Iran Compleet (16 dagen)

Iran Compleet

Een complete rondreis door Centraal-Iran. Alle hoogtepunten van deze regio staan op het programma: Kerman, Shiraz, Yazd, Isfahan en Kashan.

Je reist per auto met chauffeur, een comfortabele en flexibele manier van reizen. De auto staat ook tot je beschikking voor stadsexcursies en excursies in de omgeving.

Op dag 3 vlieg je van Teheran naar Kerman. Het alternatief voor deze vlucht is een comfortabele nachttrein.

Op deze pagina vind je een foto-impressie gemaakt door onze reizigers en op de pagina “Reviews & Reisverslagen” lees je een kort verslag.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 16 dagen
Beste reistijd: april t/m juni en van september t/m oktober

Prijs vanaf: € 1050,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Iran.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Teheran
Je vliegt naar Teheran, de hoofdstad van Iran. Bij aankomst word je opgewacht en naar je hotel gebracht.

Teheran is een relatief moderne, lelijke en met 15 miljoen inwoners overbevolkte stad. Maar het is ook een stad met uitstekende musea, drukke bazaars en volop plaatsen waar je kennis kunt maken met het moderne Iran en met moderne Iraniërs.

Voor de meeste van onze reizigers is Teheran niet meer dan de plaats van aankomst en vertrek in Iran. We raden je aan om minimaal één dag de tijd te nemen om in ieder geval een idee te krijgen van het leven in de hoofdstad. Je hebt daarvoor al de beschikking over een auto met chauffeur.

Dag 3-4 Kerman
Op dag 3 vlieg je naar het zuidoosten van het land. Op de luchthaven staat de chauffeur al op je te wachten. Hij rijdt je de komende weken door Iran.

Kerman is al sinds de 3e eeuw een belangrijke handelsplaats die Perzië en het westen verbindt met het Indiase schiereiland. Het is dus ook geen typisch Iraanse stad, de invloeden van de Baluchi’s (die in het grensgebied tussen Iran en Pakistan wonen) zijn duidelijke merkbaar.
Het centrum van de stad bestaat uit oude lemen huizen, het hart wordt gevormd door de kleurrijke bazaar. De bazaar is tegelijk een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Je bezoekt verder het Ganjali Khan-complex, dat werd gebouwd rond 1600 en bestaat uit een school, een karavanserai en een badhuis.

De volgende dag verlaat je de stad voor een excursie in de omgeving. De enorme lemen citadel van Rayen ligt op een heuvel boven het dorp en is er meer dan 1000 jaar geleden opgebouwd. Ronddwalend door het fort is het niet moeilijk om je in lang vervlogen tijden te wanen.
Onderweg naar Rayen stop je in Mahan bij de tombe van de Sufi dervish Sha Ne’matollah Vali. De tombe werd gebouwd in 1436 en in de daarop volgende eeuwen uitgebouwd tot een groot complex.
In Mahan ligt ook Vagh-e Shahzde, een prachtige tuin vol fonteinen die werd gebouwd in de 19e eeuw. Het is een heerlijke oase in een woestijnachtig gebied.

In de middag trek je de Kalut-woestijn in. In dit onherbergzame landschap vind je grillig gevormde bergen en prachtig gekleurde kliffen. Het is een onwerkelijk maar prachtig gebied.

Dag 5-6 Shiraz
Na twee nachten Kerman is het tijd om verder te trekken. De komende weken doorkruis je het hart van Iran, met zijn uitgestrekte hoogvlaktes en kale bergen. Onderweg krijg je een idee van de prachtige maar lege natuur van het uitgestrekte Iran.

Vandaag staat er een lange rit op het programma. Deze voert je naar het westen. Onderweg stop je eerst in Neyriz. In dat stadje staat een moskee uit de 10e eeuw. Verder naar het westen kom je in Sarvastan. Hier liggen de ruïnes van een paleis uit de 5e eeuw na Christus.

De eindbestemming is Shiraz. Als Teheran het hart is van het moderne Iran, is deze stad het hart van het oude Perzië. Het is de stad van rozen, tuinen, dichters en nachtegalen. In de 18e eeuw was Shiraz de hoofdstad van de Zand-dynastie en uit deze tijd stammen veel van de monumenten in de stad.

