Oezbekistan Compleet (15 dgn)
15-daagse reis rondreis langs alle hoogtepunten van Oezbekistan
Oezbekistan is meer dan alleen het land van de drie legendarische Zijderoute-steden Khiva, Buchara en Samarkand. Deze complete rondreis laat ook de andere kanten van dit fascinerende land zien: je staat aan de oevers van het bijna verdwenen Aralmeer, klautert over de restanten van het verlaten Toprak-Kala, bezoekt het bijzondere kunstmuseum van Nukus en maakt in het bergdorp Gelan kennis met het leven op het platteland.
Een bijzondere en complete rondreis door het fascinerende Oezbekistan.
Als je dieper de bergen in wilt, ver weg van de moderne wereld, dan moet je naar de Fann Mountains. Deze liggen in het westen van Tadzjikistan, dichtbij Samarkand. Je trekt per jeep diep de bergen in, wandelt langs azuurblauwe meren, kijkt op tegen besneeuwde toppen en ziet het eenvoudige leven van de bergbewoners.
Vraag ons naar de mogelijkheden.
Nieuwsgierig? Zie ook een foto-impressie van deze reis.
Reistype: individuele reis
Reisduur: 15 dagen
Beste reistijd: maart tot en met oktober
Prijs vanaf: € 1645,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Oezbekistan.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
uitgebreide reisbeschrijving
Dag 1-2 Khiva
Je vliegt naar Urgench, in het westen van Oezbekistan. Bij aankomst op de luchthaven wacht de chauffeur je op en brengt je naar het hotel in Khiva, op ongeveer een uur rijden.
Khiva was als stadstaat een van de opvolgers van de het oude rijk Khorezm (of Chorasmië), dat zich uitstrekte langs de delta van de Amu-Darya. Pas in 1924 verloor de stad haar onafhankelijkheid en werd onderdeel van de socialistische Sovjetrepubliek Oezbekistan.
De moderne tijd is grotendeels voorbij gegaan aan het oude centrum. De stadsmuren en vele monumenten zijn daardoor blijven staan. Nog onder de Sovjet-Unie werd begonnen met een zorgvuldige restauratie die er toe heeft geleid dat Khiva nu de meest complete en best bewaarde oude stad van Centraal-Azië is. Al rondwandelend kost het weinig moeite je voor te stellen hoe het was in de tijden dat de Khans van Khiva nog regeerden over grote delen van de omliggende woestijnen, karavanen handelswaar (vaak slaven) de stad binnen brachten en vreemdelingen hun leven niet zeker waren.
Je moet zeker gewoon doelloos ronddwalen binnen de 10 meter hoge muren van Itchan Kala, de oude stad. Maar vergeet ook alle monumenten niet: de Kuhna Ark, het fort van de Khans van Khiva, de Juma-moskee met 218 houten pilaren, de madrassa’s, de mausolea en de paleizen. De oude stad is op haar mooist en sfeervolst in het namiddag- en ochtendlicht.
Dag 3 Nukus
Een chauffeur pikt je op bij je hotel voor de excursie naar het westen van Oezbekistan. Het eerste deel van de tocht voert langs katoenvelden en door kleine dorpen. Je stopt bij de 2.200 oude restanten van Chilpik Kala, een brede en 15 meter hoge toren gebouwd door Zoroasters. Voor de komst van de islam was deze godsdienst wijdverspreid in de regio, je vindt nu nog Zoroasters in Iran en vooral India.
Het geïsoleerde stadje Nukus is de hoofdstad van de regio Karakalpakstan. De “claim to fame” van Nukus is het uitstekende museum met avant-gardistische kunst uit de Sovjettijd en een goed overzicht van de Karakalpakstaanse kunst. Het museum is het levenswerk van de schilder, archeoloog en verzamelaar Savitsky, die in de jaren ’50 van de vorige eeuw begon met het verzamelen van werken van kunstenaars die in de Sovjet-Unie uit de gratie waren omdat deze niet voldeden aan de realistische stijl die de staat op dat moment voorschreef. De kwaliteit van de werken is ongekend.
