Klassiek Perzië (13 dagen)

Klassiek Perzië

Ontdek het klassieke Perzië. Tijdens deze 13-daagse rondreis door Iran maak je kennis met een andere wereld: de ruïnes van Persepolis, de blauwe koepels van Isfahan, de kronkelende steegjes van Yazd en de bazaars van Kashan.

Je reist per auto met chauffeur, een comfortabele en flexibele manier van reizen. De auto staat ook tot je beschikking voor stadsexcursies en excursies in de omgeving.

Een ingekorte versie van deze reis is onze Perzië Hoogtepunten–reis: hierin bezoek je in 10 dagen dezelfde plaatsen.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 13 dagen
Beste reistijd: april t/m juni en van september t/m oktober

Prijs vanaf: € 845,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Iran.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Teheran
Je vliegt naar Teheran, de hoofdstad van Iran. Bij aankomst word je opgewacht en naar je hotel gebracht.

Teheran is een relatief moderne, lelijke en met 15 miljoen inwoners overbevolkte stad. Maar het is ook een stad met uitstekende musea, drukke bazaars en volop plaatsen waar je kennis kunt maken met het moderne Iran en met moderne Iraniërs.

Voor de meeste van onze reizigers is Teheran niet meer dan de plaats van aankomst en vertrek in Iran. We raden je aan om minimaal één dag de tijd te nemen om in ieder geval een idee te krijgen van het leven in de hoofdstad. Je hebt daarvoor al de beschikking over een auto met chauffeur.

Dag 3 Qom & Kashan
Op dag 3 begint je rondreis door Iran pas echt. Je verlaat de hoofdstad per auto met chauffeur. Deze blijft de hele reis bij je en is dus ook te gebruiken tijdens het verblijf in een stad.

Op weg naar het zuiden kun je stoppen in Qom, na het oostelijke Mashad de heiligste stad van Iran. Het is een van de meest religieuze en conservatieve steden van het land. Bezoek hier de indrukwekkende Hazrat-e Masumeh, de tombe waar de zus van Imam Reza ligt begraven.

De bestemming van vandaag is Kashan. Deze stad is de moeite waard vanwege zijn sfeervolle bazaars en de verschillende oude koopmanshuizen die open zijn voor bezoekers. Buiten Kashan liggen de prachtige Fin-tuinen, die met acht andere Perzische tuinen op de Unesco-lijst staan. Het vele groen en de fonteinen maken de Fin-tuinen tot een populair uitje op een warme dag.

Dag 4-6 Isfahan
Je trekt weer verder. De komende week doorkruis je het hart van Iran, met zijn uitgestrekte hoogvlaktes en kale bergen. Onderweg krijg je een idee van de prachtige maar lege natuur van het uitgestrekte Iran.

Je verlaat de hoofdweg naar het zuiden en stopt in het dorpje Abyaneh, dat op 2200 meter hoogte aan de voet van de bergen ligt. Het is leuk om hier even rond te wandelen en een idee te krijgen van het leven in de provincie.

Aan het begin van de middag bereik je de mooiste en beroemdste stad van Iran: Isfahan!

Isfahan kwam voor het eerst tot bloei in de 11e eeuw. Na het vernietigende bezoek van de Mongolen duurde het tot de 16e eeuw tot de stad opnieuw straalde als het politieke en culturele centrum van Perzië. Uit die tijd stammen ook de grote monumenten die de stad maken tot het hoogtepunt voor veel bezoekers aan Iran.

Het hart van de stad wordt gevormd door het Iman–plein, een van de mooiste pleinen ter wereld. Aan het plein liggen de prachtige Shah-moskee en de kleinere, maar niet minder mooie, Lotfollah-moskee. Met hun blauwe koepels staan ze voor veel mensen symbool voor het oude Perzië. Het Ali Qapu-paleis en de fonteinen vervolmaken het plein. Wat verder weg ligt de Jameh-moskee, een van de hoogtepunten van 1500 jaar Islamitische architectuur.

