Oezbekistan Compleet (14 dgn)

Oezbekistan Compleet

14-daagse reis rondreis langs alle hoogtepunten van Oezbekistan

Oezbekistan is meer dan alleen het land waar de drie legendarische Zijderoute-steden Khiva, Buchara en Samarkand zich bevinden. Deze rondreis laat ook de andere kanten van dit fascinerende land zien: je wandelt over de drukke markten van de Fergana-vallei, bezoekt het bijzondere museum van Nukus, ziet in Margilan hoe de zijde wordt gefabriceerd en klautert over de restanten van het verlaten Toprak-Kala.

In dit programma reis je vanuit Buchara via Sarmysh en Junayty naar Samarkand. Een alternatief is een bezoek aan het dorpje Gelan, gelegen in de bergen dichtbij de grens met Tadzjikistan. Dit gebied was tot voor kort verboden terrein voor buitenlanders. De accommodatie is eenvoudig maar je maakt wel kennis met het leven op het platteland. Je hebt een volle dag in Gelan, waarin je het dorp verkent of wandelt in de omliggende bergen. Aan dit alternatief is wel een meerprijs verbonden, vraag ons naar de mogelijkheden.

Nieuwsgierig? Zie ook een foto-impressie van deze reis.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 14 dagen
Beste reistijd: maart tot en met oktober

Prijs vanaf: € 1095,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Oezbekistan.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Tasjkent
Je vliegt naar Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan. Als je op de luchthaven aankomt, word je opgewacht en naar je hotel gereden. Veel vluchten komen in midden in de nacht of vroeg in de ochtend aan. Natuurlijk heb je direct bij aankomst beschikking over de hotelkamer. Op dag 2 kun je Tasjkent verkennen.

Tasjkent is de hoofdstad van de jonge maar zelfbewuste republiek Oezbekistan. In het centrum voeren brede lanen langs grote goudkleurige monumenten en indrukwekkende gebouwen. De stad moet trots uitstralen en de nationale identiteit benadrukken.
Wie echter iets verder kijkt, ontdekt al snel het Sovjetkarakter van de stad. Bijvoorbeeld in de kleding en de houding van een deel van de bewoners en in de typische woonblokken. Een groot deel van de bevolking is ook nog Russisch, niet alleen een overblijfsel uit de Sovjetperiode, maar ook uit de decennia daarvoor. Toen was Tasjkent de hoofdstad van de Tsaristische provincie Turkestan.
In een verder verleden was de stad een belangrijke post op de handelsroutes tussen oost en west. Van deze periode is echter niet al teveel overgebleven, door het geweld van langstrekkende legers en vooral door een zware aardbeving in 1966. Toch is de sfeer van het oude Tasjkent nog terug te vinden, vooral op en rond Chorsu bazaar, de kleurrijke boerenmarkt.
Twee musea zijn wat Blini betreft de moeite meer dan waard: het museum van de geschiedenis van Oezbekistan is een goede introductie voor wat je later tijdens de rondreis door het land te zien krijgt; het museum der kunsten biedt een prachtig overzicht van de kunst die Oezbekistan in de loop van de vele eeuwen heeft voortgebracht.

Dag 3-4 Fergana-vallei: Fergana, Margilan, Rishton & Kokand
Je verlaat de hoofdstad per trein, een snelle en comfortabele manier van reizen en tegelijk een goede kans om het land en de bewoners op een andere manier te leren kennen. Natuurlijk verzorgt Blini Reizen de transfers van en naar het station.
Een lage bergrug scheidt Tasjkent van de uitgestrekte Fergana-vallei. Oezbekistan deelt de vallei met Tadzjikistan en Kirgizië, een gevolg van de verdeel- en heers-strategie van Stalin. De geschiedenis van de nederzettingen in de vallei gaat meer dan 2300 jaar terug. In vroeger eeuwen stond de vallei bekend om de uitstekende zijde en zeer populaire paarden. Tijdens de Sovjet-Unie werden hier eindeloze katoenvelden aangelegd.

In de stad Kokand stap je uit de trein en ontmoet je de chauffeur en gids.

