Oezbekistan & Kirgizië (17 dgn)

Oezbekistan & Kirgizië

Een unieke reis langs de hoogtepunten van Oezbekistan en Kirgizië. De tocht voert over de oude wegen van de Zijderoute. Je bezoekt legendarische steden, passeert hoge bergpassen en slaapt midden in ongerepte natuur bij nomaden.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 17 dagen
Beste reistijd: mei t/m juni en september

Prijs vanaf: € 1699,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Oezbekistan en Kirgizië.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-3 Samarkand
Je vliegt naar Samarkand. Bij aankomst op de luchthaven word je opgewacht en naar je hotel gereden.

Samarkand werd meer dan 2750 jaar geleden door de Perzen gesticht en is daarmee een van de oudste nog bewoonde steden ter wereld. De lange geschiedenis telt tal van tumultueuze momenten. Zo veroverde Alexander de Grote de stad in 329 voor Christus, kwamen in de 13e eeuw de Mongolen langs denderen en maakte de beruchte Timur Lenk Samarkand tot de hoofdstad van een van de grootste rijken aller tijden. En al die eeuwen was de stad een van de belangrijkste steden aan de Zijderoute.

Het Registan vormt het hart van de stad. Aan dit plein liggen drie prachtige madrassas (Koranscholen), met mooi versierde groenblauwe koepels die glinsteren in de zon. Een kwartiertje wandelen verderop ligt een ander hoogtepunt van Samarkand: Sha-i-Zinda. In deze dodenstad liggen de mausolea van tientallen rijke en machtige bewoners van de stad zij aan zij, de een nog mooier dan andere.
Tijdens de wandeling naar de Sha-i-Zinda passeer je de enorme Bibi-Khanym Moskee, die tussen 1399 en 1404 gebouwd werd in opdracht van Timur Lenk, door de vele ambachtslieden die hij van zijn veroveringen meevoerde naar Tasjkent.. Dat de moskee wat vervallen is, maakt deze des te sfeervoller.

De grote Timur Lenk zelf ligt begraven in het kleinere, maar nauwelijks minder mooie Gur-e Amir. Volgens de historici zijn tijdens zijn oorlogen meer dan 17 miljoen mensen omgekomen. Kijk naar de tombe en probeer je voor te stellen wat deze veroveraar met zijn legers teweeg heeft gebracht.
Maar vergeet door de vele monumenten vooral niet dat Samarkand een levende stad is. Blini wandelt graag rond op de grote, levendige Siob-bazaar, die naast de Bibi-Khanym ligt. Hier zie je het dagelijkse leven in het huidige Oezbekistan.

Overweeg een excursie te maken naar Shakhrisabz, de geboorteplaats van de beruchte Timur-Lenk. Het is nu een slaperig stadje, maar de grote, vervallen monumenten herinneren aan andere tijden. De excursie is mogelijk op dag 3 maar natuurlijk kun je de reis ook met een dag verlengen. Blini kan hiervoor vervoer en eventueel een gids regelen.

Dag 4-5 Buchara
In de ochtend stap je in de trein. Dit is een leuke en comfortabele manier van reizen die je de kans geeft het land en de bewoners op een andere manier te leren kennen. Na een kleine twee uur kom je aan in de tweede van de roemruchte karavaansteden van Oezbekistan: Buchara!

