Info Rusland

Praktische reisinformatie
Regio- en stedeninformatie
Excursies (prijzen o.b.v. 2 personen)

Achtergrond
Waarom op reis naar Rusland?

Doel op zich of hoogtepunt van iedere rondreis zijn de grote steden Moskou en Sint-Petersburg, met hun geschiedenis, hun musea, hun monumenten en hun bewoners.
Ook is in Rusland de laatste echte grote treinreis te maken: de Trans-Siberië Express van Moskou naar Vladivostok of van Moskou naar Beijing (eigenlijk de Trans-Mongolië Express).

Het is niet eenvoudig om in een paar woorden uit te leggen wat reizen door Rusland zo bijzonder maakt. Het heeft in ieder geval te maken met de enorme omvang van het land, de turbulente geschiedenis (zowel recent als in een verder verleden) en de rijke cultuur, die zich ondermeer uit in haar schilders, schrijvers, architectuur en muziek.
Het hangt verder samen met de boeiende gelaagdheid, die je vooral in een stad als Moskou ervaart: naast elkaar bestaan daar de erfenis van de tijd der tsaren, de herinneringen aan het communistische verleden en de praktijk van het superkapitalisme van het heden.
De aantrekkingskracht van Rusland is ten slotte verbonden met de Russen, die er in slagen tegelijkertijd zowel nors en gesloten als hartelijk en uitbundig te zijn.


Praktische reisinformatie
Paspoort en visa
Vanaf 2021 maakt Rusland het makkelijker én goedkoper het land binnen te komen. Dan is het namelijk voor reizigers mogelijk om zelf online een elektronisch visum te regelen.

De nieuwe regel zou eigenlijk op 1 januari van start gaan, maar is i.v.m. de reisrestricties rond het corona-virus vooralsnog uitgesteld. De nieuwe procedure gaat aanzienlijk in de kosten van het visum schelen, een uitnodigingsbrief dat je welkom bent in Rusland is niet meer nodig.

Een aanvraag wordt binnen 4 werkdagen afgehandeld en de kosten bedragen waarschijnlijk 40 USD. De maximale duur van een bezoek aan Rusland met een e-visum is 16 dagen.
Sinds 2019 is het al mogelijk online visa te regelen voor een bezoek aan Sint-Petersburg en Kaliningrad. Deze visa waren nog gratis, maar gaan nu dus waarschijnlijk ook 40 USD kosten.
Als je langer dan zeven werkdagen in een plaats verblijft, moet je je laten registreren. Je ontvangt dan een stempel of sticker op de migratiekaart die je bij binnenkomst in Rusland ontvangt. Je hotel kan de registratie voor je verzorgen en doet dit meestal gratis, soms tegen een vergoeding.

Als je het regelen van je visum toch wilt aanbesteden raden we graag onze partner Visum voor Rusland aan.
Klik hier om online je visumaanvraag in gang te zetten.

NB: Bovenstaande informatie geldt voor reizigers met een Nederlands of Belgisch paspoort. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden.

Geld
• De Russische munteenheid is de roebel. Voor 1 euro koop je circa 60 roebels.
• In de steden waar toeristen komen, zijn altijd wel geldautomaten te vinden waar je met een Nederlandse of Belgische bankpas geld kunt opnemen. Meestal moet je voor vertrek de mogelijkheid activeren geld op te nemen buiten de EU. Over het algemeen kan dit via de website van je bank.
• De grotere winkels en betere restaurants accepteren creditcards.
• In de grotere plaatsen is het eenvoudig een kantoor te vinden waar je cash euro’s kunt inwisselen voor roebels.
Op de website Cost of Living staat een up-to-date overzicht van de kosten voor het dagelijks levensonderhoud. Je vindt er bijv. de prijs voor een maaltijd in een restaurant, een liter melk, een fles water, etc.
Voor uitgebreide informatie over betalen in het buitenland verwijzen we naar de website van de Consumentenbond.

