Mongolië Rondreis (22 dagen)

Mongolië Rondreis (22 dagen)

Een prachtige tocht door de spectaculaire leegte van het ongerepte Mongolië. Onderweg ervaar de gastvrije cultuur van de nomaden van de steppen van dit land.

Je reist per jeep met chauffeur. De wagen is Japans en daarmee sneller en comfortabeler dan de Russische jeeps die ook veel gebruikt worden.
Je overnacht afwisselend in comfortabele ger-kampen en in gers bij nomadische families. De kampen bieden meer voorzieningen en comfort. De overnachtingen bij families zijn meer basic maar bieden een bijzonder kijkje in het leven van de Mongolen. Door de afwisseling leer je Mongolië goed kennen zonder dat de reis te zwaar wordt.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 22 dagen
Beste reistijd: juni t/m september

Prijs vanaf: € 3295,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Mongolië.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Ulaanbaatar
Je vertrekt vanaf Amsterdam of Brussel en vliegt naar het oosten. In de loop van de volgende ochtend land je in Ulaanbaatar, de Mongoolse hoofdstad. Je wordt opgewacht en naar je hotel gebracht.

Bijna de helft van de 2,5 miljoen inwoners van Mongolië woont in deze stad. Het is een grote en moderne stad met alles dat daar bij hoort. Zo is er veel en druk verkeer en veel en lelijk beton. Maar er zijn ook goede restaurants en cafés, een paar uitstekende musea, het grote klooster van Gandan Khiid – dat nu de communistische tijd voorbij is weer groeit en bloeit -, en het winterpaleis van Bogd Khan. En Ulaanbaatar boeit, vooral door het samensmelten van de nomadische mentaliteit van de Mongolen met het communistische verleden en de moderne tijd.

Dag 3 Baga Gazrin Chuluu
Vandaag begint je rondreis: je verlaat de hoofdstad in een jeep met chauffeur en begint aan de tocht door het lege Mongolië.

Je zet koers naar het zuiden en rijdt al snel door de leegte van het dunst bevolkte land ter wereld. De eerste stop is bij Baga Gazrin Chuluu, een rotsformatie van graniet midden in de uitgestrekte vlakte. Aan de voet van de rots liggen de ruïnes van een klein klooster: Delgeriin Chior. In de namiddag verken je al wandelend en per jeep de omgeving. Je kunt eventueel de 1786 meter hoge top Bag Gazrin Uul beklimmen.

Rijden Ulan-Bator – Baga Gazrin Chuluu: 5 uur

Dag 4 Tsagaan Suvarga
Je vervolgt de reis naar het zuiden, naar de Gobi-woestijn. Het landschap wordt onherbergzamer en droger en je ziet steeds minder tekenen van bewoning. Waar je eerst af en toe nomadische families met vee zag, zie je nu steeds vaker kamelen in plaats van koeien.

Je stopt onderweg bij Sangiin Dalai Nuur, een klein meer waar veel vogels leven (de laatste jaren staat het meer soms droog). Op een eilandje staan de ruïnes van een oud klooster, Sum Khukh.

Aan het einde van de dag bereik je Tsagaan Suvarga, een grillig gevormde rotsformatie van 30 meter hoog en 100 meter lang. In de lege vlaktes rond Tsagaan worden vaak fossielen gevonden. In de rotsen zelf zijn diepe grotten waar oude volkeren vele eeuwen geleden rotstekeningen hebben achtergelaten.

Rijden Bag Gazrin Chuluu – Tsagaan Suvarga: 7 uur

Dag 5 Yoliin Am
Je hebt inmiddels het zuidelijke Altai gebergte bereikt. Het is een prachtig en ongerept berglandschap. Hier ligt het Gobi Gurvan Saikhan Nationaal Park. In dit gebied heb je een goede kans adelaars, ibex, argali-schapen of gazelles te zien.

Je rijdt door indrukwekkende kloven. Hier ligt Yoliin Am, een spectaculaire kloof in een grillig rotslandschap. De wanden van de kloof zijn een groot deel van het jaar bedekt met ijs.

Rijden Bag Tsagaan Suvarga – Yoliin Am: 5 uur

Dag 6-7 Khongoriin Els
Tweehonderd kilometer naar het westen ligt Khongoriin Els, de grootste zandduinen van Mongolië. De duinen strekken zich uit over een lengte van 100 km en reiken tot een hoogte van meer dan 250 meter. Met op de achtergrond de dreigende zwarte massa van Sevrey-berg, is dit de Gobi die veel mensen zich voorstellen.

