Noordoost-India (18 dagen)

Noordoost-India (18 dagen)

Reis af naar het onbekende en nauwelijks bezochte noordoosten van India. Je bezoekt de theeplantages en de oude raj van Darjeeling, kijkt rond in boeddhistisch Sikkim, maakt in bergdorpjes kennis met enkele van de vele volkeren van noordoost India, gaat op zoek naar de Indische neushoorn in het natuurpark Kazaringa, vaart door de uitgestrekte delta van de Sundarbans National Park en proeft van het leven in de City of Joy, het kleurrijke Kolkata.

Deze reis is goed te combineren met onze reizen door andere delen van India. Laat ons weten wat je in gedachten hebt en wij stellen jouw ideale reis op maat samen.

Hoogtepunten:
• Boeddhistisch Sikkim
• Neushoorns in Kazaringa
• Theeplantages en bergdorpjes

Reistype: individuele reis
Reisduur: 18 dagen
Beste reistijd: oktober t/m maart

Prijs vanaf: € 3175,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: India.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Kolkata
Je vliegt naar Kolkata, het vroeger Calcutta, in het noordoosten van India. Je hebt een volle dag om te acclimatiseren en voor een eerste kennismaking met deze boeiende stad. Je komt hier deze reis nog twee maal terug.

Kolkata, beter bekend als Calcutta, is een van de grote en meer bekende steden van India. Het roept direct een beeld op van armoede en ellende, al is het alleen maar door Moeder Teresa die hier actief was. Maar dat is niet helemaal terecht. Natuurlijk is daar net als in andere Indiase steden sprake van, maar Calcutta is ook een van de belangrijkste culturele centra van het land. De koloniale architectuur geeft karakter aan de stad en de Bengali staan in heel India bekend om hun vriendelijkheid en hun gevoel voor humor.

Dag 3-4 Darjeeling
In de ochtend vlieg je naar de stad Bagdogra, gelegen in het smalle stukje India tussen Nepal en Bangladesh. Als je vanaf de luchthaven naar het noorden rijdt zie je al snel waarvoor dit deel van India bekend staat: thee. Terwijl de weg langzaam de heuvels inklimt verschijnen links en rechts uitgestrekte theeplantages. Darjeeling is goed voor 25% van de theeproductie van India.

Deze middag en de hele volgende dag zijn voor Darjeeling en de omringende heuvels. De stijlvolle bungalows, gelegen in prachtige tuinen, herinneren aan de tijd van de British Raj, de Engelse heerschappij over India. In de zomer ontvluchtten de Engelsen de hete vlaktes om verkoeling te zoeken in de groene heuvels.
Je bezoekt een van de theeplantages en -fabrieken voor een uitleg over het verbouwen, oogsten en verwerken van de thee.

Natuurlijk moet je rondwandelen over de markt en door de drukke straatjes van het centrum.

Het Himalayan Mountaineering Institute werd gesticht door de grote Nehru zelf, met de woorden “Het instituut traint jonge mannen niet alleen om de toppen van de Himalaya te beklimmen, maar wekt in hen ook de drang op om de toppen van de menselijke inspanning te beklimmen.” Het kleine maar boeiende museum is de moeite meer dan waard.

Toen de Dalai Lama in 1959 van Tibet naar India vluchtte werd hij gevolgd door veel Tibetanen. Een deel van hen streek neer in de heuvels van Darjeeling. In die tijd werd het Tibetan Refugee Self-help Center geopend. Hier wordt nu nog steeds Tibetaans handwerk gemaakt.

Bagdogra – Darjeeling: 95 km, 3 uur

Dag 5-6 Sikkim (Gangtok)
Vandaag sta je vroeg op om op tijd op Tiger Hill te zijn. Dit is de plek om de zon op te zien komen boven de groene heuvels. Spectaculair is het eerste zonlicht op de besneeuwde top van de Kanchendzonga, met 8.586 meter de op twee na hoogste berg ter wereld.