Gezondheid
Reizigers naar Rusland wordt aanbevolen zich te laten vaccineren tegen hepatitis A en tegen DTP. Kijk voor meer informatie op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en neem contact op met huisarts of GGD voor een persoonsgebonden advies. Blini Reizen is niet bevoegd om medisch advies te verstrekken.

Veiligheid
In steden als Sint-Petersburg en Moskou moet je opletten voor zakkenrollers en tasjesdieven. Verder is veiligheid niet echt een probleem in Rusland.

Taal
Bij een bezoek aan Rusland krijg je ongetwijfeld te maken met taalproblemen. Dat komt ondermeer door het Russische schrift: het cyrillisch. Dat maakt dingen als straatnaambordjes, menukaarten en dienstregelingen moeilijk leesbaar. Het loont om voor vertrek (of desnoods in het vliegtuig) de moeite te nemen het Russische alfabet te leren. Overigens zie je in toeristische steden als Moskou en Sint-Petersburg steeds vaker westers schrift opduiken.

De mensen die zijn opgegroeid toen de Sovjet-Unie nog bestond, spreken meestal nauwelijks Engels, laat staan andere talen. Veel jongeren spreken inmiddels wel redelijk tot goed Engels, zeker in steden als Moskou en Sint-Petersburg. In hotels en restaurants die zich richten op toeristen kun je vrijwel altijd wel in het Engels terecht

Ten slotte geven we, net als voor andere landen, ook hier het advies om een paar woordjes Russisch te leren. Het gebruik van woorden als Spasiba (bedankt), Zdrastvotje (hallo) en Dosvedanja (tot ziens) is vaak goed voor een glimlach.

Elektriciteit
Het voltage in Rusland is gelijk aan dat in Nederland en België: 220 volt. De Chinese stekkers zijn afwijkend, maar de meeste stopcontacten zijn ook geschikt voor onze stekkers (zie ook de overzichtstabel met stekkers, netspanning & frequentie per land).
Top


Moskou
Moskou vormt het hart van Rusland. Het is niet alleen het politieke, maar ook het economische en culturele centrum van het land. Een bezoek aan de stad is niet alleen een doel op zich maar ook een goede start voor een verdere kennismaking met Rusland.
Zowel het heden als het verleden is overal merkbaar en voelbaar. Het verleden ligt ondermeer achter de indrukwekkende muren van het Kremlin, met zijn kerken en musea. Het heden zie je terug in de peperdure auto’s die staan geparkeerd voor chique restaurants en de winkels van alle beroemde westerse modemerken.

Een bezoek aan Moskou betekent dat je keuzes moet maken tussen de vele musea, kerken en kloosters en parken. Er is meer te zien dan we hier kunnen opsommen. Daarom noemen we alleen een aantal van die bezienswaardigheden die naar onze mening hoog op de lijstjes zouden moeten komen te staan.

Natuurlijk moet iedereen naar het Kremlin. Binnen de muren liggen niet alleen regeringsgebouwen, maar ook paar prachtige kerken en musea. Het Rode Plein, dat aan het Kremlin grenst, is niet alleen een van de beroemdste maar ook een van de mooiste pleinen van de wereld, niet in het minst door de kleurrijke Vasilius-kathedraal.

Het Pushkin museum is bekend om haar Europese kunst van topniveau en is daardoor de moeite van een bezoek waard. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Tretjakov Galerijen. Deze musea tonen alleen Russische kunst en vertellen daarmee veel over de Russische geschiedenis en de Russische cultuur. In de oude Tretjakov Galerij hangt kunst van voor de Revolutie; in de nieuwe Tretjakov van na de Revolutie. De twee favorieten van Blini Reizen zijn de kleine musea voor de schilders Vasnetsov en Roerich.

Het Novodevichy-klooster toont een ander gezicht van Rusland. Ondanks zeventig jaar communisme is de godsdienst belangrijk voor de Russen. Binnen de kloostermuren vind je verschillende kerken. De Smolensk-kathedraal, met zijn oude iconen, maakt hiervan de meeste indruk. Vergeet zeker niet het kerkhof buiten de muren te bezoeken. Hier liggen veel beroemde Russen begraven. De graven zijn vaak prachtig en origineel versierd.