Je hebt een volle dag om Khongoriin Els en de bijzondere en indrukwekkende omgeving te verkennen, te voet of per kameel. Deze kun je voor een bescheiden bedrag huren bij nomaden die altijd wel in deze omgeving zijn te vinden. Je kunt op zoek naar het Seruun Bulag Lake of een bezoekje brengen aan de lokale kamelenfokkerij. Het is natuurlijk ook fijn om gewoon wat uit te rusten na 4 lange dagen rijden.

Rijden Yoliin Am – Khongoriin Els: 4 uur

Dag 8 Bayanzag
Een korte rit brengt je naar Bayanzag, of wel de “Vlammende kliffen”. Hier vind je weer een klassiek woestijnlandschap van grillig gevormde rotsen, kleuren variërend van rood, tot roze, van zwart tot wit en van eindeloze leegte. Dit gebied staat bekend om de vele fossielen en eieren van dinosaurussen die hier nog steeds gevonden worden. Je hebt alle tijd om de omgeving te verkennen.

Rijden Khongoriin Els – Bayanzag: 4 uur

Dag 9 Ongiin
Het is tijd om koers te zetten naar het noorden. Urenlang rijd je door de indrukwekkende leegte van Mongolië, door deze ritten realiseer je je pas goed hoe uitgestrekt dit land is. Het landschap is onherbergzaam en weids en verveelt geen moment. Af en toe kom je door kleine nederzettingen. Deze tekenen van leven doen je alleen maar meer beseffen hoe onbewoond de vlaktes van Mongolië zijn.

Na een flinke rit bereik je de stille en mooie Delger Khangai bergen. Je wandelt door het rotsige landschap dat zich langs de rivier uitstrekt en bezoekt de ruïnes van twee oude kloostercomplexen, Hoshuu en Ongiin. Deze kloosters werden gesticht in de 17e eeuw en groeiden uit tot twee van de grootste kloosters van het land. In 1937 werden ze echter door de communisten vernietigd.

Rijden Bayanzag – Ongiin: 4 uur

Dag 10 Tovkhon
Je rijdt verder naar het noorden. In het provinciestadje Airvakheer heb je tijd om even rond te lopen op de markt.

Het Tovkhon (of Tuvhon)-klooster werd gesticht in de 17e eeuw door Zanazabar, een van de grote religieuze leiders uit het Mongoolse verleden. Het klooster ligt tegen de rotsen en is geïntegreerd in een serie van natuurlijke grotten. Vanaf het klooster heb je prachtig zicht over Orkhon-vallei die is bedekt met dichte bossen.

Dichtbij ontspringt de Tsagaan Azarga-rivier. De lavastroom van een vulkaanuitbarsting in een ver verleden heeft de vallei geblokkeerd. In de loop van vele eeuwen heeft de rivier een cañon door de barrière uitgeslepen met onder meer een 20 meter hoge waterval en een meertje met goed zwemwater tot gevolg.

Rijden Ongiin – Tovkhon: 3 uur

Dag 11 Karakorum
Karakorum is de vroegere hoofdstad van de grote veroveraar Djenghis Khan. Vanuit deze plek begonnen de Mongolen met hun veroveringstocht. Van de stad zelf is niet veel meer over dan ruïnes: in de 16e eeuw gebruikten monniken de stenen voor de bouw van Erdene Zuu, een groot klooster. Het is nu een belangrijk pelgrimsoord en biedt een sfeervolle kijk op het religieuze leven van de Mongolen.

Rijden Tovkhon – Karakorum: 2 uur

Dag 12 Tsenger
Ten westen van Karakorum ligt het Khangai-gebergte, dat zich over 800 km naar het westen uitstrekt. De hellingen zijn groen en de talloze riviertjes die in de bergen ontspringen maken de vlaktes aan de voet tot uitstekend graasland voor kuddes yaks, paarden en koeien. Een korte rit brengt je naar Tsenger. In een vallei ontspringen hier warme bronnen en natuurlijk zijn hier dus ook warme baden. Het is een mooie plek om even bij te komen van de lange dagen rijden door de natuur.