Na het bijwonen van de zonsopgang ontbijt je in het hotel voordat je echt op pad gaat. Het eerste deel van de dag rijd je over een smalle weg die tussen de theevelden kronkelt. Je daalt af naar een grotere weg en zet koers naar het noorden. Links ligt Nepal, rechts Bhutan. De bestemming is Gangtok, de hoofdstad van de deelstaat Sikkim. Dit was eeuwenlang een zelfstandig, moeilijk te bezoeken koninkrijk. Pas in 1975 stemde de bevolking voor aansluiting bij India. Sikkim is nog steeds een bijzonder deel van India, niet alleen vanwege het alom aanwezige boeddhisme en het relatief hoge welvaartsniveau maar ook omdat vanwege de voorzichtige omgang met de prachtige natuur van dit bergachtige gebied.

Darjeeling – Gangtok: 105 km, 4 uur

Dag 6 begint met het Rumtek klooster, dat 24 kilometer buiten Gangtok ligt. Het is het grootste klooster van de oostelijke Himalaya en de zetel van de Kagyu, een van de belangrijke stromingen binnen het boeddhisme. Je kunt rondwandelen door het klooster en luisteren naar het zingen van de monniken.

10 kilometer verderop ligt het schilderachtige dorp Rey Mindu. Hier wonen Lepcha, een van de oorspronkelijke volken van dit gebied. Veel huizen zijn in traditionele stijl gebouwd en al meer dan 100 jaar oud. Het is mogelijk in een van de huizen te lunchen, uiteraard met traditionele gerechten. Tijdens een wandeling door de groene rijstvelden kun je genieten van de prachtige omgeving. Je bezoekt ook het Karma Karthen Namgayling-klooster en de medicinale vijver Lyakhyang.

Aan het einde van de dag stop je nog bij het Institute voor Tibetology, waar een grote collectie van manuscripten, godenbeelden, kleding en andere voorwerpen wordt bewaard. Niet alleen Tibetaans maar ook van de Lepcha. Onder begeleiding van de gids leer je hier veel over de cultuur en de geschiedenis van de regio.

Dag 7 Guwahati
Je laat het bijzondere Sikkim achter je en rijdt terug naar de luchthaven van Bagdogra. Hiervandaan vlieg je naar Guwahati, de hoofdstad van de deelstaat Assam.
Assam is de grootste van de zeven deelstaten in de noordoostelijke uitloper van India. Gelegen achter Bhutan en Bangladesh is dit een geïsoleerde en weinig bezochte regio. De komende dagen zul je echter ervaren dat hier veel moois en bijzonders is te ontdekken.

Guwahati zelf is niet bijster interessant. Gelegen aan de zuidoever van de rivier Brahmaputra is dit de grootste stad van Assam, een belangrijke rivierhavenstad en een van de snelst groeiende steden in India. De stad telt veel oude hindoetempels, vandaar de bijnaam “Stad van Tempels”. De Kamakhya tempel is hiervan de belangrijkste.
Je bezoekt “Sankardeva Kalakshetra”, een culturele instituut, vernoemd naar de middeleeuwse dichter, toneelschrijver en hervormer Srimanta Sankardev. In de avond maak je een boottocht over de Brahmaputra.

Dag 8 Shillong
Je verlaat Assam direct de volgende ochtend maar komt hier later in de reis nog terug. Je rijdt naar de stad Shillong in de deelstaat Meghalaya. Onderweg stop je bij het Umiam-meer, dat ontstond door het afdammen van de rivier de Umiam in de vroege jaren 60 van de vorige eeuw.

Net als Darjeeling is ook Shillong een ‘hill station’ waar de Britten zich in de zomer terugtrokken om te ontsnappen aan de hitte van het laagland. Dus ook hier Victoriaanse huizen, een poloveld en bakstenen kerken.

