Mongolië Rondreis (11 dagen)

Mongolië Rondreis (11 dagen)

Mongolië, in al zijn indrukwekkende leegte

Een 11-daagse complete rondreis door het uitgestrekte Mongolië. In iets meer dan een week maak je kennis met het verrassende, fascinerende land van de Mongolen.

Onderweg slaap je afwisselend in ger-kampen en bij Mongoolse families, vrijwel altijd midden in de natuur. Hiermee wissel je de bijzondere ervaring van het contact met de Mongoolse nomaden af met meer comfort. Je reist comfortabel in een Japanse jeep met chauffeur.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 11 dagen
Beste reistijd: mei t/m september

Prijs vanaf: € 1550,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Mongolië.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Ulaanbaatar
De meeste vluchten vertrekken in de loop van de dag uit Europa en landen ‘s nachts in Ulan-Bator. Je wordt opgewacht en naar je hotel in de stad gereden. Hier kan je direct de kamer in. De rest van de dag heb je tijd voor de hoofdstad. Eventueel kunnen wij hiervoor een auto met chauffeur en ook een gids regelen.

Bijna de helft van de 2,5 miljoen inwoners van Mongolië woont in deze stad. Het is een grote en moderne stad met alles dat daar bij hoort. Zo is er veel en druk verkeer en veel en lelijk beton. Maar er zijn ook goede restaurants en cafés, een paar uitstekende musea, het grote klooster van Gandan Khiid, dat na de communistische tijd nu weer groeit en bloeit, en het winterpaleis van Bogd Khan. En Ulaanbaatar boeit, vooral door het samensmelten van de nomadische mentaliteit van de Mongolen met het communistische verleden en de moderne tijd.

Dag 3 Bag Gazrin Chuluu
De dag begint met een briefing over de rondreis die op het punt staat te beginnen. Daarna verlaat je de hoofdstad en rijd je de weidse leegheid van de steppes van Mongolië in. Je rijdt al snel door de leegte van dunst bevolkte land ter wereld. De eerste stop is bij Bag Gazrin Chuluu, een rotsformatie van graniet midden in de uitgestrekte vlakte. Aan de voet van de rots liggen de ruïnes van een klein klooster: Delgeriin Chior. In de namiddag verken je al wandelend en per jeep de omgeving. Je kunt eventueel de 1786 meter hoge top Bag Gazrin Uul beklimmen.

Rijden Ulan-Bator – Baga Gazrin Chuluu: 5 uur

Dag 4 Tsagaan Suvarga
Je vervolgt je reis naar het zuiden, naar de Gobi-woestijn. Het landschap wordt onherbergzamer en droger en je ziet steeds minder tekenen van bewoningen. Waar je eerst af en toe nomadische families met vee zag, zie je nu steeds vaker kamelen in plaats van koeien.
Je stopt onderweg bij Sangiin Dalai Nuur, een klein meer waar veel vogels leven (de laatste jaren staat het meer soms droog). Op een eilandje staan de ruïnes van een oud klooster, Sum Khukh.
Aan het einde van de dag bereik je Tsagaan Suvarga, een grillig gevormde rotsformatie van 30 meter hoog en 100 meter lang. In de lege vlaktes rond Tsagaan worden vaak fossielen gevonden. In de rotsen zelf zijn diepe grotten waar oude volkeren vele eeuwen geleden rotstekeningen hebben achtergelaten.

Rijden Bag Gazrin Chuluu – Tsagaan Suvarga: 7 uur

Dag 5 Yoliin Am
Je hebt inmiddels het zuidelijke Altai gebergte bereikt. Het is een prachtig en ongerept berglandschap. Hier ligt het Gobi Gurvan Saikhan Nationaal Park. In dit gebied heb je een goede kans adelaars, ibex, argali-schapen of gazelles te zien.
Je rijdt door indrukwekkende kloven. Hier ligt Yoliin Am, een spectaculaire kloof in een grillig rotslandschap. De wanden van de kloof zijn een groot deel van het jaar bedekt met ijs.

Rijden Bag Tsagaan Suvarga – Yoliin Am: 5 uur

Dag 6 Khongoriin Els
strekken zich uit over een lengte van 100 km en reiken tot een hoogte van meer dan 250 meter. Met op de achtergrond de dreigende zwarte massa van Sevrey-berg, is dit de Gobi die veel mensen zich voorstellen.

Rijden Yoliin Am – Khongoriin Els: 4 uur

Dag 7 Bayanzag
Een korte rit brengt je naar Bayanzag, of wel de “Vlammende kliffen”. Hier vind je weer een klassiek woestijnlandschap van grillig gevormde rotsen, kleuren variërend van rood, tot roze, van zwart tot wit en van eindeloze leegte. Dit gebied staat bekend om de vele fossielen en eieren van dinosaurussen die hier nog steeds gevonden worden. Je hebt alle tijd om de omgeving te verkennen.

Rijden Khongoriin Els – Bayanzag: 4 uur

Dag 8 Ongiin & Hoshuu
Het is tijd om koers te zetten naar het noorden. Urenlang rijd je door de indrukwekkende leegte van Mongolië, door deze ritten realiseer je je pas goed hoe uitgestrekt dit land is. Het landschap is onherbergzaam en weids en verveelt geen moment. Af en toe kom je door kleine nederzettingen. Deze tekenen van leven doen je alleen maar meer beseffen hoe onbewoond de vlaktes van Mongolië zijn.
Na een flinke rit bereik je de stille en mooie Delger Khangai bergen. Je wandelt door het rotsige landschap dat zich langs de rivier uitstrekt en bezoekt de ruïnes van twee oude kloostercomplexen, Hoshuu en Ongiin. Deze kloosters werden gesticht in de 17e eeuw en groeiden uit tot twee van de grootste kloosters van het land. In 1937 werden ze echter door de communisten vernietigd.

Rijden Bayanzag – Hoshuu: 4 uur

Dag 9 Karakorum
Karakorum is de vroegere hoofdstad van de grote veroveraar Djenghis Khan. Vanuit deze plek begonnen de Mongolen met hun veroveringstocht. Van de stad zelf is niet veel meer over dan ruïnes: in de 16e eeuw gebruikten monniken de stenen voor de bouw van Erdene Zuu, een groot klooster. Het is nu een belangrijk pelgrimsoord en biedt een sfeervolle kijk op het religieuze leven van de Mongolen.

Rijden Hoshuu – Karakorum: 6 uur

Dag 10 Ulaanbaatar
Een laatste rit over de vlaktes van Mongolië brengt je terug in Ulaanbaatar. ’s Avonds slaap je voor het eerst in dagen weer eens in een hotel.

Bijna de helft van de 2,5 miljoen inwoners van Mongolië woont in deze stad. Het is een grote en moderne stad met alles dat daar bij hoort. Zo is er veel en druk verkeer en veel en lelijk beton. Maar er zijn ook goede restaurants en cafés, een paar uitstekende musea, het grote klooster van Gandan Khiid – dat nu de communistische tijd voorbij is weer groeit en bloeit -, en het winterpaleis van Bogd Khan. En Ulaanbaatar boeit, vooral door het samensmelten van de nomadische mentaliteit van de Mongolen met het communistische verleden en de moderne tijd.

Dag 11 thuisreis
Je vertrekt uit Ulaanbaatar, per trein naar China of per vliegtuig naar huis.

Top