Je komt in de middag aan en hebt dan tijd voor het museum, dat vlakbij het hotel ligt.
Dag 4 excursie Aralmeer
Vandaag en morgen verken je het Ustyurt-plateau en de oevers van het (voormalige) Aralmeer. Je trekt hiervoor echt de woestijnen van Oezbekistan in. Het zijn twee dagen midden in de onherbergzame natuur en ver weg van de 21e eeuw. Je reist per jeep met chauffeur en eventueel met een gids (we raden aan om met een gids op pad te gaan).
Na het ontbijt ga je op weg naar Muynak, vroeger een havenstad aan het Aralmeer. In het lokale museum en wandelend over het scheepskerkhof zie je de impact van het droogvallen van het meer. Een oud monument voor de slachtoffers van de Grote Vaderlandse Oorlog (voor ons de Tweede Wereldoorlog) is nu opgedragen aan het verdwijnende Aralmeer. Het ligt hoog op een heuvel en biedt prachtig uitzicht over de vroegere bodem van het meer.
Je rijdt verder naar het noorden en bereikt laat in de middag het water van het huidige meer. Als je van zwemmen houdt kun je aan het eind van de middag nog een duik nemen, of je verzamelt schelpen die in het zand zijn achtergebleven. Je moet in ieder geval ’s avonds de tijd nemen te genieten van de sterrenhemel.
Je overnacht in een yurt-kamp midden in de leegte aan de oevers van het meer. Je slaapt in een ruime tent met eenvoudige bedden. In het kamp staan verder een dinertent en toilettenten.
Dag 5 excursie Aralmeer, Nukus
Je staat vandaag vroeg op: de zonsopgang boven het Aralmeer is een betoverend schouwspel dat je niet mag missen. Na het ontbijt zet je weer koers naar het zuiden. De karavanserai Kurguncha Kala uit de 8e eeuw ligt tussen de rotsformaties van het Ustyurt-plateau en geeft je een idee van hoe het moet zijn geweest om 1300 jaar geleden door dit gebied te reizen.
Wat verderop stop je bij Kubla Ustyurt, ooit een nederzetting die tijdens de Sovjetunie werd gebouwd voor de arbeiders, nu een dorpje van lokale herders die kamelen en paarden houden. Je bezoekt een oude vuurtoren – waar lang geleden het vuur werd aangestoken als baken voor de karavanen die hier langs trokken – en het verlaten vissersdorpje Urga.
Het landschap blijft leeg en indrukwekkend. Het Sudochie (“zoet water”)-meer ligt prachtig blauw tussen de grijstinten van de omringende woestijnen. Aan de oevers wonen de nakomelingen van Polen en Russen die lang geleden naar deze afgelegen regio werden verbannen. Het gebied is tegenwoordig een natuurreservaat waar veel trekvogels op adem komen, je kunt er o.a. roze flamingo’s, pelikanen, eenden, ganzen en zwanen zien.
Na de lunch in Kungrad passeer je de ruïnes van Khojeli. Beide plekken maakten in het verleden onderdeel uit van de Zijderoute.
Aan het einde van de middag staat de excursie naar het sfeervolle Mizdahkan-complex op het programma. De bloeitijd van dit complex lag circa 2.000 jaar geleden. De overblijfselen bestaan uit de ruïnes van een fort en wooncomplexen en uit een uitgebreide necropolis vol verbrokkelende mausolea van vroegere heersers en heiligen. Het is ook in deze eeuw nog een belangrijke plek waar pelgrims naar toe gaan.
Rond 18:00 uur kom je aan in Nukus, waar je weer in een hotel overnacht.
Dag 6 Khiva
Je rijdt weer per auto met chauffeur terug naar het oosten. Onderweg stop je achtereenvolgens bij de ruïnes van drie woestijnforten (oftewel: kala’s): Kyzyl-kala, Toprak-Kala en Ayaz-Kala. Toprak-Kala was vanaf de 3e eeuw voor Christus de hoofdstad van Khorezm, een groot en machtig rijk dat zich uitstrekte langs de rivier de Amu Darya, in het hart van het huidige Centraal-Azië. Ayaz-Kala en Kyzyl-kala waren forten die de grenzen moesten verdedigen. De sfeervolle ruïnes liggen midden in de indrukwekkend onherbergzame Kyzylkum woestijn en het is moeilijk voor te stellen dat hier ooit een bloeiende beschaving was gevestigd.