Excursies in en vanuit Moskou
• Stadscentrum, Vasilius-kathedraal en de metro
• Kremlin
• Sergiev Posad
• Suzdal en Vladimir
Top

Sint-Petersburg
Sint-Petersburg is de mooiste en meest romantische stad van Rusland. De stad werd in 1703 door Peter de Grote gesticht en in de twee eeuwen daarna spaarden de tsaren kosten noch moeite om de stad op te bouwen en te verfraaien. Indrukwekkende pleinen, prachtige paleizen en statige boulevards zijn het resultaat.

Hoewel in Sint-Petersburg een belangrijk deel van de Russische geschiedenis is bepaald, is de stad de minst Russische van alle steden van Rusland. Peter de Grote bouwde Sint-Petersburg als “venster naar Europa”, met als doel Rusland te moderniseren en te Europeaniseren. Italiaanse architecten bouwden de belangrijkste gebouwen. Sint-Petersburg voelt dan ook Europees aan.

Het karakter van de stad wordt voor een belangrijk deel bepaald door het water. Sint-Petersburg ligt aan de brede Neva en wordt doorsneden door kanalen. Aan de oevers van de Neva ligt het immense Winterpaleis van de tsaren, ofwel de Hermitage, nu het beroemdste museum ter wereld. Aan de overkant van de Neva ligt de Peter & Paul vesting, waar de stad begon en waar veel tsaren begraven liggen.

Niet ver van de Hermitage, en door veel toeristen over het hoofd gezien, staat het vroegere Mikhailovsky-paleis. Het herbergt nu het Russisch museum met een grote en prachtige collectie van Russische kunst, van iconen tot schilderijen van de grote Russen van de 19e eeuw als Vasnetsov en Repin.

De mooiste tijd van het jaar voor een bezoek aan Sint-Petersburg is tijdens de “witte nachten”, als de zon nauwelijks ondergaat en het leven zich voor een groot deel op de straten en in de parken afspeelt. Maar ook een Sint-Petersburg met sneeuw en bij lantaarnlicht is ongekend sfeervol.

In vroeger tijden lieten de tsaren en de belangrijkste vorsten en prinsen buiten de stad paleizen bouwen. Het mooiste en meest bijzondere is het Peterhof – voor Peter de Grote gebouwd – dat aan de oevers van de Finse Golf ligt. De belangrijkste gebouwen zijn het Grote Paleis, vol pompeuze pracht en praal, en het kleinschaliger paleis Monplaisir. Terecht populair is de Grand Cascade, een schitterende combinatie van 140 fonteinen en kanalen, alles grotendeels door Peter de Grote zelf ontworpen.

In Tsarskoe Selo ligt het prachtige Catherina Paleis, dat werd gebouwd door de vermaarde Italiaanse architect Rastrelli. Hier is de beroemde Amber Kamer te vinden, waarvan de wanden en het plafond volledig met amber zijn bedekt. Vlakbij het Catherina Paleis ligt het heerlijke Catherina Park.
Niet ver van Tsarkoe Selo ligt een derde paleis dat de moeite van een excursie meer dan waard is: Pavlovsk. Het paleis en het bijbehorende park werden ontworpen voor de zoon van Catherina de Grote, de latere Tsaar Paul I.

