Onbekend Turkmenistan

Onbekend Turkmenistan

Een bijzondere reis naar het nog onbekende Turkmenistan. Een land van uitgestrekte woestijnen en kleurrijke bergen; van overblijfselen van ooit machtige steden en bloeiende beschavingen; van vervallen herinneringen aan de Sovjet-Unie en glanzende monumenten ter ere van de onafhankelijkheid. En een land van trotse maar gastvrije Turkmenen, die de tradities van nomaden van de woestijn koesteren.

Deze reis bezoekt niet alleen de traditionele hoogtepunten van Turkmenistan, zoals de witte stad Ashgabat, de vlammen van Darwaza en de ruïnes van indrukwekkend Merw. Je overnacht ook bij locals in de bergen van Kopet Dag en je trekt dagen over de vlaktes van de onherbergzame Karakum-woestijn.
Je slaapt een nacht in een eenvoudige homestay en kampeert vijf nachten in de woestijn. Dit is dus geen reis voor mensen die op zoek zijn naar comfort en gemak, maar voor echte reizigers, met een flexibele en avontuurlijke instelling.
Buiten de steden reis je vooral per 4×4. En dat is geen overbodige luxe omdat je immers de gebaande paden verlaat. Om de reisafstanden te beperken maak je ook twee binnenlandse vluchten.
Deze reis is uitstekend te verlengen met een bezoek aan de steden van Oezbekistan.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 14 dagen
Beste reistijd: april t/m juni en september t/m half november

Prijs vanaf: € 2240,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Turkmenistan.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Ashgabat
Je vertrekt in de loop van de middag naar Ashgabat, waar je midden in de nacht aankomt.
De volgende dag heb je de gelegenheid deze “Witte Stad” te verkennen. Een onwerkelijke plek, met brede lanen, marmeren gebouwen en spuitende fonteinen, allemaal midden in de woestijn.
Bezoek niet alleen de bezienswaardigheden van de stad zelf, waaronder het Nationaal Museum, maar ook Nissa, het UNESCO-monument net buiten Ashgabat. Hiervandaan heb je een prachtig uitzicht over de omliggende woestijn en bergen.
De stadstour kun je ook onder begeleiding van een gids maken, deze is voor een meerprijs van te voren bij te boeken.

Dag 3 Nohur
Je verlaat de hoofdstad en bezoekt de Turkmenbashi Moskee en Geok Depe. Dan trek je de bergen van Kopet Dag in. De contrasten tussen de rode, bruine en grijze kleuren van de bergen enerzijds en het groen van de oases in de dalen is prachtig. Je slaapt deze nacht in Nohur en hebt ook alle tijd om dit dorpje en de directe omgeving te verkennen.

Dag 4 Dehistan
Op de vierde dag reis je verder door de prachtige natuur van de Kopdag. Je komt onder meer door de valleien van Karakala en de Maan-vallei. Doel van de dag is Dehistan. Hier liggen midden in de woestijn de overblijfselen van een ooit bloeiende handelspost aan de Zijderoute. De ruïnes van de minaretten en mausolea doen onwerkelijk aan midden in de onherbergzame omgeving.

Hier kampeer je voor het eerst. Je slaapt in eenvoudige koepeltentjes. Tafels en stoelen maken het mogelijk ontspannen bij te komen van de lange dag. Voor het eten wordt gezorgd.

Dag 5 Balkanabad
Je bezoekt de monumenten van Dehistan en rijdt verder naar het noordwesten. In Balkanabad kom je weer in de bewoonde wereld. Deze stad draait om de olie die in de omgeving wordt gewonnen. Veel bezienswaardigheden zijn er niet, maar na twee dagen in de bergen en woestijnen is het best prettig om weer onder de mensen te zijn.

Dag 6 Yangikala
Je trekt weer de natuur in. De canyon van Yangikala vormt een van de mooiste landschappen van Turkmenistan. Vanaf een uitzichtpunt kijk je uit over een leeg en droog maanlandschap van grillige pieken in. Groene, witte, roze en rode banden van steen golven door de rotsen.
Je kampeert weer midden in de natuur. Als het donker is, raak je al snel onder de indruk van de stilte en de prachtige sterrenhemel.

