in lokale valuta worden betaald.

Gezondheid
Reizigers naar Mongolië wordt aanbevolen zich te laten vaccineren tegen hepatitis A en tegen DTP. Bij een verblijf van meer dan twee weken wordt ook een vaccinatie tegen buiktyfus aanbevolen.
Kijk voor meer informatie op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en neem contact op met huisarts of GGD voor een persoonsgebonden advies. Blini Reizen is niet bevoegd om medisch advies te verstrekken.

Veiligheid
Mongolië is een veilig land. Zowel in de stad als op het platteland moet je wel altijd opletten op zakkenrollers en tasjesdieven. Laat je spullen dus niet onbeheerd achter. Het spreekt voor zich dat de chauffeurs en gidsen die Blini Reizen gebruikt wel te vertrouwen zijn en ook een oogje in het zeil houden.

Taal
Mongools is voor ons Nederlanders niet te verstaan en niet te lezen. De tweede taal van de meeste Mongolen is Russisch en ook dat helpt je waarschijnlijk niet. Jonge Mongolen in de hoofdstad spreken steeds vaker Engels.
Als je via Blini Reizen op pad gaat, reis je buiten de hoofdstad met een Engelstalige gids.

Meer uitgebreide informatie vind je bij het Mongools Verkeersbureau.

Electriciteit
Stopcontacten en het aantal volts zijn hetzelfde als in Nederland (zie de overzichtstabel met stekkers, netspanning & frequentie per land).
Als je tijdens je rondreis overnacht in hotels of homestays is het normaal gesproken geen probleem batterijen op te laden. We schrijven ‘normaal gesproken’ omdat de stroomvoorziening wat minder betrouwbaar is dan in Nederland of België.
Bij overnachtingen in yurt-kamp kun je meestal niet rekenen op het opladen van je batterijen. Zorg voor die gevallen dus voor voldoende reservebatterijen.
Top


Ulaanbaatar
Of je het land nu aandoet als halteplaats tijdens de treinreis van Moskou naar Beijing, of je alleen op Mongolië richt en aankomt met het vliegtuig: Ulaanbaatar is de plaats van aankomst. Bijna de helft van de 2,5 miljoen inwoners van Mongolië woont in deze stad. Het is een grote en moderne stad met alles dat daar bij hoort. Zo is er veel en druk verkeer en veel en lelijk beton. Maar er zijn ook goede restaurants en cafés, een paar uitstekende musea, het grote klooster van Gandan Khiid, dat na de communistische tijd nu weer groeit en bloeit, en het winterpaleis van Bogd Khan. En Ulaanbaatar boeit, vooral door het samensmelten van de nomadische mentaliteit van de Mongolen met het communistische verleden en de moderne tijd.
Top

Gorkhi Terelj Nationaal Park
Het Gorkhi Terelj Nationaal Park ligt niet ver ten noorden van de stad en is een populair uitstapje. Dat geldt zeker als je niet meer dan een paar dagen in Mongolië hebt voordat je weer met de trein verder reist, naar Rusland of China.

Het park ligt op een hoogte van 1600 meter en de lucht is helder en koel. Het hart van het park wordt gevormd door een brede steppe vallei. Smalle dalen met snelstromende beken voeren de bergen in. Het landschap is weids en indrukwekkend.

Door de ligging niet al te ver van de hoofdstad, is Terelj populair bij toeristen en Mongolen. Er zijn permanente kampen ingericht waar de bezoeker in redelijk comfort van de natuur kan genieten. Blini Reizen vindt het echter leuker dieper de wildernis in te trekken. Hier overnacht je bij echte nomaden, die met hun kuddes op de steppe leven. Je slaapt in traditionele yurts, de beroemde vilten tenten van de Mongolen. Dat betekent een goede kennismaking met het leven van de Mongolen, maar tegelijkertijd ook beperkte voorzieningen. Een echte wc of een douche zijn er niet te vinden.
Top