Excursies in en vanuit Sint-Petersburg
• Stadscentrum, Nevsky Prospect, Kazan-kathedraal en de metro
• Stadscentrum en het Peter & Paul-fort
• Peterhof: het paleis, de tuinen en Monplaisir
• Tsarskoe Selo (Pushkin) en Pavlovsk
• Novgorod en Pskov (4 dagen)
Top

Novgorod
Novgorod is een van de oudste steden van het Russische cultuurgebied. Ontstaan als een post in het handelsnetwerk dat noordelijk Europa met het Byzantijnse Rijk verbond, groeide Novgorod uit als een van de belangrijkste economische en culturele centra van de regio. Deze geschiedenis is terug te zien in de vele monumenten in deze stad. Als je naast Moskou en Sint-Petersburg tijd hebt voor nog maar één andere stad in Rusland, zou dit Novgorod moeten zijn.
Het Kremlin van Novgorod is het oudste kremlin van Rusland. Gelegen aan de oever van de rivier herbergt het de mooiste kerken en musea van de stad. Een van deze kerken is de prachtige Byzantijnse Sofia-kathedraal die werd voltooid in de 11e eeuw. Hiertegenover steekt de 17e-eeuwse klokkentoren boven de stadsmuren uit. Vanaf de top heb je een heerlijk uitzicht over het kremlin, de rivier en de rest van de stad.
Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis of in iconen moet je naar het Historisch Museum, dat ondermeer een van de grootste collecties Russische iconen ter wereld herbergt.
Een aantal kilometer buiten de stad ligt het Yurev-klooster. Gelegen in de moerassen die Novgorod omringen is de sfeer hier landelijk. Het waren overigens diezelfde moerassen die hebben voorkomen dat de Mongolen hun plannen de stad te veroveren en te vernietigen konden uitvoeren.
Niet ver van het klooster ligt het openluchtmuseum dat bij veel steden in de voormalige Sovjet-Unie te vinden is. Hier staan replica’s van eenvoudige houten dorpskerken en karakteristieke boerderijen. Het klinkt misschien wat oubollig, maar het is een goede en leuke manier om een idee te krijgen van het leven op het uitgestrekte Russische platteland.

Excursies in Novgorod
• Kremlin
• Museum voor Geschiedenis en Kunst
Top

Irkutsk en het Baikal-meer
Irkutsk is de oudste stad van Siberië. Zij werd in 1651 gesticht als basis voor de ontdekking en verovering van zowel Siberië als Alaska. Later ontwikkelde de stad zich als centrum voor de handel tussen Siberië, Rusland, China en Mongolië. Nu is Irkutsk een prettige en interessante provinciestad.
Zeventig kilometer van de stad ligt het prachtige Baikal-meer. Het 636 kilometer lange meer is met 1637 meter het diepste meer ter wereld. Het is niet alleen de telkens veranderende kleur van het water en de eindeloze vergezichten die veel indruk maken, maar ook de ligging tussen deels rotsachtige en deels beboste berghellingen.
De beste plek om een paar dagen van de natuur te genieten is de badplaats Listvyanka. Niet alleen omdat je hier kunt kiezen uit overnachtingen in hotels of bij mensen thuis, maar ook omdat vanuit Listvyanka de boottochten over het meer vertrekken. Ook vormt de stad een uitvalsbasis voor korte of langere wandeltochten langs de oevers van het Baikal-meer.
Irkutsk is in combinatie met het Baikal-meer een leuke en voor de hand liggende stop tijdens de reis van Moskou naar Beijing of Vladivostok.

Excursies in en rond Irkutsk
• Stadswandeling
• Stadstour
• Baikal-meer
Top

Vladivostok
Vladivostok is bijna spreekwoordelijk voor “ver weg”. De stad is het eindstation van de Trans-Siberische spoorlijn, gelegen op 9288 kilometer van Moskou. En daarmee voor veel reizigers het einde (of het begin) van een lange en fascinerende reis door Rusland.
Vladivostok werd gesticht in 1860. De stad begon pas echt te groeien toen zij in 1891 werd bereikt door de spoorlijn. In 1905 werd Vladivostok de belangrijkste oostelijke haven voor de Russen, toen zij Port Arthur verloren na de desastreus verlopen oorlog met de Japanners. Na de revolutie was Vladivostok de basis waaruit Engeland, de VS, Frankrijk en de Japanners troepen en wapens leverden voor de burgeroorlog tegen de Bolsjewieken. Pas in 1922 wisten zij deze de stad te veroveren.
De stad ligt uitgestrekt tussen de heuvels en de baai. De pakhuizen, kades, kranen en de vele afgemeerde schepen geven de stad het uiterlijk en de sfeer van een echte havenstad. Een wandeling door het centrum geeft een gemengd beeld. Typische Sovjetblokken naast prachtige panden uit de tijd van de tsaren. En op veel plaatsen verschijnen moderne kantoorgebouwen en winkelcentra.

