Info Wit-Rusland

Vanwege de oorlog in Oekraïne organiseren wij op dit moment geen reizen naar Wit-Rusland.

Praktische reisinformatie
Regio- en stedeninformatie
Excursies

Achtergrond
Wit-Rusland is communistisch, wordt dictatoriaal geregeerd, ziet nauwelijks toeristen en is alleen in het nieuws als het ruzie heeft met Rusland over de gasleveranties. Allemaal redenen om per direct af te reizen naar dit bijzondere en interessante land. Voeg daarbij de lange en tumultueuze geschiedenis en de ongerepte natuur en de koffers kunnen gepakt.

Praktische reisinformatie
Paspoort en visa
Nederlanders en Belgen hebben geen visum nodig bij aankomst op de luchthaven van Minsk of Belgisch paspoort. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden: het paspoort moet nog 90 na vertrek uit Wit-Rusland geldig zijn en je moet kunnen aantonen dat je voldoende geld hebt en bent verzekerd tegen medische kosten. Als je binnenkomt via een landgrens heb je wel een visum nodig.

Geld
• De munteenheid van Wit-Rusland is de Wit-Russische roebel. Tienduizend roebel is circa € 0,50 waard.
• In alle steden in Wit-Rusland is het mogelijk geld op te nemen met een Nederlandse bankpas. Vergeet voor vertrek niet om je bankpas te activeren voor opnames buiten Europa.
• Betalen met creditcard of bankpas is op veel plaatsen mogelijk.
• Cash euro’s zijn eenvoudig in te wisselen.
• Op de website Cost of Living staat een up-to-date overzicht van de kosten voor het dagelijks levensonderhoud. Je vindt er bijv. de prijs voor een maaltijd in een restaurant, een liter melk, een fles water, etc.

Gezondheid
Reizigers naar Wit-Rusland wordt aanbevolen zich te laten vaccineren tegen hepatitis A en tegen DTP.
Kijk voor meer informatie op Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en neem contact op met huisarts of GGD voor een persoonsgebonden advies.

Veiligheid
Criminaliteit komt in Wit-Rusland nauwelijks voor. Net als overal moet je natuurlijk wel je gezond verstand gebruiken in bijvoorbeeld de grote steden en tijdens treinreizen.

Taal
Wit-Russisch is nauw verwant aan het Russisch. Bovendien spreken alle Wit-Russen Russisch. Het schrift is cyrillisch.

Oudere mensen spreken meestal geen vreemde talen. Onder jonge mensen kom je echter verrassend veel sprekers van Engels en zelfs Duits en Frans tegen.
Top

Minsk
Minsk is de hoofdstad en grootste stad van Wit-Rusland. De stad ontwikkelde zich vanaf de 12e eeuw en was later een van de belangrijkste steden van het Litouwse rijk, dat in de 14e en 15e eeuw een van de grootste Europese mogendheden was.
In de geschiedenis van Minsk spelen oorlogen, invasies en vernietiging een grote rol. De stad wordt bezet en deels vernietigd door ondermeer de Mongolen, de Russen (meerdere malen), de Zweden en de Fransen onder Napoleon. Na de eerste wereldoorlog en de Russische Revolutie werd Minsk de hoofdstad van de Sovjetstaat Wit-Rusland.
De laatste klap bepaalt grotendeels het karakter en het uiterlijk van het huidige Minsk. In 1941 werd de stad ingenomen door Duitse troepen. Toen de Sovjet-Unie de Duitsers drie jaar later verjoegen was een groot deel van de bevolking omgekomen en lag 85% van de stad in puin.
Stalin overwoog de ruines van Minsk te laten voor wat ze waren en elders een nieuwe stad op te bouwen. De overgebleven bewoners besloten echter anders. Minsk werd herbouwd en is nu een stad met brede boulevards en enorme pleinen. In het centrum zijn enkele gebouwen en een kleine wijk herbouwd in oude stijl. En sinds de Onafhankelijkheid worden ook enkele oude kerken opnieuw opgebouwd.

Minsk is geen stad van opvallende bezienswaardigheden en niet te missen musea. Daarvoor heeft de oorlog te veel vernietigd. Minsk is een stad die boeit en interesseert door zijn geschiedenis en door het heden, dat afwijkt van wat tegenwoordig standaard is in Europa.
Het eerste dat een bezoeker opvalt is de ruimte en het licht. De stad is open en groots opgezet. De straten zijn verder verrassend schoon en goed onderhouden. In Minsk geen straatafval of afbrokkelende trottoirs. Bovendien staan de huizenblokken goed in de verf. Alles bij elkaar een beeld dat afwijkt van wat je in veel steden in de voormalige Sovjet-Unie tegenkomt.
Verder valt op dat de bevolking veel en graag op straat is. Men wandelt langs de rivier, flaneert over de boulevards, picknickt in de parken, vult de terrassen, bekijkt en laat zich bekijken.

Minsk dient als uitvalsbasis voor een aantal excursies buiten de stad.