De oude stad Kokand is meer dan 3000 jaar oud en eeuwenlang een zelfstandige en machtige stadsstaat. Aan die zelfstandigheid kwam pas een einde toen de Russen de Fergana-vallei veroverden en toevoegden aan het tsaristische rijk. Je bezoekt het paleis van de Khan, de mooiste koran-scholen en natuurlijk de Juma-moskee.
De volgende stop is Rishton. Dit stadje staat in heel Centraal-Azië bekend om haar keramiek. In een van de werkplaatsen kun je zien hoe het aardewerk al meer dan 800 jaar wordt geproduceerd.
Hierna rijd je verder naar Fergana, de hoofdstad van het Oezbeekse deel van de Fergana-vallei.

Dag 4 begint met een bezoek aan de lokale bazaar, waar altijd handelaren en boeren uit de vallei druk in de weer zijn. De bazaar wordt ook bezocht door veel Tadzjieken.

Dan rijd je naar Margilan, eeuwenlang het belangrijkste centrum van de productie van – en handel in – de zachte en glanzende stof die haar naam gaf aan het netwerk van handelswegen dat de Zijderoute vormde. Natuurlijk bezoek je een zijdefabriek en neemt een kijkje op de lokale bazaar.

Aan het einde van de middag stap je daar in de trein voor de reis terug naar Tasjkent.

Dag 5-6 Nukus, Toprek-Kala & Ayaz-Kala en Khiva
Een binnenlandse vlucht brengt je naar het westen van Oezbekistan, naar Nukus. Dit geïsoleerde stadje is de hoofdstad van de regio Karakalpakstan. De “claim to fame” van Nukus is het uitstekende museum met avant-gardistische kunst uit de Sovjettijd en een goed overzicht van de Karakalpakstaanse kunst. Het museum is het levenswerk van de schilder, archeoloog en verzamelaar Savitsky, die in de jaren ’50 van de vorige eeuw begon met het verzamelen van werken van kunstenaars die in de Sovjet-Unie uit de gratie waren omdat de werken niet voldeden aan de realistische stijl die de staat op dat moment voorschreef.

Na je bezoek aan het museum rijd je per auto met chauffeur de woestijn in. Onderweg stop je achtereenvolgens bij de ruïnes van Toprak-Kala en Ayaz-Kala. Toprak-Kala was vanaf de 3e eeuw voor Christus de hoofdstad van Khorezm, een groot en machtig rijk dat zich uitstrekte langs de rivier de Amu Darya, in het hart van het huidige Centraal-Azië. Ayaz-Kala was een van de forten die de grenzen moesten verdedigen. De sfeervolle ruïnes liggen midden in de indrukwekkend onherbergzame Kyzyl-Kum woestijn en het is moeilijk voor te stellen dat hier ooit een bloeiende beschaving was gevestigd.

Het doel van vandaag is Khiva, een van de drie roemruchte zijderoutesteden van Oezbekistan.
Khiva was als stadstaat een van de opvolgers van de het oude rijk Khorezm (of Chorasmië), dat zich uitstrekte langs de delta van de Amu-Darya. Pas in 1924 verloor de stad haar onafhankelijkheid en werd onderdeel van de socialistische sovjet-republiek Oezbekistan.
De moderne tijd is grotendeels voorbij gegaan aan het oude centrum. De stadsmuren en vele monumenten zijn daardoor blijven staan. Nog onder de Sovjet-Unie werd begonnen met een zorgvuldige restauratie die er toe heeft geleid dat Khiva nu de meest complete en best bewaarde oude stad van Centraal-Azië is. Wandelend door Khiva kost het je weinig moeite je voor te stellen hoe het was in de tijden dat de Khans van Khiva nog regeerden over grote delen van de omliggende woestijnen, karavanen handelswaar, vaak slaven, de stad binnen brachten en vreemdelingen hun leven niet zeker waren.

Je moet zeker gewoon doelloos ronddwalen binnen de 10 meter hoge muren van Itchan Kala, de oude stad. Maar vergeet ook alle monumenten niet: de Kuhna Ark, het fort van de khan’s van Khiva, de Juma-moskee, met 218 houten pilaren, de madrassas, de mausolea en de paleizen. De oude stad is op haar mooist en sfeervolst in het namiddag- en ochtendlicht.