De drukke bazaars rond Shohada-plein vormen het centrum van de stad. Neem de tijd om hier rond te dwalen, ook als je niets van plan bent te kopen. Stap dan ook even binnen in Moshir Serai.

Shiraz is de stad van de twee grootste en populairste dichters die Perzië heeft voortgebracht: Hafez en Sa’di. Beiden liggen hier begraven en hun tombes worden jaarlijks door tienduizenden Iraniërs bezocht. De tombes liggen in mooi verzorgde parken. Zoek een plek op een bankje of in een van de theehuizen en geniet van de mensen die hier komen wandelen, gedichten voordragen of in een hoekje zitten te lezen.

Dag 7 Persepolis
Zestig kilometer buiten Shiraz ligt een van de hoogtepunten van een bezoek aan Iran: de overblijfselen van Persepolis. Hier lag het centrum van de macht van het enorme Perzische rijk dat zich uitstrekte van Griekenland tot Pakistan en van Egypte tot Oezbekistan. Het was Alexander de Grote die in de 4e eeuw voor Christus de stad veroverde en platbrandde. De resterende zuilen en muren markeren de enorme omvang van de paleizen en de vele reliëfs op de muren tonen het leven aan het hof.

Als je hebt gekozen voor hotelklasse II keer je na je bezoek aan Persepolis terug naar Shiraz. Als je hebt gekozen voor klasse I rijd je door naar het noordoosten. Hier overnacht je in een dorpje in een traditioneel huis. Het is een leuke manier om ook het Iraanse platteland te leren kennen.

Dag 8-10 Yazd
Op weg naar de volgende bestemming stop je bij de ruïnes van Pasargadae, dat enkele millennia geleden de hoofdstad van het Perzische rijk was. Midden op de vlakte staat hier de tombe van Cyrus de Grote, de stichter van het rijk.
Natuurlijk kijk je even rond in het stadje Abarkuh. Hier staat de meer dan 4000 jaar oude en 18 meter dikke cipressenboom Sarv die ooit werd vereerd door de Zoroasters van het oude Perzië.

De eindbestemming is Yazd, een van de oudste steden ter wereld en zeker ook een van de meest sfeervolle steden van Iran. Het centrum van de stad bestaat uit een wirwar van straten en steegjes die langs oude adobe huizen, rijk versierde houten poorten en sfeervolle binnenplaatsen voeren.
Je verdwaalt hier gegarandeerd maar altijd stuit je weer op een herkenningspunt. Vaak is dit de prachtige Jameh-moskee, die stamt uit de 15e eeuw. Karakteristiek zijn in Yazd de hoge torens die op de huizen staan. Een ingenieus systeem van openingen vangt elk zuchtje wind en zorgt in de hete zomers binnenshuis voor de broodnodige airconditioning.

Je hebt twee volle dagen voor Yazd. Dit geeft je niet alleen alle tijd om de sfeer van de stad op je in te laten werken, maar ook de kans om de omgeving te verkennen. Buiten Yazd liggen onder meer Chak Chak, het belangrijkste bedevaartsoord voor Zoroasters, het dorp Meybod met het vervallen maar indrukwekkende Narin-kasteel en Zein-o-Din, waar een oude karavanserai je een idee geeft van het leven van handelaren die over de oude Zijderoute trokken.

Dag 11-13 Isfahan
Een volgende rit brengt je naar het stadje Na’in. Het is al sinds de tijden van de Zijderoute bekend om zijn aardewerk en textiel. Verder is vooral de moskee uit de 9e eeuw zeer de moeite waard.

Aan het begin van de middag bereik je de mooiste en beroemdste stad van Iran: Isfahan! Isfahan kwam voor het eerst tot bloei in de 11e eeuw. Na het vernietigende bezoek van de Mongolen duurde het tot de 16e eeuw tot de stad opnieuw straalde als het politieke en culturele centrum van Perzië. Uit die tijd stammen ook de grote monumenten die de stad maken tot het hoogtepunt voor veel bezoekers aan Iran.

