Kazachstan Kort (5 dagen)

Kazachstan Kort (5 dagen)

Een korte maar boeiende kennismaking met Kazachstan. Deze reis start in de nieuwe hoofdstad Astana, gelegen in de uitgestrekte steppes in het noorden van het land. Een binnenlandse vlucht brengt je naar de oude hoofdstad Almaty (Alma-Ata), die in het zuiden aan de voet van de bergen ligt. Vanuit deze stad maak je een excursie naar de indrukwekkende Charyn-kloof.

Deze rondreis is goed te combineren met onze andere reizen door Centraal-Azië, vraag ons naar de mogelijkheden.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 5 dagen
Beste reistijd: april t/m oktober

Prijs vanaf: € 860,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Kazachstan.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Astana
Je vliegt naar Astana waar je vroeg in de ochtend aankomt. Je wordt opgewacht en naar je hotel in de stad gebracht. De volgende dag kun je de stad verkennen, daarbij heb je de beschikking over een auto met chauffeur.

Astana was tot 1997 een stoffig provinciestadje op de noordelijke steppes van Kazachstan. In dat jaar wees president Nursultan Nazarbajev de stad aan als nieuwe hoofdstad. Ministeries werden verplaatst vanaf het 1000 kilometer verderop gelegen Almaty, de ambtenaren verhuisden gedwongen mee. Er werden miljarden euro’s uitgegeven aan infrastructuur en prestigieuze bouwprojecten. Inmiddels heet Astana na een tijdelijke wijziging in Nur-Sultan weer gewoon Astana en telt meer dan een miljoen inwoners.

Astana is boeiend, niet door de lange geschiedenis en de oude architectuur, maar juist door het ontbreken daarvan. De nieuwe stad is in minder dan 20 jaar gepland en die tijd verrezen er indrukwekkende gebouwen. Bovendien is het een prettige stad, met goed openbaar vervoer en een vriendelijke en open bevolking.
Ondanks het feit dat Astana wel degelijk een echte stad vol leven is, voel je toch de bijzondere achtergrond. Zo lopen goede wegen langs indrukwekkende gebouwen om 100 meter verder letterlijk te verzanden in de steppe. Het zorgt voor een soms wat onwerkelijk gevoel.

De Bayterek is een mooi startpunt voor een bezoek aan Astana. Deze 105 meter hoge toren stelt een mythische boom voor, met een gouden ei op de bovenste takken. Een snelle lift voert je naar het ei. Hiervandaan heb je een goed zicht over de brede lanen en parken in het stadscentrum en bijzondere gebouwen zoals het imposante presidentieel paleis.
Architectonisch interessant is Kan Satyr, een groot winkelcentrum in de vorm van een traditionele nomadische tent van 150 meter hoog. Het bijzondere complex werd ontworpen door de toonaangevende Engelse architect Foster. Los van het gebouw is natuurlijk ook leuk om wat rond te wandelen tussen de winkelende Kazachen.
Het nationaal museum is gevestigd in een van de opvallende, prestigieuze nieuwbouwprojecten. Het museum is eigenlijk alleen al de moeite waard vanwege het gebouw zelf maar ook de collectie en de manier waarop deze is gepresenteerd is goed. Als je meer wilt weten van de Kazachse cultuur en geschiedenis moet je hier zeker wat tijd doorbrengen.

Dag 3-4 Almaty & Charyn
Een binnenlandse vlucht brengt je van de nieuwe naar de oude hoofdstad van Kazachstan. Ook in Almaty word je weer opgewacht op de luchthaven en heb je de beschikking over een auto met chauffeur.

Almaty, wellicht beter bekend als Alma-Ata, is de oude hoofdstad van Kazachstan. Hoewel het de status van hoofdstad kwijtgeraakt is, is het nog steeds het economische en culturele centrum van het land. De stad telt 1,8 miljoen inwoners.

Almaty is geen oude stad. De geschiedenis begint pas echt in de 19e eeuw als de Russen het lokale fort uitbreiden als basis om de regio te koloniseren. Onder de Sovjets werd Almaty de hoofdstad van de Sovjetrepubliek Kazachstan. De stad kreeg een enorme boost toen de Sovjets in de Tweede Wereldoorlog tientallen industrieën vanuit het westen overplaatsen, ver buiten het bereik van de Duitsers.

Het hart van Almaty wordt gevormd door het grote Panfilov-park. Wandel hier zeker langs het indrukwekkende monument voor de Grote Vaderlandse Oorlog (onze Tweede Wereldoorlog). En natuurlijk moet je gaan kijken bij de kleurige Zenkov kathedraal, een van de grootste houten gebouwen ter wereld. Het nationale museum is wellicht niet zo goed als dat van Astana maar het is zeker de moeite waard. Het is verder prettig om gewoon wat rond te wandelen over de brede lanen in het centrum.

Direct boven de stad ligt de Medeo-schaatsbaan, wat oudere reizigers en sportliefhebbers herinneren zich ongetwijfeld de tijd dat hier regelmatig wereldrecords werden gereden. De schaatsers profiteerden van de hoge ligging op1691 meter. Vanaf de bergkom waar de schaatsbaan ligt, heb je bijzonder zicht op de laaggelegen stad en de steppes in de verte. Als je vanaf de baan verder de bergen in rijdt kom je al snel bij het populaire skigebied van Almaty.

Op dag 4 verlaat je Almaty voor een excursie naar de 80 kilometer lange Charyn-kloof, Kazachstans Grand Canyon. De rivier stroomt tussen steile rotswanden. Op de weinige stukken vlakke oever groeien bomen en struiken en het frisse groen contrasteert prachtig met de rood-grijze rotsen. De Vallei der Kastelen is het indrukwekkendste deel van de kloof.

Dag 5 thuisreis of vervolg
Je vliegt terug naar huis of je vervolgt je reis door Centraal-Azië.

Top