Rijden Karakorum -Tsenger: 2 uur

Dag 13-14 Terkhiin Tsagaan
Een paar uur rijden brengt je naar Tsetserleg, een prettige provinciehoofdstad met niet meer dan 20.000 inwoners. De stad wordt omringd door lage, beboste heuvels. Je bezoekt hier het Buyandelgeruulek Klooster en een klein maar uitstekend museum dat verhaalt over de traditionele manier van leven in deze regio.

Aan het begin van de middag kom je aan bij het Terkhiin Tsagaan-meer. Dit bijzondere mooie meer wordt omringd door oude vulkanen. Aan het einde van de dag is het hier prachtig zwemmen. Je slaapt in een kamp aan de oevers van het meer.

Je kunt overwegen een excursie te maken naar de top van de Khorgo Uul-vulkaan. Je komt een eind met de jeep maar moet het laatste stuk wandelen. De krater is 200 meter breed en natuurlijk heb je hiervandaan een prachtig uitzicht.

Rijden Tsenger – Terkhiin Tsagaan: 5 uur

Dag 15 Dzuun
Dag 15 is de eerste van twee dagen rijden naar het noorden. Het golvende landschap wordt naarmate je noordelijker komt steeds groener. De bossen die steeds dichter worden, passen niet goed bij het beeld dat veel mensen hebben van Mongolië. Maar net als in het zuiden is de natuur hier ongerept en van een bijzondere schoonheid.

De eerste dag voert je tocht echter vooral over golvende graslanden met grote kuddes yaks, paarden en vee. Je steekt verschillende snelstromende rivieren over.

In de loop van de middag kom je aan bij Dzuun, een klein meer midden op de Mongoolse steppes.

Rijden Terkhiin Tsagaan – Dzuun: 5 uur

Dag 16-17 Khuvsgul
Na een volgende lange rit bereik je de stad Mörön, met 36.000 inwoners een van de grote plaatsen die je deze ontdekkingstocht aandoet. Het is meestal weer even wennen om onder de mensen te zijn. Je bezoekt de markt voor de nodige inkopen en verlaat daarna de stad.

Je klimt naar een van de mooiste plekken van heel Mongolië: Khuvsgul. Dit meer strekt zich uit over 130 kilometer, is 40 kilometer breed en tot 260 meter diep. De omringende bergen reiken tot 2000 meter hoog en zijn dicht bebost. Op de vlakke, groene oevers grazen altijd kuddes en zijn dus ook altijd herders met hun gers te vinden. Het is prachtig gebied waar je dan ook twee nachten slaapt.

Op dag 17 kun je in de omgeving wandelen of paardrijden.

Rijden Dzuun – Khuvsgul: 6 uur

Dag 18 Selenge
Tijd voor de terugreis naar Ulaanbaatar. Over deze tocht over de Mongoolse steppen zul je vier dagen doen. De eerste dag slaap je aan de oevers van de Selenge-rivier.

Rijden Khuvsgul – Selenge: 6 uur

Dag 19 Bulgan
In Bulgan (10.000 inwoners) ben je weer even in de bewoonde wereld. Ten westen liggen de uitgedoofde vulkanen Togoo Uul en Uran Uul. Je overnacht in deze omgeving en kunt de benen strekken tijdens een wandeling naar de top van Uran Uul.

Rijden Selenge – Bulgan: 5 uur

Dag 20 Amarbayasgalant
Amarbayasgalant is een van de drie belangrijkste kloosters van Mongolië. Het ligt in een mooie vallei. Het klooster werd in de 18e eeuw gesticht door een van de Manchu-keizers en bleef grotendeels gespaard tijdens de onrustige jaren dertig van de vorige eeuw. Het is een sfeervolle plek om rustig rond te wandelen en alles op je in te laten werken.

Rijden Bulgan – Amarbayasgalant: 5 uur

Dag 21 Ulaanbataar
Een laatste rit terug naar de hoofdstad. Hier krijg je een flinke schok te verwerken: het verkeer, de mensen, uitlaatgassen, licht, lawaai. Na wekenlang in de leegte te hebben verkeerd ben je weer terug in de moderne wereld.

In de middag heb je nog tijd voor de hoofdstad, voor het doen van inkopen of om even bij te komen van je rondreis.

Rijden Amarbayasgalant – Ulaanbaatar: 5 uur

Dag 22 thuisreis
Je vliegt terug naar huis.

Top