Tsjernobyl & Pripjat (1 of 2 dgn)

Excursie Tsjernobyl & Pripjat

Vanwege de oorlog organiseren wij op dit moment geen reizen naar Oekraïne.

De naam Tsjernobyl staat symbool voor de gevaren van kernenergie: in de nacht van 26 op 27 april 1986, om 01:23 uur om precies te zijn, ontplofte reactor nummer 4 in de Chernybol Nuclear Power Plant. Iedereen ouder dan 40 jaar herinnert zich waarschijnlijk dit grootste nucleaire ongeluk aller tijden. De brand die als gevolg van de explosies ontstond, blies een grote wolk van radioactieve deeltjes de atmosfeer in. De wind verspreidde deze gifwolk over het grootste deel van de westelijke Sovjet-Unie en Europa. Een gebied in een straal van 30 kilometer werd radioactief besmet en daardoor onbewoonbaar, meer dan 135.000 mensen moesten gedwongen verhuizen. Plaatsen als Tsjernobyl zelf (vroeger 15.000 inwoners) en Pripjat (of Pripyat, voor 1986 55.000 inwoners) veranderden in spooksteden. Dorpjes en het platteland werden verlaten en teruggegeven aan de natuur, het werd een onwerkelijk gebied. Het ongeluk had grote gevolgen: duizenden mensen overleden in de jaren erna ten gevolge van de straling en tegelijk raakte een uitgestrekt gebied rond de kerncentrale radioactief besmet. Het veranderde voorgoed de manier waarop de wereld tegen kernenergie aankeek. In 2016 is het 30 jaar geleden dat de ramp plaats vond. Nog steeds is een groot gebied rond Tsjernobyl, gelegen in het noorden van Oekraïne, niet ver van de grens met Wit-Rusland (en toentertijd nog onderdeel van de Sovjet-Unie) onbewoonbaar.

Een bezoek aan Tsjernobyl en Pripjat is onderdeel van ons Oekraïne-programma, in de vorm van een 1- of 2-daagse excursie waarbij je Kiev als basis hebt. Je bezoekt onder meer Tsjernobyl, Pripjat, verschillende verlaten dorpen en de bases waarvandaan nog steeds gewerkt wordt aan het inperken van de gevolgen van de ramp. Je komt tot op 100 meter van de ontplofte reactor. Bij de 2-daagse excursie overnacht je in een hotel bij Tsjernobyl en heb je twee dagen op een rij voor het verkennen van de 30-kilometerzone. De tours worden het hele jaar door georganiseerd, meestal 2 tot 3 keer per week. De excuries in de weekenden zitten snel vol, dus hierbij is vroeg reserveren aan te raden.

Uiteraard zijn deze tours met allerlei veiligheidsregels omgeven en aan strenge regels gebonden. Er is een minimumleeftijd van 18 jaar, er zijn kledingvoorschriften, de tijd die binnen de 30-kilometerzone wordt doorgebracht is gemaximeerd en vooraf worden veiligheidsinstructies gegeven. De straling wordt constant gemonitord en de hoeveelheid straling waaraan bezoekers tijdens de excursie worden blootgesteld blijft ruim binnen de marges.

Reistype: groepsexcursie, met een min. van 2 personen en een max. van 25-30 personen
Duur: 1 of 2 dagen
Beste reistijd: hele jaar door

Prijs vanaf: € 100,- voor de 1-daagse excursie en vanaf € 275,- voor de 2-daagse excursie (uitgebreide prijsinformatie).
Praktische reisinformatie en achtergronden: Oekraïne.
Meer informatie of een reis op maat? Wij maken graag een offerte!
Bel (030-3040031) of mail (info@blinireizen.nl) ons, of klik op de offerte-knop hieronder.

De foto’s op deze pagina zijn gemaakt door reiziger Jirtsin Beenhakker die naar Oekraïne reisde en o.a. een excursie naar Tsjernobyl maakte. Lees het verslag dat hij schreef over deze indrukwekkende dag.

Top