Kirgizië Compleet (19 dagen)

Uitgebreide reisinfo Kirgizië Compleet (19 dagen)

Een complete rondreis door het bergachtige Kirgizië. Afwisselend, spectaculair en avontuurlijk. Je doorkruist het land per jeep, van west naar oost en van noord naar zuid. Toktogul, Sary Chelek, Son-Kul, Kel-Suu en Issyk-Kul: het ene meer is nog mooier dan het andere. Stille bergwegen, ongerepte valleien, een oude karavanserai en de houten huisjes van Karakol. Nomadische herders te paard, oude mannen die jagen met steenarenden en warme bronnen in de bergen. Je overnacht in dorpjes, provinciestadjes of in yurts, de traditionele vilten tenten, midden in de natuur.

Je kunt kiezen tussen een rondreis per jeep met chauffeur of een self-drive in een huurjeep. Een jeep met chauffeur is meer ontspannen en kost minder energie, een self-drive biedt meer flexibiliteit en gevoel van avontuur. Kirgizië is veilig en je kunt bij vragen of problemen onderweg altijd een beroep doen op onze lokale agent.
De uitgebreide reisbeschrijving hieronder gaat uit van een rondreis per auto met chauffeur. De genoemde excursies kunnen als voorbeeld worden gebruikt voor een rondreis per huurauto.
Let op: de genoemde rijtijden zijn indicatief en zonder dat er rekening is gehouden met stops onderweg, slecht wegdek, etc.

Deze reis is op tal van manieren uit te breiden:
• Plan onderweg extra dagen, gewoon om te ontspannen, om te wandelen of om paard te rijden. Dit kan bijvoorbeeld in Arslanbob of Tash Rabat.
• Met deze rondreis zie je veel maar niet alles van Kirgizië. Als je meer wilt zien kun je bijvoorbeeld ook de oude stad Osh of de valleien van Karkara of Chon-Kemin in de route opnemen.
• De bergen van Kirgizië vragen er om te voet verkend te worden. Neem een meerdaagse trekking in het programma op, bijvoorbeeld van Chon-Kemin naar Issyk-Kul of in de bergen ten zuiden van Karakol. Je gaat dan met een berggids en dragers op pad en slaapt in tenten, midden in de natuur.
• Bezoek ook Kazachstan, met in het zuiden de stad Almaty en de natuurparken Altyn-Emel en Kolsai Lakes
• Zoek cultuur en geschiedenis in de sfeervolle, oude karavaansteden van Oezbekistan: Samarkand, Khiva en Buchara. De Kirgiziërs zijn nomaden en hebben nauwelijks tastbare herinneringen aan het verleden nagelaten. Deze zijn er in overvloed in buurland Oezbekistan.
• Reis door naar Tadzjikistan, met de spectaculaire Fann Mountains en de natuurpracht van de Pamirs. De grenzen tussen beide landen zijn gesloten maar je kunt eenvoudig omreizen via Oezbekistan.

Nieuwsgierig? Onderaan de pagina vind je een foto-impressie van deze reis.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 19 dagen
Beste reistijd: juni t/m september

Prijs vanaf € 2775,- op basis van self-drive, of vanaf € 2945,- op basis van auto met chauffeur (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Kirgizië.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Bishkek
Je vliegt naar Bishkek. De meeste vluchten komen midden in de nacht of vroeg in de ochtend aan. Je wordt opgewacht en naar je hotel in de stad gebracht. Daar kun je direct de hotelkamer in.

Bishkek is de hoofdstad van Kirgizië en met meer dan een miljoen inwoners ook verreweg de grootste stad. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de steden van buurland Oezbekistan, heeft Bishkek geen lange geschiedenis. Pas laat in de 19e eeuw onder Russisch bewind groeide de nederzetting uit tot een echte stad. Vrijwel alle bezoekers aan Kirgizië komen vroeg of laat in Bishkek. Hier ligt de enige echte internationale luchthaven en ook treinen van en naar Rusland vertrekken hier vandaan. Hoewel Bishkek op 800 meter hoogte ligt, kan het in de zomer toch warm zijn (30-35 graden). Maar je vindt er veel parken en vaak worden straten omzoomd door bomen die voor de nodige schaduw zorgen. Erg veel bezienswaardigheden heeft de stad niet te bieden. Er zijn enkele interessante musea (het Historisch Museum, het museum voor Modern Art, het Frunze Huis), de Osh Bazaar en het centrale plein zijn interessante plekken om te bezoeken. Maar het is prettig om hier rond te wandelen en mensen te kijken. Kirgiziërs en etnische Russen zijn al snel in het straatbeeld te herkennen. Als je voor een self-drive hebt gekozen wordt de huurauto op de 2e dag bij het hotel afgeleverd.

