Info Trans-Siberië Express

Praktische reisinformatie

Achtergrond
De ultieme treinreis

Een tocht met de Trans-Siberië Express is een van de laatste grote treinreizen ter wereld. Een reis die je de volle omvang van het oneindige Rusland doet ervaren. Het ritme van het leven in de trein, de eindeloze berkenbossen, passerende goederentreinen met ontelbare wagons en de kans om uit te stappen bij het Baikal-meer en op de Mongoolse steppe. Dit alles maakt deze treinreis tot iets wat je eenmaal in je leven ondernomen moet hebben.

De eigenlijke Trans-Siberië Express voert van Moskou naar Vladivostok. Veel reizigers kiezen echter voor de aftakking via Mongolië naar Beijing, de Trans-Mongolië Express. Onderweg kun je de reis op verschillende plekken onderbreken. Populair zijn Irkutsk en het Baikal-meer en Mongolië. Maar als je meer tijd hebt kun je ook uitstappen in plaatsen als Jekaterinenburg, waar de tsaar en zijn familie werden vermoord, en in het Chinese Datong, met zijn boeddhistische kloosters en grotten.

Natuurlijk kun je de reis ook aanvullen met een bezoek aan andere plaatsten, die niet direct op de route liggen. Begin je reis bijvoorbeeld in het prachtige Sint-Petersburg. Of bezoek de stad Novgorod, die aan de oorsprong van Rusland lag, de oude steden en kloosters van de Gouden Ring, of Kazan, ooit de hoofdstad van de Mongolen van de Gouden Horde.

Hoewel Beijing voor veel reizigers het eindpunt is van hun reis per Trans-Mongolië Express is er niets wat je belet verder China in te reizen. Een nachtreis per trein verder naar het zuiden liggen bijvoorbeeld steden als de oude keizerlijke hoofdstad Xi’an en de bruisende metropool Sjanghai.


Praktische reisinformatie
Paspoort en visa
Voor Rusland, Mongolië en China zijn visa nodig, deze moeten vooraf worden geregeld. Hierbij is voor het verkrijgen van een visum een uitnodiging van een lokale organisatie (visa support) nodig. Als je via Blini Reizen boekt ontvang je de uitnodiging gratis.
NB: Bovenstaande informatie geldt voor reizigers met een Nederlands of Belgisch paspoort. Voor andere nationaliteiten kunnen andere regels gelden.

Beste reistijd
De lente en het najaar zijn de beste tijden voor een bezoek aan steden als Moskou en Beijing en aan de vlaktes van Mongolië. In de zomer kan het immers erg warm en in de winter erg koud zijn. Toch kan een winterreis bijzonder zijn: vanuit de warme coupe kijk je dan uit over de besneeuwde Siberische vlaktes.

Welke klassen zijn er in de trein?
Er zijn drie klassen mogelijk:
• in de 3e klas zijn er geen aparte coupes. Je slaapt op een smal bed waarvan er drie boven elkaar zijn en tegenover elkaar zijn.
• in de 2e klas deel je een 4-persoons coupe. De bovenste bedden worden ’s avonds uitgeklapt. De onderste bedden dienen overdag als bank
• in de 1e klas reis je in een 2-persoonscoupe. Aan een kant van de coupe is een bank die ’s nachts dient als bed. Daarboven wordt ’s avonds een bed uitgeklapt. Aan de andere kant van de coupe is een comfortabele stoel en een klein washok dat je deelt met de buurcoupe.

Eten en drinken
Eten en drinken zijn in Moskou nauwelijks goedkoper dan in Nederland.
De trein beschikt over een restauratiewagon waar eenvoudige en betaalbare maaltijden worden geserveerd (je betaalt voor een maaltijd maximaal € 10,- p.p.). Tijdens de stops onderweg worden op het perron goedkope en vaak smakelijke hapjes verkocht. Denk daarbij aan gerookte vis (uit het Baikal-meer!), gekookte aardappelen, kruidige worsten en natuurlijk pelmini’s, de Russische variant van ravioli.
In elke wagon is een samovar: een grote waterketel waar je op elk moment van de dag warm water kan halen. Heerlijk voor het maken van koffie, thee of een soepje (meenemen van huis!).
In Beijing kun je goed en goedkoop (enkele euro’s per persoon) eten op straat en in eenvoudige restaurantjes.

Geld
• de munteenheid van Rusland is de roebel, van Mongolië de tugrik en van China de yuan.
Voor 1 euro koop je circa 40 roebels, 1,7 tugrik of 9 yuan. In alle drie de landen kun je geld opnemen met een bankpas.
• in de trein kun je in Rusland en Mongolië het best betalen met roebels en in China met yuans.
• cash dollars en euro’s zijn altijd wel in te wisselen. Bij de grenzen zijn er altijd wel wisselaars te vinden.

Gezondheid
Voor je eigen gezondheid is het verstandig om je van te voren te laten informeren over de inentingen en eventuele antimalaria middelen die je voor je reis nodig hebt. Kijk voor meer informatie op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en neem contact op met huisarts of GGD voor een persoonsgebonden advies. Blini Reizen is niet bevoegd om medisch advies te verstrekken.

Veiligheid en hygiëne
Op elke wagon zijn een of twee provodniks (wagonhoofden) aanwezig. Zij verzorgen de samovar, houden de wagon schoon en houden een oogje in het zeil. Als je in de 3e klasse reist loop je wel het risico dat een medepassagier niet helemaal eerlijk is…