Dag 7-9 Buchara
Je reist verder per trein of per auto met chauffeur. De trein heeft hierbij onze voorkeur maar deze rijdt niet dagelijks maar om de dag.
Je volgt de oude karavaanroutes door de Kyzylkum-woestijn. Doel is de oude handelsstad Buchara. Je komt aan het einde van de middag aan en hebt nog tijd voor een eerste wandeling door de sfeervolle straten van de stad.

De volgende dagen staan helemaal in het teken van Buchara. De 2500 jaar oude stad was net als Khiva een van de belangrijkste steden van Centraal-Azië en een belangrijke schakel van de Zijderoute. Een van de hoogtepunten van de oude stad is de Kalyan-minaret. Toen de stad door de Mongolen werd verwoest, zou het Djengiz Khan zelf zijn geweest die zo onder de indruk was van de pracht van de toren, dat hij opdracht gaf dat deze gespaard moest blijven.
Het grote fort, de Ark genoemd, is ook een ‘must’. Gelegen op een rots boven de stad heb je vanaf de muren een prachtig uitzicht. In het fort zijn verschillende stoffige maar leuke musea gevestigd.
Een persoonlijke favoriet van Blini Reizen is de Chor-Minor. Deze kleine madrassa met vier torens ligt wat afgelegen op een pleintje midden in een woonwijk. Vergeleken met veel andere gebouwen in Buchara is het een bescheiden gebouw, maar wel van een ongekende schoonheid. Een deel van het plezier van een bezoek aan de Chor-Minor is de wandeling er naar toe. Deze voert door steegjes en langs lemen huizen. Onderweg kom je spelende kinderen en af en toe een zwaar beladen ezel tegen. Zo moet het leven in het oude Buchara zijn geweest.

Buiten de stad liggen de tombe van de soefi-heilige Bakhautdin Naqshband en het zomerpaleis van de emir. Het zijn leuke bestemmingen voor een excursie.

Buchara is meer dan het bewonderen van oude gebouwen. Het hart van de oude stad wordt gevormd door Lyab-i-Hauz. Rond een groot waterreservoir staan de tafeltjes van theehuizen en restaurantjes. Oude bomen zorgen voor de nodige schaduw. Het is heerlijk om hier in het gezelschap van oude Oezbeken en onder het genot van meerdere potten thee een paar uur niets te zitten te doen.

Dag 10 Gijduvan & Sarmysh
Je trekt weer per auto met chauffeur verder. Als je interesse hebt in oude ambachten of in keramiek moet je stoppen in het stadje Gijduvan. Het staat bekend om de kenmerkende stijl keramiek.

Niet ver van de provinciestad Navoy verlaat je de hoofdweg. Het doel is de Sarmysh-vallei. Hier zijn over een afstand van meer dan twee kilometer meer dan 10.000 petroglieven in de basaltrotsen uitgehakt. De oudste rotskunst zou uit 9.000 voor Christus stammen. De kloof is overigens niet alleen interessant voor mensen met interesse in archeologie: de omgeving is prachtig.

Je overnacht in een comfortabele yurt, de traditionele tent van de Centraal-Aziatische nomaden.

Dag 11-13 Junayty & Samarkand
Vandaag trek je verder de natuur in. Het doel zijn de Nurata-bergen. Je laat de asfaltweg achter je en rijdt naar Junayty, een lage rotspiek van graniet, in de lente omringd door velden met bloemen. Je rijdt langs bergstroompjes en komt door kloven met grillig gevormde rotsen en allerlei kleur. De moderne wereld is hier ver weg.
NB: de Junauty-kloof was in het najaar van 2019 niet bereikbaar doordat vrachtwagens van een nieuwe marmermijn de wegen kapot rijden. De verwachting is dat dit probleem in 2020 nog niet opgelost.
In de loop van de middag kom je terug op asfaltwegen en rijdt verder naar de laatste bestemming van je rondreis: Samarkand!