In de middag verken je Shillong, ‘de verblijfplaats van wolken’. Je stopt ondermeer bij het meer, dat populair is voor boottochtjes, de Botanische Tuin, met een overvloed aan inheemse en exotische planten en een zeldzame collectie orchideeën en Lady Hydari Park, dat is aangelegd in Japanse stijl met uitgestrekte rozen en prachtige bloemen. Golfers moeten informeren naar een van de grootste golfbanen van Azië, met 18 holes en uitgezet in een golvende vallei vol dennenbossen en rododendron-bomen.

Het Staatsmuseum biedt een uitstekende introductie in de levensstijl en het erfgoed van de drie belangrijkste volkeren van de deelstaat: de Khasi, de Jaintia en de Garo.
In de omgeving van de stad ten slotte, zijn tal van prachtige watervallen te vinden.

Dag 9 excursie Mawlynnong
Na het ontbijt ga je op pad voor een dagexcursie. Je rijd eerst naar Mawlynnong, dat de faam bezit het schoonste dorp van Azië te zijn en bijnaam ‘God’s own Garden’ draagt. De meer dan 80 gezinnen die hier wonen behoren tot het Khasi-volk. Boven het dorp is door middel van een stellage van bamboe een wandelpad aangelegd. Hiervandaan kijk je over het dorp, de omliggende de velden en in de verte de laaglanden van buurland Bangladesh uit.

Een wandeling brengt je naar het buurdorp Rewai. Hier vind je curieuze levende wortelbruggen. De bruggen zijn kluwens van enorme dikke wortels, die dorpsbewoners verstrengelen om een brug te vormen die meerdere mensen tegelijk kan dragen. De wortelbruggen kunnen meer dan 30 meter lang zijn en het duurt tien tot vijftien jaar voordat ze volledig gevormd zijn. De bruggen leven en blijven groeien en worden in de loop van de tijd sterker. De levensduur van de bruggen wordt geschat op 500-600 jaar.

Je rijdt verder naar Dawki, een prachtige rit vlak langs de grens met Bangladesh, langs betelnootbomen en tal van watervallen. De weg voert deels de rivier de Umngot, die opvallend blauw water heeft. Je ziet de Bangladeshi aan de andere kant van de rivier werken op het land en vissen in de rivier. De grensplaats Dawki is bekend vanwege de handel tussen India en Bangladesh, onder meer in kalksteen. De wekelijkse markt wordt druk bezocht.

Dag 10 excursie Cherrapunjee
Weer een dagexcursie vanuit Shillong, ditmaal naar Cherrapunjee, dat bekend staat als de natste plek op aarde. Het is de traditionele hoofdstad voor de Nongkhlaw hima, de leider van het Khasi-volk. Je bezoekt onder meer het Dwan Syiem uitzichtpunt, de Noh Kalikai watervallen, de Mawsmai grotten en de watervallen van de Zeven Zusters.

Dag 11-12 Kaziranga
Vandaag staat er een flinke rit op het programma. Je rijdt naar het Kaziranga Nationaal Park, een Unesco werelderfgoed monument. De trots van dit uitgestrekte park zijn de 1500 Indiase neushoorns die hier leven. Dit is 50% van de wereldwijde populatie!
Maar Kaziranga heeft meer te bieden. De natuur is prachtig en er leven ook talloze andere diersoorten. Het is hier mogelijk de Aziatische Big Five te zien: de neushoorn, de tijger (Kaziranga telt er meer dan 100!), de Aziatische buffel en moerasherten. Ook vogelaars komen hier aan hun trekken, met een groot aantal soorten trekvogels (uiteraard afhankelijk van het seizoen) en standvogels. Bovendien wonen in en bij het park verschillende traditionele stammen.

Je slaapt twee nachten in een comfortabele lodge midden in de natuur. Alle maaltijden zijn inbegrepen.