Excursies in Vladivostok
• Stadstour
• Fort
Top

Jekaterinenburg
De Oeral vormt de grens tussen Europa en Azië en de eerste stad die men na het passeren van dit gebergte tegenkomt, is Jekaterinenburg. De stad werd in 1723 gesticht door Peter de Grote met het oog op de exploitatie van de vele mineralen die in de Oeral waren te vinden. In de tweede wereldoorlog ontwikkelde Jekaterinenburg zich stormachtig. Stalin liet alle industrieën in het westen van het land afbreken om ze achter de Oeral en veilig voor de Duitsers weer op te laten bouwen. Jekaterinenburgs “claim to fame” is luguber. Hier werden in juli 1918 de tsaar en zijn complete familie door de Bolsjewieken doodgeschoten.
Of je nu met de trein onderweg bent van of naar Moskou, Jekaterinenburg is een goede plek om uit te stappen. Deze grote en snelgroeiende industriestad geeft je een heel andere kijk op Rusland en het leven van de Russen dan Moskou heeft te bieden. Bovendien is nog voldoende van de oude stad over om een indruk van het verleden krijgen. En een aantal leuke excursies voert naar plaatsen buiten de stad
Een andere excursie doet een poging je kennis te laten maken met het Russische platteland: je bezoekt een typisch dorp, maakt een tocht te paard en krijgt traditioneel eten voorgezet.

Excursies in en rond Jekaterinenburg
• Stadstour
• Platteland rond Jekaterinenburg
Top

Kazan
Kazan is de hoofdstad van de deelrepubliek Tatarstan. Hiermee is het voor reizigers die met de trein van Moskou naar Beijing reizen de eerste confrontatie, of beter gezegd kennismaking, met Azië. Het is daarmee een interessante plek om eens uit de trein te stappen en rond te kijken.
Kazan werd rond het jaar 1000 gesticht door de Wolga-Bulgaren. Twee honderd jaar later werden de Wolga-Bulgaren onder de voet gelopen door de Mongolen van Djengiz Khan. Zij maakten van Kazan de hoofdstad van het rijk van de Gouden Horde. Gedurende 300 jaar bestuurden de Mongolen vanuit Kazan een rijk dat strekte van Moskou tot het Baikal-meer en van Yaroslavl tot de Krim en het noorden van de Kaukasus. Pas in 1552 deelde Ivan de Verschrikkelijke de beslissende klap uit die de Mongolen definitief de das om deed.
Kazan is nu een stad van meer dan een miljoen inwoners, waarvan de helft Russische christenen en de andere helft islamitische Tataren. Tot spanningen leidt dit allemaal niet. Kazan is een stad met veel kerken en moskeeën. En met een prachtig Kremlin, dat opgenomen is in de Werelderfgoedlijst van Unesco. De stad heeft ook een oude universiteit, waar ondermeer Tolstoj en Lenin studeerden.

Stadstour Kazan
Top

Excursies in en rond Moskou
Stadscentrum, Vasilius-kathedraal en de metro
Je verkent onder begeleiding van een gids het centrum van Moskou. Je bezoekt het Rode Plein met ondermeer de Vasilius-kathedraal en wandelt door de oude wijk Kithay Gorod en over de Tverskaya Boulevard. Maar deze excursie beperkt zich niet tot het bovengrondse: je maakt ondergronds een rondje langs de mooiste en meest bijzondere stations van de beroemde Moskouse metro.
• Prijs: € 51,- p.p.
• Duur: 4 uur
• Type: privé-excursie
• Inbegrepen: metrokaartjes, entreegelden, gids.