Deze middag en de volgende dag staan helemaal in het teken van Buchara. De 2500 jaar oude stad Buchara was net als Khiva een van de belangrijkste steden van Centraal-Azië en een belangrijke schakel van de Zijderoute. Een van de hoogtepunten van de oude stad is Kalyan minaret. Toen de stad door de Mongolen werd verwoest, zou het Djengiz Khan zelf zijn geweest die zo onder de indruk was van de pracht van de toren, dat hij opdracht gaf dat deze gespaard moest blijven.
Het grote fort, de Ark genoemd, is ook een ‘must’. Gelegen op een rots boven de stad heb je vanaf de muren een prachtig uitzicht. In het fort zijn verschillende stoffige maar leuke musea gevestigd.
Een persoonlijke favoriet van Blini Reizen is de Chor-Minor. Deze kleine bescheiden madrassa met vier torens ligt wat afgelegen op een pleintje midden in een woonwijk. Vergeleken met veel andere gebouwen in Buchara is het een bescheiden gebouw, maar wel van een ongekende schoonheid. Een deel van het plezier van een bezoek aan de Chor-Minor is de wandeling er naar toe. Deze voert door steegjes en langs lemen huizen. Onderweg kom je spelende kinderen en af en toe een zwaar beladen ezel tegen. Zo moet het leven in het oude Buchara zijn geweest.
Buchara is meer dan het bewonderen van oude gebouwen. Het hart van de oude stad wordt gevormd door Lyab-i-Hauz. Rond een groot waterreservoir staan de tafeltjes van theehuizen en restaurantjes. Oude bomen zorgen voor de nodige schaduw. Het is heerlijk om hier in het gezelschap van oude Oezbeken en onder het genot van meerdere potten thee een paar uur niets te zitten te doen.

Buiten de stad liggen de tombe van de soefi-heilige Bakhautdin Naqshband en het zomerpaleis van de emir. Het zijn leuke bestemmingen voor een excursie. Je kunt hiervoor via Blini voor vertrek een auto met chauffeur en eventueel een gids regelen.

Samarkand – Buchara: 2 uur trein

Dag 6-7 Khiva
Je reist verder per trein of per auto met chauffeur. De trein heeft hierbij onze voorkeur maar deze rijdt niet dagelijks maar om de dag. Doel is de oude handelsstad Buchara. Je komt aan het einde van de middag aan en hebt nog tijd voor een eerste wandeling door de sfeervolle straten van de stad. Deze tocht voert je door de uitgestrekte Kyzylkum woestijn, in het spoort van oude karavanen.

Khiva was als stadstaat een van de opvolgers van de het oude rijk Khorezm (of Chorasmië), dat zich uitstrekte langs de delta van de Amu-Darya. Pas in 1924 verloor de stad haar onafhankelijkheid en werd onderdeel van de socialistische sovjet-republiek Oezbekistan.
De moderne tijd is grotendeels voorbij gegaan aan het oude centrum. De stadsmuren en vele monumenten zijn daardoor blijven staan. Nog onder de Sovjet-Unie werd begonnen met een zorgvuldige restauratie die er toe heeft geleid dat Khiva nu de meest complete en best bewaarde oude stad van Centraal-Azië is. Wandelend door Khiva kost het je weinig moeite je voor te stellen hoe het was in de tijden dat de Khans van Khiva nog regeerden over grote delen van de omliggende woestijnen, karavanen handelswaar, vaak slaven, de stad binnen brachten en vreemdelingen hun leven niet zeker waren.

Je moet zeker gewoon doelloos ronddwalen binnen de 10 meter hoge muren van Itchan Kala, de oude stad. Maar vergeet ook alle monumenten niet: de Kuhna Ark, het fort van de khan’s van Khiva, de Juma-moskee, met 218 houten pilaren, de madrassas, de mausolea en de paleizen. De oude stad is op haar mooist en sfeervolst in het namiddag- en ochtendlicht.

Buchara – Khiva: 7 tot 8 uur rijden

Dag 8 Tasjkent
Een korte rit brengt je naar de stad Urgench. Hiervandaan vlieg je naar de hoofdstad van Oezbekistan: Tasjkent.

Tasjkent is de hoofdstad van de jonge maar zelfbewuste republiek Oezbekistan. In het centrum voeren brede lanen langs grote goudkleurige monumenten en indrukwekkende gebouwen. De stad moet trots uitstralen en de nationale identiteit benadrukken.
Wie echter iets verder kijkt, ontdekt al snel het Sovjetkarakter van de stad. Bijvoorbeeld in de kleding en de houding van een deel van de bewoners en in de typische woonblokken. Een groot deel van de bevolking is ook nog Russisch, niet alleen een overblijfsel uit de Sovjetperiode, maar ook uit de decennia daarvoor. Toen was Tasjkent de hoofdstad van de Tsaristische provincie Turkestan.
In een verder verleden was de stad een belangrijke post op de handelsroutes tussen oost en west. Van deze periode is echter niet al teveel overgebleven, door het geweld van langstrekkende legers en vooral door een zware aardbeving in 1966. Toch is de sfeer van het oude Tasjkent nog terug te vinden, vooral op en rond Chorsu bazaar, de kleurrijke boerenmarkt.
Twee musea zijn wat Blini betreft de moeite meer dan waard: het museum van de geschiedenis van Oezbekistan is een goede introductie voor wat je later tijdens de rondreis door het land te zien krijgt; het museum der kunsten biedt een prachtig overzicht van de kunst die Oezbekistan in de loop van de vele eeuwen heeft voortgebracht.

