Perzië Hoogtepunten (10 dagen)

Perzië Hoogtepunten

Ontdek het klassieke Perzië. Deze reis voert je in 10 dagen langs de hoogtepunten van Iran: Shiraz, Yazd en Isfahan. Verder stop je natuurlijk bij de ruïnes van Persepolis en overnacht je in de stad Kashan.

Dit is een ingekorte versie van onze rondreis Klassiek Perzië. In deze 15-daagse reis doe je dezelfde plaatsen aan maar heb je overal meer tijd.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 10 dagen
Beste reistijd: april t/m juni en van september t/m oktober

Prijs vanaf: € 525,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Iran.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Shiraz
Je vliegt naar de stad Shiraz, in het zuiden van Iran. Bij aankomst op de luchthaven word je opgewacht en naar je hotel gebracht.

Als Teheran het hart is van het moderne Iran, is Shiraz het hart van het oude Perzië. Het is de stad van rozen, tuinen, dichters en nachtegalen. In de 18e eeuw was Shiraz de hoofdstad van de Zand-dynastie en uit deze tijd stammen veel van de monumenten in de stad.

De drukke bazaars rond het Shohada-plein vormen het centrum van de stad. Neem de tijd om hier rond te dwalen, ook als je niet van plan bent om iets te kopen. Stap dan ook even binnen in Moshir Serai.

Shiraz is de stad van de twee grootste en populairste dichters die Perzië heeft voortgebracht: Hafez en Sa’di. Beiden liggen hier begraven en hun tombes worden jaarlijks door tienduizenden Iraniërs bezocht. De tombes liggen in mooi verzorgde parken. Zoek een plek op een bankje of in een van de theehuizen en geniet van de mensen die hier komen wandelen, gedichten voordragen of in een hoekje zitten te lezen. Dat de gedichten vaak de schoonheid van vrouwen en het genot van wijn roemen is bijzonder in het huidige Iran.

Dag 3-4 Yazd
Je verlaat Shiraz per auto met chauffeur, de bestemming is Yazd. Maar op weg daar naartoe bezoek je een van de hoogtepunten van ieder bezoek aan Iran: zestig kilometer buiten Shiraz liggen de overblijfselen van Persepolis. Hier lag het centrum van de macht van het enorme Perzische rijk dat zich uitstrekte van Griekenland tot Pakistan en van Egypte tot Oezbekistan. Het was Alexander de Grote die in de 4e eeuw voor Christus de stad veroverde en platbrandde. De resterende zuilen en muren markeren de enorme omvang van de paleizen en de vele reliëfs op de muren tonen het leven aan het hof.

Na Persepolis trek je verder door de woestijnen en bergen van Iran. Je tocht voert je naar het noordoosten. Onderweg krijg je een idee van de prachtige, lege natuur van het uitgestrekte Iran.
De eindbestemming is Yazd, een van de oudste steden ter wereld en zeker ook een van de meest sfeervolle steden van Iran. Het centrum van de stad bestaat uit een wirwar van straten en steegjes die langs oude adobe huizen, rijk versierde houten poorten en sfeervolle binnenplaatsen voeren.
Je verdwaalt hier gegarandeerd maar altijd stuit je weer op een herkenningspunt. Vaak is dit de prachtige Jameh-moskee, die stamt uit de 15e eeuw. Karakteristiek zijn in Yazd de hoge torens die op de huizen staan. Een ingenieus systeem van openingen vangt elk zuchtje wind en zorgt in de hete zomers binnenshuis voor de broodnodige airconditioning.

Je hebt een volle dag voor Yazd. Dat betekent dat je keuzes moet maken. Neem alle tijd om de sfeer van de stad op je in te laten werken of verken ook de omgeving. Buiten Yazd liggen onder meer Chak Chak, het belangrijkste bedevaartsoord voor Zoroasters, het dorp Meybod met het vervallen maar indrukwekkende Narin-kasteel en Zein-o-Din, waar een oude karavanserai je een idee geeft van het leven van handelaren die over de oude Zijderoute trokken.

Dag 5-6 Isfahan
Je reist weer verder per auto met chauffeur. Onderweg stop je in het stadje Na’in. Het is al sinds de tijden van de Zijderoute bekend om zijn aardewerk en textiel. Verder is vooral de moskee uit de 9e eeuw zeer de moeite waard.

Het doel van vandaag is de wellicht beroemdste en mooiste stad van Iran: Isfahan!

Isfahan kwam voor het eerst tot bloei in de 11e eeuw. Na het vernietigende bezoek van de Mongolen duurde het tot de 16e eeuw tot de stad opnieuw straalde als het politieke en culturele centrum van Perzië. Uit deze tijd stammen ook de grote monumenten die de stad maken tot het hoogtepunt voor veel bezoekers aan Iran.

Het hart van de stad wordt gevormd door het Iman–plein, een van de mooiste pleinen ter wereld. Aan het plein liggen de prachtige Shah-moskee en de kleinere, maar niet minder mooie, Lotfollah-moskee die met hun blauwe koepels voor veel mensen symbool staan voor het oude Perzië. Het Ali Qapu-paleis en de fonteinen vervolmaken het plein. Wat verder weg ligt de Jameh-moskee, een van de hoogtepunten van 1500 jaar Islamitische architectuur.

Neem alle tijd voor een lange wandeling langs alle monumenten van de stad. Het voert te ver om deze hier allemaal te noemen. Vergeet ook niet de verschillende overdekte bazaars, met hun bedrijvigheid een leuke plek om rustig rond te slenteren.

Een andere ‘must’ van een bezoek aan Isfahan is een wandeling bij de Zayandeh-rivier, bij voorkeur aan het einde van de middag of het begin van de avond. De 10 oude bruggen die de rivier overspannen zijn dan sfeervol verlicht.

Dag 7 Kashan
Een volgende autorit brengt je naar de stad Kashan. Deze stad is de moeite waard vanwege zijn sfeervolle bazaars en de verschillende oude koopmanshuizen die open zijn voor bezoekers. Buiten Kashan liggen de schaduwrijke Fin-tuinen, die met 8 andere Perzische tuinen op de Unesco-lijst staan. Het vele groen en de fonteinen maken de Fin-tuinen tot een populair uitje op een warme dag.

Dag 8-9 Teheran
De laatste rit van de reis brengt je naar de hoofdstad, Teheran.

Je kunt overwegen op weg naar Teheran een stop in Qom te maken, na Mashad de heiligste stad van Iran. Het is een van de meest religieuze en conservatieve steden van het land. Bezoek hier de indrukwekkende Hazrat-e Masumeh, de tombe waar de zuster van Imam Reza ligt begraven.

Teheran is een relatief moderne, lelijke en met 15 miljoen inwoners overbevolkte stad. Voor de meeste van onze reizigers is Teheran niet meer dan de plaats van aankomst en vertrek, maar eigenlijk verdient deze stad meer van je tijd. In deze reis heb je een in ieder geval een volle dag voor Teheran. Dat betekent wel dat je keuzes moet maken, tussen uitstekende musea zoals bijvoorbeeld het Nationaal Museum, het Reza Abassi Museum en het Museum van Moderne Kunst, tussen de paleizen zoals het Sa’d Abad Museum Complex en het Golestan Palace, tussen de verschillende parken, verschillende wijken, verschillende bazaars. Tehran is de plek waar je kennis kunt maken met het Iran en de Iraniërs van dit moment en van de toekomst

Dag 10 thuisreis
Je vliegt vanaf Teheran terug naar huis.

Top