Kremlin
Het indrukwekkende en uitgestrekte kremlin van Moskou vormt het hart van Rusland. Binnen de muren liggen niet alleen de kantoren van de president, maar ook een theaterzaal, kerken, kathedralen en het museum het Arsenaal, waar de schatten van de tsaren te bewonderen zijn.
Je kunt kiezen voor alleen een bezoek aan de terreinen en de kathedralen van het Kremlin. Of voor een combinatie met de museumzalen van het Arsenaal.
• Prijs: € 80,- p.p. inclusief het Arsenaal; € 54,- p.p. exclusief het Arsenaal
• Duur: 3 uur inclusief het Arsenaal; 1,5 uur exclusief het Arsenaal
• Type: privé-excursie
• Inbegrepen: metrokaartjes, entreegelden, gids. De meerkosten bij vervoer per taxi i.p.v. per metro van/naar uw hotel bedragen € 25,- p.p.

Sergjev Posad
Zestig kilometer ten noorden van Moskou ligt Sergiev Posad, met het klooster van Sint Sergius. Dit klooster is een van de belangrijkste en drukst bezochte religieuze centra van Rusland. Een gids pikt je met de auto op bij je hotel en leidt je rond over de terreinen en door de kerken van het klooster. Een prachtige manier om de Russen en hun religie beter te leren begrijpen.
• Prijs: € 141,- p.p.
• Duur: 7 uur
• Type: privé-excursie
• Inbegrepen: transport per auto, entreegelden, gids.

Suzdal en Vladimir
Suzdal en Vladimir zijn de twee parels van de Gouden Ring. Je rijdt per auto met een gids naar beide plaatsen en bezoekt daar de belangrijkste bezienswaardigheden.
• Prijs: € 294,- p.p.
• Duur: 4 uur ter plekke, 6 uur totaal
• Type: privé-excursie
• Inbegrepen: transport per auto, entreegelden, gids.
Top

Excursies in en rond SInt-Petersburg
Stadscentrum, Nevsky Prospect, Kazan-kathedraal en de metro
Je wandelt met een gids in het centrum van de stad langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Onderdeel is een bezoek aan de Kazan-kathedraal en een ondergrondse tocht per metro langs de mooiste metrostations van Sint-Petersburg.
• Prijs: € 29,- p.p.
• Duur: 4 uur
• Type: privé-excursie
• Inbegrepen: metrokaartjes, entreegelden, gids.

Stadscentrum en het Peter & Paul-fort
Ook hier bezoek je met een gids het centrum van de stad. Je steekt echter ook de Neva over om het Peter&Paul-fort te bezoeken, de plek waar Sint-Petersburg is begonnen en waar veel tsaren liggen
begraven.
• Prijs: € 67,- p.p.
• Duur: 4,5 uur
• Type: privé-excursie
• Inbegrepen: vervoer per auto, entreegelden, gids.

Hermitage
Een bezoek aan een van de beroemdste musea ter wereld: de Hermitage. Gevestigd in het indrukwekkende paleis van de tsaren herbergt de Hermitage een van de mooiste verzamelingen Europese kunst. Je verkent het museum onder begeleiding van een gids.
• Prijs: € 44,- p.p.
• Duur: 3 uur
• Type: privé-excursie
• Inbegrepen: vervoer per metro, gids, entree

