Info Oekraïne

Helaas kunnen wij op dit moment geen reizen door Oekraïne aanbieden. Het land is altijd een van onze favoriete bestemmingen geweest. Zodra Oekraïne weer veilig is, komen we dan ook terug met onze reizen. Oekraïne en de Oekraïners verdienen het.

Praktische reisinformatie
Regio- en stedeninformatie
Excursies

Achtergrond
Oekraïne is na Rusland het grootste land van Europa, en heeft toeristen ontzettend veel te bieden. Helaas is Oekraïne de laatste jaren vooral op een negatieve manier in het nieuws gekomen. En dat is jammer. Want het grootste deel van het land is veilig en degene die de moeite neemt af te reizen naar Oekraïne, wordt verrast door boeiende steden, een bijzondere en rijke cultuur, een lange en turbulente geschiedenis en prachtige natuur.


Praktische reisinformatie
Paspoort en visa
Nederlanders en Belgen hebben voor Oekraïne geen visum nodig.
NB: Bovenstaande informatie geldt voor reizigers met een Nederlands paspoort. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden.

Geld
• De munteenheid van Oekraïne is de hrivna. Voor 1 euro koop je circa 25 hrivna.
• Vergeet voor vertrek niet om je bankpas te activeren voor opnames buiten Europa.
• Voor uitgebreide informatie over betalen in het buitenland verwijzen we naar de website van de Consumentenbond.
• Op de website Cost of Living staat een up-to-date overzicht van de kosten voor het dagelijks levensonderhoud. Je vindt er bijv. de prijs voor een maaltijd in een restaurant, een liter melk, een fles water, etc.

Gezondheid
Reizigers naar Oekraïne wordt aanbevolen zich te laten vaccineren tegen hepatitis A en tegen DTP. Kijk voor meer informatie op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en neem contact op met huisarts of GGD voor een persoonsgebonden advies. Blini Reizen is niet bevoegd om medisch advies te verstrekken.

Veiligheid
Oekraïne is over het algemeen een veilig land. In de grote steden komt, net als in alle Europese steden, straatcriminaliteit voor.

Taal
Twee talen worden vrijwel overal in Oekraïne gesproken en verstaan: Oekraïens en Russisch. Beide talen lijken veel op elkaar. Gelukkig is Engels inmiddels aan een opmars bezig. In de grotere en meer internationaal gerichte steden, zoals Kyiv, Odessa en Lviv, kun je bij veel restaurants en hotels al met Engels terecht.
Zowel het Oekraïens als het Russisch maakt gebruik van het cyrillisch alfabet. Dat maakt het vaak moeilijk dingen als straatnaambordjes, menukaarten en metrohaltes te lezen. Het loont om vooraf of onderweg in het vliegtuig de moeite te nemen de letters van het cyrillische schrift te leren.

Elektriciteit
Stopcontacten en het aantal volts zijn hetzelfde als in Nederland en België (zie ook de overzichtstabel met stekkers, netspanning & frequentie per land).
Top


Kyiv
Kyiv is behalve de hoofdstad ook de grootste stad van Oekraïne. De stad vormt het hart van het land en toont de geschiedenis en het karakter van Oekraïne. De talloze kerken, kloosters en musea zorgen er samen met de vele cafés, restaurants, winkels en parken voor, dat een verblijf van een paar dagen eigenlijk niet voldoende is. De meeste reizigers verlaten Kyiv na een paar dagen met het idee slechts een klein deel van de stad te hebben leren kennen.

De stad
Het hart van de stad wordt gevormd door Khreschatyk, de boulevard die van Maidan Nezalezhnosti (Onafhankelijkheids Plein), het centrale plein, naar Bessarabsky Rynok, de markt, loopt. Deze drukke straat wordt omzoomd door soms verrassend mooie gebouwen uit de Sovjettijd. Een van de beste voorbeelden uit deze periode is hotel Ukraine, een indrukwekkende bakstenen kolos. Khreschatyk is op zondagen autovrij en vormt dan een brede boulevard waar een groot deel van de bevolking komt flaneren.

Ten noorden van Onafhankelijkheids Plein ligt de bovenstad, met enkele van Kyiv’s belangrijkste kerken. De mooiste straat van Kyiv is de Andriyivsky-straat, die de bovenstad met de laaggelegen wijk Podil verbindt. Langs de steile straat staan prachtige huizen, verschillende musea en een kleine maar bijzondere kerk die werd ontworpen door de beroemde Rastrelli. Podil zelf heeft, in tegenstelling tot het centrum, de oorlog overleefd en is nu een ruim opgezette wijk met mooie huizen en vooral veel restaurants en cafés.

