Kazachstan & Kirgizië (12 dgn)

Kazachstan & Kirgizië (12 dagen)

Een 12-daagse rondreis door de ongerepte natuur van Kazachstan en Kirgizië. Deze tocht voert je vanaf Almaty langs enkele van de beste natuurparken van Kazachstan naar de oevers van het meer Issyk-Kul, in het hart van Kirgizië. Hier maak je niet alleen kennis met de natuur van Kirgizië maar ook met Kirgizische nomaden en hun eeuwenoude manier van leven. Je reist per jeep met chauffeur en eventueel een gids.

Wil je langer op pad door Centraal-Azië? Deze rondreis kan eenvoudig worden verlengd. Een paar suggesties:
• begin de reis in Astana, de nieuwe hoofdstad van Kazachstan
• houd je van wandelen? Maak een meerdaagse trekking door het Tien Shan-gebergte ten zuiden van Karakol
• bezoek de oude karavanserai van Tash-Rabat, gelegen in een stille vallei niet ver van de Chinese grens
• reis verder naar de natuurpracht van de Pamirs, in het oosten van Tadzjikistan
• dompel je onder in de cultuur en geschiedenis van de Zijderoute in de oude steden van Oezbekistan
• steek de bergen over naar de woestijnen in het westen van China en volg het spoor van karavanen naar het hart van dit immense land.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 12 dagen
Beste reistijd: juni t/m september

Prijs vanaf: € 2095,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Kazachstan en Kirgizië.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Almaty
Je vliegt naar Almaty, waar je vroeg in de ochtend aankomt. Je wordt opgewacht en naar je hotel in de stad gebracht. De volgende dag kun je de stad verkennen, daarbij heb je de beschikking over de auto met chauffeur.

Almaty, wellicht beter bekend als Alma-Ata, is de oude hoofdstad van Kazachstan. Hoewel het de status van hoofdstad kwijtgeraakt is, is het nog steeds het economische en culturele centrum van het land. De stad telt 1,8 miljoen inwoners.

Almaty is geen oude stad. De geschiedenis begint pas echt in de 19e eeuw als de Russen het lokale fort uitbreiden als basis om de regio te koloniseren. Onder de Sovjets werd Almaty de hoofdstad van de Sovjetrepubliek Kazachstan. De stad kreeg een enorme boost toen de Sovjets in de Tweede Wereldoorlog tientallen industrieën vanuit het westen overplaatsen, ver buiten het bereik van de Duitsers.

Het hart van Almaty wordt gevormd door het grote Panfilov-park. Wandel hier zeker even langs het indrukwekkende monument voor de Grote Vaderlandse Oorlog (onze Tweede Wereldoorlog). En natuurlijk moet je gaan kijken bij de kleurige Zenkov-kathedraal, een van de grootste houten gebouwen ter wereld. Het nationale museum is wellicht niet zo goed als dat van Astana maar het is zeker de moeite waard. Het is verder prettig om gewoon wat rond te wandelen over de brede lanen in het centrum.

Direct boven de stad ligt de Medeo-schaatsbaan, wat oudere reizigers en sportliefhebbers herinneren zich ongetwijfeld de tijd dat hier regelmatig wereldrecords werden gereden. De schaatsers profiteerden van de hoge ligging op 1691 meter. Vanaf de bergkom waar de schaatsbaan ligt, heb je bijzonder zicht op de laaggelegen stad en de steppes in de verte. Als je vanaf de baan verder de bergen in rijdt kom je al snel bij het populaire skigebied.

Dag 3-4 Altyn Emel
Op dag 3 begint de reis pas echt: je verlaat Almaty per jeep richting het oosten. Al snel laat je de drukte van de stad achter je en rijdt de leegte van Kazachstan binnen. Het is een flinke rit naar de eerste bestemming, Altyn Emel Nationaal Park.
In Altyn Emel slaap je twee nachten in een guesthouse in een dorpje.

Je trekt een volle dag met de jeep door de verschillende landschappen van Altyn Emel. Midden in de lege steppe liggen indrukwekkende zandduinen, 1,5 kilometer lang en 120 meter hoog. Bij westenwind begint het zand te stuiven en klinken de zoemende tonen van verschillende hoogten, vandaar de naam Singing Dunes. De Aktau- en Katutau-heuvels vormen weer een heel ander deel van Altyn Emel. Door de rotsige bergen lopen banden van rood, wit en oranje gesteente, wat een prachtig effect geeft.

