Oekraïne Stedentrip (8 dagen)

Oekraïne Stedentrip

Vanwege de oorlog organiseren wij op dit moment helaas geen reizen naar Oekraïne.

Deze rondreis door Oekraïne voert langs de drie mooiste en meest boeiende steden: Kiev, Odessa en Lviv. Drie verschillende steden, met elk hun eigen karakter en hun eigen geschiedenis. Je leert zo de verschillende gezichten van dit fascinerende land kennen.

Tussen de drie steden reis je per trein, comfortabel in een 4-persoons (2e klas) of 2-persoons coupé (1e klas). De reis gaat uit van nachttreinen, maar tussen Lviv en Kiev rijden ook dagtreinen. Bij aankomst in elke stad word je naar je hotel gebracht.
In elke stad kunnen we excursies regelen, te voet of per auto, als eerste introductie van de stad.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 8 dagen
Reistijd: hele jaar

Prijs vanaf: € 375,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Oekraïne.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-3 Odessa
Je vliegt naar Odessa. Bij aankomst staat een medewerker van Blini Reizen je op te wachten om je naar je hotel te brengen. De volgende dagen heb je alle tijd om de sfeer te proeven van deze elegante havenstad.

De stad Odessa ligt aan de zonovergoten kusten van de Zwarte Zee. Het is een stad van statige gebouwen, schaduwrijke stadsparken, talloze terrasjes, een fonkelend blauwe baai en een ontspannen sfeer. Het is een stad waar iedereen zich direct op zijn gemak voelt.
De geschiedenis is turbulent. In 1789 gesticht door Catherina de Grote groeide de stad in korte tijd uit tot een van de mooiste en belangrijkste havensteden van de Zwarte Zee. De bevolking was ongekend divers: onder meer Russen, Kozakken, Joden, Armeniërs, Turken, Grieken, Bulgaren en Duitsers trokken naar Odessa om fortuin te maken. De stad speelde een belangrijke rol tijdens de revolutie van 1905, de burgeroorlog van 1917 tot 1923 en de Tweede Wereldoorlog.
Toch is Odessa zeker geen stad van kerken en kloosters. Een van de mooiste en fijnste plekken van de stad is de Primorksy Boulevard. Hoog boven de baai strekt zich deze door bomen omzoomde promenade uit. Dit is de plek waar de inwoners van Odessa aan het begin van de avond flaneren.
De Potemkin-trappen verbinden de boulevard met de laag gelegen haven: het toneel van een bloedbad dat Kozakken in 1905 aanrichtten onder demonstrerende arbeiders. Deze gebeurtenis werd later vereeuwigd in Eisensteins klassieke film “Pantserkruiser Potemkin”. Hierdoor zijn dit wellicht de meest beroemde trappen ter wereld.
Wat verderop staat de Opera, gebouwd in 1873. Concerten en balletten zijn hier nog steeds van hoog niveau en dus een bijzondere gelegenheid voor een avond uit.
Het Odessa Fine Art Museum is gevestigd in een van de oude paleizen van Odessa. In het prachtige gebouw hangt een uitgebreide collectie van Russische en Oekraïense kunst.
Odessa heeft haar rol als belangrijk handelscentrum deels weten te behouden. Buiten de stad ligt de grootste openluchtmarkt van Europa. Hier ontmoeten handelaren uit de voormalige Sovjet-Unie en zelfs Azië hun collega’s uit Europa.

Direct buiten de stad liggen populaire stranden. De liefhebbers van natuur en vogels kunnen een excursie maken naar de uitgestrekte Donaudelta.

Pas op de avond van de derde dag vertrekt (en vrijwel altijd stipt op tijd!) je trein. Deze brengt je in iets meer dan twaalf uur naar het uiterste westen van de Oekraïne.
Reizen per nachttrein hoorde bij de uitgestrekte Sovjet-Unie en nu nog steeds bij Oekraïne. Hoe belangrijk de spoorwegen waren zie je al aan de prachtige stationsgebouwen van Odessa én Lviv.
Je reist in een slaapcoupé, 4-persoons bij de 2e klasse, 2-persoons als je kiest voor de 1e klas. Voor schoon beddengoed wordt gezorgd.

Dag 4-5 Lviv
Aangekomen op het prachtige station van Lviv, word je naar je hotel in het centrum gebracht.

Lviv, gelegen in het uiterste westen van het land, is zonder twijfel een van de meest charmante en sfeervolle steden van Oekraïne. De stad voelt Midden-Europees, in tegenstelling tot Odessa en Kiev, steden met een sterk Oost-Europees of Sovjet-karakter. Lviv hoorde dan ook eeuwenlang afwisselend bij het Habsburgse Rijk en bij Polen. Leopolis, Lemberg, Lvov en Lwow werd pas eind 20e eeuw Lviv.