Dag 7-8 Buchara
De volgende stap in je rondreis door Centraal-Azië leg je af per trein of per auto met chauffeur (reistijd in beide gevallen 6 à 7 uur). De (snelle) trein heeft hierbij onze voorkeur maar deze rijdt niet dagelijks maar om de dag. Hoe dan ook reis je vandaag verder door de uitgestrekte Kyzylkum woestijn, in het spoor van oude karavanen. Doel is de oude handelsstad Buchara. Je komt aan het einde van de middag aan en hebt nog tijd voor een eerste wandeling door de sfeervolle straten van de stad.
De volgende dag staan helemaal in het teken van Buchara. De 2500 jaar oude stad Buchara was net als Khiva een van de belangrijkste steden van Centraal-Azië en een belangrijke schakel van de Zijderoute. Een van de hoogtepunten van de oude stad is Kalyan minaret. Toen de stad door de Mongolen werd verwoest, zou het Djengiz Khan zelf zijn geweest die zo onder de indruk was van de pracht van de toren, dat hij opdracht gaf dat deze gespaard moest blijven.
Het grote fort, de Ark genoemd, is ook een ‘must’. Gelegen op een rots boven de stad heb je vanaf de muren een prachtig uitzicht. In het fort zijn verschillende stoffige maar leuke musea gevestigd.
Een persoonlijke favoriet van Blini Reizen is de Chor-Minor. Deze kleine bescheiden madrassa met vier torens ligt wat afgelegen op een pleintje midden in een woonwijk. Vergeleken met veel andere gebouwen in Buchara is het een bescheiden gebouw, maar wel van een ongekende schoonheid. Een deel van het plezier van een bezoek aan de Chor-Minor is de wandeling er naar toe. Deze voert door steegjes en langs lemen huizen. Onderweg kom je spelende kinderen en af en toe een zwaar beladen ezel tegen. Zo moet het leven in het oude Buchara zijn geweest.
Buchara is meer dan het bewonderen van oude gebouwen. Het hart van de oude stad wordt gevormd door Lyab-i-Hauz. Rond een groot waterreservoir staan de tafeltjes van theehuizen en restaurantjes. Oude bomen zorgen voor de nodige schaduw. Het is heerlijk om hier in het gezelschap van oude Oezbeken en onder het genot van meerdere potten thee een paar uur niets te zitten te doen.
Buiten de stad liggen de tombe van de soefi-heilige Bakhautdin Naqshband en het zomerpaleis van de emir. Het zijn leuke bestemmingen voor een excursie. Je kunt hiervoor via Blini voor vertrek een auto met chauffeur en eventueel een gids regelen.
Dag 9-10 Gelan
Het volgende deel reis je per auto met chauffeur. De eerste stop is in Shakhrisabz, de geboorteplaats van de beruchte Timur-Lenk. Het is nu een slaperig stadje, maar de grote, vervallen monumenten herinneren aan andere tijden.
Vanaf Shakhrisabz reis je per jeep verder. Je bestemming is namelijk niet bereikbaar in een gewone auto. Het doel van de dag is het dorpje Gelan. Het ligt in de bergen grenzend aan buurland Tadzjikistan. Lang was dit gebied verboden terrein voor buitenlanders en toeristen zijn er nog steeds nauwelijks. Je slaapt twee nachten in een eenvoudig guesthouse en hebt alle tijd het dorp en de omgeving te verkennen en om kennis te maken met de dorpelingen.
Hierbij heb je de beschikking over een jeep en een Engelstalige gids. Je bezoekt de moskee, de smid en de molen en wandelt door de omringende bergen. De gids kan tolken bij het contact met de lokale bevolking.