Neem de tijd voor een lange wandeling langs alle monumenten van de stad. Het voert te ver om deze hier allemaal te noemen. Vergeet ook niet de verschillende overdekte bazaars, met hun bedrijvigheid een leuke plek om rustig rond te slenteren.

Een andere ‘must’ van een bezoek aan Isfahan is een wandeling bij de Zayandeh-rivier, bij voorkeur aan het einde van de middag of het begin van de avond. De 10 oude bruggen die de rivier overspannen zijn dan sfeervol verlicht.

Dag 7-9 Yazd
Een volgende rit brengt je naar het stadje Na’in. Het is al sinds de tijden van de Zijderoute bekend om zijn aardewerk en textiel. Verder is vooral de moskee uit de 9e eeuw zeer de moeite waard.

De eindbestemming is Yazd, een van de oudste steden ter wereld en zeker ook een van de meest sfeervolle steden van Iran. Het centrum van de stad bestaat uit een wirwar van straten en steegjes die langs oude adobe huizen, rijk versierde houten poorten en sfeervolle binnenplaatsen voeren.
Je verdwaalt hier gegarandeerd maar altijd stuit je weer op een herkenningspunt. Vaak is dit de prachtige Jameh-moskee, die stamt uit de 15e eeuw. Karakteristiek zijn in Yazd de hoge torens die op de huizen staan. Een ingenieus systeem van openingen vangt elk zuchtje wind en zorgt in de hete zomers binnenshuis voor de broodnodige airconditioning.

Je hebt twee volle dagen voor Yazd. Dit geeft je niet alleen alle tijd om de sfeer van de stad op je in te laten werken, maar ook de kans om de omgeving te verkennen. Buiten Yazd liggen onder meer Chak Chak, het belangrijkste bedevaartsoord voor Zoroasters, het dorp Meybod met het vervallen maar indrukwekkende Narin-kasteel en Zein-o-Din, waar een oude karavanserai je een idee geeft van het leven van handelaren die over de oude Zijderoute trokken.

Dag 10-12 Shiraz
Na drie nachten Yazd is het tijd om verder te trekken op je rondreis door Iran. Het stadje Abarkuh is de eerste halte. Hier staat de meer dan 4000 jaar oude en 18 meter dikke cipressenboom Sarv die ooit werd vereerd door de Zoroasters van het oude Perzië.
Hierna stop je bij de ruïnes van Pasargadea, dat enkele decennia de hoofdstad van het Perzische rijk was. Midden op de vlakte staat hier de tombe van Cyrus de Grote, de stichter van het rijk.

Als Teheran het hart is van het moderne Iran, is Shiraz het hart van het oude Perzië. Het is de stad van rozen, tuinen, dichters en nachtegalen. In de 18e eeuw was Shiraz de hoofdstad van de Zand-dynastie en uit deze tijd stammen veel van de monumenten in de stad.

De drukke bazaars rond Shohada-plein vormen het centrum van de stad. Neem de tijd om hier rond te dwalen, ook als je niets van plan bent te kopen. Stap dan ook even binnen in Moshir Serai.

Shiraz is de stad van de twee grootste en populairste dichters die Perzië heeft voortgebracht: Hafez en Sa’di. Beiden liggen hier begraven en hun tombes worden jaarlijks door tienduizenden Iraniërs bezocht. De tombes liggen in mooi verzorgde parken. Zoek een plek op een bankje of in een van de theehuizen en geniet van de mensen die hier komen wandelen, gedichten voordragen of in een hoekje zitten te lezen.

Zestig kilometer buiten Shiraz ligt een van de hoogtepunten van een bezoek aan Iran: de overblijfselen van Persepolis. Hier lag het centrum van de macht van het enorme Perzische rijk dat zich uitstrekte van Griekenland tot Pakistan en van Egypte tot Oezbekistan. Het was Alexander de Grote die in de 4e eeuw voor Christus de stad veroverde en platbrandde. De resterende zuilen en muren markeren de enorme omvang van de paleizen en de vele reliëfs op de muren tonen het leven aan het hof. Op dag 12 maak je een dagexcursie naar Persepolis.

Dag 13 thuisreis
Je vliegt vanaf Shiraz terug naar huis.

Top