Khiva – Urgench: 0,5 rijden
Urgench – Khiva: 1 uur vliegen

Dag 9 Osh
Je vertrekt weer per auto met chauffeur. Via een bergpas bereik je de uitgestrekte Fergana-vallei, vroeger beroemd vanwege zijn uitstekende paarden, nu vooral bekend door de grootschalige katoenteelt.
Oezbekistan deelt de vallei met Tadzjikistan en Kirgizië. Bij de Kirgizische grens stap je over in een andere auto voor het laatste stukje naar de oude stad Osh.
Als je de reis wilt verlengen, kun je overwegen een nacht in de Fergana-vallei te slapen. Zo heb je tijd voor enkele van de vele markten en oude monumenten.

Tasjkent – Osh: 6,5 uur rijden

Dag 10 Chichkan-kloof
Na de vooral droge woestijnen van Oezbekistan is Kirgizië vooral groen. Dat is een van de eerste dingen die je opvalt als je per jeep de Fergana-vallei verlaat en de Kirgizische bergen intrekt. Op de groene weiden grazen kuddes die worden gehoed door herders te paard. Het zijn Kirgizische nomaden.
Je volgt de weg tussen Osh en Bishkek, de twee grootste steden van het land. Halverwege overnacht je in een klein hotel in een mooie kloof.

Osh – Chychkan: 7 uur rijden

Dag 11-12 Song-Kul
Je verlaat de hoofdweg. Stille wegen voeren je door een indrukwekkend berglandschap. Na een klim over een slechte weg bereik je Song-Kul.
Dit blauwe meer ligt op 3016 meter hoogte in een breed en groen dal. De lucht is puur en de sterrenhemels zijn betoverend. Je bent hier ver verwijderd van de 21 eeuw. Het is een prachtig gebied om te wandelen, paard te rijden of gewoon te genieten van de natuur.
Je overnacht in een yurt. Dit zijn de traditionele vilten tenten van de nomaden. Hier slapen is een leuke en bijzondere manier om het leven van de Kirgiziërs beter te leren kennen. De tent is comfortabel maar wasgelegenheid en wc zijn wel eenvoudig.
Door de grote hoogte kan het koud zijn bij Song-Kul. Als de zon weg is koelt het snel af en zelfs in de zomermaanden kan het hier ’s nachts vriezen. De yurt waarin je overnacht is hier natuurlijk op berekend: binnen is het altijd heerlijk warm.

Chychkan – Son-Kul: 6,5 uur rijden

Dag 13 Bokonbayevo
Een paar uur rijden van Song-Kol ben je weer terug in de bewoonde wereld. Hier ligt een ander meer: Issyk-Kul. ‘Kul’ betekent ‘meer’ en het uitgestrekte Issyk-Kul vormt het hart van Kirgizië. Met een lengte van 170 kilometer en een breedte van 70 kilometer is Issyk-Kul het op een na grootste bergmeer ter wereld (na het Peruaans-Boliviaanse Titicaca-meer). Het prachtige blauw van het meer wordt aan alle zijden begrensd door bergtoppen, waarvan veel met sneeuw bedekt.
Je volgt de rustige weg langs de zuidelijke oever en bereikt het dorpje Bokobayevo. Hier overnacht je in een leuke homestay. Als je wat tijd over hebt is het leuk het dorp te voet verder te verkennen. Een duik in het meer is natuurlijk ook een optie.
In Bokonbayevo wonen nog mensen die in eeuwenoude traditie jagen met adelaars. Het is mogelijk voor vertrek een demonstratie te boeken.

