Perzische Zijderoute (14 dagen)

Perzische Zijderoute

Van west naar oost door Iran, langs de oude Zijderoute. Deze rondreis door Iran combineert het weinig bezochte noordwesten met de traditionele hoogtepunten Isfahan en Yazd. Cultuur en natuur, stad en platteland, het oude Perzië en het moderne Iran. Een afwisselende reis door een boeiend land.

Deze reis door Iran is goed te combineren met een uitgebreidere reis langs de Zijderoute. Kijk voor een idee van de mogelijkheden naar onze 60-daagse Zijderoute-reis van Istanbul naar Beijing.
Een andere mogelijkheid is een combinatie met Iran of Azerbeidzjan.

Shiraz en Persepolis ontbreken in deze rondreis maar zijn zonder probleem toe te voegen. Je reist dan vanaf Isfahan naar Shiraz en vanaf daar via Persepolis naar Yazd.

Reistype: individuele reis
Reisduur: 14 dagen
Beste reistijd: april t/m juni en van september t/m oktober

Prijs vanaf: € 1575,- (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Iran.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Tabriz
Je start in Tabriz, in het noordwesten van Iran. Bij aankomst op de luchthaven, het station (de trein vanuit Turkije) of de grens (vanuit Armenië) word je opgewacht en naar je hotel gebracht.

Tabriz is al vele eeuwen een belangrijke stad langs de Zijderoute die oost en west met elkaar verbond en nog steeds verbindt. In de 16e eeuw was het korte tijd de hoofdstad van het Perzische rijk.

Het hart van Tabriz (met 1,5 miljoen inwoners een grote stad) is de bazaar. Het is een van de grootste en leukste bazaars van het land. Het grootste deel van het stelsel van steegjes, karavanserais en hallen stamt uit de 15e eeuw. Het is fascinerend hier een paar uur rond te dwalen.

De andere ‘must see’ attractie van Tabriz is de 15e eeuwse Blue Mosque. Deze stortte in bij een van de grote aardbevingen die de stad heeft getroffen, maar werd in de 20e eeuw weer helemaal hersteld. De stad telt nog verschillende andere bezienswaardigheden, zoals badhuizen, oude koopmanshuizen, musea en een kerk die nog werd bezocht door Marco Polo zelf.
Buiten de stad, en een excursie van een halve dag waard, ligt Kandovan, een dorpje waar de huizen en opslagplaatsen zijn uitgehakt in grillig gevormde rotspartijen.

Maar weinig buitenlanders bezoeken Tabriz en dit maakt het des te leuker de stad te verkennen. De vriendelijke en nieuwsgierige bevolking draagt daar zeker aan bij.

Dag 3 Ardabil
Je begint aan je tocht over land naar het oosten van Iran. Je reist per auto met chauffeur, een flexibele en comfortabele manier van vervoer.

Het eerste deel voert je door de bergen van noordwest Iran. De bestemming is Ardabil. Net als Tabriz ligt deze stad op een hoogvlakte op circa 1350 meter. Echt heet wordt het in de zomer dus niet.

Ardabil was in de 10e eeuw de hoofdstad van een groot Azerbeidjaans rijk en nog tot 1808 van een lokaal koninkrijk. Het is ook de geboorteplaats van een van de grote leiders van Islamitische Sufi-stroming, sjeik Safi-od-Din. Het uitgebreide mausoleumcomplex waar de sjeik en zijn meest prominente volgers zijn begraven is de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad.

Dag 4-5 Masouleh
Je daalt af naar de kust van de Kaspische Zee en volgt deze naar het zuiden. Dit gebied is relatief dichtbevolkt en verrassend groen. Na een paar uur laat je de zee achter je om langs rijstvelden de bergen in te rijden. Op 1000 meter hoogte ligt hier het 1000 jaar oude dorp Masuleh dat ongeveer 1500 inwoners telt. Het ligt midden in de bossen tegen een steile helling. Masuleh is populair bij Iraanse dagjestoeristen maar als je hier overnacht heb je het dorp vanaf het einde van de middag voor je alleen.

Op dag 5 maak je een excursie naar de ruïnes van het fort Qal’eh Rudhkan dat stamt uit de tijd van de Turkse Seljuken. Het fort ligt hoog op een groene, beboste bergrug en om het bereiken maak je een flinke wandeling. De prachtige omgeving maakt deze wandeling tot een doel op zich.

Dag 6-7 Teheran
Je keert terug naar de kust en volgt deze verder naar het oosten. Je komt door enkele badplaatsen waar alleen een boulevard met palmbomen de weg scheiden van het strand en de zee. Bij Chalus sla je af naar het zuiden om over een spectaculaire bergweg door het Alborz-gebergte de hoogvlakte bij Teheran te bereiken.

Teheran is een relatief moderne, lelijke en met 15 miljoen inwoners overbevolkte stad. Maar het is ook een stad met uitstekende musea, drukke bazaars en volop plaatsen waar je kennis kunt maken met het moderne Iran en met moderne Iraniërs.