Dag 11-12 Samarkand
De ochtend kun je op eigen gelegenheid besteden in Gelan. In de middag rijdt een jeep je terug naar Shakhrisabz. Vanaf daar reis je per auto verder naar de laatste halte op je rondreis.
Samarkand werd meer dan 2750 jaar geleden door de Perzen gesticht en is daarmee een van de oudste nog bewoonde steden ter wereld. De lange geschiedenis telt tal van tumultueuze momenten. Zo veroverde Alexander de Grote de stad in 329 voor Christus, kwamen in de 13e eeuw de Mongolen langs denderen en maakte de beruchte Timur Lenk Samarkand tot de hoofdstad van een van de grootste rijken aller tijden. En al die eeuwen was de stad een van de belangrijkste steden aan de Zijderoute.
Het Registan vormt het hart van de stad. Aan dit plein liggen drie prachtige madrassa’s (Koranscholen), met mooi versierde groenblauwe koepels die glinsteren in de zon. Een kwartiertje wandelen verderop ligt een ander hoogtepunt van Samarkand: Sha-i-Zinda. In deze dodenstad liggen de mausolea van tientallen rijke en machtige bewoners van de stad zij aan zij, de een nog mooier dan andere.
Tijdens de wandeling naar de Sha-i-Zinda passeer je de enorme Bibi-Khanym Moskee, die tussen 1399 en 1404 gebouwd werd in opdracht van Timur Lenk, door de vele ambachtslieden die hij van zijn veroveringen meevoerde naar Tasjkent. Dat de moskee wat vervallen is, maakt deze des te sfeervoller.
De grote Timur Lenk zelf ligt begraven in het kleinere, maar nauwelijks minder mooie Gur-e Amir. Volgens de historici zijn tijdens zijn oorlogen meer dan 17 miljoen mensen omgekomen. Kijk naar de tombe en probeer je voor te stellen wat deze veroveraar met zijn legers teweeg heeft gebracht.
Maar vergeet door de vele monumenten vooral niet dat Samarkand een levende stad is. Blini wandelt graag rond op de grote, levendige Siob-bazaar, die naast de Bibi-Khanum ligt. Hier zie je het dagelijkse leven in het huidige Oezbekistan.
Overweeg een excursie te maken naar Shakhrisabz, de geboorteplaats van de beruchte Timur-Lenk. Het is nu een slaperig stadje, maar de grote, vervallen monumenten herinneren aan andere tijden.
Dag 13-14 Tasjkent
Een volgende treinreis van iets meer dan 2 uur brengt je naar de hoofdstad van Oezbekistan: Tasjkent.
Tasjkent is de hoofdstad van de jonge maar zelfbewuste republiek Oezbekistan. In het centrum voeren brede lanen langs grote goudkleurige monumenten en indrukwekkende gebouwen. De stad moet trots uitstralen en de nationale identiteit benadrukken.
Wie echter iets verder kijkt, ontdekt al snel het Sovjetkarakter van de stad. Bijvoorbeeld in de kleding en de houding van een deel van de bewoners en in de typische woonblokken. Een groot deel van de bevolking is ook nog Russisch, niet alleen een overblijfsel uit de Sovjetperiode, maar ook uit de decennia daarvoor. Toen was Tasjkent de hoofdstad van de Tsaristische provincie Turkestan.
In een verder verleden was de stad een belangrijke post op de handelsroutes tussen oost en west. Van deze periode is echter niet al teveel overgebleven, door het geweld van langstrekkende legers en vooral door een zware aardbeving in 1966. Toch is de sfeer van het oude Tasjkent nog terug te vinden, vooral op en rond Chorsu bazaar, de kleurrijke boerenmarkt.
Twee musea zijn wat Blini betreft de moeite meer dan waard: het museum van de geschiedenis van Oezbekistan en het museum der kunsten, dat een een prachtig overzicht biedt van de kunst die Oezbekistan in de loop van de vele eeuwen heeft voortgebracht.
Dag 15 thuisreis
Je vliegt terug naar Europa.
De foto’s bij dit bericht zijn gemaakt door Blini-reizigers Claire & Trees tijdens hun 3-weekse rondreis door Oezbekistan.
|
|
|
|
|