Dag 3 Toktogul
In de ochtend pikt je chauffeur je op bij het hotel. Je neemt de hoofdweg die Bishkek verbindt met het dichtbevolkte zuidwesten van het land. Het eerste deel voert door de Chuy-vallei. Kirgizië is een bergachtig land en dit ervaar je al snel als de weg de bergen in duikt. Je klimt naar de Too-Ashuu pas, ofwel de Kameelberg-pas. Tijdens de klim kijk je uit over de Chuy-vallei. De pas zelf ligt op 3586 meter hoogte, maar je neemt een tunnel die de berg op 3120 meter hoogte doorboort.
Na de tunnel daal je af naar de vallei van Suus-Amyr. De uitzichten zijn fantastisch. In de zomer weiden hier herders hun kuddes op de zomerweiden trekken en hebben zij hun yurts opgezet. Je kunt stoppen om de lokale melkproducten te proeven.

Na een volgende pas daal je af door de dichtbeboste Chychkan-kloof. Je komt uit bij het helderblauwe stuwmeer Toktogul, dat prachtig tussen de kale bergen ligt. Je overnacht in een guesthouse aan de oevers van het meer.

Bishkek – Toktogul: 320 km, 6 uur

Dag 4-5 Sary Chelek
Je rijdt eerst verder rond het Toktogul-meer waar je viskwekerijen ziet liggen, mooi zicht op de Naryn-rivier hebt en de grote waterkrachtcentrale Kurpsai passeert.
Het doel is het dorpje Arkyt, dat een mooie indruk geeft van het leven op het platteland van Kirgizië. Het ligt niet ver van het natuurpark Sary Chelek. Het hart van park is het een 7,5 kilometer lang meer dat op 1873 meter hoogte tussen de groene bergen ligt. Bij het meer start een populaire wandeling die je in 5 à 6 uur langs zes van de zeven bergmeren van het park voert.

Je slaapt beide nachten bij een lokale familie, dit geldt ook voor de twee dagen hierna.

Toktogul – Sary Chelek: 280 km, 5-6 uur

Dag 6 Arslanbob
De hoofdweg voert door de bergen naar de uitgestrekte Fergana-vallei, die Kirgizië deelt met Tadzjikistan en Oezbekistan. De geschiedenis van de vallei gaat duizenden jaren terug. De legers van Alexander de Grote vochten er en later kwamen verschillende takken van de Zijderoute hier samen. Babur, de eerste keizer van het Indiase Mogol-rijk, werd hier geboren.

Je laat de vallei al snel achter je om weer de bergen in te rijden. Het dorpje Arslanbob ligt mooi tussen de bergen en aan een bergstroom. Hier wonen Oezbeken. Het is niet moeilijk om de verschillen met de Kirgiezen te zien, niet alleen aan de kleding en de hoofddeksels maar ook aan de gezichten.
Arslanbob staat in de hele regio bekend om de walnoten. Een ontspannen wandeling voert door de bossen met walnotenbomen. Een andere wandeling brengt je naar een waterval.

Sary Chelek – Arslanbob: 240 km, 5 uur

Dag 7 Kazarman
Je keert even terug naar de Fergana-vallei maar draait snel weer de bergen in. Een stille provinciaalse weg leidt naar het oosten. Deze weg is alleen in de zomermaanden begaanbaar. De rit van vandaag voert je door een prachtig, verlaten berglandschap. Houd er rekening mee dat je vandaag regelmatig zal stoppen om foto’s te maken.

Je overnacht in Kazarman. Met 10.000 inwoners is dit niet meer dan een groot dorp maar het is wel de grootste plaats van de omgeving.

Arslanbob – Kazarman: 240 km, 7 uur

Dag 8-9 Son-Kul
Vanaf Kazarman wordt het dal breder en is er meer bewoning. Een paar uur verder brengt een onverharde zijweg je de bergen in en uiteindelijk naar de oevers van Song-Kul, een spectaculair gelegen helderblauw meer omringd door groene berghellingen. Op 3000 meter hoogte is de lucht altijd helder en de sterrenhemel ongekend. Je overnacht in een yurt, de traditionele vilten tent van de nomaden. Dat betekent onder eenvoudige omstandigheden, maar ook een kennismaking met het eeuwenoude bestaan van de Kirgizische herders. Overdag kun je wandelen, paardrijden en genieten van de indrukwekkende omgeving.