Voor de meeste van onze reizigers is Teheran niet meer dan de plaats van aankomst en vertrek in Iran. Wij raden je aan om minimaal één dag de tijd te nemen om in ieder geval een idee te krijgen van het leven van alledag in de hoofdstad.

Dag 8 Kashan
Een volgende autorit brengt je naar de stad Kashan. Deze stad is de moeite waard vanwege zijn sfeervolle bazaars en de verschillende oude koopmanshuizen die open zijn voor bezoekers. Buiten Kashan liggen de schaduwrijke Fin-tuinen, die met 8 andere Perzische tuinen op de Unesco-lijst staan. Het vele groen en de fonteinen maken de Fin-tuinen tot een populair uitje op een warme dag.

Dag 9-10 Isfahan
Je reist weer verder per auto met chauffeur. Onderweg stop je in het stadje Na’in. Het is al sinds de tijden van de Zijderoute bekend om zijn aardewerk en textiel. Verder is vooral de moskee uit de 9e eeuw zeer de moeite waard.

Het doel van vandaag is de wellicht beroemdste en mooiste stad van Iran: Isfahan!

Isfahan kwam voor het eerst tot bloei in de 11e eeuw. Na het vernietigende bezoek van de Mongolen duurde het tot de 16e eeuw tot de stad opnieuw straalde als het politieke en culturele centrum van Perzië. Uit deze tijd stammen ook de grote monumenten die de stad maken tot het hoogtepunt voor veel bezoekers aan Iran.

Het hart van de stad wordt gevormd door het Iman–plein, een van de mooiste pleinen ter wereld. Aan het plein liggen de prachtige Shah-moskee en de kleinere, maar niet minder mooie, Lotfollah-moskee die met hun blauwe koepels voor veel mensen symbool staan voor het oude Perzië. Het Ali Qapu-paleis en de fonteinen vervolmaken het plein. Wat verder weg ligt de Jameh-moskee, een van de hoogtepunten van 1500 jaar Islamitische architectuur.

Neem alle tijd voor een lange wandeling langs alle monumenten van de stad. Het voert te ver om deze hier allemaal te noemen. Vergeet ook niet de verschillende overdekte bazaars, met hun bedrijvigheid een leuke plek om rustig rond te slenteren.

Een andere ‘must’ van een bezoek aan Isfahan is een wandeling bij de Zayandeh-rivier, bij voorkeur aan het einde van de middag of het begin van de avond. De 10 oude bruggen die de rivier overspannen zijn dan sfeervol verlicht.

Dag 11-12 Yazd
De eindbestemming van vandaag is Yazd, een van de oudste steden ter wereld en zeker ook een van de meest sfeervolle steden van Iran. Het centrum van de stad bestaat uit een wirwar van straten en steegjes die langs oude adobe huizen, rijk versierde houten poorten en sfeervolle binnenplaatsen voeren.
Je verdwaalt hier gegarandeerd maar altijd stuit je weer op een herkenningspunt. Vaak is dit de prachtige Jameh-moskee, die stamt uit de 15e eeuw. Karakteristiek zijn in Yazd de hoge toren die op de huizen staan. Een ingenieus systeem van openingen vangt elk zuchtje wind en zorgt in de hete zomers binnenshuis voor de broodnodige airconditioning.

Je bent twee volle dagen voor Yazd. Dit geeft je niet alleen alle tijd om de sfeer van de stad op je in te laten werken, maar geeft je ook de kans om de omgeving te verkennen. Buiten Yazd liggen onder meer Chak Chak, het belangrijkste bedevaartsoord voor Zoroasters, het dorp Meybod met het vervallen maar indrukwekkende Narin-kasteel en Zein-o-Din, waar een oude karavanserai je een idee geeft van het leven van handelaren die over de oude Zijderoute trokken.

Op dag 12 stap je aan het begin van de avond in de nachtrein naar het zuiden. Het reizen per nachttrein is een bijzondere ervaring. Je reist comfortabel in een 4-persoons slaapcoupé die je deelt met andere reizigers of tegen een meerprijs in een 1e klas 2-persoonscoupé.

Dag 13 Mashad
Bij aankomst op het station van Mashad word je weer opgewacht en naar je hotel gebracht. Mashad is de laatste stop in Iran en de heiligste stad van de Sjiieten. Hier ligt de achtste sjiitische imam, Imam Reza begraven. Het maakt de stad tot een belangrijk bedevaartsoord. Zorg dat je het uitgestrekte complex rond zijn graf bezoekt, niet alleen om de prachtige gebouwen, koepels en arcades, maar ook om te zien hoe de sjiitische pelgrims hun geloof belijden.

Dag 14 einde reis
Je hebt nu twee mogelijkheden: je vliegt vanaf Mashad terug naar huis óf je steekt de grens over naar het gesloten, onbekende Turkmenistan.

In het laatste geval rijdt een chauffeur je naar de Turkmeense grens, een paar uur van Mashad. Hier staat een Turkmeense chauffeur al op je te wachten om je het laatste stukje naar Ashgabat te brengen. Vanaf daar begin je aan je reis door Centraal-Azië.

Top