Op de ochtend van dag 12 maak je vanuit de lodge een uitgebreide jeepsafari. In het tweede deel van de ochtend breng je bezoekjes aan omliggende dorpen, waar je bijvoorbeeld de rubberplantages ziet.
In de namiddag maak je een 2e jeepsafari door het park.

Shillong – Kaziranga: 325 km, 7 uur

Dag 13 Jorhat
In de ochtend rijd je naar Jorhat, dat ook wel de culturele hoofdstad van Assam wordt genoemd.
Jorhat heeft veel te danken aan zijn geschiedenis. Het was de laatste hoofdstad van het Ahom-koninkrijk. Tegenwoordig heeft Jorhat het grootste thee-onderzoeksstation van het land en daarom staat het nu bekend als de theehoofdstad van India. Hier bezoek je dus een van de theeplantages. Je ziet de kleurrijke geklede vrouwen theeplukken. Terwijl ze kletsen en zingen weten ze nauwkeurig de meest verse twee bladeren en een knop van de struiken plukken. In de fabriek krijg je uit de eerste hand uitleg over het proces van thee maken én proeven. Een fascinerend verhaal dat begint bij de struik en eindigt in je kopje!

Dag 14 Kolkata
Een korte vlucht brengt je terug naar de boeiende drukte van Kolkata.

Dag 15 Sundarbans
Je laat de stad weer achter je en rijdt over het groene platteland naar het zuiden. In Gothkhali kom je bij de pier waarvandaan je boot vertrekt. Ten zuiden van Kolkata ligt namelijk de delta van de Sunderbans. Het is een prachtig, uitgestrekt gebied van mangrovebossen, kreken en rivieren.
De Sunderbans zijn vooral beroemd vanwege de grote tijgerpopulatie. Elk jaar worden er dorpelingen en vissers slachtofferte van de imposante dieren. Toch is de kans op een ontmoeting met een tijger niet groot. Als het je vooral gaat om het zien van de tijgers kun je wellicht beter een van de andere Indiase parken bezoeken.
Je krijgt eerst nog een briefing van de lokale gids en naturalist. Dan vertrek je voor een boottocht over de rivieren Vidyadhari, Durgaduani en Gumdi naar de Sudhanyakhali wachttoren. Daar bezoek je het Sajnekhali informatiecentrum. Na wweer een tochttocht kom je aan op het eiland waar je lodge ligt.

Dag 16-17 Kolkata
De volgende ochtend breng door in een typisch Sundarban-dorp en krijgt een idee van het leven van de dorpelingen in de groene delta. Je ziet hoe ze aan landbouw doen, rijst pellen, honing maken, vissen en nog veel meer. In de middag vaar je terug naar de Gothkhali-pier om vanaf daar terug te tijden naar Kolkata.

Dag 17 is een volle dag voor Kolkata, de ‘City of Joy’. Je wandelt over de beroemde bloemenmarkt, een unieke groothandelsmarkt voor bloemen, gelegen aan de oever van de rivier de Ganges en vlakbij de beroemde Howrah Bridge. Je rijdt langs de historische gebouwen van Dalhousie Square, verkent de College Street boekenmarkt en geniet van een koffie in het beroemde “Indian Coffee House” dat al sinds 1942 bestaat.
In de middag bezoek je de beroemde Kalighat Kali Temple, een van de 52 Shakti Peethas in India. Tussendoor kun je genieten van een korte tramrit door de drukke straten van Kolkata, een leuke kans om de locals op straat op een andere manier te zien.
Je bezoekt St. Paul’s Cathedral en het Victoria Memorial, ook wel de Taj of the Raj genoemd. Dit prachtige witte marmeren bouwwerk werd gebouwd ter nagedachtenis aan koningin Victoria en geopend door de Prins van Wales, die later koning Edward VIII van Engeland werd.
Je eindigt bij het Moederhuis, het hoofdkwartier van de Missionarissen van Liefde, bekend van Moeder Theresa.

Dag 18 thuisreis
Je vliegt terug naar huis

Top