Samarkand werd meer dan 2750 jaar geleden door de Perzen gesticht en is daarmee een van de oudste nog bewoonde steden ter wereld. De lange geschiedenis telt tal van tumultueuze momenten. Zo veroverde Alexander de Grote de stad in 329 voor Christus, kwamen in de 13e eeuw de Mongolen langs denderen en maakte de beruchte Timur Lenk Samarkand tot de hoofdstad van een van de grootste rijken aller tijden. En al die eeuwen was de stad een van de belangrijkste steden aan de Zijderoute.

Het Registan vormt het hart van de stad. Aan dit plein liggen drie prachtige madrassas (Koranscholen), met mooi versierde groenblauwe koepels die glinsteren in de zon. Een kwartiertje wandelen verderop ligt een ander hoogtepunt van Samarkand: Sha-i-Zinda. In deze dodenstad liggen de mausolea van tientallen rijke en machtige bewoners van de stad zij aan zij, de een nog mooier dan andere.
Tijdens de wandeling naar de Sha-i-Zinda passeer je de enorme Bibi-Khanym Moskee, die tussen 1399 en 1404 gebouwd werd in opdracht van Timur Lenk, door de vele ambachtslieden die hij van zijn veroveringen meevoerde naar Tasjkent. Dat de moskee wat vervallen is, maakt deze des te sfeervoller.
De grote Timur Lenk zelf ligt begraven in het kleinere, maar nauwelijks minder mooie Gur-e Amir. Volgens de historici zijn tijdens zijn oorlogen meer dan 17 miljoen mensen omgekomen. Kijk naar de tombe en probeer je voor te stellen wat deze veroveraar met zijn legers teweeg heeft gebracht.
Maar vergeet door de vele monumenten vooral niet dat Samarkand een levende stad is. Blini wandelt graag rond op de grote, levendige Siob-bazaar, die naast de Bibi-Khanym ligt. Hier zie je het dagelijkse leven in het huidige Oezbekistan.

Overweeg een excursie naar Shakhrisabz, de geboorteplaats van Timur Lenk. Het is nu een slaperig stadje, maar de grote, vervallen monumenten herinneren aan andere tijden. Als je op een zondag gaat, kun je ook de grote weekmarkt van het stadje Urgut bezoeken. De excursie is te plannen op dag 12 of dag 13 maar je kunt natuurlijk ook de reis met een dag verlengen.

Dag 14 thuisreis
Vroeg in de ochtend vertrekt je vlucht naar huis.

Top

De foto’s bij dit bericht zijn gemaakt door Blini-reizigers Claire & Trees tijdens hun 3-weekse rondreis door Oezbekistan.

Rondreis Oezbekistan (foto’s: Claire & Trees)
Rondreis Oezbekistan (foto’s: Claire & Trees)
Rondreis Oezbekistan (foto’s: Claire & Trees)
Rondreis Oezbekistan (foto’s: Claire & Trees)
Rondreis Oezbekistan (foto’s: Claire & Trees)
Rondreis Oezbekistan (foto’s: Claire & Trees)
Rondreis Oezbekistan (foto’s: Claire & Trees)
Rondreis Oezbekistan (foto’s: Claire & Trees)
Rondreis Oezbekistan (foto’s: Claire & Trees)
Rondreis Oezbekistan (foto’s: Claire & Trees)
Rondreis Oezbekistan (foto’s: Claire & Trees)
Rondreis Oezbekistan (foto’s: Claire & Trees)
Rondreis Oezbekistan (foto’s: Claire & Trees)
Rondreis Oezbekistan (foto’s: Claire & Trees)
Rondreis Oezbekistan (foto’s: Claire & Trees)
Rondreis Oezbekistan (foto’s: Claire & Trees)
Rondreis Oezbekistan (foto’s: Claire & Trees)
Rondreis Oezbekistan (foto’s: Claire & Trees)
Rondreis Oezbekistan (foto’s: Claire & Trees)
Rondreis Oezbekistan (foto’s: Claire & Trees)
Rondreis Oezbekistan (foto’s: Claire & Trees)

Top