Khatyn
Zestig kilometer ten noorden van Minsk ligt midden in de bossen het plaatsje Khatyn. Of beter gezegd: lag het plaatsje Khatyn. In 1943 vermoordden de Nazi’s als represaille voor een aanslag van het verzet 149 dorpelingen, waaronder 75 kinderen. Khatyn is nu een indrukwekkend monument voor alle ellende die Wit-Rusland in de Tweede Wereldoorlog over zich heen heeft gekregen. Het ongelooflijke aantal van 2 miljoen Wit-Russen, dat betekent 1 op de 4 inwoners, kwam tijdens deze oorlog om.

Berezina
Iedereen met interesse in de oudere geschiedenis kent de naam Berezina. Hier leverden de restanten van het leger van Napoleon een van de laatste slagen op de eerloze terugtocht uit Rusland. Bij het oversteken van de rivier de Berezina verloor het 25.000 man. Een leuk weetje is dat Nederlandse troepen een belangrijke rol speelden bij de oversteek. Vierhonderd Nederlandse bruggenbouwers bouwden en onderhielden twee bruggen waarover de Franse troepen konden de oversteek konden maken. Nederlandse soldaten dekten tijdens deze vlucht de achterhoede.
Een onverharde weg leidt naar een klein dorpje. Een veldje onder een grote boom was de plek waar een van de bruggen lag. De Berezina blijkt een weinig indrukwekkende riviertje. Een paar kleine monumenten herinneren aan de gebeurtenissen van bijna 200 jaar geleden.

Dudutki
Als je geen tijd hebt voor een echte kennismaking met het echte platteland van Wit-Rusland is een bezoek aan het openluchtmuseum van Dututki een goed idee. In dit openluchtmuseum dat 35 kilometers ten zuiden van de hoofdstad ligt, is te zien hoe ambachtslieden als pottenbakkers, houtbewerkers, smeden nog niets een zo lang geleden hun werk deden

Vitebsk
Vitebsk ligt in het noordoosten van Wit-Rusland, niet ver van de grens met grote broer Rusland. Net als veel andere steden in dit deel van Europa ontstond Vitebesk in de 10e eeuw en ontwikkelde het zich vooral als handelsstad. En net als veel andere steden in Wit-Rusland had het keer op keer te leiden onder invasies en oorlogen. Napoleon brandde plat toen hij zich 1812 terug trok uit Moskou. En na het verdrijven van de nazi’s in 1944 lag Vitebsk vrijwel geheel in puin.

Maar Vitebsk is niet de stad van het trieste verleden. Vitebsk is de stad van de kunst en van Marc Chagall. Deze wereldberoemde schilder werd in 1887 geboren in een eenvoudig Joods gezin en hoewel hij grote delen van zijn leven doorbracht in Sint-Petersburg, Moskou, Parijs en New York bleef Vitebsk een belangrijke rol spelen in zijn werk. In veel schilderijen komen de pleinen en huizen van zijn geboorteplaats terug.
Overigens oefende Vitebsk ook aantrekkingskracht uit op andere bekenden uit de schilderswereld. Zowel de grote Ilja Repin als Malevich, tijdgenoot van Chagall, heb enkele jaren hier gewerkt en lesgegeven. De stad koestert zijn verleden als kunstcentrum door middel van musea en een groot zomerfestival.

Het centrum van Vitebsk is klein en overzichtelijk. Een paar wandelstraten en flink wat terrassen zorgen voor een gezellige en ontspannen sfeer.
Top

Grodno
Grodno ligt in het westen van Wit-Rusland, niet ver van de grenzen met Polen en Litouwen. Hoewel nu gelegen in Wit-Rusland was de stad een groot deel van haar geschiedenis onderdeel van Litouwen en Polen. Deze geschiedenis is terug te vinden in de katholieke bevolking en de architectuur van de stad. Grodno is relatief ongeschonden de tweede wereldoorlogen uitgekomen. Dat betekent dat het centrum haar historische karakter heeft weten te behouden, als een van de weinige steden van Wit-Rusland. De stad staat vol kerken die variëren van gotiek tot vooral barok.
Top

Brest
Brest is de eerste stad die je tegen komt als je over land naar Wit-Rusland reist. En dat is door de eeuwen ook vaak de functie geweest van Brest: vooruitgeschoven post van het Russische Rijk en de Sovjet-Unie.
Zowel in de eerste als de tweede wereldoorlog was Brest een garnizoensstad waar zwaar om is gevochten. In de tweede wereldoorlog verdiende het voor zijn maandenlange verzet tegen de Duitsers, de titel Heldenstad van de Sovjet-Unie, een van dertien steden die deze eer te beurt vielen. Het betekende wel de vernietiging van de oude stad. Overal in en rond de stad zijn monumenten te vinden die deze periode herdenken. De grote bezienswaardigheid van de stad is echter de grote vesting, die werd gebouwd in 1838 en waar klein garnizoen zes weken stand hield tegen de Duitsers. Het is nu een museum waarin de moed en opofferingsbereidheid van de Sovjetsoldaat wordt verheerlijkt.
Top