Dag 5-6 Charyn & Kolsai
Ten zuiden van Altyn Emel ligt de 80 kilometer lange Charyn-kloof, Kazachstans Grand Canyon. De rivier stroomt tussen steile rotswanden. Op de weinige stukken vlakke oever groeien bomen en struiken en het frisse groen contrasteert prachtig met de rood-grijze rotsen. De Vallei der Kastelen is het indrukwekkendst deel van de kloof.

Je rijdt verder het Tien-Shan gebergte in. Niet ver van de Kirgizische grens liggen de drie Kolsai-meren. Het hoogste van deze drie prachtige blauwe meren ligt op 2700 meter. Hiervandaan stroomt het water naar het tweede meer op 2250 meter en het derde meer op 1800 meter. Het is een bijzonder mooi gebied, met dichtbeboste hellingen, helder water en besneeuwde bergtoppen.
Je overnacht in een guesthouse.

Op dag 6 kun je tijdens een wandeling genieten van de prachtige natuur.

Dag 7 Karakol
Je verlaat Kazachstan en rijdt Kirgizië binnen. Hier bereik je al snel de oevers van het uitgestrekte Issyk-Kul-meer, dat het hart van Kirgizië vormt. Ten zuiden liggen de besneeuwde bergtoppen die de grens met China aangeven, ten noorden loopt de bergketen waarachter Kazachstan ligt.
Karakol is een oude Russische nederzetting, met oude, houten huizen langs brede, stille straten. Bezoek zeker even de Russisch-orthodoxe kerk, een mooi en sfeervol houten gebouw. Niet ver buiten Karakol ligt het boeiende museum van Przewalski, een van de grote Russische ontdekkingsreizigers.
Probeer de reis zo te plannen dat je op een zondag in Karakol bent. Op die dag wordt de veemarkt gehouden en komen boeren uit de weide omgeving naar het stadje om hun vee te verkopen, bij te kletsen met oude vrienden en om een borrel te drinken.

Dag 8 Djeti-Oguz
In de ochtend trek je per auto de bergen in. Je klimt omhoog naar de prachtige vallei van Djeti-Oguz. Alpenweiden, snelstromende riviertjes, dichte bossen en altijd omringd door besneeuwde toppen. Het is een prachtige plek voor een flinke wandeling.

Je overnacht in een tentenkamp, weer midden in de natuur.

Dag 9 Bokonbayevo
Je keert terug naar het meer en rijdt langs de zuidelijke oever naar het westen, naar het vriendelijke dorpje Bokonbayevo. Hier overnacht je in een leuke homestay.
Bokonbayevo is een van de plekken waar nog op traditionele wijze wordt gejaagd met een adelaar. Als je dit vooraf regelt kun je een jacht meemaken.

Dag 10 Son-Kul
Het gaat verder langs de zuidoevers van Issyk-Kul. Je bereikt de hoofdweg tussen Bishkek en China maar draait al snel de bergen in. Een onverharde weg brengt je uiteindelijk naar de oevers van Song-Kul, een spectaculair gelegen meer omringd door groene berghellingen. Op 3000 meter hoogte is de lucht altijd helder en is de sterrenhemel ongekend.

Je overnacht in een yurt, de traditionele vilten tent van de nomaden. Dat betekent onder eenvoudige omstandigheden, maar ook een kennismaking met het eeuwenoude bestaan van de Kirgizische herders. Overdag kun je wandelen, paardrijden en genieten van de indrukwekkende omgeving.

Dag 11 Bishkek
Een rit brengt je terug naar de bewoonde wereld van Bishkek, de hoofdstad van het land. Bishkek is met meer dan een miljoen inwoners ook verreweg de grootste stad, en net als Almaty geen oude stad. Pas laat in de 19e eeuw onder Russisch bewind groeide de nederzetting uit tot een echte stad.
Vrijwel alle bezoekers aan Kirgizië komen vroeg of laat in Bishkek. Hier ligt de enige echte internationale luchthaven en ook treinen van en naar Rusland vertrekken hier vandaan.
Hoewel Bishkek op 800 meter hoogte ligt, kan het in de zomer toch warm zijn (30-35 graden). Maar het is een stad met parken en veel straten worden omzoomd door bomen die voor de nodige schaduw zorgen.
Erg veel bezienswaardigheden heeft de stad niet te bieden. Er zijn enkele interessante musea (Historisch Museum, het museum voor Modern Art, Frunze Huis), en de Osh Bazaar en het centrale plein zijn interessante plekken om te bezoeken. Maar het is prettig om er rond te wandelen en mensen te kijken. Kirgiziërs en etnische Russen zijn al snel in het straatbeeld te herkennen.

Dag 12 thuisreis
Je vliegt terug naar huis of je vervolgt je reis door Centraal-Azië.

Top