Pskov & Novgorod (5 dagen)

Pskov & Novgorod

In de oude steden Novgorod en Pskov proef je van het Rusland buiten Moskou en Sint-Petersburg. Het is een Rusland met een ontspannen sfeer, zonder veel toeristen, met oude kremlins en kathedralen, prachtige landgoederen, brede rivieren en sfeervolle kloosters.

Dit pakket gaat uit van begin en eind in Sint-Petersburg. Maar er zijn ook andere mogelijkheden:
• Begin of eindig in Moskou. Hier vandaan rijden comfortabele nachttreinen naar Pskov, ze doen iets minder dan 12 uur over de bijna 700 kilometer. Je komt dan op de ochtend van dag 1 aan in Pskov. Of je vertrekt juist aan het einde van dag 4 of 5 met de nachttrein naar Moskou. Je reist ontspannen in een 4-persoons- of 2-persoonsslaapcoupé.
• Pskov ligt dicht bij de grens met Estland. Vanuit de gezellige studentenstad Tartu ben je in een uur of 4 met een directe bus in Pskov. Vanuit Tallinn doe je er 6 uur over.

Reistype: excursiepakket
Reisduur: 5 dagen
Beste reistijd: hele jaar

Prijs vanaf: € 295,- (uitgebreide prijsinformatie)
Praktische reisinformatie en achtergronden: Rusland.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.
Offerte aanvraag


uitgebreide reisbeschrijving

Dag 1-2 Pskov
Een snelle en comfortabele trein brengt je in 3,5 uur van het drukke centrum van Sint-Petersburg naar het ontspannen Pskov, 300 kilometer naar het zuiden. Deze oude stad ontbreekt in het schema van de meeste bezoekers aan Rusland. En dat is jammer, want het is een sfeervolle stad met een lange turbulente geschiedenis.

Pskov ligt aan de oevers van de rivier Velikaya, waarop de wandelpromenades worden overschaduwd door bomen. Het stadsgezicht wordt beheerst door de dikke muren van het kremlin. De belangrijkste kerk is de indrukwekkende Trinity Kathedraal van eind 17e eeuw. Sinds 2019 zijn de kerken van de stad door Unesco erkend als werelderfgoed. Een goed museum is gevestigd in het Pogankin-huis. Vooral de verzameling kunst uit de regio is bijzonder.
Maar een bezoek aan Pskov draait om meer dan alleen de oude monumenten. Veel bezoekers aan Rusland beperken zich tot Moskou en Sint-Petersburg, twee hectische miljoenensteden die het moderne gezicht van Rusland tonen. Pskov is een provinciestad. Het tempo van het leven ligt vele malen lager, de jeugd is minder hip, het asfalt vertoont vaker schuren en veel gebouwen kunnen wel een opknapbeurt gebruiken.

Buiten Pskov liggen drie bezienswaardigheden die de moeite meer dan waard zijn.
Even buiten de stad ligt Stary Izbork, dat vroeger een machtige vesting was. Binnen de ruïnes van de oude stadsmuren liggen nu nog enkele mooie kerken. Stary Izbork ligt op een heuvel met goed uitzicht over de omgeving.
In het stadje Pechory, verder naar het westen, ligt het Pechersky-klooster, waar als sinds de 15e eeuw monniken wonen en werken. Tot de Tweede Wereldoorlog lag Pechory in Estland. Zo ontsnapte het klooster aan de vernielzucht van de communisten die vooral in de jaren dertig flink huishielden in andere kloosters.
En als je in de Russische literatuur geïnteresseerd bent, moet je zeker een bezoek brengen aan Mikhailovskoe, het landgoed van de familie van Ruslands meest geliefde dichter Pushkin. Pushkin zelf heeft hier meerdere jaren doorgebracht nadat hij door de tsaar was verbannen uit de hoofdstad.

Dag 3-4 Novgorod
Een volgende treinreis voert je in 4,5 uur door bossen en moerassen naar Novgorod, een van de oudste steden van Rusland. Novgorod speelde een belangrijke rol bij het ontstaan van Rusland. Vanaf de 9e eeuw was de stad eeuwenlang een belangrijke politieke en economische macht, een positie die het deelde met Kiev. Veilig achter de omringende moerassen en meren was Novgorod later de enige stad die niet door de Mongolen werd veroverd, geplunderd en beheerst.

Het sfeervolle en rustige centrum staat vol oude monumenten. Neem vooral de tijd om hier uitgebreid rond te wandelen. Hoogtepunten van elk bezoek zijn de St. Sophia kathedraal en het indrukwekkende kremlin. In de kerken en de musea van het kremlin is ondermeer een prachtige collectie eeuwenoude iconen te bewonderen. Ook het centrum van Novgorod staat op de Unesco-lijst van werelderfgoederen.
Even buiten de stad ligt het Yuriev-klooster dat in 1030 werd gesticht en daarmee het oudste klooster van Rusland zou zijn. Het ligt vredig aan de oevers van de Volkohv-rivier. Het is eenvoudig bereikbaar per lokale bus, een leuke rit, of taxi.
Vlak bij het klooster ligt een interessant museum voor houten architectuur. Oude houten huizen, molens en kerken zijn elders in de provincie afgebroken en hier weer zorgvuldig opgebouwd.

Dag 5 Sint-Petersburg of verder
De laatste dag reis je in 2,5 uur met de trein weer terug naar Sint-Petersburg.

Als je verder wilt reizen naar Moskou heb je twee alternatieven:
• Stap in de avond van dag 4 op de nachttrein naar de hoofdstad. Je reist comfortabel in een 2-persoons- of 4-persoonslaapcoupé.
• Reis per auto met chauffeur (te regelen door Blini) naar Chudovo, 100 km naar het noorden, en stap daar op de hogesnelheidstrein van Sint-Petersburg naar Moskou.

Top