Peterhof: het paleis en de tuinen
Dertig kilometer ten westen van de stad ligt de Peterhof. Ooit begonnen als een eenvoudig huis waarvandaan Peter de Grote toezicht kon houden op de bouw van de marinebasis op Kronstadt, werd de Peterhof in de loop der jaren uitgebouwd tot het mooiste paleiscomplex rond Petersburg. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het Grote Paleis, gebouwd door Peters hofarchitect Rastrelli, en de paleistuinen, waar vooral de 140 fonteinen bijzonder zijn.
• Prijs: € 106,- p.p. (prijs voor alleen het paleis of de tuinen: € 94,- p.p.)
• Duur: 5 uur
• Type: privé-excursie
• Inbegrepen: vervoer per auto, entreegelden, gids.
Extra’s:
Een bijzondere manier om van of naar de Peterhof te reizen is per draagvleugelboot. De boot is niet alleen sneller dan met de auto maar biedt ook mooi zicht op zowel de Peterhof als Sint-Petersburg. Meerkosten per enkele reis: € 18,- p.p.
Ondanks, of misschien juist vanwege, de pracht en praal van het Grote Paleis verbleef Peter de Grote zelf liever in de houten villa Monplaisir. Een bezoek aan dit paleis duurt 40 minuten en kost
€ 13,- p.p. extra.

Pushkin (Tsarskoe Selo) en Pavlovsk
Bij Pushkin en Pavlovsk liggen twee paleizen van de tsaren. Elk paleis op zich is een bezoek waard, maar omdat ze niet ver van elkaar liggen zijn ze goed te combineren in een excursie.
Bij Tsarskoe Selo (in 1937 vernoemd naar Ruslands beroemdste en meest geliefde dichter: Pushkin), 25 kilometer ten zuiden van Sint-Petersburg, lieten de keizerinnen Elizabeth en Catherina de Grote hun eigen paleis bouwen. Het Catherina-paleis is een van de Russische hoogtepunten van de barok. Vooral de Amber Kamer is beroemd: de muren zijn bedekt met amber, goud en spiegels. Net als bij de Peterhof zijn ook hier de paleistuinen prachtig.
In 1777 schonk Catherina de Grote haar zoon Paul een stuk land, niet ver van haar eigen paleis bij Tsarkoe Selo. Paul I liet hier het grote Pavlovsk-paleis bouwen en een uitgestrekt park aanleggen.
• Prijs: € 105,- p.p. (prijs voor alleen Pavlovsk: € 74,- p.p.; prijs voor alleen Pushkin: € 88,- p.p.)
• Duur: 7 uur (5 uur; 5,5 uur)
• Type: privé-excursie
• Inbegrepen: vervoer per auto, entreegelden, gids.

Pskov en Novgorod
In de oude steden Novgorod en Pskov proef je van het Rusland buiten Moskou en Sint-Petersburg. Het is een Rusland met een ontspannen sfeer, zonder veel toeristen, met oude kremlins en kathedralen, prachtige landgoederen, brede rivieren en sfeervolle kloosters.

Dit pakket gaat uit van begin en eind in Sint-Petersburg. Maar er zijn ook andere mogelijkheden:
• Begin of eindig in Moskou. Je komt dan op de ochtend van dag 1 aan in Pskov, met de nachttrein vanuit Moskou. Of je vertrekt juist aan het einde van dag 3 of 4 met de nachttrein naar Moskou.
• Pskov ligt dicht bij de grens met Estland. Vanuit de gezellige studentenstad Tartu ben je in een 4 uur met een directe bus in Pskov. Vanuit Tallinn doe je er 6 uur over.

• Prijs: vanaf € 215,- p.p.
• Duur: 4 dagen
• Type: privé-excursie
• Inbegrepen: busreizen, overnachtingen
• Niet inbegrepen, maar wel bij te boeken: transfers, stadsexcursies met gids
Top

Excursies Novgorod
Kremlin
Het kremlin van Novgorod stamt uit de 9e eeuw en is een van de oudste kremlins van Rusland. Een bezoek aan Novgorod is zinloos zonder ook het kremlin te bezoeken. De begeleiding van een gids met al zijn kennis van de geschiedenis en cultuur van Novgorod en Rusland heeft daarbij veel meerwaarde.
Alle belangrijke monumenten en bezienswaardigheden komen bij deze excursies aan bod. Het bezoek kan worden verlengd met bezoeken aan het Museum voor Decoratieve en Toegepaste Kunst en het Museum voor Geschiedenis en Kunst, die beiden ook binnen het kremlin liggen.
• Prijs: € 27,- p.p.
• Duur: 2,5 uur
• Type: privé-excursie
• Inbegrepen: transport, entreegelden, gids.