Kazarman – Son-Kul: 200 km, 5 à 6 uur

Dag 10 Tash Rabat
Na drie dagen stilte en gravelwegen keer je terug naar de bewoonde wereld en het asfalt: dit is de hoofdweg van Bishkek naar China. In het verleden vormde deze route een van de aftakkingen van de befaamde Zijderoute. Onderweg kun je stoppen bij de ruïnes van Koshoi Korgon. De overblijfselen van dit fort laten zien dat hier vroeger een belangrijke karavaanroute liep.
Niet ver van de grens verlaat je weer de hoofdweg. Hier ligt in de verborgen vallei van Kara Koun een van de mooiste gebouwen van het land: de karavanserai van Tash Rabat. Het kleine, prachtig gelegen stenen gebouw was in het verleden een belangrijke pleisterplaats. Sinds de 10e eeuw stopten hier karavanen die over de Zijderoute van of naar China reisden. Je overnacht niet in de karavanserai zelf, maar in een yurt daarnaast. De stille bergdalen rond Tash-Rabat vormen een prachtige omgeving.

Son-Kul – Tash Rabat: 200 km, 5 uur

Dag 11-12 Kel-Suu
Je keert terug naar de hoofdweg en rijdt naar het noorden. De rit over asfalt duurt niet lang: een volgende afslag voert je weer diep de bergen in. Na een lange rit door een leeg landschap bereik je op 3300 meter hoogte een weids dal gelegen tussen rotsachtige hellingen. Door de uitgestrekte grasvlaktes meandert een ondiepe rivier en graast hier en daar een koe. Hier overnacht je weer in een yurt kamp.

De volgende dag kun je naar Kel-Suu wandelen (7 kilometer heen en ook weer terug). Dit is een van de mooiste meren van Kirgizië, en dat wil wat zeggen in een land met zoveel concurrentie. Het meer strekt zich over 9 kilometer uit tussen steile rotswanden. Kel-Suu betekent zoveel als ‘binnenkomend water’. De naam verwijst naar een bijzonder fenomeen dat maar eens in de zoveel jaar plaatsvindt: al het water loopt grotten in, totdat het meer volledig drooggevallen is.
Dit gebied is ook ideaal voor een flinke tocht te paard.

Tash Rabat – Kel-Suu: 280 km, 7 uur

Dag 13 Naryn
Je kunt de ochtend nog besteden aan deze prachtige omgeving. In de middag keer je terug naar de asfaltweg met als doel het stadje Naryn, waar je ook zult overnachten.

Kel-Suu – Naryn: 150 km, 4 uur

Dag 14 Bokonbaevo
Je rijdt naar het noorden en komt al snel bij de westelijke oever van Issyk-Kul aan. Je weet inmiddels dat ‘Kul’ ‘meer’ betekent en het uitgestrekte Issyk-Kul vormt het hart van Kirgizië. Met een lengte van 170 kilometer en een breedte van 70 kilometer is Issyk-Kul het op een na grootste bergmeer ter wereld (na het Peruaans-Boliviaanse Titicaca-meer). Het prachtige blauw van het meer wordt aan alle zijden omringd door bergtoppen, waarvan veel met sneeuw zijn bedekt.
Je volgt de stille weg langs de zuidelijke oever. Na een tijdje kom je in het dorpje Bokonbaevo.
Als je wat tijd over hebt kun je Bokonbayevo te voet verder te verkennen. Een duik in het meer is natuurlijk ook een optie.

In Bokonbayevo wonen nog mensen die volgens eeuwenoude traditie jagen met adelaars. Het is mogelijk voor vertrek een demonstratie te boeken. Het maakt een onvergetelijke indruk om een enorme steenadelaar op je arm te hebben zitten.

Als je wilt weten hoe de Kyrgyzen hun vilten tenten en opvallende witte hoeden maken, dan kun je onderweg in Kochkor een demonstratie bijwonen bij een lokale vrouwencoöperatie. Een andere mogelijkheid is dat we een demonstratie bij een vrouwencoöperatie in Bokonbaevo organiseren. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Naryn – Bokonbaevo: 280 km, 5 à 6 uur

Dag 15 Karakol
Niet ver van het dorpje laat je het meer achter je om naar weer een ander bijzonder stuk natuur te rijden: de Skazka Canyon, oftewel de kloof van de Sprookjes, met grillige en bijzonder gekleurde rotsen.
Je keert even terug naar de weg langs het meer en klimt daarna omhoog naar de prachtige vallei van Djeti-Oguz. Alpenweiden, snelstromende riviertjes, dichte bossen en altijd omzoomd door besneeuwde toppen: het is een prachtige plek voor een flinke wandeling.

