Mongolië Rondreis (14 dagen)

Mongolië Rondreis

Mongolië, in al zijn indrukwekkende leegte

Zandduinen, uitgestrekte steppes, boeddhistische kloosters en nomadische herders maken deze 14-daagse rondreis door Mongolië tot een unieke ontdekkingstocht.

Onderweg slaap je afwisselend in ger-kampen en bij Mongoolse families, vrijwel altijd midden in de natuur. Hiermee wissel je de bijzondere ervaring van het contact met de Mongoolse nomaden af met meer comfort. Je reist comfortabel in een Japanse jeep met chauffeur.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 14 dagen
Beste reistijd: juni t/m september

Prijs vanaf: € 1995,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Mongolië.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Ulaanbaatar
De meeste vluchten vertrekken in de loop van de dag uit Europa en landen ‘s nachts in Ulan-Bator. Je wordt opgewacht en naar je hotel in de stad gereden. Hier kan je direct de kamer in. De rest van de dag heb je tijd voor de hoofdstad. Eventueel kunnen wij hiervoor een auto met chauffeur en ook een gids regelen.

Bijna de helft van de 2,5 miljoen inwoners van Mongolië woont in deze stad. Het is een grote en moderne stad met alles dat daar bij hoort. Zo is er veel en druk verkeer en veel en lelijk beton. Maar er zijn ook goede restaurants en cafés, een paar uitstekende musea, het grote klooster van Gandan Khiid, dat na de communistische tijd nu weer groeit en bloeit, en het winterpaleis van Bogd Khan. En Ulaanbaatar boeit, vooral door het samensmelten van de nomadische mentaliteit van de Mongolen met het communistische verleden en de moderne tijd.

Dag 3 Bag Gazrin Chuluu
Je chauffeur pikt je op bij het hotel. Daarna verlaat je de hoofdstad en rijd je de weidse leegheid van de steppes van Mongolië in. Je rijdt al snel door de leegte van dunst bevolkte land ter wereld. De eerste stop is bij Bag Gazrin Chuluu, een rotsformatie van graniet midden in de uitgestrekte vlakte. Aan de voet van de rots liggen de ruïnes van een klein klooster: Delgeriin Chior. In de namiddag verken je al wandelend en per jeep de omgeving. Je kunt eventueel de 1786 meter hoge top Bag Gazrin Uul beklimmen.

Rijden Ulan-Bator – Baga Gazrin Chuluu: 5 uur

Dag 4 Tsagaan Suvarga
Je vervolgt je reis naar het zuiden, naar de Gobi-woestijn. Het landschap wordt onherbergzamer en droger en je ziet steeds minder tekenen van bewoningen. Waar je eerst af en toe nomadische families met vee zag, zie je nu steeds vaker kamelen in plaats van koeien.

Je stopt onderweg bij Sangiin Dalai Nuur, een klein meer waar veel vogels leven (de laatste jaren staat het meer soms droog). Op een eilandje staan de ruïnes van een oud klooster, Sum Khukh.

Aan het einde van de dag bereik je Tsagaan Suvarga, een grillig gevormde rotsformatie van 30 meter hoog en 100 meter lang. In de lege vlaktes rond Tsagaan worden vaak fossielen gevonden. In de rotsen zelf zijn diepe grotten waar oude volkeren vele eeuwen geleden rotstekeningen hebben achtergelaten.

Rijden Bag Gazrin Chuluu – Tsagaan Suvarga: 7 uur

Dag 5 Yoliin Am
Je hebt inmiddels het zuidelijke Altai gebergte bereikt. Het is een prachtig en ongerept berglandschap. Hier ligt het Gobi Gurvan Saikhan Nationaal Park. In dit gebied heb je een goede kans adelaars, ibex, argali-schapen of gazelles te zien.
Je rijdt door indrukwekkende kloven. Hier ligt Yoliin Am, een spectaculaire kloof in een grillig rotslandschap. De wanden van de kloof zijn een groot deel van het jaar bedekt met ijs.

Rijden Bag Tsagaan Suvarga – Yoliin Am: 5 uur

Dag 6 Khongoriin Els
Tweehonderd kilometer naar het westen ligt Khongoriin Els, de grootste zandduinen van Mongolië. De duinen strekken zich uit over een lengte van 100 km en reiken tot een hoogte van meer dan 250 meter. Met op de achtergrond de dreigende zwarte massa van Sevrey-berg, is dit de Gobi die veel mensen zich voorstellen.

Rijden Yoliin Am – Khongoriin Els: 4 uur

Dag 7 Bayanzag
Een korte rit brengt je naar Bayanzag, of wel de “Vlammende kliffen”. Hier vind je weer een klassiek woestijnlandschap van grillig gevormde rotsen, kleuren variërend van rood, tot roze, van zwart tot wit en van eindeloze leegte. Dit gebied staat bekend om de vele fossielen en eieren van dinosaurussen die hier nog steeds gevonden worden. Je hebt alle tijd om de omgeving te verkennen.