Je kunt je verblijf in Lviv beginnen met een wandelexcursie met gids, maar de stad is ook overzichtelijk genoeg om zelf te ontdekken. In het centrum vind je vele oude kerken en koopmanshuizen en terecht staat Lviv als werelderfgoed op de Unesco-lijst. Stadsparken, brede boulevards vol bomen en een autovrij centrum maken Lviv tot een stad voor wandelaars. Voeg daarbij de vele koffiehuizen, restaurants en terrassen en het is duidelijk waarom Lviv populair is bij reizigers.

Zoals gezegd is Lviv vooral om rustig rond te wandelen. Begin op Plosja Rynok, een prachtig plein omringd door oude koopmanshuizen en beklim hier de toren van het stadshuis voor het uitzicht. Rondwandelend kom je langs tal van mooie kerken en kloosters zoals de Latijnse kathedraal, de Dominicaanse kathedraal, de Transfiguratie kathedraal en het Bernardijnen-klooster. Wij stappen zelf ook altijd binnen bij de sfeervolle Armeense kathedraal uit de 14e eeuw waar je je even in Armenië waant.

Natuurlijk is Lviv meer dan alleen kerken. Zo heb je de boekenmarkt, de Vrijheidsboulevard, het Ivan Franko-park en het prachtige operagebouw, waar vaak uitstekende uitvoeringen zijn.
Een andere bijzondere plek die nogal eens over het hoofd wordt gezien is het Lychakiv-kerkhof. Als je hier rondwandelt geven de vaak prachtige graven een goede indruk van de diverse geschiedenis van de stad.

Op dag vijf heb je nog de hele dag voor Lviv, pas aan het eind van de avond vertrekt de trein naar het oosten. Als je meer wilt zien van het Oekraïense platteland kan je kiezen voor de dagtrein van Lviv naar Kiev.

Dag 6-7 Kiev
Vroeg in de ochtend kom je aan in Kiev, de hoofdstad van de Oekraïne. Nadat je naar het hotel bent gebracht kun je gelijk deze bruisende hoofdstad te verkennen, eventueel met een stadsexcuries met gids.

Kiev is behalve de hoofdstad ook de grootste stad van de Oekraïne. De stad vormt het hart van het land en toont de geschiedenis en het karakter van de Oekraïne. De talloze kerken, kloosters en musea zorgen er samen met de vele cafés, restaurants, winkels en parken voor, dat een verblijf van een paar dagen eigenlijk niet voldoende is. De meeste reizigers verlaten Kiev na een paar dagen met het idee slechts een klein deel van de stad te hebben leren kennen.

We kunnen op deze plek niet alle bezienswaardigheden van Kiev noemen en beperken ons daarom tot de belangrijkste. Natuurlijk kijk je rond op Euromaidan, het centrale plein waar in november 2013 de straatprotesten tegen het regime begonnen. Vanaf het plein loopt Khreschatyk-boulevard, een brede winkelstraat. De gebouwen hier werden in 1941 door het terugtrekkende Rode Leger opgeblazen en na de oorlog herbouwd in stalinistische stijl. In de weekenden is de Khreschatyk-boulevard afgesloten voor verkeer en een grote wandelpromenade.
Een must is de Sint-Sofia-kathedraal uit 1037, gebouwd naar het voorbeeld van de Haga Sofia in Istanbul. Bedenk bij een bezoek dat De Russisch- en Oekraïense orthodoxe kerken ontstonden nadat Vladimir, vorst van Kiev, zich in 988 op de Krim liet dopen.
Op de heuvels boven de Dnjepr ligt het Kiev-Petsjersk Lavra. Dit sfeervolle kloostercomplex van kerken, grotten en musea is een belangrijk bedevaartoord voor orthodoxe christenen.
Onze persoonlijke favoriet is echter de Vladimir-kathedraal uit 1882, vanwege de prachtige muurschilderingen van beroemde schilders als Vasnetsov, Vrubel en Nestorov.
Op zomerse dagen raden we je aan naar de eilanden in de Dnjepr te gaan, waar de lokale bevolking komt ontspannen op de strandjes.

Dé excursie vanuit Kiev voert naar Tsjernobyl. De ontploffing in 1986 van deze kerncentrale heeft onze kijk op kernenergie voorgoed veranderd. Een groot gebied rond Tsjernobyl werd ontruimd en teruggegeven aan de natuur. Tijdens een (compleet veilige) excursie van 1 of 2 dagen bezoek de spookstad Pripjat, verlaten en overwoekerde dorpen en zie je, van een afstand, de plek waar 35 jaar na dato nog steeds wordt gewerkt aan het beperken van de schade van deze kernramp.

Dag 8 thuisreis
De achtste dag is de laatste dag van de reis. Afhankelijk van de vertrektijd van je vlucht heb je nog tijd om verder rond te kijken in Kiev.

Top