De geschiedenis van Kyiv is lang bepaald door de rivier de Dnjepr, die eeuwenlang een belangrijke handelsroute vormde. Vanaf de hoge heuvels van het centrum kijk je uit over de brede rivier en de uitgestrekte buitenwijken aan de overkant. Aan de kades liggen boten waarin restaurants en clubs zijn gevestigd, midden in de rivier ligt Thukaniv-eiland. In de zomermaanden is dit een populaire plek. Het eiland staat dan vol met terrassen en barbecuerestaurantjes.

Kerken en kloosters
Kyiv telt letterlijk honderden kerken en kloosters. Een deel hiervan is zeker de moeite van een bezoek waard. Blini Reizen heeft drie favorieten die hieronder kort worden beschreven.

Het kloostercomplex van Lavra vormt het kloppende hart van de Oekraïense orthodoxe kerk. Het bestaat uit verschillende kerken en gebouwen en een uitgebreid stelsel van grotten waarin de lichamen van de heiligen uit voorbije eeuwen worden bewaard. Dagelijks bezoeken honderden pelgrims het klooster.

Lavra is echter niet de oudste kerk van Kyiv. Dat is de Sint Sofia’s kathedraal, hoog op een heuvel boven het centrum. Hij werd in 1037 gebouwd naar het voorbeeld van de Aya Sofia in Istanbul. Kyiv en Rus zagen zichzelf immers als de opvolgers van het oude Rome. De gelijkenis zit niet alleen in de vorm van de kerk, maar ook de mozaïeken. Stalin liet verschillende kerken in Kyiv opblazen. De Sint Sofia bleef echter gespaard, waarschijnlijk omdat deze werd gebouwd om het ontstaan van het oude Rusland te gedenken.

Onze persoonlijke favoriet onder de kerken is veel minder oud. Sint Vladimir’s werd pas aan het einde van de 19e eeuw gebouwd in opdracht van tsaar Nikolaas II. Hoewel ook het gebouw zelf de moeite waard is, gaat het ons vooral om het interieur. Enkele van de beste schilders van die periode zijn hier aan het werk geweest. Deze werken van ondermeer Vrubel, Nestorov en vooral Vaznetsov zijn prachtig en zouden zonder probleem een indrukwekkend museum kunnen vullen. Niet vaak zie je in een kerk de bezoekers, zowel toeristen als gelovigen, met zoveel aandacht en fascinatie de muren en plafonds bewonderen.

Musea
Net als iedere hoofdstad telt Kyiv talloze musea; een aantal daarvan verdient een aparte vermelding.
Het National Museum of Art heeft een uitgebreide collectie van schilderijen van Oekraïense schilders.

Het Russisch Museum richt zich zoals de naam al suggereert op Russische kunst. Hier vind je niet alleen veel schilderijen (waaronder werken van alle grote schilders uit de 19e eeuw) maar ook andere kunst. Tot chagrijn van veel Oekraïners hangen er ook veel werken van de bekende Ilja Repin, wiens geboorteplaats niet in Rusland maar in Oekraïne ligt.

Liefhebbers van Russische literatuur moeten binnenstappen in het Bulgakov Museum.
Een heel ander hoogtepunt is een bezoek aan de Nationale Opera, die niet alleen als gebouw en zaal bijzonder is maar ook bekend staat om de kwaliteit van de voorstellingen.

Excursies Kyiv
• Stadstour
• Lavra kloostercomplex
Top

Lviv
De stad Lviv, gelegen in het uiterste westen, is zonder twijfel een van de meest charmante en sfeervolle steden van Oekraïne. Het centrum is vol oude kerken en koopmanshuizen en terecht staat Lviv als werelderfgoed op de Unesco-lijst. Stadsparken, brede boulevards vol bomen en een autovrij centrum maken Lviv tot een stad voor wandelaars. Voeg daarbij de vele koffiehuizen, restaurants en terrassen en het is duidelijk waarom Lviv populair is bij reizigers.

De geschiedenis van Lviv is lang en roerig. De veranderingen in de naam van de stad wijzen hier al op. Lviv werd eerder Lvov, Lwow, Lemberg en Leopolis genoemd. Lange tijd maakte Lviv deel uit van Polen. Poolse adel vormde ook in later eeuwen de elite van de stad. In de 19e eeuw was Lviv als hoofdstad van de provincie Galicië na Wenen en Praag de grootste stad van het Oostenrijks-Hongaarse rijk. In de periode direct na de eerste wereldoorlog was Lviv achtereenvolgens Russisch, Oekraïens en Pools. Pas na de tweede wereldoorlog werd Galicië onderdeel van de Sovjetstaat Oekraïne.
In de jaren dertig, toen Lviv nog bij Polen hoorde, was 60% procent van de bevolking Pools en 30% Joods. De Joden werden uitgeroeid door de Duitsers en de Polen vertrokken (al dan niet gedwongen) nadat Lviv bij de Sovjet-Unie werd getrokken. Hun plaatsen werden ingenomen door Oekraïners. En nu is Lviv enerzijds de meest Oekraïense stad van het land – Oekraïners vormen immers de grootste meerderheid – en anderzijds, door de geschiedenis, een van de minst Oekraïense steden.