Rijden Khongoriin Els – Bayanzag: 4 uur

Dag 8 Ongiin & Koshuu
Het is tijd om koers te zetten naar het noorden. Urenlang rijd je door de indrukwekkende leegte van Mongolië, door deze ritten realiseer je je pas goed hoe uitgestrekt dit land is. Het landschap is onherbergzaam en weids en verveelt geen moment. Af en toe kom je door kleine nederzettingen. Deze tekenen van leven doen je alleen maar meer beseffen hoe onbewoond de vlaktes van Mongolië zijn.
Na een flinke rit bereik je de stille en mooie Delger Khangai bergen. Je wandelt door het rotsige landschap dat zich langs de rivier uitstrekt en bezoekt de ruïnes van twee oude kloostercomplexen, Hoshuu en Ongiin. Deze kloosters werden gesticht in de 17e eeuw en groeiden uit tot twee van de grootste kloosters van het land. In 1937 werden ze echter door de communisten vernietigd.

Rijden Bayanzag – Hoshuu: 4 uur

Dag 9 Orkhon
De vallei van Orkhon staat op de Unesco werelderfgoedlijst. Op de grassige vlaktes langs de 1.200 kilometer lange Orkhon-rivier is het Mongoolse rijk ontstaan en nog steeds leven hier nomaden met hun kuddes. Los van het historische en culturele belang van de vallei is ook de natuur de moeite waard, Natuurlijk bezoek je ook de waterval helemaal aan het begin van de vallei.

Dag 10 Tovkhon, Tsenger
De eerste stop van vandaag is bij Tovkhon. Dit klooster werd gesticht in de 17e eeuw door Zanazabar, een van de grote religieuze leiders uit het Mongoolse verleden. De houten gebouwen zijn tegen de rotsen aangebouwd en verbonden met een serie van natuurlijke grotten. Vanaf het klooster heb je prachtig zicht over Orkhon-vallei die is bedekt met dichte bossen.
Ook dit klooster uit de 17e eeuw staat op de Unesco-lijst. De houten gebouwen liggen beschut tussen de rotsen en kijken uit over de beboste Tovkhon-vallei.
Dan gaat het westwaarts, richting het Khangai-gebergte, dat zich over 800 km naar het westen uitstrekt. De hellingen zijn groen en de talloze riviertjes die in de bergen ontspringen maken de vlaktes aan de voet tot uitstekend graasland voor kuddes yaks, paarden en koeien. Een korte rit brengt je naar Tsenger. In een vallei ontspringen hier warme bronnen en natuurlijk zijn hier dus ook warme baden. Het is een mooie plek om even bij te komen van de lange dagen rijden door de natuur.

Rijden Karakorum – Tsenger: 2 uur

Dag 11 Terkhiin, Tsgaan Nuur, Khorgo Ul
Een paar uur rijden brengt je naar Tsetserleg, een prettige provinciehoofdstad met niet meer dan 20.000 inwoners. De stad wordt omringd door lage, beboste heuvels. Je bezoekt hier het Buyandelgeruulek Klooster en een klein maar uitstekend museum dat verhaalt over de traditionele manier van leven in deze regio.

Aan het begin van de middag kom je aan bij het Terkhiin Tsagaan-meer. Dit bijzondere mooie meer wordt omringd door oude vulkanen. Aan het einde van de dag is het hier prachtig zwemmen. Je slaapt in een kamp aan de oevers van het meer.

Rijden Tsenger – Terkhiin Tsagaan: 5 uur

Dag 12 Karakorum
Karakorum is de vroegere hoofdstad van de grote veroveraar Djenghis Khan. Vanuit deze plek begonnen de Mongolen met hun veroveringstocht. Van de stad zelf is niet veel meer over dan ruïnes: in de 16e eeuw gebruikten monniken de stenen voor de bouw van Erdene Zuu, een groot klooster. Het is nu een belangrijk pelgrimsoord en biedt een sfeervolle kijk op het religieuze leven van de Mongolen.

Rijden Terkhiin Tsagaan – Karakorum: 5 uur

Dag 13 Ulaanbaatar
Een laatste rit over de vlaktes van Mongolië brengt je terug in Ulaanbaatar. ’s Avonds slaap je voor het eerst in dagen weer eens in een hotel. De volgende ochtend vertrek je uit Ulaanbaatar.

Rijden Karakorum – Ulaanbaatar: 6 uur

Dag 14 thuisreis
Je vertrekt uit Ulaanbaatar, per trein naar China of per vliegtuig naar huis.

Top