Moldavië per huurauto (6 dgn)

Moldavië per huurauto (5 dagen)

Het kleine Moldavië is een van de laatste onontdekte plekken van Europa. Tijdens deze rondreis verken je het land in 6 dagen. Natuurlijk bezoek je daarbij ook het vreemde Transnistrië.

De reis gaat uit van een self-drive. Door de kleine afstanden en relatief goede wegen is het land uitstekend geschikt voor zo’n reis. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een rondreis per auto met chauffeur, zie bijvoorbeeld onze Moldavië Hoogtepunten-reis.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 6 dagen
Beste reistijd: april t/m oktober

Prijs vanaf: € 425,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Moldavië.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1 Chisinau
Je vliegt naar Chisinau, de hoofdstad van Moldavië. Bij aankomst haal je de huurauto af op het vliegveld, onze agent helpt je hierbij.
Chisinau is met een half miljoen inwoners (van de 3,4 miljoen inwoners in totaal) verreweg de grootste stad van Moldavië. De stad werd gesticht in de 15e eeuw maar uit deze periode is weinig bewaard gebleven. Het huidige Chisinau is vooral een Sovjet-stad met brede lanen en grote pleinen.
Chisinau is geen stad met grote bezienswaardigheden, wel een prettige stad met drukbezochte stadsparken, een ontspannen sfeer en een overzichtelijk centrum. Rondwandelend door het centrum en zittend in de parken krijg je een goede indruk van de stad, het land en de bewoners.

Dag 2 Soroca
In de ochtend heb je eventueel nog tijd om rond te kijken in Chisinau. Daarna verlaat je hoofdstad voor een rit naar het noorden. Deze voert je over het golvende platteland van Moldavië, waar akkers, weilanden en bossen elkaar afwisselen.
De eindbestemming is de stad Soroca, in het uiterste noorden van het land. Aan de oever van de rivier de Dnjestr staat een indrukwekkend fort dat werd gebouwd in opdracht van Stefanus de Grote, de geliefde Moldavische vorst die overal in het land zijn sporen heeft nagelaten. Soroca is bovendien de woonplaats van de grootste zigeunergemeenschap van het land. Niet ver van de Oekraïense grens ligt hier Rudi-Arionesta, waar een oud klooster staat.

Rijden Chisinau – Soroca: 160 km – 2,5 uur

Dag 3 Butuceni
Je rijdt weer terug naar het zuiden. Op een smalle heuvelrug in een bocht in de rivier zijn de archeologische resten gevonden van nederzettingen van vele duizenden jaren geleden. Een grottenklooster uit de 13 eeuw is nog in gebruik. Orheiul Vechi is daarmee een klein pelgrimsoord geworden.

Om 15:00 staat er een bezoek aan de wijnkelders van Cricova op het programma. In de kalkstenen rotsen is 120 kilometer kelder uitgehakt die nu dienen als opslagplek voor de wijnen van de uitgestrekte Cricova-wijnvelden. Je maakt per auto een rit door de tunnels.
Natuurlijk krijg je een rondleiding door het belangrijkste deel van de wijnkelders. Hier hebben veel beroemdheden hun wijnen opgeslagen, niet alleen wijnen van Cricova maar ook andere kostbare wijnen. Denk daarbij aan mensen als de Amerikaanse vicepresident Biden, president Poetin en de Franse president Hollande. De rondleiding wordt afgesloten met een uitgebreide proeverij.
In het verleden was Moldavië de belangrijkste wijnproducent van de Sovjet-Unie en het Oostblok. Het was een periode waarin kwantiteit vaak belangrijker was dan kwaliteit. Sinds de onafhankelijkheid is het roer echter omgegooid en tegenwoordig produceert Moldavië uitstekende wijnen.

Je overnacht in een B&B in een boerderij in een typisch plattelandsdorpje.

Rijden Soroca – Butuceni: 135 km – 2 uur

Dag 4 Chisinau
Vandaag keer je terug naar Chisinau. Het is geen lange rit dus je hebt nog tijd voor de hoofdstad of voor een omweg, bijvoorbeeld via Hincu en Caprina. Op 60 kilometer ten noordwesten van de stad ligt het Codri-woud met het sfeervolle Hincu-klooster dat werd gesticht in de 17e eeuw. Niet veel verder ligt het 15e eeuwse Capriana-klooster, de residentie van de patriarch van de Moldavisch-orthodoxe kerk.

Rijden Butuceni – Chisinau: 60 km – 1 uur

Dag 5 Transnistrië
Een van de vreemdste en onbekendste stukjes Europa is te vinden op de oostelijke oever van de Dnjestr, de rivier die Moldavië in tweeën deelt. Toen de Sovjet-Unie uiteen viel wilden vooral de Russische bewoners van dit deel van Moldavië zich aansluiten bij Rusland. Het leidde tot een korte maar heftige burgeroorlog waarbij de separatisten zich gesteund wisten door het Russische leger dat hier gelegerd lag. Sindsdien is Transnistrië de facto onafhankelijk. Het mini-staatje wordt door (vrijwel) geen land erkend maar voert zijn eigen beleid. Men betaalt met de Transnistrische roebel, spreekt Russisch en heeft Stalin letterlijk en figuurlijk nog op zijn voetstuk laten staan.

Omdat huurauto’s niet verzekerd zijn in Transnistrië ga je vandaag per auto met chauffeur op pad.

Hoewel de grens internationaal niet als dusdanig is erkend, is de overgang tussen Moldavië en Transnistrië nog een echte, ouderwetse grensovergang: met gewapende militairen, meerdere controleposten en streng kijkende douaniers.

Je rijdt echter al snel Transnistrië binnen. De hoofdstad van Transnistrië is Tiraspol. Rondwandelend krijg je een idee van hoe het vroeger in de Sovjet-Unie geweest moet zijn. Schone, ordentelijke straten, geen reclame, veel nationalistische symbolen en standbeelden van zowel Lenin als Stalin. Het is een bijzondere ervaring om hier een paar uur door te brengen. In een warenhuis waarin je je nog helemaal in de voormalige Sovjet-Unie waande kochten we een pakje ansichtkaarten, wat posters en de Transnistrische vlag.

In de namiddag keer je terug naar Chisinau.

Dag 6 thuisreis
Je rijdt naar de luchthaven, levert je auto in en vliegt terug naar huis. Als je hebt gekozen voor een verlenging met Oekraïne kun je de auto in het centrum inleveren en deze ochtend op de trein naar Odessa stappen.

Top