Karakol is een oude Russische nederzetting, met oude, houten huizen langs brede, stille straten. Bezoek zeker even de Russisch-orthodoxe kerk, een mooi en sfeervol houten gebouw. Niet ver buiten Karakol ligt het boeiende museum van Przewalski, een van de grote Russische ontdekkingsreizigers. Als je wat meer te weten wilt komen van de cultuur van de Dungan’s is een korte kookcursus een leuk idee. Bij een lokale familie leer je in een uur de traditionele lagman maken, een heerlijke soep van dikke noedels. Je kunt dit voor vertrek via Blini boeken.

Bokonbaevo – Skazka – Djety Oguz – Karakol: 170 km, 3 à 4 uur

Dag 16 excursie vanuit Karakol: Altyn Arashan
Je trekt de bergen in ten zuiden van Karakol. Dit doe je in een UAZ, een oude Sovjet-jeep, een van de weinige wagens die de moeilijke weg kan bedwingen. Het doel is Altyn Arashan, een prachtige vallei op 2400 meter hoogte. Altyn Arashan is begroeid met dennenbomen en ligt in de schaduw van de indrukwekkende wanden van de 5020 meter hoge Palatka. Neem een handdoek mee voor de warme baden.

Karakol – Altyn Arashan – Karakol: 60 km, 4 à 5 uur (totaal heen en terug)

Dag 17 Cholpon-Ata
De tocht voert verder langs de oevers van het meer, altijd met zicht op de besneeuwde toppen van de Centraal-Aziatische bergketens Kungei Ala Too en Terskey Ala Too. Je komt door kleine dorpjes op vruchtbare grond.

Al snel bereik je de badplaats Cholpon-Ata, in de zomer populair bij Russen. Ten noorden van het dorp zijn petrogliefen te vinden, gemaakt tussen 2000 en 400 voor Christus. Cholpon-Ata zelf ligt direct aan het meer, een goede plek om te ontspannen.

Karakol – Cholpon-Ata: 150 km, 3 à 4 uur

Dag 18 Bishkek
Aan de westkant van het meer gekomen duikt de weg de nauwe kloof van de Chuy-rivier in. Als de bergwanden wijken ben je terug in de vallei van Bishkek. Tachtig kilometer ten oosten van de hoofdstad Bishkek staat de Burana-toren. Dit monument stamt uit de 11e eeuw en is een restant van een moskee met minaret. Hier heeft in de middeleeuwen de grote stad Balasagun gelegen, de hoofdstad van de Karachiden. Balasagun is verdwenen, hoe dat komt weet men nog steeds niet met zekerheid te vertellen. In dezelfde vallei zijn veel kunstvoorwerpen van de Scythen gevonden.

Een laatste rit brengt je terug Bishkek. Als je met een huurauto op pad bent lever je bij aankomst de jeep weer in.

Cholpon-Ata – Bishkek: 280 km, 5 uur

Dag 19 thuisreis
Een chauffeur rijdt je naar de luchthaven voor je vlucht naar je huis.

Top

Onderstaande foto’s werden gemaakt door Pyr & Astrid in augustus van dit jaar. Je vindt al hun foto’s terug op de Facebook-pagina van Pyr Tilma.

Onderweg per jeep in Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)

Per jeep door Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)

Onderweg per jeep in Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)

Per jeep door Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)

Onderweg per jeep in Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)

Per jeep door Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)

Onderweg per jeep in Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)

Per jeep door Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)

Onderweg per jeep in Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)

Per jeep door Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)

Onderweg per jeep in Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)

Per jeep door Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)

Onderweg per jeep in Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)

Per jeep door Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)

Onderweg per jeep in Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)

Per jeep door Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)

Onderweg per jeep in Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)

Per jeep door Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)

Onderweg per jeep in Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)

Per jeep door Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)

Onderweg per jeep in Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)

Per jeep door Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)

Onderweg per jeep in Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)

Per jeep door Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)

Onderweg per jeep in Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)

Per jeep door Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)

Onderweg per jeep in Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)

Per jeep door Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)

Onderweg per jeep in Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)

Per jeep door Kirgizië (foto: Pyr & Astrid)