Museum voor Geschiedenis en Kunst
Het Museum voor Geschiedenis en Kunst, dat binnen de muren van het kremlin ligt, heeft een uitstekende naam. Bijzonder is de uitgebreide collectie documenten, boeken en archieven. Deze vertelt veel over het democratische verleden van de stad. Ook de collectie van kunstvoorwerpen is zeer de moeite waard. Hoogtepunt voor veel mensen is echter de collectie iconen, die met bijna 300 stuks een van de grootste ter wereld is.
• Prijs: € 15,- p.p.
• Duur: 2 uur
• Type: privé-excursie
• Inbegrepen: entreegelden, gids.
Top

Excursies in en rond Irkutsk
Stadswandeling
Een gids neemt je mee op een wandeling door het centrum van Irkutsk langs de belangrijkste bezienswaardigheden.
• Prijs: € 27,50 p.p.
• Duur: 3 uur
• Type: privé-excursie
• Inclusief: gids, entreegelden.

Stadstour
Je bezoekt met een gids het stadscentrum en de belangrijkste bezienswaardigheden, waaronder het museum van de bekende Decembrist Volkonsky.
• Prijs: € 47,50 p.p.
• Duur: 3 uur
• Type: privé-excursie
• Inclusief: gids, entreegelden, vervoer per auto.

Baikal-meer
Je rijdt naar de oevers van het Baikal-Meer. Onderweg bezoek je ook het openluchtmuseum van Taltsy. In een heerlijke bos staan hier verschillende typische Siberische gebouwen zoals kapelletjes, een kerk, een watermolen en een wachttoren. Een leuke excursie als je geen tijd of zin hebt om een of meerdere nachten in Listvyanka te slapen.
• Prijs: € 90,- p.p. (of € 146,50 p.p. inclusief een boottocht over het Baikal-meer)
• Duur: 7 uur
• Type: privé-excursie
• Inclusief: gids, entreegelden, vervoer per auto.
Top

Excursies in Vladivostok
Stadstour
Een gids neemt je mee langs de belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum.
• Prijs: € 58,- p.p. (op basis van 2 personen)
• Duur: 3 uur
• Inbegrepen: gids, transport, entreegelden.

Fort
Vladivostok was van groot strategisch belang voor de Russen. Het was niet alleen het eindpunt van de Trans-Siberische spoorlijn maar ook de enige echte haven aan de Stille Oceaan. De stad werd dan verdedigd door een uitgebreid netwerk van forten. Met deze excursie bezoek je de musea nu in deze forten zijn gevestigd.
• Prijs: € 42,50 p.p. (op basis van 2 personen)
• Duur: 3 uur
• Inbegrepen: gids, transport, entreegelden.
Top

Excursies in en rond Jekaterinenburg
Stadstour
Een gids voert je langs de belangrijkste monumenten van de stad. Daarbij zijn natuurlijk de paleizen uit de 18e en 19e eeuw, de kerk gebouwd op de plek waar de Romanovs zijn vermoord en de obelisk die de grens tussen Azië en Europa markeert.
• Prijs: € 45,- p.p.
• Duur: 3 uur
• Inbegrepen: gids, entreegelden.

Platteland rond Jekaterinenburg
Deze excursie laat je kennismaken met het Russische platteland: je bezoekt een typisch dorp, maakt een tocht te paard en krijgt een traditionele lunch voorgezet.
• Prijs: € 80,- p.p. (op basis van 2 personen)
• Duur: 9 uur
• Inbegrepen: transport, gids, entreegelden, tocht te paard, lunch.
Top

Stadstour Kazan
Je bezoekt met een gids de belangrijkste historische gebouwen van de stad.
• Prijs: € 77,50
• Duur: 3 uur
• Inclusief: gids, transport, entreegelden.
Top