Son-Kul – Bokonbaevo: 6,5 uur rijden

Dag 14 Karakol
De tocht voert verder langs de oevers van het meer, altijd met zicht op de besneeuwde toppen van de Centraal-Aziatische bergketens. Eerst stop je natuurlijk bij de bijzondere Skazka canyon. Daarna draai je weer de bergen in. Je klimt omhoog naar de prachtige vallei van Djeti-Oguz. Alpenweiden, snelstromende riviertjes, dichte bossen en altijd omringd door besneeuwde toppen. Het is een prachtige plek voor een flinke wandeling.
In de middag daal je weer naar Issyk-Kul. Aan de oevers ligt Karakol, een oude Russische nederzetting, met oude, houten huizen langs brede, stille straten. Hier met je zeker even gaan kijken bij de Dungan Moskee, van het Dungan volk dat oorspronkelijk uit China komt, en de grote houten Russisch orthodoxe kathedraal.
Niet ver buiten Karakol ligt het boeiende museum van Przewalski, een van de grote Russische ontdekkingsreizigers.

Als je op zondag in Karakol bent, moet je natuurlijk naar de markt. Mensen uit de hele omgeving komen hier op af, voor het kopen en verkopen van vee en andere spullen, voor het maken van een praatje en voor het drinken van een borrel.
Als je wat meer te weten wilt komen van de cultuur van de Dungan’s is een korte kookcursus een leuk idee. Bij een lokale familie leer je in een uur de traditionele lagman maken, een heerlijke soep van dikke noedels. Je kan dit voor vertrek via Blini boeken.

Bokonbaevo – Karakol: 4,5 uur rijden

Dag 15 Cholpon-Ata
Je blijft de oevers van het meer volgen en komt door kleine dorpjes op vruchtbare grond. Bij San Tash liggen verschillende grafheuvels van de Scythen, stammend uit de eeuwen voor Christus.

Je overnacht bij de badplaats Cholpon-Ata, in de zomer populair bij Russen. Hier bezoek je de petroglieven, gemaakt tussen 2000 en 400 voor Christus

Karakol – Cholpon-Ata: 3 uur rijden

Dag 16 Bishkek
Je laat Issyk-Kul achter je en duikt de nauwe kloof van de Chuy-rivier in. Als je hier weer uit tevoorschijnn komt, ben je in de brede vallei van Bishkek. eerst nog bij de Burana-toren, tachtig kilometer ten oosten van Bishkek. Dit monument stamt uit de 11e eeuw en is een restant van een moskee met minaret. Hier heeft in de middeleeuwen de grote stad Balasagun gelegen, de hoofdstad van de Karachiden. Balasagun is verdwenen, hoe dat komt weet men nog steeds niet met zekerheid te vertellen. In dezelfde vallei zijn veel kunstvoorwerpen van de Scythen gevonden. De Burana-toren is een interessante tussenstop op weg van Bishkek naar Issyk-Kul of Song-Kul.

Bishkek is de hoofdstad van Kirgizië en met meer dan een miljoen inwoners ook verreweg de grootste stad. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de steden van buurland Oezbekistan, is Bishkek geen oude stad. Pas laat in de 19e eeuw onder Russisch bewind groeide de nederzetting uit tot een echte stad. Vrijwel alle bezoekers aan Kirgizië komen vroeg of laat in Bishkek. Hier ligt de enige echte internationale luchthaven en ook treinen van en naar Rusland vertrekken hier vandaan.
Hoewel Bishkek op 800 meter hoogte ligt, kan het in de zomer toch warm zijn (30-35 graden). Maar je vindt er veel parken en vaak worden straten omzoomd door bomen die voor de nodige schaduw zorgen.
Erg veel bezienswaardigheden heeft de stad niet te bieden. Er zijn enkele interessante musea (het Historisch Museum, het museum voor Modern Art, het Frunze Huis) en de Osh Bazaar en het centrale plein zijn interessante plekken om te bezoeken. Maar het is prettig om hier rond te wandelen en mensen te kijken. Kirgiziërs en etnische Russen zijn al snel in het straatbeeld te herkennen.

Cholpon-Ata – Bishkek: 5,5 uur rijden

Dag 17 thuisreis
In de ochtend vertrekt je vlucht naar huis.

Top