Het hart van de stad wordt gevormd door het Iman–plein, een van de mooiste pleinen ter wereld. Aan het plein liggen de prachtige Shah-moskee en de kleinere, maar niet minder mooie, Lotfollah-moskee. Met hun blauwe koepels staan ze voor veel mensen symbool voor het oude Perzië. Het Ali Qapu-paleis en de fonteinen vervolmaken het plein. Wat verder weg ligt de Jameh-moskee, een van de hoogtepunten van 1500 jaar Islamitische architectuur.

Neem de tijd voor een lange wandeling langs alle monumenten van de stad. Het voert te ver om deze hier allemaal te noemen. Vergeet ook niet de verschillende overdekte bazaars, met hun bedrijvigheid een leuke plek om rustig rond te slenteren.

Een andere ‘must’ van een bezoek aan Isfahan is een wandeling bij de Zayandeh-rivier, bij voorkeur aan het einde van de middag of het begin van de avond. De 10 oude bruggen die de rivier overspannen zijn dan sfeervol verlicht.

Dag 14 Kashan
De laatste bestemming van deze rondreis door Iran is Kashan. Deze stad is de moeite waard vanwege zijn sfeervolle bazaars en de verschillende oude koopmanshuizen die open zijn voor bezoekers. Buiten Kashan liggen de prachtige Fin-tuinen, die met acht andere Perzische tuinen op de Unesco-lijst staan. Het vele groen en de fonteinen maken de Fin-tuinen tot een populair uitje op een warme dag.

Dag 15 Teheran
Je rijdt terug naar de hoofdstad. Onderweg kun je nog stoppen in Qom, na het oostelijke Mashad de heiligste stad van Iran. Het is een van de meest religieuze en conservatieve steden van het land. Bezoek hier de indrukwekkende Hazrat-e Masumeh, de tombe waar de zus van Imam Reza ligt begraven.

Dag 16 thuisreis
Je vliegt vanaf Teheran terug naar huis.

Top

De foto’s bij dit bericht zijn gemaakt door Blini-reizigers Ank & René tijdens hun rondreis door Iran in oktober/november 2019.

Teheran Golestan Paleis (foto: Ank & René)

Teheran Golestan Paleis

nachttrein van Teheran naar Kerman (foto: Ank & René)

nachttrein van Teheran naar Kerman

Dasht e Lut woestijn (foto: Ank & René)

Dasht e Lut woestijn

Mahan (foto: Ank & René)

Mahan

Kerman bazaar (foto: Ank & René)

Kerman bazaar

Lemen citadel in Rayen (foto: Ank & René)

Lemen citadel in Rayen

Kerman hamman Ganj Ali Khan (foto: Ank & René)

Kerman hamman Ganj Ali Khan

Neyriz mihrab in moskee  (foto: Ank & René)

Neyriz mihrab in moskee

Shiraz toekomstvoorspeller bij mausoleum van Hafez (foto: Ank & René)

Shiraz toekomstvoorspeller bij mausoleum van Hafez

Shiraz roze moskee Nasir al Mulk (foto: Ank & René)

Shiraz roze moskee Nasir al Mulk

Persepolis (foto: Ank & René)

Persepolis

Persepolis (foto: Ank & René)

Persepolis

ingrediënten voor de soep verzamelen met Fatima (foto: Ank & René)

ingrediënten voor de soep verzamelen met Fatima

maaltijdsoep van Fatimah (foto: Ank & René)

maaltijdsoep van Fatimah

Yazd bazaar (foto: Ank & René)

Yazd bazaar

Yazd hotel Laleh (foto: Ank & René)

Yazd hotel Laleh

Yazd panoramafoto daken (foto: Ank & René)

Yazd

Isfahan in gesprek met … (foto: Ank & René)

Isfahan in gesprek met …

Isfahan muziekkamer in Ali Qapu paleis (foto: Ank & René)

Isfahan muziekkamer in Ali Qapu paleis

Isfahan Si-o-se Pol brug (foto: Ank & René)

Isfahan Si-o-se Pol brug

Isfahan koepel van moskee Lotfollah (foto: Ank & René)

Isfahan koepel van moskee Lotfollah

Kashan Fin-tuin (foto: Ank & René)

Kashan Fin-tuin

Kashan koopmanshuis (foto: Ank & René)

Kashan koopmanshuis

Qom Fatimah heiligdom verplicht in chador (foto: Ank & René)

Qom Fatimah heiligdom verplicht in chador

Top