Stadswandeling Lviv
Top

Odessa
De stad Odessa ligt aan de zonovergoten kusten van de Zwarte Zee. Het is een stad van statige gebouwen, schaduwrijke stadsparken, talloze terrasjes, een fonkelend blauwe baai en een ontspannen sfeer. Het is een stad waar iedereen zich direct op zijn gemak voelt.

De geschiedenis is turbulent. In 1789 gesticht door Catherina de Grote groeide de stad in korte tijd uit tot een van de mooiste en belangrijkste havensteden van de Zwarte Zee. De bevolking was ongekend divers: ondermeer Russen, Kozakken, Joden, Armeniërs, Turken, Grieken, Bulgaren en Duitsers trokken naar Odessa om fortuin te maken. De stad speelde een belangrijke rol tijdens de revolutie van 1905, de burgeroorlog van 1917 tot 1923 en de Tweede Wereldoorlog.

De trein is dé manier om te arriveren in Odessa. Het station, herbouwd na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog, is indrukwekkend. Als je de prachtige stationshal uitwandelt zie je op het plein voor het station direct de gouden koepels van het Panteleimonsky Klooster.

Toch is Odessa zeker geen stad van kerken en kloosters. Een van de mooiste en fijnste plekken van de stad is de Primorksy Boulevard. Hoog boven de baai strekt zich deze door bomen omzoomde promenade uit. Dit is de plek waar de inwoners van Odessa aan het begin van de avond flaneren.
De Potemkin Trappen verbinden de boulevard met de laag gelegen haven: het toneel van een bloedbad dat Kozakken in 1905 aanrichtten onder demonstrerende arbeiders. Deze gebeurtenis werd later vereeuwigd in Eisensteins klassieke film “Pantserkruiser Potemkin”. Hierdoor zijn dit wellicht de meest beroemde trappen ter wereld.

Wat verderop staat de Opera, gebouwd in 1873. Concerten en balletten zijn hier nog steeds van hoog niveau en dus een bijzondere gelegenheid voor een avond uit.

Het Odessa Fine Art Museum is gevestigd in een van de oude paleizen van Odessa. In het prachtige gebouw hangt een uitgebreide collectie van Russische en Oekraïense kunst.

Odessa heeft haar rol als belangrijk handelscentrum deels weten te behouden. Buiten de stad ligt de grootste openluchtmarkt van Europa. Hier ontmoeten handelaren uit de voormalige Sovjet-Unie en zelfs Azië hun collega’s uit Europa.

Ten zuiden van Odessa monden de Dnistr en de Donau uit in de Zwarte Zee. Beide delta’s vormen een uitgestrekt en moeilijk bereikbaar natuurgebied dat onder andere het leefgebied van meer dan 300 vogelsoorten is. Excursies vanaf Odessa brengen je over land naar de een van de dorpen in de delta waarvandaan bootjes je verder voeren de prachtige natuur in.
Stadstour Odessa
Top

Excursies Kyiv
De volgende excursies zijn op privébasis: je gaat alleen met een chauffeur en eventueel een gids op pad. Prijzen zijn op basis van twee personen.

Stadstour Kyiv
Een excursie langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Je krijgt een idee van de verschillende wijken van de stad. De gids vertelt over de geschiedenis en achtergrond van Kyiv. Een bezoek aan de Sint Sophia-kathedraal is onderdeel van de excursie.
• Prijs: € 50,- p.p.
• Duur: 4 uur
• Inbegrepen: auto met chauffeur, gids.

Lavra kloostercomplex
Het kloostercomplex van Lavra vormt het hart en de ziel van Oekraïne.
• Prijs: € 50,- p.p.
• Duur: 3 uur
• Inbegrepen: auto met chauffeur, gids
• Niet inbegrepen: entreegeld van € 5 à 10 p.p., ter plekke te betalen.

Stadswandeling Lviv
Je wandelt met een gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden en leert zo niet alleen Lviv, maar ook de boeiende geschiedenis en achtergronden van de stad kennen.
• Prijs: € 25,- p.p.
• Duur: 2 uur
• Inbegrepen: gids
• Niet inbegrepen: entreegeld van € 5 p.p., ter plekke te betalen.

Stadstour Odessa
Een excursie langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.
• Prijs: € 50,- p.p.
• Duur: 3 uur
• Inbegrepen: auto met chauffeur, gids.

Top