Dag 7 Turkmenbashi
Je vervolgt je weg door de indrukwekkende natuur en komt terecht bij Gozli Ata, de tombe van een sufi-geleerde uit de 14e eeuw. De plek is nu een belangrijk pelgrimsoord.
Later op de dag kom je aan in Turkmenbashi, de belangrijkste haven aan de Kaspische Zee. Deze stad was vanaf het begin van de 19e eeuw een belangrijke uitvalsbasis voor de Russen bij hun pogingen Centraal-Azië onder controle te krijgen. Turkmenbashi is mooi gelegen, aan de zee en in de schaduw van steile kliffen, en een fijne plek om even bij te komen, met prima restaurants en terrassen.

Dag 8 Dashoguz
Na een kort bezoek aan de haven en de vismarkt vlieg je naar Dashoguz, in het noorden van Turkmenistan. Breng hier zeker een bezoek aan de lokale markt. Het is leuk om rond te slenteren over het kleurrijke en levendige terrein, maar je komt hier niet alleen voor de lol: er moeten inkopen worden gedaan voor de komende dagen als je diep de Karakum-woestijn intrekt.

Dag 9 Darwaza
Buiten Dashoguz liggen de ruïnes van Konya Urgench, ooit de hoofdstad van Khorezm, een belangrijke Zijderoute stad en in de 12e en 13e eeuw een van de belangrijkste steden van Centraal-Azië. De stad overleefde de slachtingen door de legers van Djengiz Khan maar ging ten onder toen de rivier de Amur zijn koers verlegde en Timur Lenk de stad voor de 2e keer vernietigde.
Konya Urgench is nu een slaperig en landelijk stadje, maar tussen de velden en eenvoudige huizen verrijzen grote monumenten, zoals de Gutluk-Temir minaret en het mausoleum van Torebeg.

Na een bezoek aan Konya Urgench rijd je naar het zuiden. Hier ligt midden in de woestijn een van de wonderlijkste verschijnselen van Turkmenistan. Een enorme krater spuwt hier al tientallen jaren enorme vlammen uit, ooit veroorzaakt door boringen naar gas. ’s Nachts verlichten de metershoge vlammen de woestijn.

Je kampeert in de woestijn.

Dag 10-11 Karakum-woestijn
Je trekt verder de woestijn in, in oostelijke richting. Zandduinen, stenige vlaktes en groene oases wisselen elkaar af. Het landschap is tegelijk onherbergzaam en indrukwekkend. Behalve groepjes loslopende kamelen kom je nauwelijks verkeer tegen. Af en toe kom je in een nederzetting waar je altijd gastvrij wordt ontvangen. Het geeft je de gelegenheid een idee te krijgen van het dagelijkse leven van de traditionele Turkmenen.

’s Nachts kampeer je weer midden in de natuur.

Op dag 11 kom je bij de archeologisch belangrijke plek Gonur Depe. Hier was al sinds de bronstijd een grote nederzetting en archeologen vermoeden dat de godsdienst rond Zoroaster hier haar wortels had.

Je kampeert voor het laatst, niet ver van Gonur Depe.

Dag 12 Merw-Ashgabat
Je rijdt verder naar Mary, een stad die niet ver van Merw ligt. Merw was ooit een van de grote, machtige steden langs de Zijderoute. Gesticht rond 3000 voor Christus was het achtereenvolgens onderdeel van de rijken van de Perzen, de generaals van Alexander de Grote, weer de Perzen, de Arabieren en de Seljukken, de Turkse heersers die later Constantinopel zouden veroveren.
In de 11e en 12 eeuw was Merw een van de belangrijkste steden van Centraal-Azië, toonaangevend op het gebied van handel, cultuur, wetenschap en godsdienst. Aan dit alles kwam een einde toen de heersers zo overmoedig waren om boodschappers van Djengiz Khan te vermoorden. De Mongoolse represailles zouden meer dan een 1 miljoen mensen het leven hebben gekost.

Aan het einde van de middag vlieg je terug naar Ashgabat.

Dag 13 Ashgabat
Een laatste dag voor de hoofdstad die je zelf kunt invullen, bijvoorbeeld met de stadstour Ashgabat-bij-nacht, zie onze Blini-tip.

Dag 14 thuisreis
Je vliegt terug naar huis.

Top